Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Поголема гнида од бугар на форумов кој негира семакедонско е бугар/бугарофил кој се претставува као македонец.
Мрш
„Држ го крадецот“ е позната македонска народна поговорка и фраза која метафорично го опишува однесувањето кога вистинскиот виновник гласно вика и обвинува друг за да го одвлече вниманието од себе.
3653.jpg

Последно уредено:

Автоматски споено мислење:

„Држ го крадецот“ е позната македонска народна поговорка и фраза која метафорично го опишува однесувањето кога вистинскиот виновник гласно вика и обвинува друг за да го одвлече вниманието од себе.
Прегледај го приврзокот 485575
остај овие наводно родољубиви пропагандни пораки и глупирања. Се виде твоето.

Има многу што да се збори какви се сега институциите, фирмите, народот и партизацијата ама на блгарчета им одговара постојани напади кон СРМ и РМ.
На пример ова, дебело платени фирми и општини, за разлика од ударниците
Ова
Еве ги нашите денешни ударници

21ви век

Токму затоа црпиш информации веројатно од погрешно насочени извори за тие периоди.
Патем утињаш со тоа бумери. Ја сум нешто мешавина измеѓу бумер и геникс, па со право може да зборам за тие периоди пошто и самиот сум работел по задруги и физички работи.
Не сум чекал Зајцев или Милошкоски да интервенираат за мене. Не сум ги ни знаел ракводствата на државата за да се вработам. Не ги потценувам следните генерации, но не ми замерајте, далеку се посвиленкасти во поглед на работа, повеќе снобовски ориентирани и со чест на исклучоци, мал број пријатели кои веднаш би ви свртеле грб ако е во нивна корист. Со мој школски стававме кров на Орце гимназијата, за една недела заработивме за у Градиште. Вие сакате одма државно или одма директор или седачка работа.

Затоа малку кроцум со лично обраќање кон мене пошто немаш ни интегритет ни знаење за тие периоди, кога Македонија поинаку функционирала. Ако веќе толку сакаш да се обраќаш некому и да лепиш етикети и епитети и да измислуваш црвени книшки, мојот татко без врски на Медицински, од чевларско семејство, се вработуваше доктор на повеќе места, зависно каде даваат подобри услови. Исто и мојата мајка во здравството, која нит со врски нит книшки.
Сега?
Ни на мочање без книшка.
Збориш за книшки кои врка немаат со реалноста (освен во списите на назови историчари и тблгарската пропаганда. Или за некоја југоносталгија, пак измислен поим од источниот ни сосед. Која нема врска со реалноста.

Ти, како блгарчета што пропагираат, измислуваш некакви книшки, што одговорно тврдам, не барале освен за директори и државни високи функции.

Инаку, или збори за книшките од 45та или за долговите или за грешките на браварот, споредбата со сегашна Македонија и придовките од сето тоа за народецот.

за периодот 46-55 бил период на чистење, не само кај македонците туку и кај другите народи (и народности па и во други држави) и тежок живот заради развој на регионот кој бил превише заостанат и економски и инфраструктурно и образовно и здравствено, на скоро секое поле.

Значи прашањата се:
што им оставивме на младите генерации од онаа веќе капитално изградена република? Какви социоопштествени прилики, каква економија, какви шанси за работа по струка и без партии?
Какви долгови имала СРМ 1990, какви долгови има РМ? Кој ќе ги исплаќа? Кога порано се крадел пензискиот фонд?
Автоматски споено мислење:

Патем, ако скокаме по темиве, дали знаеш за Немањичкиот бунт (Немањици, од кај што тргаат чета коњаници за секој Илинден? За т.н. ратни профитери или апсени тепани заради колективизацијата? Ако веќе се обраќаш кон тие периоди, до крај на 50тите, овие настани биле клучно-негативни за Македонецот, а не книшките. Но, потоа 30 години биле кајмак за народот.
Како што, реков, комунистите биле репресирани во САД на пример. Сегде имало чистки, не сме ние исклучок.
Сакав да ја прекинеме дискусијава затоа што многу лично си ја сфаќаш па дури и мислиш лично дека ти се обраќам.
Моите заклучоци не идат од дремење пред разно разни подкасти или глупи тв дебати, туку од разговор со моите, разговор со пријатели, и мислење со моја глава.
Да се разбереме, јас го прифаќам тој дел од нашата историја, тие борци, и интелектуалци, ги почитувам градењето на државата и се тоа, највеќе редот и справување со криминал, но гледајќи од денешен аспект, некои работи не ми се допаѓаат.
Исто како што не можам да и објаснам на баба ми дека не шетале сегде со југословенски пасош, туку до Улцињ и Будва највеќе, така и со тебе, попусто е да се дискутираат некои работи. На крај сите исто завршувате -"не сте живееле, не знаете".
Просто е, дали денес, би ги пратил своите деца на 40 степени да прават автопат, а за тоа да добијат за возврат само ручек и вечера?

Циганштурата по наредба на комуњара пола струмичко го запалија денес, ваква немоќна исфрустрирана багра немам видено.

Све да ви се сотре ретардоси грди никад нема да се вратите на власт.:kuracc::kuracc::kuracc:

Исто како што не можам да и објаснам на баба ми дека не шетале сегде со југословенски пасош, туку до Улцињ и Будва највеќе
Нешто пропуштам овде или да ја жалам баба ти додека си објаснувал?¿?
Просто е, дали денес, би ги пратил своите деца на 40 степени да прават автопат, а за тоа да добијат за возврат само ручек и вечера?
Да, попрво на младинска работна акција, отколку во дискотека.

До државата ич не е?
За децата до 18 години првично се одговорни родителите, секундарно општеството чија постара грнерација цело време бае "ние одевме шо ни фалеше" и не го сфаќаат продавањето цигари и алкохол на малолетници како нешто сериозно.

За децата до 18 години првично се одговорни родителите, секундарно општеството чија постара грнерација цело време бае "ние одевме шо ни фалеше" и не го сфаќаат продавањето цигари и алкохол на малолетници како нешто сериозно.
Во еден дел од животот и ти ќе бидеш постара генерација, па шо ќе му баеш? "Ние одевме и шуќур останавме живи". Тие шо не го сфаќаат сериозно алкохолот и цигарите веројатно гледаат премногу "бело" околу нив.

Сакав да ја прекинеме дискусијава затоа што многу лично си ја сфаќаш па дури и мислиш лично дека ти се обраќам.
Моите заклучоци не идат од дремење пред разно разни подкасти или глупи тв дебати, туку од разговор со моите, разговор со пријатели, и мислење со моја глава.
Да се разбереме, јас го прифаќам тој дел од нашата историја, тие борци, и интелектуалци, ги почитувам градењето на државата и се тоа, највеќе редот и справување со криминал, но гледајќи од денешен аспект, некои работи не ми се допаѓаат.
Исто како што не можам да и објаснам на баба ми дека не шетале сегде со југословенски пасош, туку до Улцињ и Будва највеќе, така и со тебе, попусто е да се дискутираат некои работи. На крај сите исто завршувате -"не сте живееле, не знаете".
Па како ги преќутуваш сите овие погоре постирани објави, не знам кој сфаќа лично. Јас едноставно ти објаснувам како се развила Македонија, како се живеело со орање со дрвени ралници и градење патишта со лопати и колички.
За баба ти, не знам кај и што одела, но ја сум одел и тоа без проблем.
Нешто друго на тема контра СРМ?
попусто е да се дискутираат
аффф, попусто. А некој ти дирне у партија, очи му копаш, цело време го гњавиш додека не дигне раце.
Дај ми реци нешто о томе.

Па како ги преќутуваш сите овие погоре постирани објави, не знам кој сфаќа лично. Јас едноставно ти објаснувам како се развила Македонија, како се живеело со орање со дрвени ралници и градење патишта со лопати и колички.
За баба ти, не знам кај и што одела, но ја сум одел и тоа без проблем.
Нешто друго на тема контра СРМ?

аффф, попусто. А некој ти дирне у партија, очи му копаш, цело време го гњавиш додека не дигне раце.
Дај ми реци нешто о томе.
Кога сакаш...
Перењето на мозок уште ви е активно, уште закачувате слики од Тито и не живеете во реалноста, туку сè споредувате со држава мртва 35 години.
Се смеете на патриотите шо тетовираат знамиња и крстеви, ама вашите заклетва од детски пионерски денови еве до ден денес не е избришана, така што е невозможно да се посветите и да сакате нешто друго, поразлично.
Индоктринација не е заебанција, затоа веќе не ти занемарувам веќе што се инатиш и си против секоја добра работа што се прави, дали е сејф сити, дали е забрана за пушење, дали е селење на казина, итн.
Нормално, сега оти велам дека тие работи се добри, и оти случајно се донесени од ДПМНЕ, за тебе и таквите како тебе сум партија, итн, нема врска, ти реков, не ти занемарувам за тоа, исто ко со баба ми да праам муабет, да сте живи и здрави. :kafence:

Back
На врв Bottom