IMAX (и останати премиум формати)...

• Креатор на темата Креатор на темата Hellz Guardian
  • Време на започнување Време на започнување

После неколку часовна војна успеав да дојдам до карти за предпремиерата на Дјун 3 :vozbud:

IMG_1224.PNG

Бтв За филмов мислам дека ќе биде подобар за гледање во ГТ Ласер кино наспроти овие олд скул филм проектори ради многу темни сцени и во пустини. Ќе го оставам тоа за втора рунда на викендот 18/19. Позз

Последно уредено од модератор:
  • Љубов
Reactions: wot
:tapp: каква врска имаат едното со другото?

Што снимала камерата батка? Убави пејсажи креирани од компјутер, освен фацата на луѓето ништо не е реално. :kafence:

Што снимала камерата батка? Убави пејсажи креирани од компјутер, освен фацата на луѓето ништо не е реално. :kafence:
Мешаш баби и жаби другар каква врска има резолуцијата и квалитет на сликата со техника. Дали е на тропска дестинација, пустелија, или пред грин скрин не мења ништо.

Ова Имакс ко 3д што беше пред 15 години, ќе изгледаш некој филм и толку. :D

Прегледај го приврзокот 485987

Биди попрецизен кој?
Првиот и мене не ми е посебен, вториот ми е најдобар лично.
Ниеден, дупло да плаќаш за малку поголема слика и малку подобра акустика.
Ќе им дојде памет на луѓето, како што потенцирав 3д се хајпаше помина некое време полу-празни кино салите.

Ќе им дојде памет на луѓето, како што потенцирав 3д се хајпаше помина некое време полу-празни кино салите.
Кажи ми дека никад немаш глеано филм во IMAX без да ми кажеш. Сиктер од темава ако не те интересира да научиш нешто.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 485987

Биди попрецизен кој?
Првиот и мене не ми е посебен, вториот ми е најдобар лично.
Првиот е форматот што сакаш да го гледаш доколку е сниман со IMAX камери пошто ќе го исполнува целиот IMAX екран (нема да има црни ленти горе дело или од страна). Вториот е многу почест и не мора да гледаш филм во IMAX за да го глеаш, исто и со 70мм тоа е само постара аналогна филм камера наспроти модерните дигитални.

Нема врска со 3д, ова ќе бидат стандарди и за ма ТВ.

Првиот е форматот што сакаш да го гледаш доколку е сниман со IMAX камери пошто ќе го исполнува целиот IMAX екран (нема да има црни ленти горе дело или од страна). Вториот е многу почест и не мора да гледаш филм во IMAX за да го глеаш, исто и со 70мм тоа е само постара аналогна филм камера наспроти модерните дигитални.
Ако е првиот што сакам да го гледам а немам такво кино, тогаш ќе почнат ТВ да прават такви пак, бидејќи нема 90% од светот такво кино во соседството.
Односно ќе се враќаме назад на коцките катодна цефка ТВ формат, наместо целосно исполнет екран.

Нема врска со 3д, ова ќе бидат стандарди и за ма ТВ.

Ако е првиот што сакам да го гледам а немам такво кино, тогаш ќе почнат ТВ да прават такви пак, бидејќи нема 90% од светот такво кино во соседството.
Односно ќе се враќаме назад на коцките катодна цефка ТВ формат, наместо целосно исполнет екран.
Па не, мислам дека поентата е да одиш у кино да го глеаш, а не дома :D. Секако 1.43 формат не личи убаво дома, сите блу рејс што ги иам се 1.78-80.
Во наше соседство неаме да, ама сепак имаш топ кина во Белград галерија и Солун one salonica. Било кој imax филм таму изглеа милион пати бољи од регулар, дури и во 1.90.

Па не, мислам дека поентата е да одиш у кино да го глеаш, а не дома :D. Секако 1.43 формат не личи убаво дома, сите блу рејс што ги иам се 1.78-80.
Во наше соседство неаме да, ама сепак имаш топ кина во Белград галерија и Солун one salonica. Било кој imax филм таму изглеа милион пати бољи од регулар, дури и во 1.90.
Ama ne e vistinski inax toa liemax e :oops:

Ama ne e vistinski inax toa liemax e :oops:

Пааа, не баш, Солун да пошто е на најдолната граница за големина на екран и кино сала, ама Белград е огромен ќе пуштам слика чим одам за некои 10тина дена. Двата се со commercial grade single laser технологија (CoLA) и да во 1.90 пуштаат али за 90% од филмовите скроз врши работа и исто има 12 канален долби атмос звук така да на пример за Дјун 3 (ако си фан на серијалот) е топ прилика за викенд у БГ :D . Дај нека донесат кај нас више нз шо им е филмот само ние останавме утепани, дури и приштина имаат каков таков.

Да не те сопрам што пробуваш да ги едуцираш али имај у предвид дека не се само 40 кина што покажуваат филмови во 1.43, претпоставувам ти мислиш само на оние што се 70mm IMAX филм проектор т.е. аналоген. Има и доста понови, дигитални IMAX проектори кои се водат како GT Laser или Dual Laser што исто нудат слика во 1.43 и имаат масивни екрани. Уствари мене и повеќе ми се свиѓа сликата на нив наспроти овие аналогниве, доста подобри се темните сцени и едноставно снимката е почиста поостра. Секако аналогниве си имаат нивен шмек ама за квалитет ако збориме дуал ласер ол д веј. Дјун 3 на пример дефинитивно ќе го гледам во GT Laser пошто ќе има многу темни сцени. Гледам еве на нет во европа има франција, германија, шпанија, белгија, шведска, португалија и УК.
Сепак бројот е премал и ги нема негде во наша близина за жал, вкупно се околу 70-80 вистински IMAX кина, а имаат 1800+ кино сали што се рекламираат дека се IMAX а уствари се LieMAX :D

Ќе го оставам постов тука од др тема пошто има линкови и е доста едукативен на темава со вистински вс. фејк макс.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Back
На врв Bottom