THE ODYSSEY (2026) - Тема за тие што гo гледале филмот! (SPOILERS!)

W O W !!!
Ремек дело... И после скоро 12 саати поминати откако го излгледав, сè уште ме држи прејака емоција. Ми треба време да склопам сè што сакам да напишам.

100/10

Hmm, 7/10.
Deka e losh film, ne e.
Deka e dobar film, onaka, sto znam.
Kako da se sostoeshe od dve celini, prviot del beshe dobar, svojstven na Nolan, imashe dinamika i vizuelno i zvucno filmot beshe prava voznja.
Vtoriot del nekako splasna, se izgubi dinamikata, se svede na GoT level of petty drama od poslednite sezoni, nekako imase pregolema varijacija izmegju dvata dela i se osekjase koga go gledas filmot.
Mi se svigjase razlikata so Agamemnon i kjerka mu od epot i kako e prikazhan i kako zavrsuva, ova bi mu dal plus.
Isto mi se svigja kako Nolan go raboti likot na Odisej kako karakter sto se gradi i pronaogja posle golema pobeda i razlikata so epot deka on ustvari ne saka da se vrati doma i si stavil selektivna memorija za da ne se prisekja na sramot e isto dobar osvrt i character building.
Glumata beshe onaka, slepiot sluga i kucheto bea na prvo mesto pa site drugi. I Matt imal bolji ulogi, Tom isto.
Generalno od glumata vo filmov nitu mi ostavi vpecatok, nitu nisto, bash mlako.

Najdobriot del od filmot ke go ostavam za kraj a toa e zvukot, za ova filmot dobiva 11/10 i tuka nema zbor ni dilema.
Momentot so kiklopot koga go brcaat u oko i pocna da vrishti, jezivo.
Momentot koga Zevs i Posejdon igraat ping pong so niv na more srede nokj isto audofilsko sovrshenstvo.
Vizuelno e isto dobar, dobri sceni, kadri ama audio e kralot i samo radi ova filmot mora da se gleda vo kino!

Се на се филмот е добар, и вреди да се гледа, ама далеку од некакво ремек дело или најдобар филм на нолан. Криво ми е што можело да биде тоа, со оглед на актерската екипа и буџетот, ама сметам дека овој жанр не е за него.

Приказната генерално ми се свиѓаше, некој сцени како таа со киклопот се врв, потоа дејствието окулу Троја, Адот, и тн, визуелна перфекција и дефинитивно најдобра адаптација до сега.

За актерската екипа, Елиот е сосема океј, ама да имаш мексиканец, индиец и црнец на грчки брод е тешка глупост. Треба да има некоја логична причина зашто се таму.

Некој моменти што се типични за Нолан не ми се свиѓаа - звукот и костимографијата. Од звукот се осеќав дека го глеам Данкирк или Тенант, а костумот на Агенемнон беше соодветен за Бетмен. Не зборам за историски, туку едноставно кринџ изглеаше.

I Brodot e skandinavski. :toe:
је, ајде да речеме дека ако не си по историја не би приметил, па не го зимам за зло. Другото го мења вајбот на филмот, кој треба да има медитеранска/грчка атмосвера.

Побрзав да го изгледам за да можам да ја отворам темава и да избегнам спојлери, а овде спојлер ни за минорна расправија нема, значи ептен сте за никаде. :D

Одлично аудио/визуелно кино искуство во секој случај. Приказната ја знаеме па немаше никаква тензија околу тоа што ќе се случува. Ми се допадна ликот на Одисеј, поточно грижата на совест со која беше оставен да се живее и да се бори. Филмот има одлично изведени сцени како таа со подземјето, со џиновите и со киклопот, но нема големи моменти како на пример борбата на Ахил и Хектор во Троја. Не ми се допадна изборот за некои улоги, пред се оној Патерсон или како го викаат, можеа тука многу подобро да одиграат. Зендаја ја има во секој филм а Том Холанд ако го нема тогаш е Тимоти Шаламет. Индиецот рече „ние сме Грци од Итака“ така да барем се декларираше како грк, од останатите не ми сметаа рамковните колку што ми сметаа актери со тежок британски или јенки акцент. За Ен Хатавеј и јас би се вратил од пеколот и би убил се пред себе. Иако тоа можеше да се реши и со: здраво момци, јас се вратив, ако се најадовте и напивте слободни сте да си одите. Малку непотребно крвопролевање ама добро, таква е приказната.

Тоа дека костумите не биле адекватни или дека бродот е скандинавски, не ми менува ништо. На Исланд снимале, што нашле тоа употребиле.

Визуелно убав филм, сторијата прикажана просечна , филмот во целина онака 7/10. Ништо посебно, можеше и мораше многу подобро. Фалат емотивни сцени (пример среќавањето во АД со неговата мајка). Фалат ликови како Ахил, Ајакс,Хермес, Антиклеа во филмов.Фалат многу работи заправо, Нолан веројатно и намерно не се осврти на сето тоа туку му дава ептем религиски епитет низ целиот филм...Ането и Мет Дејмон исто така ми беа просечни во нивната глума.
Што знам, просечен. Адаптацијата од 1998 со Арманд Асанте е многу, многу подобра од оваа.

Dobar film, ako zaboravis na smesna kostimografija, crna Elena, crna Klitemnestra, crna Ifigenija, indijci i kinezi, konj ist kako onoj Aco sho go java, i na momenti preterana gluma od Anne Hathaway, I zaboraveni interesni delovi od knigata.
Sega koga hypot poleka stivnuva, realnata ocena e megu 6i7/10

Филмот беше одличен. Музиката и sound design се mind blowing. Првата половина ми беше многу поинтересен, поднинамичен, потензичен со сцените со киклопот и тројанскит коњ... подоцна стана така-така. Некои сцени во 30 години стариот Одисеј со Арманд Асанте што верувам дека повеќето го имате гледано во детството, се подобро направени, како на пример сцената на крај со лакот и стрелата.
Интересно, мене обратно баш некако спор ми се чинеше почетокот сега по второ гледање, наспроти послениот саат/саат и нешто. За мене нема сомнеж дека филмов ќе издоминира на оскарите, Мет Дејмон изгази, Хатавеј исто, и дефинитивно небо земја на гледање филмов во синеплекс вс IMAX 70MM. За мене најимерсивен доживљај во кино до сега, после Дјун 2 и ПХМ. Се чека сега Дјун 3 што верувам ќе биде уште подобар од Одисеа.

Го гледав и јас пред една недела, и тоа пак како оригинално букнато во 10 сабајле во Недела.
И ќошињата беа зафатени @Justae Verum, бидејќи тоа го сметаш како ултимативен доказ дека еден филм уште заработува. :p

Се согласувам дека глумата беше супер, ако не и најдобрата улога од Дејмон за мене.

Кога отвори со раперот и одма се префрливме на трансформерот мислев дека ќе голтам некои муабети што ги напишав тука, и можеби biased но го доживеав како тролање бидејќи натаму ниту се појавија ниту нешто особено сменија во филмот. Убавината што лаунчнала илјадници бродови како причина за војната ја даунплејна со политики околу трејдањето. И можеби и јас не сум старо-разбуден толку, но Шарлиз да би ја кастнал за таа позиција, но не само тоа, и на место на Зендаја убаво ќе залепи, и на место на Хатавеј. Кај снимиле со неа, летнале до кај и да е на одмор и завршиле во еден тејк? Не, сериозно, преубава е и не е чудно што Одисеј ја плескал олку години, но ми ја немаше Калипсо магијата островот. Сите останати приказни беа горе долу совршени, дури на момент беа хорор и многу посериозни одошто беа претходно во мојата глава.

Не знам дали ми се допадна крајот со прогонството и гонење зајдисонца, и иако сорсот завршува во некои верзии смешно со граѓаните и боговите, сепак... Ја разбирам и жртвата, но за мене Одисеја е многу повеќе за Итака, за домот и копнежот за родното место... но од друга страна човекот си сака авантури :D, инаку после војната не би фатил вон комерцијалните рути со веќе налутени богови накај дома. Го сфаќам и делот дека не сакаше баш и да си отиде бидејќи неговата лукавост пречекори некои права и норми по тогашните нивни правила што ја разниша цивилизацијата, сепак. И Зендаја добро ја одигра, како грижа на совеста од вистинска девојка, наместо да е плот девајс и преку различни маскирања да ги води таткото и синот. Ми беше сумљиво дека не си играше толку со Telemachus, но тоа било за да даде Нолан свој осврт.

И навистина беше премногу гласно, особено бурата... ме извади од филмот на секунда, поштено.

Го гледав и јас пред една недела, и тоа пак како оригинално букнато во 10 сабајле во Недела.
И ќошињата беа зафатени @Justae Verum, бидејќи тоа го сметаш како ултимативен доказ дека еден филм уште заработува. :p
Дечки, „распродадено“ значи дека сите седишта се продадени. Ако некој не го знае значењето на зборот „распродадено“, тогаш не треба да го користи. Јас споделив како изгледаат кината околу мене, а во IMAX имаше повеќе од доволно слободни места во првиот викенд.

Дечки, „распродадено“ значи дека сите седишта се продадени. Ако некој не го знае значењето на зборот „распродадено“, тогаш не треба да го користи. Јас споделив како изгледаат кината околу мене, а во IMAX имаше повеќе од доволно слободни места во првиот викенд.
A ти на кој збор од мојот пост не му го знаеш значењето и не разбра што значи ако јас не разбирам „распродадено“? Еве ќе повторам. Бидејќи зборевме за ситуација од терен претходно и дека вистинско мерило за филм кој во моментот заработува е ако и ќошињата се поплнети - кога јас лично бев на на IMAX проекција во 10 сабајле во Недела, БУКВАЛНО и ќошињата беа пополнети. Иако јас треба сега да тој факт го парадирам како победа, jaс знам дека така не се мери гледаност, популарност, заработка и евентуално успешност. Ставив :p на крајот на постот бидејќи сметам дека е смешно да навистина збориме за тоа како фактор успешност, но кога те гледам тебе уште сериозен, си го повлекувам јазикот. :|

Eве ти за утре, гледам празно ќоше. Сепак Авенџерс не е шала... :tapp:

1787000117564.png

A ти на кој збор од мојот пост не му го знаеш значењето и не разбра што значи ако јас не разбирам „распродадено“? Еве ќе повторам. Бидејќи зборевме за ситуација од терен претходно и дека вистинско мерило за филм кој во моментот заработува е ако и ќошињата се поплнети - кога јас лично бев на на IMAX проекција во 10 сабајле во Недела, БУКВАЛНО и ќошињата беа пополнети. Иако јас треба сега да тој факт го парадирам како победа, jaс знам дека така не се мери гледаност, популарност, заработка и евентуално успешност. Ставив :p на крајот на постот бидејќи сметам дека е смешно да навистина збориме за тоа како фактор успешност, но кога те гледам тебе уште сериозен, си го повлекувам јазикот. :|

Eве ти за утре, гледам празно ќоше. Сепак Авенџерс не е шала... :tapp:

Прегледај го приврзокот 485240
Едно IMAX имате, јас имам 3 во 15 километри радиус. Еве за денеска, не за Среда 19ти. Доста слободни места.

1787002768554.png

Едно IMAX имате, јас имам 3 во 15 километри радиус. Еве за денеска, не за Среда 19ти. Доста слободни места.
И? Треба сега да се докснам да ти докажам дека имам повеќе во бајкабл радиус бидејќи инфраструктурата тука е со замисла да сите возат точак наместо F-150 за чипс до најблискиот мегастор? Еве нека е едно на 100км за волја на вистината. Во вашата земја на конзумеризам не ме изненадува да има слободни места само поради фактот што ти тврдиш дека имате многу кина. Многу кина = многу повеќе слободни места. Не значи помал број на посетители поради празните ќошиња, туку истиот голем број на посетители имаат повеќе опции да го гледат кога сакат од убави седишта и многу успеале да го гледат на почеток, што е проблем за местата без толку кина. Значи твојот флекс на имање повеќе кина ти кажува дека можеби не е поради непосетеност, туку поради имање опции, ама кој да сфати. И треба цел успех да го мериме поради твој впечаток пред 100 години за Авенџерс? Од кај да знам, може било 4ти Јули и сите имале вишок време.

Не можам да ти дадам за денес поради временската зона, за 5 минути ќе е утре.
А утре не ми даде можеби поради распродадено.
Дури и самиот напишав дека зборам утре во постот без да видам.

Ај досаден си, не ми се збори за бројки, ионака не ги следам ниту ме интересираат.
Отвори бокс офис и спореди со Авенџерс ако тоа ти е репер.
Ти пиша од терен, бев јас покасно и пишав исто од терен.

Back
На врв Bottom