Eспресо или Експресо?

Епа штом знаеш зашто викаме евро а не еуро? Дај објаснување.
П.С. Ако го трефнеш правилниот одговор, ќе ти се отвори и одговорот за еКспресото.
Ne znam, zatoa te prasav. Oti cel svet vika juro, nie vikeme evro. Po tvojata logika treba i nie juro da vikame posto neli cel svet bla bla bla ....pa sepak ete evro vikame.

Тебе досадно ти е а :)
Уште за оваа тема очи си немаме извадено на форумов
Имаме
Автоматски споено мислење:

Znaeme deka Espreso e ajde da recam "pravilno " , no dali e stvarno taka i dali namesto espreso pravilno bi trebalo da bidi ekspreso, barem kaj nas.
Ne se razbiram mnogu od etimologija, no nekoj spomna, @cholismo konkretno deka imeto doagjalo od tamu deka se pravelo pod visok pritisok, a toa na italijanski da ti bilo espreso pa zatoa i taka se vikalo. Mene licno mi nema bas logika tuku povekje na marketinski trik, demek aj da ne bidi glupo e bezveze da go vikame brzo kafe, za od noga, pa ke smislime nekoja glupa prikazna pa neka se lozi narodot.
Znaci imame nie ekspresen pat, ekspresen voz so ni oddaleki ne znaci deka patot ili vozot se na visok pritisok tuku deka se brzi.
Arno ama koga se raboti za espresoto, e to ne znaci brzo kafe tuku pazi molim te, kafe pod visok pritisok. Da se cudat budalite rabotata.
E sega ne deka znam jas italijanski kojznaj kolku, si go prasav google translate, i matematikata ispagja vaka.

Прегледај го приврзокот 485196

Прегледај го приврзокот 485197

Прегледај го приврзокот 485198

Sega od dosega prikazanoto, nisto so visok pritisok ne asocira na kafe, no vo ekspresen voz bukvalno se gleda slicnosta so espresso kafeto. Dali treba imeto da se smeni vo ekspreso kako i so treba da bidi pravilno ili ke glumime pomodarstvo, toa mozi malce da se prodiskutira.
Јас и порано се изјаснив, во Македонија треба да биде Експресо.

Ne znam, zatoa te prasav. Oti cel svet vika juro, nie vikeme evro. Po tvojata logika treba i nie juro da vikame.
Ок последен обид да ти објаснам после веќе терај магарето. Сите ние што пишуваме кирилица го транскрибираме у во в, затоа викаме евро не еуро и не сме само ние. А за експресно, тоа ти е збор кој што ние го презимаме од германската група на јазици, т.е. најлесен за разбирање, од англискиот express кој пак сам по себе потекнува од друга група на јазици, од латинскиот. Затоа викаш карго експрес и експрес воз, но во случајот на еспресото е друго, тоа си потекнува од Италија се смета како бренд своевидно, затоа дури и колонизаторите го имаат прифатено и го викаат еспресо, не експресо како што и они би можеле.
https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso

English speakers in America and England have sometimes spelled and pronounced espresso as expresso since at least the 1940s. Dictionary.com attributes the origin to ex- being a more common way that words start in English, making pronunciation easier, and several sources speculate an association between the drink and the word "express" may have contributed to its uptake. Outside of the Anglosphere, expresso is commonly used in France, Portugal and Spain. In the 1970s, the spelling espresso gained prominence, and by 1996, the third edition of Fowler's Modern English Usage described expresso as "entirely driven out". As of 2016, the Oxford Dictionary online entry for espresso described the alternate spelling as "common".

Italy uses the term espresso, substituting s for most x letters in Latin-root words, with the term deriving from the past participle of the Italian verb esprimere, itself derived from the Latin exprimere, which means 'to express', and refers to the process by which hot water is forced under pressure through ground coffee; x is not considered part of the standard Italian alphabet. Italians commonly refer to espresso simply as caffè (lit. 'coffee'), espresso being the ordinary coffee to order.

According to Slate magazine, most commentary on whether expresso should be considered correct takes the negative. Such sources include Garner's Modern American Usage and Oxford Dictionaries online, who defer to how espresso is spelled in Italy.Among some of these opponents, its use is considered a faux pas, and a mark of lacking sophistication. The Oxford English Dictionary and Merriam-Webster call it a variant spelling.

Ок последен обид да ти објаснам после веќе терај магарето. Сите ние што пишуваме кирилица го транскрибираме у во в, затоа викаме евро не еуро и не сме само ние. А за експресно, тоа ти е збор кој што ние го презимаме од германската група на јазици, т.е. најлесен за разбирање, од англискиот express кој пак сам по себе потекнува од друга група на јазици, од латинскиот. Затоа викаш карго експрес и експрес воз, но во случајот на еспресото е друго, тоа си потекнува од Италија се смета како бренд своевидно, затоа дури и колонизаторите го имаат прифатено и го викаат еспресо, не експресо како што и они би можеле.

English speakers in America and England have sometimes spelled and pronounced espresso as expresso since at least the 1940s. Dictionary.com attributes the origin to ex- being a more common way that words start in English, making pronunciation easier, and several sources speculate an association between the drink and the word "express" may have contributed to its uptake. Outside of the Anglosphere, expresso is commonly used in France, Portugal and Spain. In the 1970s, the spelling espresso gained prominence, and by 1996, the third edition of Fowler's Modern English Usage described expresso as "entirely driven out". As of 2016, the Oxford Dictionary online entry for espresso described the alternate spelling as "common".

Italy uses the term espresso, substituting s for most x letters in Latin-root words, with the term deriving from the past participle of the Italian verb esprimere, itself derived from the Latin exprimere, which means 'to express', and refers to the process by which hot water is forced under pressure through ground coffee; x is not considered part of the standard Italian alphabet. Italians commonly refer to espresso simply as caffè (lit. 'coffee'), espresso being the ordinary coffee to order.

According to Slate magazine, most commentary on whether expresso should be considered correct takes the negative. Such sources include Garner's Modern American Usage and Oxford Dictionaries online, who defer to how espresso is spelled in Italy.Among some of these opponents, its use is considered a faux pas, and a mark of lacking sophistication. The Oxford English Dictionary and Merriam-Webster call it a variant spelling.
А чекај оти грчиштана сите тестенини ги викаат макароња?
Они имаат право по свое да нарекуваат работи, па и бренд да се. А ние каурите и скопјани јок. Да не е со Преспанскиот регулирано?

А чекај оти грчиштана сите тестенини ги викаат макароња?
Они имаат право по свое да нарекуваат работи, па и бренд да се. А ние каурите и скопјани јок. Да не е со Преспанскиот регулирано?
Види, ти имаш право да го викаш како сакаш, експресо, еспресо, брзо кафе, експрес(но) кафе, сите овие имаат логика, но не се по норматив. Не сум го измислил, така го нормирале. Ете утре ако го нормираат експресо, ќе го викам експресо (мада ја лично нема да го викам никако зашто кафе не пијам). Пр. ако сум у Шпанија би барал експресо (пак, кога би пиел кафе). Целта е што 8 од 10 што викаат еКспресо не го викаат поради бојкот и мислат дека е редно да е така, а го викаат од неукост. Истите тие пишуваат незнам и мајками. Дали може така? Да. Дали е правилно? Не. И ја може да сакам да ја викам лубеницата зелена топка за јадење, логика има, така изгледа, ама ќе личам на неук или на чукнат. А со домашните дур живеев со моите се разбиравме со онаквај го онаквото, домашна терминологија нели ама далеку е од литературен македонски :D Затоа гледам да користам што е можно помалку странски термини, да се приближам колку што можам до литературниот да го негувам. Иначе место да кажувам не знам, нема ни да се мачам со ништо друго освен IDK.

Последно уредено:
Чек од што прочитав од постот до пред 60 години било еКспресо, после е решено да биде еСпресо. Како тоа бе со декрет ли е решено?
Бати логиката. Кога си кај лубеницата, прогуглај лубеница и диња како се вика во словенскиот свет.
ЛитерАтурен велиш, арно бе златен, ама замисли се и над своето по тро.

Znaci ekspreso ne e brend tuku opsto ime za masina za pravenje kafe ili za nacin na prigotvuvanje na kafe kako sakas reci Brend za masini za ekspreso e Delongi na primer. Brend za kafe za ekspreso e soznam , ajde Lavaza. Ekspresoto e samo nacinot na koj se pravi istoto, i koe bukvalno oznacuva toa sto pogore ti postirav. Brzo prigotveno kafe. Tolku.
Toa so jazicnite grupi ti nema veze, ne spagjame nie ni vo germanskata ,ni vo latinskata jazicna grupa, pa zborovite ako se naturaliziraat kaj nas, dobivaat forma koja nas ni e najlesno za izgovaranje, najprirodna.
Ne mozi da vikame nie ekspresen oti na angliski bilo expresen ama glupo ni zvucelo, ama oti bilo italianski( druga jazicna grupa ) da si go krsime jazikot. Isto i za evroto. Si go prilagodivme za nasi potrebi. Taka da ako euro e evro, ako expres e ekspresen, espreso bi bilo ekspreso po nasi pravilno, nastrana pomodarstvo ili kako tamu nekoj nekade go vikale.

Чек од што прочитав од постот до пред 60 години било еКспресо, после е решено да биде еСпресо. Како тоа бе со декрет ли е решено?
Бати логиката. Кога си кај лубеницата, прогуглај лубеница и диња како се вика во словенскиот свет.
ЛитерАтирен велиш, арно бе златен, ама замисли се и над своето по тро.
Со постов со се се согласувам и знам лубеница и диња за словенскиот свет, доста лингвистика имам учено. За последното не сум сигурен дека целосно го контам, ама го кажав и погоре, ако го нормираат експресо, ќе го викам експресо, не дека точно тој збор на непијач на кафе многу ќе му смени. Владе бараше зашто, дадов зашто.
Автоматски споено мислење:

Znaci ekspreso ne e brend tuku opsto ime za masina za pravenje kafe ili za nacin na prigotvuvanje na kafe kako sakas reci Brend za masini za ekspreso e Delongi na primer. Brend za kafe za ekspreso e soznam , ajde Lavaza. Ekspresoto e samo nacinot na koj se pravi istoto, i koe bukvalno oznacuva toa sto pogore ti postirav. Brzo prigotveno kafe. Tolku.
Toa so jazicnite grupi ti nema veze, ne spagjame nie ni vo germanskata ,ni vo latinskata jazicna grupa, pa zborovite ako se naturaliziraat kaj nas, dobivaat forma koja nas ni e najlesno za izgovaranje, najprirodna.
Ne mozi da vikame nie ekspresen oti na angliski bilo expresen ama glupo ni zvucelo, ama oti bilo italianski( druga jazicna grupa ) da si go krsime jazikot. Isto i za evroto. Si go prilagodivme za nasi potrebi. Taka da ako euro e evro, ako expres e ekspresen, espreso bi bilo ekspreso po nasi pravilno, nastrana pomodarstvo ili kako tamu nekoj nekade go vikale.
Оваа дебата не ти е со мене, туку со твоите колеги у МАНУ :D
П.С. Да ти подгорам уште повеќе теоријата, точно од помодарство го завикале така, го има и во постот кај што ти објаснувам, но еве да ставам бензин на огинот: According to Slate magazine, most commentary on whether expresso should be considered correct takes the negative. Such sources include Garner's Modern American Usage and Oxford Dictionaries online, who defer to how espresso is spelled in Italy.Among some of these opponents, its use is considered a faux pas, and a mark of lacking sophistication. The Oxford English Dictionary and Merriam-Webster call it a variant spelling.
П.П.С. Но нормата останува.

Последно уредено:
Имаме, Јас и порано се изјаснив, во Македонија треба да биде Експресо.

... мене не ми е позната ова песна, ама едно објаснување дека во тоа време брзото кафе по потекло од Италија се викаше „експрес кафе“.

... во времето на Југославија кај нас во Македонија се велеше „експресо“ како логичен превод на концептот за „брзо кафе“ во познати „Експрес ресторани“ (ресторани за брза храна со линиски систем), поради тоа, зборот „експрес“ означуваше нешто што се добива брзо, на самото место, од осамостојување на Македонија натака се се вика „еспресо“

... кога во кафичите пристигнаа првите големи апарати кои правеа кафе за помалку од една минута (наместо долгото варење турско кафе), народот природно го нарече експрес кафе или експресо.

Screenshot 08-17-2026 18.00.25.pngScreenshot 08-17-2026 18.00.46.png

... по 1991 год, со отворањето на пазарот, во Македонија почнаа да влегуваат оригинални италијански брендови на кафе како Lavazza, Illy и одеднаш решивме поради јазичната стандардизација по осамостојувањето, лингвистите и лексикографите кои ги уредуваа македонските речници одлучија дека во стандардниот јазик странските зборови треба да се преземаат во нивната изворна форма од јазикот од каде што потекнуваат, бидејќи Италија е лиценцирана на овој изум, во правописот влезе еспресо, наместо до тогаш експресо, па затоа целиот свет (не само ние) ги прифати нивните термини

Macchiato стана макијато
Cappuccino стана капучино
Espresso стана еспресо

е сега кое е прво јајцето или кокошката?

... користењето на зборот експресо е почетокот на брзото кафе наместо турското кафе во минатото, а денес во официјалниот пишан македонски јазик важи правилото на италијанскиот корен еспресо, но почетокот како експресо не значи дека е погрешно или некој да се посмева за јазична грешка.

lavazza_espresso_italiano_classico_250g-1.jpgimage.webpсссссс.webp

... денес фирмите кои произведуваат кафе и апарати се водат по меѓународните трговски стандарди, бидејќи оригиналниот италијански збор е espresso, ниту еден голем бренд не го печати зборот како „експресо“, а и мене исто како на владе баш ми е глупо да изговарам „еспресо“ како да сум фалична во устата па шушкам, кажи бе јасно експресо да те слушне народ! :)

П.С.
ме умори бе владе, со експресото! :ROFLMAO:

Последно уредено:

... мене не ми е позната ова песна, ама едно објаснување дека во тоа време брзото кафе по потекло од Италија се викаше „експрес кафе“.

... во времето на Југославија кај нас во Македонија се велеше „експресо“ како логичен превод на концептот за „брзо кафе“ во познати „Експрес ресторани“ (ресторани за брза храна со линиски систем), поради тоа, зборот „експрес“ означуваше нешто што се добива брзо, на самото место, од осамостојување на Македонија натака се се вика „еспресо“

... кога во кафичите пристигнаа првите големи апарати кои правеа кафе за помалку од една минута (наместо долгото варење турско кафе), народот природно го нарече експрес кафе или експресо.

Прегледај го приврзокот 485219Прегледај го приврзокот 485220

... по 1991 год, со отворањето на пазарот, во Македонија почнаа да влегуваат оригинални италијански брендови на кафе како Lavazza, Illy и одеднаш решивме поради јазичната стандардизација по осамостојувањето, лингвистите и лексикографите кои ги уредуваа македонските речници одлучија дека во стандардниот јазик странските зборови треба да се преземаат во нивната изворна форма од јазикот од каде што потекнуваат, бидејќи Италија е лиценцирана на овој изум, во правописот влезе еспресо, наместо до тогаш експресо, па затоа целиот свет (не само ние) ги прифати нивните термини

Macchiato стана макијато
Cappuccino стана капучино
Espresso стана еспресо

е сега кое е прво јајцето или кокошката?

... користењето на зборот експресо е почетокот на брзото кафе наместо турското кафе во минатото, а денес во официјалниот пишан македонски јазик важи правилото на италијанскиот корен еспресо, но почетокот како експресо не значи дека е погрешно или некој да се посмева за јазична грешка.

Прегледај го приврзокот 485222Прегледај го приврзокот 485217

... денес фирмите кои произведуваат кафе и апарати се водат по меѓународните трговски стандарди, бидејќи оригиналниот италијански збор е espresso, ниту еден голем бренд не го печати зборот како „експресо“, а и мене исто како на владе баш ми е глупо да изговарам „еспресо“ како да сум фалична во устата па шушкам, кажи бе јасно експресо да те слушне народ! :)

П.С.
ме умори бе владе, со експресото! :ROFLMAO:
Znajs kako ispadna rabotata vaka ko ke navlezis malce podlaboko.
Samo pokondureni seljaci vsusnost ekspresoto go vikat espreso, oti soznam valjda kompleksi nesto, da zvucat kolku sme evropeuzirani, prosetani :D

Инаку ве поздрави Чичко Кумплуг :)
Не бе квачило беше.
Бегајте бе покондурени опинци.
Убаво вели @YoucancallmeV до некни со оваквоото, онаквоото без проблем комунициравме, сега станавме граЏани разбираш. Од типот: кево ово мој фрајер јеботе.

Еспресо ми е најубаво кафе, али само од апарат на улица пошто не сум луд да плаќам во кафиќ. Лаваца долго еспресо најубаво.
Ронче, јако потенцирање на 137 ајкју и повторување на " не сум луд", наведуваат да се замисли човек.

Back
На врв Bottom