Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Си бил на возраст од 65 или 70г. за да знаеш како изгледа живот на таа возраст?...Нема кој да ги вработува, туку веќе вработените место на 65 пример, ќе се пензионираат на 70. Покасно ќе влегуваат во циклусот на издршка од државата и покасно ќе прекинат да плаќаат даноци и придонеси поврзани со работа.
Па може, на пример, ако ти е родител, роднина, пријател...нешто „десетто„ па од познаничка основа можеш да го „броиш„ за вработен, небитно што истиот е далеку од ефикасен во работата која ја извршува, па по тој основ можеш да му „прогледаш низ прсти„.Еве јас држам запослен 67 годишен, што да му правам да го е? Ништо необично, турка старецот колку може![]()
Абе зборувам за Македонија. Какви auslenderi какви бакрачи.Problemot e koga mazot raboti polno rabotno vreme a zenata 4-8 saata nekoja smena, togas koga go nosis deteto vo 8 h na gradinka i ti zvonat vo 9 odi da si go zemes poradi nekoi bez veza pricini, i zenata mora da odi da go zeme, i taka ednas dva pati stignuva do moment kaj sto i velat ili raboti ili sedi si doma, i ovde se e potesko za majka so malo dete da najde rabota 4-8 casa, za sreka ima firmi nekoi za cistwenje sto davaat takva sloboda.
Zatoa velam se e i do ksmetot, kako ke se pogodi gradinkata personalot i deteto. A so edna plata tesko deka ke prezivees osven odredeni profesii kaj sto mazot e dobro platen, i da menuvas gradinka ili da vleguvas vo konflikt e nekoja sugestija, ali se toa nosi glavobolki vo kraen del. Site ovde sto gi znam go imat oseteno i zatoa spodeluvam deka e katastrofa iskuatvo, faten si vo kos, kade sto iskusuvas deka sistemot go zabolel za tebe, zivej so edna plata ili raboti dve ako mozes, Ti im velis morame na rabota, tie ti velat tvoeto dete ova ona napravi dodji da go zemis.
Odredena tehnika sto ja pravat nekoi luge e go zapisuvat deteto uste 2 godinki na nekoja sportcka disciplna koja pomaga pobrzo za razvitotkot, posto vo gradinka velat do kofa napolni 6 mora da bide spremno za vo skolo a toa znaci 80 tocki i 160 podtocki mora da gi pravi za taa vozrast, problem e 4 godisen mora da bide kako 7 godisen za ovavreme. Najbolnata vistina e deka deteto mora da primi apcinja za koncentracija sto mu gi prepisuvaat paiholozi ako nemoze da sedi miren x casa na skolo, normalno toa nosi nus pojavi vo odnesuvanje....ima i takvi slucai. Pola godina go nosev na gradinka, koja e institucija da nema den kavga pomegi roditel i nekoj od kadarot.... Ponekogas pomisluvam deka drzavata taka namerno im pravi na auslenderite sto ne e daleku od vistinata...
Другар, јас не ти викам дека сакам тоа да се деси, нормално е дека нејќам зашто и мене ќе ме чека истото, не знам што контраш. Ти кажувам што ќе се случи зашто нема друго. Т.е. има, нема да има пензии па кој како сака од таму.Си бил на возраст од 65 или 70г. за да знаеш како изгледа живот на таа возраст?...
Автоматски споено мислење:
Па може, на пример, ако ти е родител, роднина, пријател...нешто „десетто„ па од познаничка основа можеш да го „броиш„ за вработен, небитно што истиот е далеку од ефикасен во работата која ја извршува, па по тој основ можеш да му „прогледаш низ прсти„.
Тоа де, никој не се жали кога му е решено станбеното прашање и старите ги чуваат децата наместо градинки. Многу со такви опции и решаваат да прават деца. Проблемот е кога никој не те зема на готово домазет во главниот град, проблемот е кога немаат таму баби да го гледат, проблемот е кога градинките се скапи а работите нефлексибилни и малку платени - тогаш се жалат луѓето. Би било невкусно да се жали, како што е невкусно што сега сака да ги прати веќе на планина. И сумљив си ми со глејзингот веќе, еве те предизвикувам да напишеш нешто што не толку флатеринг за Чоекот.Чоекот има 300 обврски, две деца и нигде не пишува дека му е тешко, да се жали, да бара неправди по баби, дедовци, тетки, стрини, комшии, градинки, држава, породилно...
Како не е битно? Дознав скоро дека е битно за некои, толку битно што дознав дека полот тука го откриваат покасно од "eтички" причини. Причините се бидејќи абортирале ако плодот не е машко, абортирале повеќе ако бил женско, желби најчесто на мажите и најчесто специфичен етникум. Е сега, малку се коси со логиката да тоа ти е битно како земја, а да си една од тие што дозволуваат најкасно во бременоста да абортираш (околу 6 месеци ако не се лажам, што е скоро дупло повеќе од Македонија и некои други по конзервативни држави во Европа). Нејсе, се согласувам со @Aceso од другата тема, феминизмот, дека индивидуалната свест и етика треба да преовладува во контекст на про-избор. Секогаш про-избор. Ќе те цитирам од другата тема само за да завршам со муабетот:Ни ајде идеме по ред.
Прво со желбите, машко или женско. Што е битно? Со кого се докажувате и зошто?
Само ако имало загрозување на животот на мајката? И, тоа ќе е проблем, таква потврда да се извади? Па знаеш ли колку мајки седнуваат месеци порано на породилно оти докторот напишал дека има "ризична" бременост? А во реалноста не е така, туку едноставно сакат да си седнат дома? Колку доктори пишуваат боледувања и работикот здрав и прав не се појавува на работа со месеци? Исто ќе биде, ќе ѕвонат, ќе побарат да им напишат "ризична" бременост и ќе абортират. Нема да абортираат девојки кои немаат презиме, нема да абортираат девојки кои забремениле од неписменост и девојки каде мажот отворено кажува дека не сака да има ништо со неа и со детето, ќе плаќа паушално 2к алиментација и ќе ги остави да се гледаат.Какви реалтивизации има во ова што ти го пишувам веќе 33ти пат :
Абортусот е дозволен само за жртви на силување и бременост што носи потенцијал за загрозување на животот на мајката.
Пак ќе прашам , што не е јасно у горенаведената реченица ?
Ова е многу важно. Моментот кога ти си ја одбрал личноста со која сакаш да го поминеш времето до крајот на животот, нема веќе мама и тато. Ти си оформил свое семејство и се знае кој и што треба да ти биде приоритет.Никој не збори за колку во ваша околина знаете разведени оти старите им се мешале оти живееле со нив.
Може слободно да споредиме бројки. Колку разведени има тука, каде што старите се мешаат - и таму кај тебе, кај што не се мешаат. Мислам дека таа бројка нема да ти одговара на муабетот.Тоа де, никој не се жали кога му е решено станбеното прашање и старите ги чуваат децата наместо градинки. Многу со такви опции и решаваат да прават деца. Проблемот е кога никој не те зема на готово домазет во главниот град, проблемот е кога немаат таму баби да го гледат, проблемот е кога градинките се скапи а работите нефлексибилни и малку платени - тогаш се жалат луѓето. Би било невкусно да се жали, како што е невкусно што сега сака да ги прати веќе на планина. И сумљив си ми со глејзингот веќе, еве те предизвикувам да напишеш нешто што не толку флатеринг за Чоекот.
Како не е битно? Дознав скоро дека е битно за некои, толку битно што дознав дека полот тука го откриваат покасно од "eтички" причини. Причините се бидејќи абортирале ако плодот не е машко, абортирале повеќе ако бил женско, желби најчесто на мажите и најчесто специфичен етникум. Е сега, малку се коси со логиката да тоа ти е битно како земја, а да си една од тие што дозволуваат најкасно во бременоста да абортираш (околу 6 месеци ако не се лажам, што е скоро дупло повеќе од Македонија и некои други по конзервативни држави во Европа). Нејсе, се согласувам со @Aceso од другата тема, феминизмот, дека индивидуалната свест и етика треба да преовладува во контекст на про-избор. Секогаш про-избор. Ќе те цитирам од другата тема само за да завршам со муабетот:
Само ако имало загрозување на животот на мајката? И, тоа ќе е проблем, таква потврда да се извади? Па знаеш ли колку мајки седнуваат месеци порано на породилно оти докторот напишал дека има "ризична" бременост? А во реалноста не е така, туку едноставно сакат да си седнат дома? Колку доктори пишуваат боледувања и работикот здрав и прав не се појавува на работа со месеци? Исто ќе биде, ќе ѕвонат, ќе побарат да им напишат "ризична" бременост и ќе абортират. Нема да абортираат девојки кои немаат презиме, нема да абортираат девојки кои забремениле од неписменост и девојки каде мажот отворено кажува дека не сака да има ништо со неа и со детето, ќе плаќа паушално 2к алиментација и ќе ги остави да се гледаат.
Во принцип, се согласувам и со @cholismo назад за градинките и старите и кој треба да ги гледа, но и она живее во свој бабл. Сите веруваме дека е захтевно, но не сите земји имаат по една година породилно и можат децата да им цицат до три. И тоа со едно дете. Во многу држави породилното е само три месеци, и не знам како мисли дека држави со 40% мигранти кои немаат баби на повик функционираат. Мора да работат жените, нажалост, и ако немаш избор, го оставаш такво мало и се враќаш во работната сила. И дека мора да се регистрираш на долги листи на чекање за ГРАДИНКА уште пред да детето се РОДИ, што мене би беше голем културен шок. И не дека би ми било океј да плаќам 100 евра од ден градинка, но сепак го преферирам отколку да бабите дојдат да живеат со нас за помош. Поефтино е чистачка да помине. И не е дека сме чуруци како што @Menethil вели, еве годинава беа нашите стари двапати и седеа и цел месец. Не ми е тоа проблем, но кога станува збор за гледање бебе уште сега рековме дека никој нема да доаѓа и дека ќе функционираме со градинки.
Сум растел и јас со бабите и ме чувале комшии, убаво е, но никој не збори за бенефитите од социјализација со други деца, за програмите кои ги имаат за развивање когнитивни и физички вештини, итн. Не сите градинки се без стандарди. Може да видам на камера во секое време што се случува. Никој не збори за колку во ваша околина знаете разведени оти старите им се мешале оти живееле со нив. Вие сте го правиле детето, не бабите, сигурен сум дека може да се снајдете со едно дете како цел свет, сега, и низ историјата.
Едното нема врска со другото. Ако имаш еден приоритет не значи дека треба да си неподнослив према останатите.Ова е многу важно. Моментот кога ти си ја одбрал личноста со која сакаш да го поминеш времето до крајот на животот, нема веќе мама и тато. Ти си оформил свое семејство и се знае кој и што треба да ти биде приоритет.
Новиве жени се искомплексирани, не знаат за соживот. Делуваат налудничаво место да се адаптираат на ситуацијата и живеат по веќе создадени правила.
Имаш куќа солидна одма наоѓа замерки сака да руши и преуредува иако све е направено и средено. Колку да се фрла пари само.
Нивните психолошки проблеми ги пренесуваат врз мажот и фамилијата. Да те нервираат само и да ти ја јадат душата.
Да се разбереме живеење во ист простор е сосема друг муабет од чување внуци.
Таа ера заврши, и никој нормален ни маж ни жена не би го сакал тоа.
Да оти станарот мене секој ден во дневна ми седи и ми се мотка низ кујна.И обично ако доаѓа од фамилија каде што имаат не баш толку добри односи, одма мисли дека и во “новата“ фамилија таква е ситуацијата и родителите. Па друго од помодарство (а скршен денар немаат заштеда) не сакале ни да живеат на посебен спрат во иста куќа со двор со се на готово, ама затоа ќе се пикне во голубарник од 40 квадрати во зграда каде што ќе дели влез со уште 30+ рандом станари
За жал се ствара огромен јаз помеѓу машките и девојките во денешно време, и нормално ќе страда демографијата во таква ситуација.
Да се разбереме живеење во ист простор е сосема друг муабет од чување внуци.
Таа ера заврши, и никој нормален ни маж ни жена не би го сакал тоа.
Батка, у кој универзум живееш ти? Ако мама и тато ти купиле станче значи тоа дека секој може да си дозволи?
Да оти станарот мене секој ден во дневна ми седи и ми се мотка низ кујна.
Уживај дека нема да ти се претерва свекрвата нон стоп на спратот кога ќе и текне.
Шо вратата ќе и ја затвориш во нејзина куќа ? Еве денес не сакам гости, не сакам никој да ми доаѓа, имам обврски, ќе и речам не можи да дојдиш да го видиш внучето ?
Дај луѓе соберете се
Имав прилика да живеам и со моите и со снаа и внуци и со свекор и свекрва и сама.
Овој рајат не би го менувала ни за куќа на пет спрата.
И тоа ви кажува жена шо е во добри односи со свекрва и никогаш си немаме збор префрлено, нормално имало несогласувања и баш поради тие несогласувања и различни погледи кон светот не би делела ист простор во иднина, кај нас беше и просторот причина за преселба, немаше место за две фамилии.
Плус пак ќе нагласам, различни светови сме со таа постара генерација, тие поинаку растеле деца и тука доаѓа до судир на мислења, па несогласувања па инаетење кој е во право итн да не набројувам.
Јас првите месеци со бебе со нив живеев, па тоа беше хаос секој ден со стрес се полнев за банални работи требаше да се објаснувам по десет пати и на крај ќе ти се налути оти ќе и речиш кога си грипосана не го бацвај детето, на хитна завршивме поради таква немарност.
Па до 40 дена не се излегувало, па алишта не се сушат ноќе, па чорапи и капа за спиење а внатре пекол жешко, па океј било да се дава сол шеќер на бебе во храната, и изигравај ти полицаец што јади бебето кога ко чуваат, тие се банални работи ама породена жена кога хормоните и урлаат за мерак
Ти му викаш бебе има атопичен дерматит никако алишта со омекнувач, се враќаш дома гледаш без да праша си влегла во соба, си собрала алишта и си пуштила машина на перење, корни цела спална на Ленор.
Јас сум сега илјадници километри настрана, немам помош од никој освен од сопругот, милион пати ми е полесно, имам време за се буквално, и детето ми е посмирено тука, си има ред и за спиење и за јадење и за се, долу кога бевме на одмор лудила го имаа фатено, на 40 степени во количка го заспивав оти во спална ништо живо не сакаше да спие бидејќи секој ден банкети имавме дома со гости и галама.
И сега на одмор кога ќе одам здравје боже со фаќам стан, пак ќе нагласам првично заради просторот па после заради се останато.
Сте се мажиле жениле ќе се научите сами да си ја гледате фамилијата а не цел живот мама тато и после кога ќе ги нема леле куку мајко, како се пржеа јајца.
Да се здрави и живи сто години старите, секогаш се добредојдени и тука, семејни ручеци, празници, да оди на поседок дете кога ќе порасне итн
Ама да живеам во заедница ни во најголемо лудило.
И секој си кажува од негова гледна, точка, ако вие имате мајки кои се скроз спротивно од ова шо го напишав супер, ама дека некој ќе ме убеди дека снаа и свекрва можат да функционираат во ист простор немој молимте, тој филм ми е виден многупати
Па не знам затоа кажав од моја перспектива, еднаш наслушнав свекорот кај што и вели да не се мотка во спална нон стоп и таа на тоа врати" е шо јас повеќе не треба да влезам во таа соба "Ова е уште поголемо лицемерие, ќе ги молземе родителите ќе ги оптоваруваме да ни чуваат деца во секоја прва прилика ама затоа ќе бегаме што подалеку од нив да не ни сметаат. И родителите кога ќе остарат имаат потреба од грижа помош ама испаѓа кој ги тит
Нема врска и да имаш пари да обезбедиш стан, која е логиката ако веќе имаш простор и поголем и поубав да одиш на полошо ? Оние што треба да отплаќаат кредити воопшто да не зборувам, ќе шибнеш 100-150к за да одиш на полошо место кога истите пари може да ги искористиш за поголема финансиска стабилност (инвестиции во бизнис, акции итн) или пак на одмори уживање.
Долга и широка е темава, еве ти пишуваш дека си била во добри односи ама испаѓа дека и не сте се разбирале баш многу добро. Не гледам и зошто не би заклучила врата на свој спрат, исто е како во становите ако не сакаш некој да ти додева заклучуваш и тоа е тоа.
Еден куп парови во моја околина што ги имам функционираат на тој начин, родителите не им се мешаат не одат ако не се повикани
Ама твоево е барем за респект 100% независна, многу подобро отколку како на Менетил погоре што реков ги користат родителите на секој начин ама кога ќе дојде време тие да вратат барем 20% од тие што родителите им го дале бегаат што подалеку од нив