Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
наезда од бугари,срби и грци по социјалните мрежи каде не понижуваат.Очигледно сме нападнати од така наречена специјални војни.Не одам на други профили од социјалните мрежи на политичари од соседството и на подкасти да им негирам историја и народ.Земаат се поголема силина а нашиве воопшто не ги блокираат иако по правилата ако некој те негира национално и со тоа ги повредува националните чувства треба да биде пријавен и блокиран.Се прашувам има ли наши кои го прават истото како што и тие се однесуваат на наши портали?Треба ли да се организираме и да им вратиме со иста мера па и посилно.Постои ли некоја наша македонска група каде може синхронизирано да се делува?Кај нас имаше некоја забрана и казна ако пишуваш недолично кон политичари така нешто мислам ама по се нема и не важи за овие од соседството.

наезда од бугари,срби и грци по социјалните мрежи каде не понижуваат.Очигледно сме нападнати од така наречена специјални војни.Не одам на други профили од социјалните мрежи на политичари од соседството и на подкасти да им негирам историја и народ.Земаат се поголема силина а нашиве воопшто не ги блокираат иако по правилата ако некој те негира национално и со тоа ги повредува националните чувства треба да биде пријавен и блокиран.Се прашувам има ли наши кои го прават истото како што и тие се однесуваат на наши портали?Треба ли да се организираме и да им вратиме со иста мера па и посилно.Постои ли некоја наша македонска група каде може синхронизирано да се делува?Кај нас имаше некоја забрана и казна ако пишуваш недолично кон политичари така нешто мислам ама по се нема и не важи за овие од соседството.
Тие профили од србија,бугарија, албанија, грција се директно врзани со државите и финансирани од нивните министерства, јас мислам е подобро да бидат оставени да пишуваат, добро е за нашиот народ и нација првенствено, колку повеќе ги читаме толку повеќе ги мразиме и се сакаме и чуваме себеси.
Јас не се навредувам од нивните пишувања туку се смеам, оти сум самоуверен во тоа што крв носам, би му сметало само на некој народносно и национално слаб.

Тие профили од србија,бугарија, албанија, грција се директно врзани со државите и финансирани од нивните министерства, јас мислам е подобро да бидат оставени да пишуваат, добро е за нашиот народ и нација првенствено, колку повеќе ги читаме толку повеќе ги мразиме и се сакаме и чуваме себеси.
Јас не се навредувам од нивните пишувања туку се смеам, оти сум самоуверен во тоа што крв носам, би му сметало само на некој народносно и национално слаб.
се согласувам но има млади кои лесно потпаѓаат на пропаганди

се согласувам но има млади кои лесно потпаѓаат на пропаганди
Деца кои се од здраво семејство и им се пренесува фамилијарната историја неможат да скршнат, а лековерни, морони, бараби, изроди има кај секој народ, но ние не треба да се плашиме.
Има народи кои се слаби по овие прашања, фала богу ние не сме.
Ние сме уценувани, и поради ова мислам дека ЕУ треба да се преиспита, оти после Македонија нема да биде како што они замислиле, туку ќе биде Германија во 30сетите години на минатиот век.

Ги следам профилите на X и евидентно е како со копче (од еу) српските бот профили се нафрлија на сите македонски профили, се разбира со цел да и помогнат на бугарија и да ја олеснат работата со уставните измени и нивни српски интереси кон еу.
Историското Српско Бугарско пријателство функционира добро, само нашите политичари уште го дупат сопствениот народ при здрав мозок.
Контролирана хистерија.
Се ова се вклопува со давање на алиби на нашите локални бугараши да замараат и се прават лажни патриоти од коминтерната до денес.
lol, какво бре историско српско-бугарско пријателство

lol, какво бре историско српско-бугарско пријателство
Они безброј пати се договарале на наша штета, и сега кога имаме држава ним е битно само нивнито влијание овде а ние да сме оковани во канџи.
Да сме територија на нивните историски комплекси.
Автоматски споено мислење:

Малку повесели теми
3505.jpg

Последно уредено:
1786653842810.png

Требаше 2 години како Зеко не е на власт ОВА ДА СЕ ОВЈАВИ ???
А УСТАВЕН СУД уште НЕ го разгледува Поднесокот на пратеничката Лилјана Поповска за ПРОТИВУСТАВНИОТ начин на донесување на Протоколите !!!!!!!!!!! без гласање во СобрНие а и други работи !!!

Прегледај го приврзокот 484861

А УСТАВЕН СУД уште НЕ го разгледува Поднесокот на пратеничката Лилјана Поповска за ПРОТИВУСТАВНИОТ начин на донесување на Протоколите !!!!!!!!!!! без гласање во СобрНие а и други работи !!!
Забрана за живеење и постоење е ова:pos: буквално Труман шоу, ами картата на етничка Македонија не ја измислија комунистите, Димитрија Чуповски ја направи 1913 година.
Но не е бугарија крива, ЕУ е виновна...

100% tocno za momentalnata situacija ama se povekje i povekje se spremaat zapadnive zemji za vojna da ne bide i so "germancive" kako iselenite vo dubai pred nekoj mesec ili Izrael pred 2-3 godini, puknala prvata puska i ajde nazad evakuacija so drzavni pari ni pomalku ni povekje nego vo drzavata koja sigurno 95% od niv ja plukale - Makedonija, pa posle i 3000€ kvadrat da e malce.

Zatoa mnogu me nervira koga "pokondurenite" ke zaminat nadvor i odma so plukanje i sporedbi megju novoto mesto na ziveenje i Mkd, a koga bi zategnalo na novoto mesto za ziveenje bez razlika dali od bezbednosni ili ekonomski pricini odma se vrakjaat nazad kaj sto plukale. Na ovoj vid dijaspora, znam deka za zal nema takov metod i nema kako da se dokaze, no bi im zabranil koga ke im zgusni da se vratat nazad iskreno, neka si sedat tamu kade sto im e "perfektno".

Не ми се почнува, ќе се распишувам, нема никој да дочита до крај, но за ова мора пошироко....

Тоа 2026 година сме, 21 век сме, луѓето отидоа на месечина, живееме во времето на вештачка интелигенција и слично, во принцип е еден ист, крајно површен аргумент, а многумина се кријат позади него.

Исто како и "ова само кај нас го има". Ова значи дека нема појма како е на друго место или никаде не отишол.

Да, има проблеми државата, дури и помалку од тоа какви граѓани има. 90% од малцинствата ја мразат, гледаат на неа како на нешто што треба да се злоупотреби и да исчезне, а голем број од Македонците ја презираат, иако и туе гледаат колку можат да ја искористат.

Да, тргнуваме од полош старт во однос на другите поради милион причини, меѓудругото и поради крадењето и уништувањето од тие што ја воделе, но и пред да бидеме независни заостануваме.

Не е дека и во 1906та, 1916та, 1926та, 1936та ни било топ, па ете ние никакви направивме држава и пустош, па дај да ја уништиме за да се спасат луѓето, птиците, мечките, водата, цвеќињата, тревата, дрвјата.

Напротив, кога сме немале држава сме биле физички загрозени. Право на живот, право на имот, на чест, со такви проблеми се соочувале нашите без држава. Затоа и таа потреба за држава.

Многу работи се лоши, од многу и сме разочарани, но поентата е да ги поправиме, да градиме држава, а не дефетизам и презир кон државата.

Но, зарем за овие работи за кои збориме, за политичари кои уништувале, за системски проблеми и сл, не е или не било случај со Бугарија, Хрватска, Романија и други држави од Источна Европа?

Таму немаше лоповска транзиција, таму политичарите, здравството, општо институциите сите се супер?

Главни теми во повеќето источноевропски држави се исти. Борба против корупција и криминал, потреба за структурни реформи, преголомазна јавна администрација, иселување (поврзано и со миграција), здравство, често поврзано со стареење на нацијата, екологија (на север помалку отколку на југ), образование, висока инфлација и се друго што се врти кај нас.

Можеме да одиме по секоја држава посебно и не само источноевропски.

Али најдобро прво да ги погледнеме околните, како Србија, заедно со трите членките на ЕУ ( Бугарија, Хрватска и Романија). Доста ни се слични, историски, менталитетски, иако се постари држави и со поголеми ресурси.

Пишав за Хрватска на друга тема. Токму деновиве главна тема е екологијата, зошто потфрлиле институциите, зошто не функционираат инспекторати... Екоцид, како го викаат, од широки размери. Канцероген отпад, загадени подземни води... плус почнаа да зборат и за други депонии. Во главниот град имаат исто еколошка бомба.

Иселување колку сакаш, цела Славонија им се опустоши.

Знаеш колку се иселија од Бугарија, Романија, Полска, балтичките држави?!

Нормално сето тоа е поврзано со намалување на првачиња и во тие држави, исто како кај нас.

Бугарите имаат термин за тоа што им се случи, го викаат "демографски срив" (колапс, сром, крах, катастрофа).

Дури ја нарекуваат Четврта национална катастрофа. Првите три им се поврзани со Македонија (втората балканска и двете светски војни).

Па не гледам да велат не ни треба држава, за што ни служи, дај да затвораме дуќан, туку напротив, фрлаат пари да шират национален дефетизам кај нас.

Провери ги истражувањата во Хрватска, со години наназад, прва тема е борба против криминалот и корупцијата, поврзано со недоверба во институции (судство, обвинителство, влијание на политиката).

Партизираноста на институциите е исто тема во многу други држави. Особено во овие што ги набројав, а слободно додај ја и Грција.

А околу бројноста на администрацијата, знаеш ли колкава е во Словенија, слични држави сме по големина, каде е поголема, вкупно, но и процентуално според население?! Во Словенија брои нешто изнад 190 илјади, а во Македонија испод 130 илјади.

Околу давачките, придонесите и добивката од државата како услуга за тие пари...

Ние имаме најмали даноци на Балкан.

ДДВ во Хрватска е 25%, во Словенија е 22, во Албанија, Србија, Бугарија е 20%, во Црна Гора е 21%, а кај нас 18%.

Уфрли ги и сите други даноци пак сме тие што најмалку имаат вакви давачки.

На пример данок на имот или комунални давачки.

Значи, еве, Словенија, зема повеќе од граѓаните отколку Македонија, по сите основи, а притоа има поголема индустрија, повеќе заработува и по тој основ, а така е повеќе од сто години.

И сега очекувате ова наша ваква Македонија, да пружи услови на граѓаните, приближно како Словенија? Со помалку пари!

Сум живеел во Словенија, а и сега сум поврзан доста со неа.

А да се спомне покачување на нешто, не мора ддв, еве данок на имот, комуналии, ќе се крене револуција.

А сакате се да е средено со помалку пари отколку во Словенија, а притоа се почнува од минус. Затоа што во Словенија имаат повеќе пари и тоа за оддржување и постепено надоградување, а кај нас треба да расчистиме и децениски проблеми. Чисто, паркови, игралишта, алпски воздух, градинки најдобро здравство и милион други работи за помалку пари отколку во другите држави.

Дали се краде, да, сигурно, но се краде и во други држави, побарајте афери ќе видите. Добро, признавам дека кај нас се претеруваше (а и околните држави ни се држат добро, се потрудија да не заостануваат.).

И, пак, да виновни се тие што имале шанса да ја оправат државата, таму е главната вина.

Но, не е и дека тука е некое место во кое нема живот, нешто како од дистописки филмови.

Како што не е точно дека во се назадуваме и ништо не се променило, подобрило. Знам дека тој патетичен став е општоприфатен, али нема многу врска со реалноста. Колку и да не е популарно да се напише, не е дека само тонеме во се.
Delot koga iselenici od petni zhili ja branat "novata zemja" i koga treba i koga ne treba a plukaat po svojata doma e :sick:
Ajde vtora generacija iselenici, ako se rodeni tamu, ajde pa nekako, vo toj sistem se izrasnati i "educirani" (da ne upotrebam drugi termini tuka), pa nekako da razbereme. Ama prva generacija lugje, iseleni edvaj nekolku godini, a istite tie vo prva prilika se vrakjaat i baraat pomosh od drzhavata, stvarno e dno.

Na primerite so Slovenija i zemji od Istochna Evropa, da dodadam samo eden primer od Shvedska (da ne odam premnogu offtopic tuka). Famoznata Shvedska, so najsilni unii na rabotnici, kade nema gjubre, kade koga kje prdnat mirisa na lavanda i vanila, i se drugo po red - sigurno ste slushnale za famozniot Northvolt - eu gigant za baterii i iskoristuvanje na obnovliva energija. Kratok epilog

11070.jpg
1. Preku 6000 otpushteni rabotnici, dovlechkani od cel svet, Latinska Amerika, Afrika, Azija itn. Bez isplatena otshteta ili odpremnina.
2. Potrosheni / propadnati bilioni sek (stotici milioni evra) od penziskite fondovi NElegalno, i nikoj ne e ni obvinet ni osuden.
3. 4 smrtni sluchai na mladi lugje pod nerazjasneti okolnosti, i zatvorena istraga.

Ima mnogu vakvi sluchai, taka da poleka po plukanje doma, ne cvetaat rozi ni po eu odamna.

Забрана за живеење и постоење е ова:pos: буквално Труман шоу, ами картата на етничка Македонија не ја измислија комунистите, Димитрија Чуповски ја направи 1913 година.
Но не е бугарија крива, ЕУ е виновна...
Јајцеглавиот иЗеко ќе додадеа уште една точка во протоколот, ама избори ги спречија...
Секој што њама да се разбуди насабајле како блгарин, ште биде опериран од Вилипче, да се испере мозокот од титовата и српската пропаганда ...
...Овој протокол треба да се поднесе до УН, како доказ за етнички геноцид. Плус да се дадат документи за 24/7 притисок од страна на разноразни емисари и дипломати кој исконструираа Догма дека неисполнување на барањата на ЕУ е антизападна и проруска политика, во време кога Британија напраи брексит, Исчснд не прифаќа одземање на риболо ните зони, Монако ги откажа преговорите..... Плус да се одговори на директивите за поштување меѓудржавни договори декаБлгарија го потпиша но го игнорира Бледскиот Договор, а не плати ниту воени репарации по Версајски
Договор...

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 484861

Ниту една точка не е прифатлива, но овие од 1 до 4 како и 9 и 10 би значеле предавање на суверенитетот на Бугарија.
Ако ова е навистина во протоколот, тој што го потпишал и прифатил треба кривично да одговара.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Ниту една точка не е прифатлива, но овие од 1 до 4 како и 9 и 10 би значеле предавање на суверенитетот на Бугарија.
Ако ова е навистина во протоколот, тој што го потпишал и прифатил треба кривично да одговара.
Не знам, не ми е јасен молкот, на фб е даден протоколот ама сите молчат, ај опозицијата разбирам зошто молчи , ама власта изгледа дека е УПЛАШЕНА...
Башка и за Гостивар најавија истраги, се, од проектот до кој и како што направил, се јави и фирмата што го направи проектот и сега МОЛК ??

Порано мислев дека кога ќе дојде време луѓето да можат лесно да најдат работа без партии, кога нема финансиски да зависат од партиите, таа каква-таква финансиска слобода ќе влијае позитивно во однос на каква држава ќе градиме, ќе добиеме посвесна јавност, која ќе согледува подобро што се случува и ќе носи подобри одлуки.

Колку сум бил во заблуда, секои 5 минути поминати на социјални мрежи, гледам колку овој народ малку разбира, а сака да има мислење за се, всушност што повеќе нешто суди, оправува, помалку разбира.

Не е да го пуштиш слободно да доаѓа до заклучоци, пак станува плен на разни пропаганди, но на поинаков начин.

Пак добиваш шкарт јавност.

Од нашите општествени инфлуенсери, новинари, аналитичари, па се до обичен народ што коментира нешто на фејсбук.

Многу беа попаметни кога не го изнесуваа своето мислење или кога друг им го наметнуваше.

ергу6ѕхе4ѕг66ерг4рте56464.jpg
pres-za-gostivar-14-08-33-viber_image_2026-08-14_14-59-01-076-768x433.webp

... не знам зошто, ама веднаш се присетив на ковид пандемијата, не знам како размислуваат, ама кој фактор се тие, па да докажат дека ете ја пијат водата зошто е исправна, па групна фотографија, па ајде сега сите ќе ја пијат, покажете ги анализите датумски каде некој седи позади таа исправност со анализи и сите ќе пијат! :toe:

Foto-2-10.jpgfilipce.png

Прегледај го приврзокот 484974
Прегледај го приврзокот 484973

... не знам зошто, ама веднаш се присетив на ковид пандемијата, не знам како размислуваат, ама кој фактор се тие, па да докажат дека ете ја пијат водата зошто е исправна, па групна фотографија, па ајде сега сите ќе ја пијат, покажете ги анализите датумски каде некој седи позади таа исправност со анализи и сите ќе пијат! :toe:

Прегледај го приврзокот 484977Прегледај го приврзокот 484979

Едноставно...

Затоа што владее недоверба во институциите и дека ги лажат за водата и најубедлив начин да докажеш дека сега водата е исправна е овој.

Може да изгледа смешно, но да објавеа резултати, ќе беше, да бе, сега треба да веруваме дека резултатите се точни, што не земат да се напијат од чешма.

Но, тоа што главна тема е дали пиеле вода и дали тпа е лош или добар пр, па одење со спин на спин, го потврдува тоа што го напишав за нашата јавност.

Неизмерно површна

Back
На врв Bottom