Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ј не го измислија во комисијата, мислам во комисијата само се прифаќа затоа што Мисирков го користи, ако не се лажам ни татарот Венко нема против, само он бил да има буква за звукот на магарињата, и сега беспотребно си прават фама околу тоа.
Ј во латиницата се појавува доста доцна и можно е да влече потекло од Յ յ.

1786628054721.png

Не за џабе бугариштана се толку против буквата Ј во македонскиот јазик. Го делат истиот став со Србите кога Караџиќ ја ставил оваа буква во српската азбука. Имало голем отпор, зашто оваа буква ја сметале за „католичка“.

Прегледај го приврзокот 484785

Дали ставот за Ј на тогашните Срби и денешните бугари е коинциденција? Не би рекол.

Не е случајно и тоа што немаат ни збор напишано против Џ, која Караџиќ ја зел од романската кирилица.

Ништо немаат ниту против лигатурите Љ и Њ, измислени исто така од Караџиќ.

Само Ј им пречи на бугарштаната. Случајно, НЕЛИ, што би рекол Лiубчо.

Јас колку што знам буквата постоела, само се пишувала поинаку како обично И со две точки над него, и русите го имаат во таа форма плус ЈА кованциата. По мене кога веќе правиш азбука каде што секоја буква треба да кореспондира со еден знак, многу е глупаво да користиш кованици. Сите тие Шц, Ио,Кс,Тс итн ...

Иако ќе кажам ова ми се многу бизарни дискусии. Освен ако не правиш нешто како Романците кои поради политички причини го смениле целиот јазик преку ноќ, сосема нормално е еден јазик преку годините да се менува и да има промени. А Србите реално кирилицата комплетно ја имаат напуштено и не гледам зошто цело време дигаат толку врева околу истата. Си креираат некакви митови со тие нивни Срспка азбука, Српска Нова Година кои искрено не постојат.

Ги следам профилите на X и евидентно е како со копче (од еу) српските бот профили се нафрлија на сите македонски профили, се разбира со цел да и помогнат на бугарија и да ја олеснат работата со уставните измени и нивни српски интереси кон еу.
Историското Српско Бугарско пријателство функционира добро, само нашите политичари уште го дупат сопствениот народ при здрав мозок.
Контролирана хистерија.
Се ова се вклопува со давање на алиби на нашите локални бугараши да замараат и се прават лажни патриоти од коминтерната до денес.
Hahaha, definitivno naj schizofrena tema na forumov.

tenor.gif

брм брм ги разбира работите но некогаш ќе отиде у погрешен правец :kafence:
Каде грешам, баш тие прозападни србишта се впуштија во хистерија и напади кон нас, баш кога бугарите исто хистерично зборуваат за српски свет и они пази биле заштитници на Македонија, ни прават сценарио за да прифатиме влез во еу по нивни услови, а србија за ова ќе си добие некоја конпензација со косово, црна гора или босна.

Буквално видеото на Малагурски се поклопува со панелов на татариве.

nepismen, znaes koga e potpisan dogovorov? da ne e slucajno u period na prvata balkanskata vojna, koja sto zavrsuva so vtora balkanska vojna, godina dena od koga e potpisan toj dogovor, a zavrshuva na nachin shto Srbija i Grcija ja napagjaat Bugarija?

svesen si deka pred pomalku od godina Bugarija vleze vo voen sojuz so Albanija i Hrvatska, a zashto e potpishan i protiv kogo ke se borat, shto mislish?

hahahaha, ne mozam da veruvam shto seresh po temava. :pos:

Еве моето се заснова на патетики те молам кажи ми која од следните сфери на живот функционира во Македонија, или барем функционира подобра одколку пред 30 години.

За време на транзицијата не знам која држава немаше пад, особено ние на Балканот, кои бевме и во воено окружување или дел пд поголеми или помали воени конфликти.

После транзицијата, општо земено има прогрес, има амплитуди, но не константно пропаѓање во секој сегмент. А уште влечеме последици од тој период.

Разликата е што сега свесноста е поголема, се гледа преку поостри очила, очекувањата се поголеми, што е и нормално.

Но, како што пишав во еден друг дел, тоа доаѓа со надминување на основни егзистенцијални проблеми, во смисол, економско ореживување, па се префрла фокусот на други теми што значат квалитет на живот и однос институција-граѓанин.

И затоа е растегливо тоа "задоволително ниво", уште ако се земе низ што се поминавме и колку имаше пад во транзицијата (накалемен на кризата во СФРЈ уште пред распад).

Ќе побарам истражувања за неколку држави на Балкан и во Источна Европа, но сигурен сум дека во повеќето од нив, граѓаните нема да го оценат тоа што го добиваат од државата како "задоволително".

Ми кажуваш приказни како ете другите држави имале поголеми даноци од нас ние сме очекувале без пари да имаме држава, сме се бунеле ако имало поголеми давачки цело време. А околу нас никој не бил ништо подобар од нас. Децениски пролеми биле тоа, не било лесно.

Ова не се приказни, ова е реалност.

Иако јас не сум голем фан на високи даноци, особено за држави кои уште не достигнале одреден стадиум на развој. Иако на нешто би зголемил малку (данок на имот, особено на втор, трет и секој следен стан, како и за комунална хигиена), не драстични зголемувања, еве за комунална хигиена, еквавивалент на две кафиња во кафиќ во таа општина.

Но, факт е дека државата има помали приходи по сите основи, па и по овие што ги набројав, исто и локалните единици.

Е, сега, ако мислиш дека нема никаква реалност во тоа со повеќе пари (меѓудругото повеќе и процентуално, а не само во апсолутни бројки, земени и од граѓаните), да по дифолт нудиш подобри јавни услуги, тогаш не знам што е реалност, а што приказна и фразеологија.

Еве, утре Левица нека победи во некој Велес, Штип, Куманово, Струмица, ќе се соочи со овие проблеми и истото ќе го пишувам и за нив, без разлика што не сум нивен симпатизер/гласач.

Тееба да објаснувам дека не се прикаски дека со помалку пари од Словенија, Македонија треба да пружи такви услуги? Дека не почнуваме од пониско ниво и дека со помалку пари се очекува да ги надминеме и тие повеќе децениски проблеми и плус да се даде тоа што го добива еден граѓанин на ЕУ членка од Источна Европа.

На страна, што сите тие потрошија еден куп пари од европските фондови, токму за овие работи.

Понеразвиена држава, помали приходи, полоша услуга.

Кога спомнав СФРЈ и Словенија, па разликата е и во СФРЈ, во секој поглед. Македонија добиваше помош како неразвиен дел на СФРЈ, за да се избегне поголема катастрофа. Па во девеесетите уште повеќе се направи разлика.

Околу бројките на администрацијата се знае, од државниот буџет, општинскиот... Се знае колку се оделува за плата... а такви како ад есм, мепсо и слични, ги има и во други држави.

Последно уредено:
nepismen, znaes koga e potpisan dogovorov? da ne e slucajno u period na prvata balkanskata vojna, koja sto zavrsuva so vtora balkanska vojna, godina dena od koga e potpisan toj dogovor, a zavrshuva na nachin shto Srbija i Grcija ja napagjaat Bugarija?

svesen si deka pred pomalku od godina Bugarija vleze vo voen sojuz so Albanija i Hrvatska, a zashto e potpishan i protiv kogo ke se borat, shto mislish?

hahahaha, ne mozam da veruvam shto seresh po temava. :pos:
Договор пак има, а ти се фаќаш на јадицата.
Ако Еу не сака ќе направи напори тоа да се случи, ЕУ нас не провоцира.
3501.jpg

Баба ми и дедо ми имале независност зошто имале способност и капацитет да се прехранат и да стават покрив над глава, немале долгови и имале деца. Денеска е 180 степени спротивно.
  • Во времето на баба ми и дедо ми, па дури и до 1989та, државниот апарат не бил ниту 25% од сегашниот државен апарат.
  • Во 1989, сме имале наталитет од 2.4 во времето на баби ми и дедо ми биле 3+, тоа значело дека пензискиот фонд е стабилен.
  • Во времето на баба ми и дедо ми, Македонија не само што произведувала доволна храна за свои потреби имала и за извоз. денеска не е тоа случајот.
  • Во времето на баба ми и дедо ми, Македонија произведувала повеќе од што увезувала. ДЕНЕСКА ДЕФИЦИТОТ НА ИЗВОЗ - УВОЗ Е 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА.
  • Југославија имала државен долг кој бил 30% од БДП во 1989, денеска Македонија има 70% задолженост.
    Прегледај го приврзокот 484631
Па така на баба ми и дедо ми не им требале ЕУ и Амерички пари за да преживеат и да одржат стандард на живот и да имаат фамилија, во 2026 Македонија не може да истурка една година без кредити и грантови, зошто дури и со финансискиот прилив од имиграцијата имаме околу милијарда евра дупка во буџетот кој го пополнуваме со КРЕДИТИ, ГРАНТОВИ и ДРЖАВЕН ОРГАНИЗИРАН КРИМИНАЛ.

Не е тоа дефитизам, тоа е реалност. Тоа се бројките. Тоа што не се прифатливи за тебе е сосема друго.
релативизираш како по обичај, пишуваш за повеќе работи и ако едно е точно другите ти се измислици.
Само околу извозот, денес извезуваме неквалификувана-квалификувана и висококвалификувана работна сила, ја произведуваме и ја извезуваме... сосема разбирливо такво е времето, погрешно е да се споредуваат различни периоди а да се прави со аршини кои денес ги има.
Но, глеам си имаш своја агенда, а имаш и публика, кој сум јас да ти противречам, само терај.

Од Коледето нема убиени тогаш, но беа осудени на смртни казни па ослободени, но што лежеа со години за Македонија кој е крив? Тие грешки треба да се признаат, без разлика дали бунтовниците биле во право или не, другите народи имаат слобода да одлучат кои ликови и кој тек во историјата го сметаат за правилен, додека ние мислам сеуште ставаме букети и кај Ченто и кај Лазо, имам и чувство дека Ченто треба да се заборави за да нема проблеми со соседите, па ајде Лазо бил супер и голем патриот, ги гледаме резултатите од него...
Пак си лапал Тутабалгарска пропаганда :pos:

За Крвавото Коледе има отворени документи и сведоци дека ниеден од 30 и неколкуте организатори не бил стрелан. Осудени на робија, да или на стрелање, но ниеден стрелан.
Сведоштвото од Вера Ацева

М-р Кирил Донски, исто така сведок на настаните на Скопското кале, раскажува:

Генерал Михајло Апостолски за Бунтот на Скопското кале во јануари 1945, вели:

Стефан Дечев

Еве кој се бил стрелан велешко од озна. Сето тоа невини блгарски администратори

од сега покојниот Д-р Владо Ивановски, македонски историчар, а врз основ на архивска документација

еве ти и видео гратис. Класична бугарска пропаганда

Значи сето тоа со убиствата на Калето било бугарска режија, ѓубре и пропаганда за скопското Кале.

Знаеш дека за дезертерство во воена состојба и денеска имаш казни во МА според КЗ? 1-5 години затвор, а за непослушност до 3 години. А спореди ја сегашната состојба со онаа кога биле активни чети на балисти, врховисти, српски четници и сите нивни јатаци и поранешни соработници со окупаторот. Изгледа не си бил ЈНА штом вака лабаво ги сфаќаш работите.

А овие 40 души воглавно за годинаипол биле скоро сите ослободени.

Ти паѓаш секогаш на бугарска пропаганда, како за бугарските пасоши.

кои резултати поточно? Позитивни, негативни?
Во една прилика напишав дека имав можност да разговарам со лица кои биле во (околу к-дантот) на 4-ти батаљон од 9-та бригада на НОВ на Македонија (забелешка, од секогаш се говорело и пишувало НОВ на Македонија, АСНОМ и слично и кога дојдоа демокративе почнаа со теза дека тоа било комунистичко минато и слично, случајно? НИКАКО!!!), а за прашањето да се оди на Солун!
(криво ми што не направив аудиозаписи)
Бригадата кон крајот на 1944г била распооредена околу Пољјанско (за оние кои прв пат слушат тоа е Дојран) и според ... се подготвувале првично да го ослободат Кукуш а потоа да продолжат на Солун!
Според сведоѓтвата сите ама буквално сите од првиот до последниот биле за да се оди на Кукуш-Солун особено што имале инфо дека ќе бидат пречекани од Македонците и дека нема или има слаба грчка војска, но сите тие не носеле одлуки, некој друг ги носел одлуките а одлуките се познати:
-да се чека развој на настаните и да се добие некаква согласност (макар и премолчена) дека “сојузниците“ за кои пишува Ацева нема да се спротивстават;
-Црвената Армија веќе ја ОСЛОБОДИЛА Тутабулгарија и продолжила кон Белград и Унгарија, што е важно ниту се обидела да влегува во Македонија која веќе била ослободена од нацифашистите и имали само борби со балистите;
Значи од Штабот на чие чело а Апостолски им наредил да чекаат.

И кон крајот на Септември/Октомври на границата(денешна) пристигнале британските сили, немало никакви грчки сили!
По некое време добиле наредба и се преместиле во гевгелија, податок што мене ми беше интересен е што една ноќ една група, незадоволни од тоа што не се оди на Кукуш-Солун инаку по потекло од Богданци (тогаш село помеѓу Гевгелија-Дојран) па во бројка скоро една чета (помеѓу 80 и 100) во колона по двајца ја преминале границата и заминале во Грција од каде најмногу завршиле во ЈАмерика па и денес ги има во Бразил и околните земји.

Ова е сведоштво од лица кои биле во тоа време на тие места, нивните видувања се такви и колку кореспондираат со официелната историја не би знаел.

Се смета дека од таја епизода имало и некои кои завршиле во “Мањифико“,

Ајде малку да ја разбрануваме темава.

Тврдам дека: "Оваа влада е најдобра политичка влада во оваа кратка историја на независна Македонија!!!" :cool:

Првпат немаме организирано крадење и рекетирање од врвот, со цел да се контролираат сите финансиски текови, а главните водачи да украдат голем дел од буџетски пари и плус да удрат рекет на огромен дел од бизниси, а некои и да ги преземат или уништат.

Не наметнуваат контрола, или немаат ни приближно како другите, врз судството и обвинителството и да ги користат за политички и бизнис пресметки.

Од 2001 година, денес имаме најмалку злоупотребување на етничко малцинско прашање, за политичко влијание, што резултираше со ослабување на институции (мислам на албанскиот фактор, односно преголемата моќ што ја имаше албанскиот политички фактор, ДУИ).

Нема реверзибилни процеси, но стопирано е со анационални политики.

Економските показатели се добри во споредба со држави со кои може да се споредуваме и од каде тргнаа.

Министерот за дигитализација работи добро и резултатите се видливи.

Имаме градење на инфраструктура, притоа ни приближно не се краде, како порано кога се градеше. Можеби има погодува на некоја компанија, не се светци сигурно, но не е преплатено како што беше порано пракса.

Тука е и проектот за брза пруга по коридор 10, еден од проектите кој со години чекам некој да го реализира.

Министерката за образование презема добри проекти, добро се работи во тој и така проблематичен сектор.

Во енергетскиот сектор се работи многу добро.

Општо, односот кон институциите е поинаков, а и полесно вршам работа во институции.

Доста е за почеток, почнете со исчудување, исмејување... :icon_lol:

Ајде малку да ја разбрануваме темава.

Тврдам дека: "Оваа влада е најдобра политичка влада во оваа кратка историја на независна Македонија!!!" :cool:

Првпат немаме организирано крадење и рекетирање од врвот, со цел да се контролираат сите финансиски текови, а главните водачи да украдат голем дел од буџетски пари и плус да удрат рекет на огромен дел од бизниси, а некои и да ги преземат или уништат.

Не наметнуваат контрола, или немаат ни приближно како другите, врз судството и обвинителството и да ги користат за политички и бизнис пресметки.

Од 2001 година, денес имаме најмалку злоупотребување на етничко малцинско прашање, за политичко влијание, што резултираше со ослабување на институции (мислам на албанскиот фактор, односно преголемата моќ што ја имаше албанскиот политички фактор, ДУИ).

Нема реверзибилни процеси, но стопирано е со анационални политики.

Економските показатели се добри во споредба со држави со кои може да се споредуваме и од каде тргнаа.

Министерот за дигитализација работи добро и резултатите се видливи.

Имаме градење на инфраструктура, притоа ни приближно не се краде, како порано кога се градеше. Можеби има погодува на некоја компанија, не се светци сигурно, но не е преплатено како што беше порано пракса.

Тука е и проектот за брза пруга по коридор 10, еден од проектите кој со години чекам некој да го реализира.

Министерката за образование презема добри проекти, добро се работи во тој и така проблематичен сектор.

Во енергетскиот сектор се работи многу добро.

Општо, односот кон институциите е поинаков, а и полесно вршам работа во институции.

Доста е за почеток, почнете со исчудување, исмејување... :icon_lol:

Левица доживеа Мицко со резултати да ја доведе и неа и сдс на равниште на непостоење

На Груби обвинение на денот на смрдениот рамковен договор, поезија.

Back
На врв Bottom