Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Stefke vi ja pratev produktivnata diskusija, ni toj e svetec, ni ti si cvekje za mirisanje sega vaka realno da si kazime.
A ti kao pak vistina da zboras za site.
I kolku so si ti od Bajro, tolku jas od Rotino sum taka da vo red e snegulke, ni mene mi se sroni biserot, nema ni tebe :toe:
Шо ја пратеше дискусијата жити се, дискусијата беше он топик се додека тој не почна глупача да ме нарекува и да си вади од газот муабети и дете да ми спомнува како на шамари ќе сум била брканс со детето под мишка, тука не можам да прочитам сори.
Прв почна со лични навреди и да ја носи до недоглед дискусијата и не му е прв пат, само не бил никогаш пријавен кај модератори.

Појма немам од кај си ниту ме интересира, и да си од Свирипичино сеедно ми е, Ротино и Цапари се преубави места и бубрег давам да имам потекло и имовина на такво место, така да.
А со Баир ништо лично, имам пријатели од таму, не живеат само цигани на Баир како што тука мислат.

Шо ја пратеше дискусијата жити се, дискусијата беше он топик се додека тој не почна глупача да ме нарекува и да си вади од газот муабети и дете да ми спомнува како на шамари ќе сум била брканс со детето под мишка, тука не можам да прочитам сори.
Прв почна со лични навреди и да ја носи до недоглед дискусијата и не му е прв пат, само не бил никогаш пријавен кај модератори.

Појма немам од кај си ниту ме интересира, и да си од Свирипичино сеедно ми е, Ротино и Цапари се преубави места и бубрег давам да имам потекло и имовина на такво место, така да.
А со Баир ништо лично, имам пријатели од таму, не живеат само цигани на Баир како што тука мислат.
Dobro ok, vo pravo si (y)

No imase edno pravilo, ako nekoj te vregja imas dve opcii. Prvata e da si prijavis i da ne navlegvas ponatamu, a drugata e da mu vratis troduplo, so e isto ok
Не постои такво правило дека е океј да вратиш тродупло. Мислам океј е, ама доаѓа со бан или со казнени па кој како сака.

Ovde ispadna, dvata sajce majce si iskaraja, no samo kurajber e baniran oti Stefka bila zensko. Ne e fer toa, ne stara skola, prastara bidi ako sakas.
Не е баниран затоа што Стефи е женско туку затоа што ги премина границите на тоа што може да се толерира. И не е баниран од форум, само од темава на недела дена, да смири страсти малце.

Не постои такво правило дека е океј да вратиш тродупло. Мислам океј е, ама доаѓа со бан или со казнени па кој како сака.
Pa toa i celo vreme ti go velam, vekje ako kaznuvas, trebase dvata. Ili nikoj.

Pa toa i celo vreme ti go velam, vekje ako kaznuvas, trebase dvata. Ili nikoj.
Дали вака некогаш се имаш залагано за некоја женска особа на форумов или само жените трн во око ти се. Па не се сеќавам јас некој поголем женомрзец од тебе искрено, којзнае какви трауми имаш Владе ти од жени, ама убо опиша Соно, ти бе човек стануваш сабајле и прво гледаш на форумот кај има некоја тензија со жена за да се залепиш како мува, појма немам шо ти се дешава можи фетиш ти е, не знам.
И секаде спомнуваш швалерки, скроз контрадикторен си кога станува збор за жена, ене види во темата за контраверзни мислења, ти би да гледаш голи жени ама истовремено и да ги критикуваш оти се раслекле, кај ти е логиката овде жити се.
За семејни поделби пак жената на тапет, сериозно кој ти е проблемот со жените ?
Или едноставно сакаш да подбуцнуваш и уживаш во расправија тука, трето нема

Дали вака некогаш се имаш залагано за некоја женска особа на форумов или само жените трн во око ти се. Па не се сеќавам јас некој поголем женомрзец од тебе искрено, којзнае какви трауми имаш Владе ти од жени, ама убо опиша Соно, ти бе човек стануваш сабајле и прво гледаш на форумот кај има некоја тензија со жена за да се залепиш како мува, појма немам шо ти се дешава можи фетиш ти е, не знам.
И секаде спомнуваш швалерки, скроз контрадикторен си кога станува збор за жена, ене види во темата за контраверзни мислења, ти би да гледаш голи жени ама истовремено и да ги критикуваш оти се раслекле, кај ти е логиката овде жити се.
За семејни поделби пак жената на тапет, сериозно кој ти е проблемот со жените ?
Или едноставно сакаш да подбуцнуваш и уживаш во расправија тука, трето нема
Se imam be, kako se nemam. I poke od so mislis.
Na pukni link
P.s kaj vide deka gi kritikuvam ako se raslecat ziti se, bas mu rekov na otvoracot na temata da ne siri eres :eek:

Problemot ovde e poveke i od percepcijara na rabotite, @cholismo zasega e so deteto tera dobi porodilno i gleda deka Germanija fukcionira 100 pati podobro od Mk za tie raboti i za toa ne e greska, nekoj pat si prezasiten od seteto non stop i tika doaga do mal konflikt dali so mazot ili ke gledas gradinki....
Mojata zena e ovde 4 godini, i bese 100% samouverena deka sama ke go gleda deteto bez pomos kako i dosega, ne i treabse nikoj osven jas, bez problem gi delime site obvrski, e sega nekoj pat jas sum po 4 dena 12 casa na rabora ili se slucuva da ostane ona so deteto mnogu vreme sama i poleka pocnuvaat muabetite, Lele skapav non stop, mi treba izduven ventil, kako bi bilo da e 8 casa na gradinka a ne 4, i poleka jas dobivam poveke vreme i ifra so deteto bidejki eve sega zapisa kurs da uci jazik kurs, sto se e vo red, uzivam so deteto.

Muabetot mi e ovoj sistem ovde, ne e napraven za si da bide vored, ke dojde moment koga sistemot ke te zaglavi, i moze ke pobarate pomos nod svekrva ili drug blizen, neznaes kade te vodi zivotot....tie sto se menat na po 3 meseca ili imaat non stop star za pomos dodeka deteto ne napolni 5-6 da se osomostoi primer dodeka si na rabota site se na povisoko level na psihiicka smirenost, finansii, sloboda kolku tolku, pomalku obvrskinbidejki iskreno mnogu pati ti doaga da poludis. Toa e realnosta. Non stop si na obvrska, i se e vored no jas so zadovolstvo bi precekal baba dedo da posedi barem mesec dva iako ja nemam taa moznost.
Убаво е да имаш помош од баби и дедовци се додека не дојде моментот кога ќе сфатиш дека се стари да гледаат деца.
Ова го кажувам од искуство не лупам на празно.
Мајка ми му ги порасна децата на брат ми, јас дури живеев со нив знам колку и беше тешко и колку пати имало моменти кога едноставно жената крена раце и децата беа оставени сами на себе да се справат во ситуација, на ситуација мислам кога имало детски тепачки меѓусебе, па сакаат на жешкото надвор, па сакаат да им се купи нешто, па им текнува некои егзибиции низ дома од типот на да прскаат со вода низ дневна, хаос значи, тоа ретко кој стар човек можи да го издржи, и оди моменпкога бабата за да смири тензија и да си најди мир му го дава телефонот и детето цел ден е со телефон во рака.
Остајте вие на времето, други времиња се сега, порано децата со кал играле и среќни беа, сега се распрдени и екстремно тешки за чување, со чест на исклучоци нормално.

Јас со очи гледав и слушав како мајка ми скоро и да немаше ден да не се жали дека и е претешко, во години жена не можи фул тајм дадилка да биди, крај.
Замисли баба од 70 и кусур години на раце да го нишка бебе да заспие, има и такви моменти.

Кога и да и го оставев моето бебе со го оставав многу ретко и тоа на кратко, да одам да испазарам нешто, едвај чекаше да си дојдам за да превземам, претешко и беше и стално ми велеше како не бев помлада да си го изнамилвам.

Друг пример, прв пат го оставив малиот на чување навечер и тоа во комшии мазник вртевме, и тоа со триста убедувања, ајде реков немам со друштво излезено ќе одам, го заспав малиот и заминав, свекрва требаше да го чува.
Едно десет пати пишевме дали спие, дали плачи и сл, ме убеди да не се секирам и да си поседам, инстинкт мајчински, после извесно време откако му ги игнорираше пораките фатив станав и си дојдов дома, сверква грчи во дневна а бебе на спална само спие, два пати се случи, еднаш во раце бебе заспа со се него, јас ѓоа да одморам да посппијам, еден час оти тие први недели вкупно сон десет пати дали имав.
Од тогаш реков повеќе бебе јас не оставам никаде освен кај таткото, едноставно престари се и преизмоштени да чуваат деца, свекрва ми е помлада ама си има проблеми со притисок и тоа е уште една причина да не и оставам дете на чување, мешањето околу одгледување на дете е бонус.

И не се жалам, засега одлично се снаоѓам, ќе видиме како ќе биде понатака кога ќе почне во градинка ама одлучна сум дека сами ќе си го изгледаме детето, ќе работам ако треба само викенди сопругот ќе го чува тогаш и решен проблем.

Е де, спиело само у спална а она у дневна.

Твоите се исклучок, повеќето сакаат да ги чуваат внуците, дури и инсистираат зашто за тоа живеат а и генерално се помлади. И освен его, нема причина да не им дадеш да ги почуваат.

После тебе, нивната грижа е најдобро нешто што ќе го добијат во животот.
Градинки, школи, дадилка, зар мислиш дека повеќе ќе им секираат.

Е де, спиело само у спална а она у дневна.

Твоите се исклучок, повеќето сакаат да ги чуваат внуците, дури и инсистираат зашто за тоа живеат а и генерално се помлади. И освен его, нема причина да не им дадеш да ги почуваат.

После тебе, нивната грижа е најдобро нешто што ќе го добијат во животот.
Градинки, школи, дадилка, зар мислиш дека повеќе ќе им секираат.
Како бе спиело само на спална бебе од 7 месеци кое се рола насекое, ќе се сврти наместо можи да остани, на стрина ми така и почина бебето, од раце и падна на бабата дури пеглаше алишта оваа, после уште еднаш на болница на мајката заспа со се него и толку.

Сфатете дека бабите и дедовците не се за дадилки и крај, друго е да ти го причува малку да земиш здив друго е 10 часа оставено со нив, едноставно не е фер спрема нив

Како бе спиело само на спална бебе од 7 месеци кое се рола насекое, ќе се сврти наместо можи да остани, на стрина ми така и почина бебето, од раце и падна на бабата дури пеглаше алишта оваа, после уште еднаш на болница на мајката заспа со се него и толку.

Сфатете дека бабите и дедовците не се за дадилки и крај, друго е да ти го причува малку да земиш здив друго е 10 часа оставено со нив, едноставно не е фер спрема нив
Како мислиш дека ги чуваат во градинка, или изнајмените дадилки? Бдеат над нив?
За ваква анегдота ко твојата има милион обратни.

Те молам не кажувај лични мислења како факти, ко швеѓанките и трите деца. И ние а и 90 посто од децата растат со баби и дедовци, после родителите тие се the next best thing. Позитивно е и за бракот, и за децата, и за старите.
Не го праат тоа само тие што не им се у близина, и тие што се чурук луѓе.

Како мислиш дека ги чуваат во градинка, или изнајмените дадилки? Бдеат над нив?
За ваква анегдота ко твојата има милион обратни.

Те молам не кажувај лични мислења како факти, ко швеѓанките и трите деца. И ние а и 90 посто од децата растат со баби и дедовци, после родителите тие се the next best thing. Позитивно е и за бракот, и за децата, и за старите.
Не го праат тоа само тие што не им се у близина, и тие што се чурук луѓе.
Во градинки на спални високи од еден метар ги чуваат ? Ги чуваат негувателки легнати на душеци на земја, и патем негувателките се млади немаат 70 години
Позитивно за бракот рече а бракови растурени поради мешање од страна колку да сакаш

Во градинки на спални високи од еден метар ги чуваат ? Ги чуваат негувателки легнати на душеци на земја, и патем негувателките се млади немаат 70 години
Позитивно за бракот рече а бракови растурени поради мешање од страна колку да сакаш
Негувателки со 20 деца кој не се нивни се пологична опција. Битно нема свекрвата да му даде телефон на детето да чепка.

Негувателки со 20 деца кој не се нивни се пологична опција. Битно нема свекрвата да му даде телефон на детето да чепка.
Тоа кај нас негувателки на 20 деца, тука е 3 - 4 деца максимум со една негувателка.
Според тебе способна е жена над 65 години десет часа да гледа дете, оти дете не е само да го гледаш од страна и да чуваш, не знам дали имаш деца ако имаш знаеш што ти зборувам

Тоа кај нас негувателки на 20 деца, тука е 3 - 4 деца максимум со една негувателка.
Според тебе способна е жена над 65 години десет часа да гледа дете, оти дете не е само да го гледаш од страна и да чуваш, не знам дали имаш деца ако имаш знаеш што ти зборувам
И 3 да се на 1, секогаш пре би избрал детето да ми биде кај родител него рандомец. И да, сосема се способни на таа возраст, а дали 1 саат, дали 10 или цела недела зависи од возраста.

Е сега ако си чурук човек како што кажав, ќе одиш на hard mode.

Биолошката функција на старите е да помагаат у чување на деца.

Back
На врв Bottom