Problemot ovde e poveke i od percepcijara na rabotite,
@cholismo zasega e so deteto tera dobi porodilno i gleda deka Germanija fukcionira 100 pati podobro od Mk za tie raboti i za toa ne e greska, nekoj pat si prezasiten od seteto non stop i tika doaga do mal konflikt dali so mazot ili ke gledas gradinki....
Mojata zena e ovde 4 godini, i bese 100% samouverena deka sama ke go gleda deteto bez pomos kako i dosega, ne i treabse nikoj osven jas, bez problem gi delime site obvrski, e sega nekoj pat jas sum po 4 dena 12 casa na rabora ili se slucuva da ostane ona so deteto mnogu vreme sama i poleka pocnuvaat muabetite, Lele skapav non stop, mi treba izduven ventil, kako bi bilo da e 8 casa na gradinka a ne 4, i poleka jas dobivam poveke vreme i ifra so deteto bidejki eve sega zapisa kurs da uci jazik kurs, sto se e vo red, uzivam so deteto.
Muabetot mi e ovoj sistem ovde, ne e napraven za si da bide vored, ke dojde moment koga sistemot ke te zaglavi, i moze ke pobarate pomos nod svekrva ili drug blizen, neznaes kade te vodi zivotot....tie sto se menat na po 3 meseca ili imaat non stop star za pomos dodeka deteto ne napolni 5-6 da se osomostoi primer dodeka si na rabota site se na povisoko level na psihiicka smirenost, finansii, sloboda kolku tolku, pomalku obvrskinbidejki iskreno mnogu pati ti doaga da poludis. Toa e realnosta. Non stop si na obvrska, i se e vored no jas so zadovolstvo bi precekal baba dedo da posedi barem mesec dva iako ja nemam taa moznost.
Убаво е да имаш помош од баби и дедовци се додека не дојде моментот кога ќе сфатиш дека се стари да гледаат деца.
Ова го кажувам од искуство не лупам на празно.
Мајка ми му ги порасна децата на брат ми, јас дури живеев со нив знам колку и беше тешко и колку пати имало моменти кога едноставно жената крена раце и децата беа оставени сами на себе да се справат во ситуација, на ситуација мислам кога имало детски тепачки меѓусебе, па сакаат на жешкото надвор, па сакаат да им се купи нешто, па им текнува некои егзибиции низ дома од типот на да прскаат со вода низ дневна, хаос значи, тоа ретко кој стар човек можи да го издржи, и оди моменпкога бабата за да смири тензија и да си најди мир му го дава телефонот и детето цел ден е со телефон во рака.
Остајте вие на времето, други времиња се сега, порано децата со кал играле и среќни беа, сега се распрдени и екстремно тешки за чување, со чест на исклучоци нормално.
Јас со очи гледав и слушав како мајка ми скоро и да немаше ден да не се жали дека и е претешко, во години жена не можи фул тајм дадилка да биди, крај.
Замисли баба од 70 и кусур години на раце да го нишка бебе да заспие, има и такви моменти.
Кога и да и го оставев моето бебе со го оставав многу ретко и тоа на кратко, да одам да испазарам нешто, едвај чекаше да си дојдам за да превземам, претешко и беше и стално ми велеше како не бев помлада да си го изнамилвам.
Друг пример, прв пат го оставив малиот на чување навечер и тоа во комшии мазник вртевме, и тоа со триста убедувања, ајде реков немам со друштво излезено ќе одам, го заспав малиот и заминав, свекрва требаше да го чува.
Едно десет пати пишевме дали спие, дали плачи и сл, ме убеди да не се секирам и да си поседам, инстинкт мајчински, после извесно време откако му ги игнорираше пораките фатив станав и си дојдов дома, сверква грчи во дневна а бебе на спална само спие, два пати се случи, еднаш во раце бебе заспа со се него, јас ѓоа да одморам да посппијам, еден час оти тие први недели вкупно сон десет пати дали имав.
Од тогаш реков повеќе бебе јас не оставам никаде освен кај таткото, едноставно престари се и преизмоштени да чуваат деца, свекрва ми е помлада ама си има проблеми со притисок и тоа е уште една причина да не и оставам дете на чување, мешањето околу одгледување на дете е бонус.
И не се жалам, засега одлично се снаоѓам, ќе видиме како ќе биде понатака кога ќе почне во градинка ама одлучна сум дека сами ќе си го изгледаме детето, ќе работам ако треба само викенди сопругот ќе го чува тогаш и решен проблем.