Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mora da podrzam nesto sto e sigurna Idnina, edno vreme na makedoncite im bese ispod casti da rabotat zemjodelie, kukaa deka se mali platite, pa albancite go dominiraat zemjodelieto I stocarstvoto, taka I pakistancite ke dominiraat eden den so pekari, kelneri, dostava itn dodeka makedonecot uste ke bara prava sloboda I ne znam uste sto, ke jade uvezena hrana.

Tie ribarski prikazni 3500 evra so platen smestaj vo Hrvatska i hrana na drugarite na riba kazuj im gi, moze ke ti poveruvaat.
xaxaxaxa, albancite go dominiraat zemjodelieto, a makedoncite ne rabotat zemjodelie zatoa shto im e ispod chast, a ne poradi niski nikakvi otkupni ceni, vazhi. (y)

se utepaa albancite od rabotanje tutun koj sto e edna od najzaebani raboti koi sto mozes da gi rabotis, a vinoto shto go piesh e inaku od lozja koi sto albancite gi rabotaat, ou da, moabeti na lugje koi edinstven dopir so zemjodelie im e toa shto kupile krastavici u market.

ne moras ti nisto da veruvash, i onaka vie dpmneovcite ste totalno isklucheni od realnosta i vrtite tuka moabeti koi ste gi slushnale piejki mufte kafinja so pretsedatelite na opshtinskite komiteti.

poveli, mi trebase tocno 15 sekundi da ti najdam oglas so duri i moznost da se iscenkas za pogolema plata, pritoa platen smeshtaj, a zashto hranata t.e jadenje besplatno na rabota postoi, ke znaeshe dokolku si rabotala nekogash so hrana vo ugostitelski sektor.

xaxaxaxa, albancite go dominiraat zemjodelieto, a makedoncite ne rabotat zemjodelie zatoa shto im e ispod chast, a ne poradi niski nikakvi otkupni ceni, vazhi. (y)

se utepaa albancite od rabotanje tutun koj sto e edna od najzaebani raboti koi sto mozes da gi rabotis, a vinoto shto go piesh e inaku od lozja koi sto albancite gi rabotaat, ou da, moabeti na lugje koi edinstven dopir so zemjodelie im e toa shto kupile krastavici u market.

ne moras ti nisto da veruvash, i onaka vie dpmneovcite ste totalno isklucheni od realnosta i vrtite tuka moabeti koi ste gi slushnale piejki mufte kafinja so pretsedatelite na opshtinskite komiteti.

poveli, mi trebase tocno 15 sekundi da ti najdam oglas so duri i moznost da se iscenkas za pogolema plata, pritoa platen smeshtaj, a zashto hranata t.e jadenje besplatno na rabota postoi, ke znaeshe dokolku si rabotala nekogash so hrana vo ugostitelski sektor.

Да ги игнорираме глупостите како нашите дека не се занимавале со земјоделие. Али Албанците порано главно се занимавале со одледување на тутун, сончоглед и памук. Многу многу ретко се занимавале со градинарство или овоштарство, во најголем дел поради тоа што за истото ти треба да има некој кој ќе оди на пазар и да продава. Албанците од тој аспект биле хендикепирани дека жените не ги пуштале од дома, па така нижење на тутун, тресење на главите сончоглед им биле погодени работи за по дома.

Нивното занимавање со јагоди, лубеници и пластеници е од последните 10-20 години и повторно тоа е мал број од нив. Најголем дел денеска садат само жито зошто и трудово неинтензивно. Другото што гледате да продаваат на пазари, се се тоа вработени кои продаваат за еден газда кој увезува од надвор, многу ретко е некој фамилијарно да продава што произвел.

Не мислам дека и покрај фактот дека тој е контроверзна личност, старото име на градот Сандански треба да се врати. За некои, тој беше тиранин, за други, цар. Ние не го сменивме Димитровград, иако Георги Димитров е сосема негативна личност. Велинград (на Вела Пеева) исто така стои, иако се бореше против државата и е исто негативна личност.
Стои и Станке Димитров, нели?

Можеш да ги видиш целите на партијата во официјалниот весник на партијата оздаден со спојувањето на весниците „Единство“ и „Уставна Зора“.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), број 1, 17 јануари 1909 година:

„Единство“ и „Уставна зора“ имаа привремени задачи, од кои главната беше да помогнат во ориентацијата на општествено-политичката мисла на Бугаринот во Империјата по ненадејните внатрешни промени... Во средината на бугарскиот елемент во Империјата, се одвиваше организацијата на демократските сили. Од една страна, се случи брзото појавување на Бугарската народна федеративна партија, од друга - почетоците на Работничката партија... Како орган на БНФП, „Народна волја“ стоеше на теренот на интересите главно на оној дел од бугарското население што го сочинува неговото огромно мнозинство и најважниот елемент во оваа партија - ситните сопственици лишени од државна грижа, безземјиштените или земјопоседниците со ниски приходи, ситните земјоделци, занаетчиите и трговците. Ова се слоевите чии интереси денес се интереси на бугарската народност во Империјата... Ги покренуваме тие заеднички барања околу кои наскоро ќе се групира огромното мнозинство од бугарскиот народ во Империјата.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), 21 јануари 1909 година:

Ништо не може да се спротивстави на обединувањето на народите. Тоа е природен стремеж... И нашата партија цврсто стои на идејата за национално обединување на расцепканите балкански народи. Стоејќи на овие ставови, ние сме и за обединување на бугарската нација... тежок удар за бугарското единство за кое негуваме, се боревме сега и ќе се бориме во иднина. Како би можеле да ја припоиме Македонија кон Бугарија, кога во нашата татковина не сме само ние Бугарите?... Обединувањето на Бугарите... може да се постигне само како дел од општото обединување на балканските држави и Турција.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), број 19, 25 април 1909 г

Бугарското население во Македонија и Одринско... сместено во невозможни услови на постоење и развој, мораше да организира и да води борба на живот или смрт. Во оваа мачна и нееднаква борба, бугарскиот народ во Македонија покажа ретка издржливост... Тие дадоа безбројна галаксија од скромни работници, проткаени со светол идеализам... Оној меѓу нив кој најдобро ги отелотвори националните стремежи... беше Гоце Делчев.

Сега ќе ти кажам.
1. Ние не се фалиме со Јане Сандански. Погледни го весникот погоре на неговата партија и процени дали е бугарски револуционер или не. Дали некоја личност е контроверзна или не не менува дали е бугарски револуционер или не. Бојко Борисов е прилично негативна личност, но е бугарски политичар.
2. Тој бил контроверзна личност, тој наредил убиството на Борис Сарафов и Иван Гарванов во 1907 година, го ограбува локалното население во Пиринска Македонија (Неговите чети често користеле насилство, изнуда и бомбашки напади во Солун за да соберат средства за Серската група, што ги свртило некои Бугари против него), соработува со Младотурците и се бори со десничарските групи. Сепак покрај неговите разлики со царот Фердинанд, за време на војните Сандански и неговата чета ѝ помогнале на бугарската војска и го ослободиле Мелник, обезбедува пари за ВМОРО, на пример преку аферата Мис Стоун

Не мислам дека и покрај фактот дека тој е контроверзна личност, старото име на градот Сандански треба да се врати. За некои, тој беше тиранин, за други, цар. Ние не го сменивме Димитровград, иако Георги Димитров е сосема негативна личност. Велинград (на Вела Пеева) исто така стои, иако се бореше против државата
Добро бе, ти стврно мислиш дека ако некој работел како чувар во затвор во Дупница пред 120 години, тоа го прави помалку Македонец? Па пола македонска интелигенција тогаш бегала во Бугарија за да преживее или да се организира, оти во Македонија под Турците ги чекало само затвор или јаже. Тоа е егзистенција, а не национално чувство.

И тоа со Балканските војни ти е многу слаб аргумент. Па нормално дека ќе соработува со бугарската војска кога заеднички непријател им биле Турците. И Американците соработувале со Русите против Хитлер, па тоа не ги прави Русите Американци, нели? Сојуз против заеднички непријател е едно, а национална припадност е сосема друго.

А тоа што викаш дека го убиле активисти на ВМОРО, а не државата…аман те молам, па тие активисти (Врховистите) си биле директно финансирани и контролирани од бугарскиот двор. Тоа било нарачано убиство од Софија затоа што Јане им бил коска во грлото за нивните планови да ја голтнат Македонија.

И на крај, кога ќе размислам подобро, сам признаваш дека е контроверзен и дека не се фалите со него. И тоа е уствари целата поента. Како може некој да ви биде ваш, а да ви е срам од него и да го сметате за негативец? Кај нас во Македонија не е контроверзен, кај нас е херој. И actually постојат песни за него. Пример, “кога падна на Пирина” нема човек што не ја знае. Кај вас нема ниту една песна, никакво творештво за херојот. Тоа само покажува дека човекот припаѓа таму каде што го сакаат и го почитуваат, а не таму каде што го стрелале и го плукаат.

Nitu smestaj platen nitu hrana e platena vo pozicijava, nitu nekade e potencirano toa.

A ako te interesira zemjodelie pp mi e otvoreno, pa ke prosetas I ke vidis vo srceto na Makedonija koj raboti zemjodelie, stocarstvo, zivinarstvo.

Добро бе, ти стврно мислиш дека ако некој работел како чувар во затвор во Дупница пред 120 години, тоа го прави помалку Македонец? Па пола македонска интелигенција тогаш бегала во Бугарија за да преживее или да се организира, оти во Македонија под Турците ги чекало само затвор или јаже. Тоа е егзистенција, а не национално чувство.

И тоа со Балканските војни ти е многу слаб аргумент. Па нормално дека ќе соработува со бугарската војска кога заеднички непријател им биле Турците. И Американците соработувале со Русите против Хитлер, па тоа не ги прави Русите Американци, нели? Сојуз против заеднички непријател е едно, а национална припадност е сосема друго.

А тоа што викаш дека го убиле активисти на ВМОРО, а не државата…аман те молам, па тие активисти (Врховистите) си биле директно финансирани и контролирани од бугарскиот двор. Тоа било нарачано убиство од Софија затоа што Јане им бил коска во грлото за нивните планови да ја голтнат Македонија.

И на крај, кога ќе размислам подобро, сам признаваш дека е контроверзен и дека не се фалите со него. И тоа е уствари целата поента. Како може некој да ви биде ваш, а да ви е срам од него и да го сметате за негативец? Кај нас во Македонија не е контроверзен, кај нас е херој. И actually постојат песни за него. Пример, “кога падна на Пирина” нема човек што не ја знае. Кај вас нема ниту една песна, никакво творештво за херојот. Тоа само покажува дека човекот припаѓа таму каде што го сакаат и го почитуваат, а не таму каде што го стрелале и го плукаат.
1. Велиш дека "Бугарија го сметала за нејзин најголем непријател" - Зошто тогаш бил назначен за управник на затворот со дупка во него? Која земја би го назначила својот најголем непријател за затворски управник?

2. Како можеа Турците да бидат заеднички непријател во 1912 година, кога во 1909 година тој работеше заедно со Турците? За 3 години станаа најголемите непријатели?
1785938995487.png

3. Како тоа се верховисти, кога двајцата се од ВМОРО. Врховистите се нарекуваат членови на ВМОК (Врховниот македонско-одрински комитет.). ВМРО му изрекува смртна казна, а не ВМОК, неписмени. Сандански бил дел од врховистката чета на Кр'стьо Захариев (чета на ВМОК) ;)

4. И Бојко Борисов е наш, но се срамиме од него, и Пеевски и т.н.
Кога падна над Пирина е од 60-итите...

Кај нас:
- „Шетнал се Јане Сандански“ - од 1901 – 1908 г.
- „Песен за Јане Сандански (Писмо ти е дошло)“ малку по 1915
- „Песен за Јане Сандански“ (изведува Роза Цветкова) - издадено во 1982
- „Песни за Јане Сандански“ (изведува Ансамб'л „Пирин“) - издадено 1962 (не знам кога е создадена)
- „Песен за Јане Сандански“ – Лјубчо Арнаудов - Околу 2010 – 2012 година. Ова е авторска композиција.
- „Роженскијат манастир“ / „Јане Сандански“ – Проект „Незабравените“ - 2016

Последно уредено:
за мене историјата завршува во 1903, тие ликови после што идат грујо што ги насади со улици споменици и булевари не знам колку сакале да постои Македонија.

за мене историјата завршува во 1903, тие ликови после што идат грујо што ги насади со улици споменици и булевари не знам колку сакале да постои Македонија.
Во 1903 година еден период завршува, а друг започнува. Сето ова е дел од борбата.

Во 1903 година еден период завршува, а друг започнува. Сето ова е дел од борбата.

периодот на бугарофилите во ВМРО кои ги убиваат Сандански и другите за самостојна Македонија

периодот на бугарофилите во ВМРО кои ги убиваат Сандански и другите за самостојна Македонија
Многу од вашите историчари потврдуваат дека во тоа време членовите на ВМОРО се чувствувале себеси како Бугари. Не знам за кој период зборуваш. Претпоставувам дека чита што пишува партијата Сандански и за што се борат.

Toa sto ima poutepani ne e uteha tuku samo izgovor da ne se menuva nesto.

Za statistikata pak ke kazam, prikazanata tema ne e dobra za falenje. I slikata ne e celosna.

Kolku lugje vo tie drzavi rabotat na minimalna plata? Pored google 10-12% na vrabotenite vo Makedonija rabotat na minimalna plata.
Malta: 3,5%
Slovacka: 4-5%
Ungarija: 10%
Ceska: 2,6%
Bulgarija: 13%
Latvija: 4-5%
Estonija: 3,3%

Znaci so ovie dopolnitelni brojki slikata e malce poinakva (zedov samo drzavi vo EU): Vo Malta, Ceska, Estonija minimalecot ne e nekoj faktor. Bulgarija i Ungarija se ko nas dvocifreni. Deka Bulgarite se utepani znaeme, Ungarcite imaa podolgo vreme stagnacija na plati ama ne se vo bas dobra situacija. Zaklucok?

Ne mi e do plukanje. Ovoj politicki marketing e vekje apsurden pokraj site problemi koi so godini i decenii stojat ne reseni.
Кај нас сеуште добар дел зимаат минималец на сметка и кеш на рака поготово во градежниот сектор така да процентот воопшто не е реален за Мкд

Не е баш така, ако ги погледнеш тие три на кајчето во Охрид, избугарени се Протогеров и Александров додека Чаулев останува Македонец и заради тоа го убија.
Автоматски споено мислење:

Многу од вашите историчари потврдуваат дека во тоа време членовите на ВМОРО се чувствувале себеси како Бугари. Не знам за кој период зборуваш. Претпоставувам дека чита што пишува партијата Сандански и за што се борат.
Бугарофил или бугараш не е за нас бугарин, туку оболен Македонец.

Последно уредено:
Кога кај вас е препеана оваа песна?
Ова е пиринска песна, измислена е „кај нас“, како што реков во 1900/1901 година. Првото професионално издание е на Ансамблот "Пирин". Дали е објавена во Вардарско? Кога?

Ова е пиринска песна, измислена е „кај нас“, како што реков во 1900/1901 година. Првото професионално издание е на Ансамблот "Пирин". Дали е објавена во Вардарско? Кога?

pirinska e nas del. toa "kaj vas" e zasto e pod okupacija.

Back
На врв Bottom