- Член од
- 7 декември 2019
- Мислења
- 7.649
- Поени од реакции
- 15.123
Мали ај не еди муда, живеј тамо и не ми скакај по ганглии.Колишевски, ај намали доживљај
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мали ај не еди муда, живеј тамо и не ми скакај по ганглии.Колишевски, ај намали доживљај
Изгледа сите сте биле на ист курс.Види сега не знам дете колку ќе се сети на Северѓанија или Булгаризација. Дете чиј родител беше однесен Голи Оток повеќе го сеќава тоа време. Нејсе. Туку не можеш сегашно време со пред 70 години да споредиш. Нема врска тоа со државата.
Знаеш како, старите Германци од исток да ги прашаш сите викаат имале убаво детство во ДДР ама па самите тие креваа востание против таа држава. Времето многу го заматува сеќавањето. Фактите се други. За едни Југославија беше рај за другите пекол.
Све во ред само не разбрав детството ти недостига или Југославија?
Е како е нејзиното детство креирано од државата а не на пример од родителите, пријателите итн?Изгледа сите сте биле на ист курс.
ај уште еднаш, само читај внимателно,
на коментар ти одговараш со следново,
...на ова јас одговарам дека неговото/нејзиното детство какво и да е креирано/овозможено од државата!
Ако им недостига детството тогаш по автоматизам им недостига ехЈУ затоа што такво детство им овозможила.
и на ова то одговараш со она горе, по се изгледа ти не си на земјава.
Да ти одговореше колешката дека и недостига детството во Југославија, ќе те задоволеше ли одговорот или пак ќе ти се мотаа по глава Голи Оток и овие трициве?Све во ред само не разбрав детството ти недостига или Југославија?
Автоматски споено мислење:
Старите родени и раснати на село (генерација родени 50тите) ќе кажат дека јаделе трици (буквално) и ако имале среќа пиеле млеко од прав донација на САД. А и 4 од 9 родени деца доживеале полнолетство. Земја на контрадиктности.
Околу детството, по стотипат приказната со дедото.
Дедоо, кога беше најдобро, во српско, бугарско или сега?
Во српско.
Како бе дедо тепале до усерување.
Абе тепаа, ама јас тогаш имав 19 години.
Значи во многу случаи е жал за младос, што би кажаја Митке, не државно уредување.
Тоа е тоа, к*рето кога рипа, се’ е во ред. Млад си, не ти е тешко да работиш, ништо не ти е тешко. Се’ ти е вкусно, се’ е убаво. Државата и државното уредување не ја рецкаш ни 5%.Ќе да е (секогаш....) до годините/возраста, а не до државата и нејзиното политичко-идеолошко уредување.
Ако е за така и Македонија имаше премиер кој секој ден беше на вести, не тресеше зелени ко претходниот и никој не му го знаеше името.Се кладам дека 99% од шФицарците појма немаат како им се вика претседателот.
А ако позади убавиот ќивот се криела страшна манипулација и тогаш тоа не е битно ?Тоа е тоа, к*рето кога рипа, се’ е во ред. Млад си, не ти е тешко да работиш, ништо не ти е тешко. Се’ ти е вкусно, се’ е убаво. Државата и државното уредување не ја рецкаш ни 5%.
Кога ќе ти помине рокот на траење, ништо не чини, ни автобуси, ни амбуланти, ни пазар....
Зезнато е што некои на кои не им даваат жените, целиото незадоволство го истураат на форумов. Де Тито не бил Тито, де Јованка не била Јованка.
Во држава која функционира никого не го боли дали петседателот оди со кола или со точак на работа. Негова работа, негов проблем.
Се кладам дека 99% од шФицарците појма немаат како им се вика претседателот.
Изгледа ќе треба да се црта.Е како е нејзиното детство креирано од државата а не на пример од родителите, пријателите итн?
А што е со другите детства кои не биле толку среќни? За тоа е крива државата?
Сине на ВМРО, (така си барем потпишан)На тие што им недостасува треба да знаат дека албанците беа нај привилегирани и заштитени во таа држава, михајловистите татарски слободно шетаа, соработуваа со удба дури и беа на функции како и србоманите, додека тие што мислеа за народно и национално обединување завршија лошо.
Прегледај го приврзокот 483756
Ме потсети на:Тоа е тоа, к*рето кога рипа, се’ е во ред. Млад си, не ти е тешко да работиш, ништо не ти е тешко. Се’ ти е вкусно, се’ е убаво. Државата и државното уредување не ја рецкаш ни 5%.
Кога ќе ти помине рокот на траење, ништо не чини, ни автобуси, ни амбуланти, ни пазар....
Зезнато е што некои на кои не им даваат жените, целиото незадоволство го истураат на форумов. Де Тито не бил Тито, де Јованка не била Јованка.
Во држава која функционира никого не го боли дали петседателот оди со кола или со точак на работа. Негова работа, негов проблем.
Се кладам дека 99% од шФицарците појма немаат како им се вика претседателот.
Ок тоа е став на една генерација и јас немам ни право ни обврска да кажам дали е во право или не. Макар што се слагам со него.Ме потсети на:
Историски гледано договарање за да се заврши војна секогаш завршува со контраефект и лошо за страната што преговарала за својот дом.Сине на ВМРО, (така си барем потпишан)
Картава не можам да ја коментирам, изворов "Комисија за тајни гробници, 2010" уште помалку.
Меѓу патриотизам и национализам разликата е само еден жилет. Најдобар доказ за тоа се сите оние логори од 1991 до 1996 поради братоубиствените војни, верувам дека и ти си ги видел оние слики и видеа на логораши ама буквално логораши како од Аушвиц. До ден денешен уште откопуваат масовни гробници во потрага по исчезнати. Се смета дека околу 130.000-140.000 луѓе загинале а 4.000.000 биле раселени во тие војни. Вредеше ли?