Дали ти би се сложил или не е сосема небитно, Тесла се далеку од најдобри во ЕВ секторот. Да не збориме што ти си паднал на гз од стара технологија а што да кажеме за понови чуда.Не би се сложил со твоево тврдење за автопат!
Ако теслата имаше домет 450км на хартија, ние фулл товарени, миневме 300км (и стигнувавме со 20%+ останата батерија!
Аутобан, 130 ограничување, возење по пропис..
Точно дека е малку поекономична низ град каде имаш регенеративно кочење, ама бар ние како што теравме, и локални патишта каде ја газеше на заебанција низ кривини... немаше голема разлика, град, регионални, аутобан!
И тоа "евричи летање" се најмал проблем за некој што зема 5000€ плата!
Ја буцнува кај ќе стаса, за 20-30€ ја полни, око не му трепнува!
Е тоа е проблемот! Стандардот кај нас!
А реално, според денешниве цени кај што немаш градско количе (поло, 208, клио) испод 20к еура.. теслата е дури и ефтина у споредба!
Ја да би имал пари, би ја купил без око да ми трепне дури и кај нас!
Автоматски споено мислење:
едит: у холандија не му давале да инсталира полнач дома, иако има и соларни панели и се..
Не знам, нешто локални закони, компликации..
Ама на 50 метра има паркинг со полнач, и другаров вика општинските цени не се високи дури и не се исплаќа сам да местел полнач со толку компликации..
Плус на работа имале полнач со "повластени" цени за вработените (јес да центи се во прашање, ситно неш), и вика најчесто таму си ја полнам!
Имаш акаунт на теслата, у германија запираш на полнач, се автоматски си наплаќа, допирна точка немаш ни картици ни пари.. од акаунтот!
Брзите теслини полначи се поскапи, ама пак ништо битно! 10c на 30-40kw ти се 3-4€ се на се... поскапо, смешки за нив.
Технологијата на тесла 3 ја имаш у LeapMotors што и у МКД кошта околу 20к евра, е сега што е со големина на фичо е друга работа.
Механика врска немам така што за бензин дизел бонбони ова она гледаш и сам не давам совети, ама друже со електричниве на работа секој ден се среќавам и сум доста во тек со кој каде е и зашто е таму
ПС инсталација на 40kw полнач дома (добро де мене ми е лимитиран на 2kw phev возам) пред 3.5 години ме чинеше 500€
Истиот сега е 650€ сосе инсталација
Одговор на твоето прашање е КинаПрочитав пред некое време.
Аа, нема да чекаат долго, ако ја совладаат реално технологијата, тоа ќе им биде ас во ракав.
Прашање е како ќе се изборат со нафтното лоби и производителите на класика.
Имаше некој просек го споделија на работа во просек на неделно ниво 4 нови модели искачале таму (целосно ЕВ)
Во моментов имаат што се вика монопол на ресурсите за производство на батерии
А пред некој ден Geely презентираа батерија со над 800км домет и полнење испод 10минути за да ги постигнеш истите
Главиш два саати и си потрошил едвај 1kw од батеријата, ете таа тесла со 450км домет да ја земеме има сигурно 60kw батерија значи си потрошил 1/60 од батеријата свесен си дека пали гаси на ИЦЕ потрошила повеќе сила од акумулатотот такаИ доаѓаш до тоа да треба на Грција на одмор да одиш. Во тоа пустелиите таму не можеш бензиска да најдеш, а не па полнач. До таму имаш 400км пат, а ти викаш ти терала 300км.
На граница главиш 2 сата и ќе искочи да треба во Поликастро да бараш полнач.
Јас сум размислувал за електрична ама со моменталните услови на Балканов само ако во град ја возиш, а да земам кола само за во град ми е некако no sense.
Има да си испринташ адаптери за дизелот/бензинецот да го полниш беКој вика нема полначи!?
Па у Велес на две места има!
Само што на тоа место ќе видиш пасат дизел паркиран, па ќе се расправаш да се тргне дебилот![]()
Бесплатен паркинг низ Европа има кој сака да најде

Која инвестиција збориме да се врати тука?има и повеќе од 2, но за да биде исплатлива инвестиција треба многу повеќе електрични коли,
пр. колку има електрични коли во велес 100 од кои мин. 3/4 си полнат дома на спор полнач, или во превод враќање на инвестицијата на куклово лето а може и тогаш нема.
Електричен LeapMotors мислам дека Б10 беше моделот ти е под 20к у МКД, да земеш мала градска кола од тој ранг е исто околу 20к
Да земеш тесла или бев/мерцедес/полстар јбг неможе да ги рамниш со факинг поло и да ми речеш не се исплати
Ако ги споредил со иста класа и не се толку поскапи
Полнач е најмалиот проблем тука, дури на мали батерии и не ти ни треба на обичен штек ќе ја наполнишмислев за инвестирање во полначи, за кола да трошок е но донекаде и потреба.
Еве јас у маџарска кога идам немам брз полнач па без проблеми ја полнам исто и во Скопје
Само нели на долг пат не сакаш да седиш у место и да полниш 10-20 саати