Брука во КАМ маркетите

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Да да,и свежото пиле година дена рок има у странство.

Кои артикли имаат повеќе од година дена рок,освен конзервирана храна?
Чоколадо, лекови, штрудли, кока кола, нескафе и ред други работи да не го набројувам сеа

Чоколадо, лекови, штрудли, кока кола, нескафе и ред други работи да не го набројувам сеа
Квалитетно млечно чоколадо може да има малку подолг рок пример 12 до 18 месеци,другите што се со фил,јатки имаат значително пократок рок.

НЕ постои кока кола никаде со рок подолг од година дена. Пластиката има обично од 6 до 9 месеци.
Автоматски споено мислење:

Премногу работа имаат тие што работат таму и затоа се случува тоа. Го има ова и во странство и тоа со поминат рок скоро една недела. Никој не работи по ФИФО, ниту кај нас ниту во странство. Почнаа и со финти и во странство. Производите со подолг рок на траење одозгора, а оние со пократок одоздола. Тоа го прават бидејќи муштериите земаат од долу најчесто мислејќи дека се редени производите по најкраткиот рок на траење.
Не ни треба да работат шо Фифо туку се работи пп Фефо.

А зашто потрошувачите бараат со што подолг рок ,кога и она што е со пократок рок ,а сепак во рамки на "валиден рок" е исто квалитетно за конзумација?

Не ја гледам поентата да бараш најдобар рок на пример чипс или чоколадо што ќе го јадеш истиот ден.

Чудна работа, кога пазарам во странство, било што најчесто рок имаат по година дена и некој месец плус, во МК се е кнап еден месец до два пред да им истече рокот.
... и за ова има одговор - во странство производот стигнува на полица само неколку дена по производството, кај нас, додека увозот помине низ дистрибутери, царини и магацини, производот веќе изгубил дел од својот рок пред воопшто да го купиме.

фифо и фефо ги знаат само оние што работеле трговија, обична раја не знае што е тоа!

фифо и фефо ги знаат само оние што работеле трговија, обична раја не знае што е тоа!
... па и дома, домаќинките ги применува фифо/фефо :

FIFO (First In, First Out), прв влез прв излез,
првата купена храна и пијалок внесено дома, прво треба да се потроши.

FEFO (First Expire, First Out),
храната или воопшто сите производи купени за домаќинство (козметика, дезинфекциони) што ги купуваме за домаќинство повеќе од едно парче, први се редат тие со најкраток рок на траење на полица каде се вртиме секој ден, а другите парчиња се складираат на друго место (остава).

Јас секогаш кога купувам најчесто на млеко, јогурт, кисело млеко, јајца, кашкавал, сувомеснато гледам рок на траење. Јајцата дури во маркет и ги отварам да видам да не има некое пукнато, залепено за картонот. Неколку пати ми се случило да не проверам јајца па еднаш едно помалку имаше, еднаш залепено беше едно јајце, а еднаш беа измешани со бели и жолти лушпи што не е страшно тоа толку.
Јас откако ќе ги купам, повеќе од недела во фрижидер не држам млеко отворено и јајца. Летно време дури и лебот го држам во фрижидер. Храна ретко чувам дури и од денес за утре.

Многу ми е страв од храната што се продава по маркетите. Пример, пилешки копани исклучуво од perutina ptuj земам. Виршли и сувомеснати работи од сомнително потекло никогаш не би пробала. Месо исклучиво од месара гледам, свежо.

Јас откако ќе ги купам, повеќе од недела во фрижидер не држам млеко отворено и јајца. Летно време дури и лебот го држам во фрижидер. Храна ретко чувам дури и од денес за утре.

Многу ми е страв од храната што се продава по маркетите. Пример, пилешки копани исклучуво од perutina ptuj земам. Виршли и сувомеснати работи од сомнително потекло никогаш не би пробала. Месо исклучиво од месара гледам, свежо.
Јајца купувам од пазар во Тетово има продавница исклучиво за јајца. Исто е од фарма јајцата ама знаеш проверено ги гледаш пред нив јајцата отворени се. Во маркет купувам јајца само ако ми треба за помалку денови.

Виршли не паметам од кога немам купено. Сувомеснато купувам кулен, од оние кобасиците Turist на Pik мислам е хрватско, од оние шунки исто, кашкавал во Стокомак од тој мешаниот не ми текнува фирмата. Млеко слабо пијам ама мајка ми пие кафе со млеко небитно ми е која е фирмата само да е рокот добар.
Леб купувам од лебара или од Кам. Не ги сакам многу оние во кеса сечените по некој ден стануваат жилави во корката. Најчесто купувам ржан со семки.

Иначе се добар мобилен оператор. :icon_mrgr:
Lebara - Wikipedia https://share.google/a1WxPi7sIUG1ttF0W

Абе расправајте вие фифо и фефо, факт е дека истите производи во МК маркетите се месец дена пред да им помине рокот.

Последно уредено:
Квалитетно млечно чоколадо може да има малку подолг рок пример 12 до 18 месеци,другите што се со фил,јатки имаат значително пократок рок.

НЕ постои кока кола никаде со рок подолг од година дена. Пластиката има обично од 6 до 9 месеци.

Не ни треба да работат шо Фифо туку се работи пп Фефо.

А зашто потрошувачите бараат со што подолг рок ,кога и она што е со пократок рок ,а сепак во рамки на "валиден рок" е исто квалитетно за конзумација?

Не ја гледам поентата да бараш најдобар рок на пример чипс или чоколадо што ќе го јадеш истиот ден.

Се знае зошто остануваат производите со поминат рок. Поради непочитување на ФИФО, а не ФЕФО. Во фрижидерот (минусот) и магацинот производите не се подредени по ФИФО, затоа подоцна се појавуваат производи со поминат рок.

Абе расправајте вие фифо и фефо, факт е дека истите производи во МК маркетите се месец дена пред да им помине рокот.
Браво бе кадаиф, што не им кажеш дека јаболките три месеци не скапуваат ако ги остаиш

Ко ќе гризнеш ко ќеса да си гризнал

Back
На врв Bottom