ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Целосно возрасен човек без да плати нема да клати, т.е. ја ако не плаќам придонеси нема здравство, идеш на фул цена приватно. Исто важи и за пензиите, што ќе фрлиш зад тебе, ќе најдеш пред себе (ваљда, ако уопште видиме пензии). А за образование не може да се користи аргументот затоа што за тоа плаќале родителите, ко што ние со даноци и придонеси им ги плаќаме пензиите. Патната инфраструктура ја преплаќаме преку патарините, а немаме баш писти патишта. Кај србине дере патарина ама тие што ги изградија со кинескиот грант патишта, патон спие, дури сега, мислам по 20тина години се виде за прв пат амортизација. Кај нас таа се гледа секој година-2. А што и да сум свршил преку администрација било со 1000 маки, ама таму аргументот отпаѓа затоа што таа администрација може комотно да работи безпрекорно со 1/10 од вработените, 90% не знаат што прават онде и се нечии луѓе и гласачи. Тоа немам потреба да го плаќам ако не морам. И впрочем нас таму ни се создава и најголемиот борч, на плаќањето на административните паразити.
Ова за пензиите не важи баш според овој систем, можеби за приватниот задолжителен или ако ставаш пари во незадолжителните. Најголем дел ти одат во солидарен фонд, али 500 000 000 евра дупка у пензискиот фонд се покрива од буџетот. Никој не ти гарантира дека тие пари ќе ги добиеш кога ќе отидеш во пензија, ако нема кој да плаќа тогаш јбг. Со патарините можеш нешто за одржување ама да изградиш нешто ново нема да стигне воопшто. Социјална држава сме според уредување, на невработените што бараат работа им е покриено здравствено осигурување иако не придонесуваат.

Сите бројки ти се јавно достапни. Може да не ти се свиѓа било кој дел од услугата, ама тоа кошта, потребно е, и некој ја плаќа.

Не е страшно ако паразитираш, еден куп луѓе паразитираат на системот и затоа е таков кој што е. Фасцинантно е што се праите будали дека е ради нешто друго а не ради чист ќар. Да не ви падне круната дека ете, не е таква државата ради вас.
Проблемот е и за тие пари што ги плаќаш еве да речеме во администрација не добиваш квалитетна услуга(ако воопшто ја добиваш) туку само нервози и потрешени денови од одмор за завршиш нешто. И проблемот е што не им се прави контрола на сите овие што избегнуваат да плаќаат данок и придонеси. Во ова спадаат и овие фрилансери што терат пајонир шемата или некоја друга. Инаку да, трагикомедија е да некој бара да не плаќа данок воопшто на 3к+ примања и притоа да се жали дека ништо не фукнционира.

Тоа за девсот би имало логика ако никне од нигде на 20+ години. Во пракса и он трошел доста ресурси од државата, дали за образование, дали здраство или бил било каква инфраструктура - некој плаќал за тоа. Вакви аргументи има до недоглед. Со оглед на тоа во каков меур живеат луѓето во ИТ и слични струки, не ме чуди што и веруваат дека израснале во меур.

Главна причина е секогаш од себични причини, односно финансиска. Некој ќе признае, некој ќе си бара начин за да си ја оправда постапката, како што си ја оправдуваат и многу други во државата.
Види, ако сакаш да гледаш низ призмата на: "Данокот треба да се плаќа, исто е за сите, ако не сакаш тогаш си себичен" тогаш да, во право си. Објаснија другиве дечки, да не се повторуваме. Ако сакаш да правиме математика колку државата потрошила за рандом дев и колку тој вратил назад во однос на рандом административец, ќе направиме.
Ако одиме во таа насока, државата треба да ги скине едно 60% од институциите и образовните установи (факултети) затоа што голем дел од тие луѓе се во длабок минус ако ги споредиш со професија која повеќе допринесува.

Ама еве размисли, какво е чувството да живееш во Гостивар (актуелна ситуација), да плаќаш данок за 5 луѓе таму и на крај да те трујат со ебаната вода.
Ако ова не ти предизвикува револт, покрај се друго што пишаа дечките погоре, стварно не знам како да ти ја доловам ситуацијата.

Еве јас пишав пред некоја страна дека 10% стварно не е многу да се плаќа, ама кога ги согледуваш сите други работи, и за нив ти станува криво.

И тоа што никој не го спомнува е менталниот данок што го плаќаат луѓето во ИТ светот со големи плати. With big power comes big responsibility. Не за џабе еден куп луѓе од ИТ се влечат по психиолози, имаат burnout, работат по 60+ саати неделно итн, итн...

За тоа дека ќе избркаш 90 посто од администрација и нема да се осети, како и тоа дека ќе умреш ако немаш приватно здравство е типичен ИТ муабет и искрено не ми се тера натака.
Сакаш да кажеш дека шансите да умреш не ти се повеќекратно зголемени ако се потпираш само на државното здравство? Немој така брат, ако земам сеа да набројувам од што умираат луѓе на ебаната клиника во Скопје (да не збориме ич за другите градови), ќе ми треба 1 година да се оправам.

Проблемот е и за тие пари што ги плаќаш еве да речеме во администрација не добиваш квалитетна услуга(ако воопшто ја добиваш) туку само нервози и потрешени денови од одмор за завршиш нешто. И проблемот е што не им се прави контрола на сите овие што избегнуваат да плаќаат данок и придонеси. Во ова спадаат и овие фрилансери што терат пајонир шемата или некоја друга. Инаку да, трагикомедија е да некој бара да не плаќа данок воопшто на 3к+ примања и притоа да се жали дека ништо не фукнционира.
Не верувам дека некој бара целосно да биде ослободен од данок затоа што зема 3к+ примања. Она што би можела државата да го направи е некое олеснување за луѓето кои и носат несразмерно повеќе пари од просечните граѓани директно од странство. Значи тоа се пари што се вбризгуваат директно во нашата економија. Не е само тие 10% што ќе се платат, туку и тие 18% што ќе се платат на сите услуги и ресурси што ќе ги купат во државава.
Ако државата можеше да дава даночни олеснувања за странските компании што отвараа фабрики тука, зошто да не може да даде олеснувања и за своите граѓани? На тој начин ќе ги натераш овие висококвалификувани луѓе да останат во државава а дури може и да добиеш повратници.

Види, ако сакаш да гледаш низ призмата на: "Данокот треба да се плаќа, исто е за сите, ако не сакаш тогаш си себичен" тогаш да, во право си. Објаснија другиве дечки, да не се повторуваме. Ако сакаш да правиме математика колку државата потрошила за рандом дев и колку тој вратил назад во однос на рандом административец, ќе направиме.
Ако одиме во таа насока, државата треба да ги скине едно 60% од институциите и образовните установи (факултети) затоа што голем дел од тие луѓе се во длабок минус ако ги споредиш со професија која повеќе допринесува.

Ама еве размисли, какво е чувството да живееш во Гостивар (актуелна ситуација), да плаќаш данок за 5 луѓе таму и на крај да те трујат со ебаната вода.
Ако ова не ти предизвикува револт, покрај се друго што пишаа дечките погоре, стварно не знам како да ти ја доловам ситуацијата.

Еве јас пишав пред некоја страна дека 10% стварно не е многу да се плаќа, ама кога ги согледуваш сите други работи, и за нив ти станува криво.

И тоа што никој не го спомнува е менталниот данок што го плаќаат луѓето во ИТ светот со големи плати. With big power comes big responsibility. Не за џабе еден куп луѓе од ИТ се влечат по психиолози, имаат burnout, работат по 60+ саати неделно итн, итн...

Сакаш да кажеш дека шансите да умреш не ти се повеќекратно зголемени ако се потпираш само на државното здравство? Немој така брат, ако земам сеа да набројувам од што умираат луѓе на ебаната клиника во Скопје (да не збориме ич за другите градови), ќе ми треба 1 година да се оправам.

Не верувам дека некој бара целосно да биде ослободен од данок затоа што зема 3к+ примања. Она што би можела државата да го направи е некое олеснување за луѓето кои и носат несразмерно повеќе пари од просечните граѓани директно од странство. Значи тоа се пари што се вбризгуваат директно во нашата економија. Не е само тие 10% што ќе се платат, туку и тие 18% што ќе се платат на сите услуги и ресурси што ќе ги купат во државава.
Ако државата можеше да дава даночни олеснувања за странските компании што отвараа фабрики тука, зошто да не може да даде олеснувања и за своите граѓани? На тој начин ќе ги натераш овие висококвалификувани луѓе да останат во државава а дури може и да добиеш повратници.
Јас не одам во таа насока - кој колку дал и заслужува, вие го терате тој муабет. Не може све да го глеаш врз призма на плус и минус. Да, ти може си дал поише и си потрошил помалце, ама не живееш на изолиран остров туку во колектив.

И не, не мислам дека само да се потпираш на државно здравство е супер. Поентата ми е дека 90% од државата има можност само за тоа, и мора да се одвојат пари за него. И дека приватното (кое ти веројатно го користиш), не би постоело без паразитирање на државното..

Тоа што се деси во Гостивар е лошо, ама лошо е и за тие што плаќаат данок. Не ве сваќам, сте учеле толку многу комплексни работи а за општествени работи некогаш сте ко мали деца. Како го замислувате општеството ако никој не плаќа данок? Оправдување може да си најде секој, исто како што си нашле и тие во општина Гостивар.

Јас не одам во таа насока - кој колку дал и заслужува, вие го терате тој муабет. Не може све да го глеаш врз призма на плус и минус. Да, ти може си дал поише и си потрошил помалце, ама не живееш на изолиран остров туку во колектив.

И не, не мислам дека само да се потпираш на државно здравство е супер. Поентата ми е дека 90% од државата има можност само за тоа, и мора да се одвојат пари за него. И дека приватното (кое ти веројатно го користиш), не би постоело без паразитирање на државното..

Тоа што се деси во Гостивар е лошо, ама лошо е и за тие што плаќаат данок. Не ве сваќам, сте учеле толку многу комплексни работи а за општествени работи некогаш сте ко мали деца. Како го замислувате општеството ако никој не плаќа данок? Оправдување може да си најде секој, исто како што си нашле и тие во општина Гостивар.
Поентата ти е одлична, ама за држава, не за творевината во која што сме. Затоа има повеќе Македонци извон МК неголи у МК. Само вукојебини можат да се пофалат со такви статистики.

2 ланци на супермаркетите прават повеќе обврт на пари од цела ИТ индустрија, а можеби и еден. Алкалоид, ИГМ трејд, Витаминка, Тиквеш итн итн не гледам да бараат некој ослободувања зашто и тие извезуваат во странство и тоа се пари вбризгани директно во нашата економија. Не си дизајте акции дека сме нешто ептен посебни, ја имаме среќата да географијата не ни зависи во работата. Да живеевме во Шведска, Данска немаше нешто многу да отскокнувавме. Ако така ја гледаш работата треба специјален третман за Мукаетов, Свето пивара, Гечев и ресто бизнисмени пошто тие несразмерно повеќе пари од нас донесуваат со извозот од нивната фирма. Чисто информативно, единствена ИТ фирма во Македонија што е во топ 100 компании по приход(ако добро ме служи памтењето) е Авенга/Сивус со 60тина милиони евра. Рудникот во Каменица има 100 милиони приход.

Пола од фриленсерите не ни пријавуваат нешто, мои најдобри другари што 10+ години тераат фриленс се пријавени на минималец чисто да им оди стаж и здравствено или пак воопшто не се и се водат како невработени. За да се направи разлика во државата треба да направиш олеснување да ти дојдат големи и познати технолошки фирми, а не на фрилансери да им намалиш од 10% на 5%. Проблемот треба да го бараме како ни се трошат парите од даноци и како државата да биде иста кон сите. 10% не е голем данок кои патем повеќето го избегнуваат.

Друго нешто, цитирам: "некое олеснување за луѓето кои и носат несразмерно повеќе пари од просечните граѓани директно од странство" и "менталниот данок што го плаќаат луѓето во ИТ светот со големи плати. With big power comes big responsibility", не за џабе Владе што делува дека има комплекси вели дека сме одлепени од реалноста програмерите.

Поентата ти е одлична, ама за држава, не за творевината во која што сме. Затоа има повеќе Македонци извон МК неголи у МК. Само вукојебини можат да се пофалат со такви статистики.
Каков народ таква држава. Ако интелектуалната величина во државата размислува вака, што да се очекува од останатите.

Одиш во другата крајност цело време, дека некој не сака да плаќа данок воопшто. Никој не го рече тоа. Можеме ние да бидеме колектив, ама тие што двојат во колективот треба некако да се наградат, или барем да гледаат некаков прогрес. Во спротивно, луѓето се делат од колективот, и затоа во цел свет луѓето што земаат повеќе пари гледаат да најдат начин да платат помалце данок.
Тоа што сме ОК да добиваме исти услуги/квалитет на живот без разлика дали плаќаме Х или 5Х за данок е еден од главните проблеми што ги имаме во државава.
2 ланци на супермаркетите прават повеќе обврт на пари од цела ИТ индустрија, а можеби и еден. Алкалоид, ИГМ трејд, Витаминка, Тиквеш итн итн не гледам да бараат некој ослободувања зашто и тие извезуваат во странство и тоа се пари вбризгани директно во нашата економија. Не си дизајте акции дека сме нешто ептен посебни, ја имаме среќата да географијата не ни зависи во работата. Да живеевме во Шведска, Данска немаше нешто многу да отскокнувавме. Ако така ја гледаш работата треба специјален третман за Мукаетов, Свето пивара, Гечев и ресто бизнисмени пошто тие несразмерно повеќе пари од нас донесуваат со извозот од нивната фирма. Чисто информативно, единствена ИТ фирма во Македонија што е во топ 100 компании по приход(ако добро ме служи памтењето) е Авенга/Сивус со 60тина милиони евра. Рудникот во Каменица има 100 милиони приход.

Пола од фриленсерите не ни пријавуваат нешто, мои најдобри другари што 10+ години тераат фриленс се пријавени на минималец чисто да им оди стаж и здравствено или пак воопшто не се и се водат како невработени. За да се направи разлика во државата треба да направиш олеснување да ти дојдат големи и познати технолошки фирми, а не на фрилансери да им намалиш од 10% на 5%. Проблемот треба да го бараме како ни се трошат парите од даноци и како државата да биде иста кон сите. 10% не е голем данок кои патем повеќето го избегнуваат.

Друго нешто, цитирам: "некое олеснување за луѓето кои и носат несразмерно повеќе пари од просечните граѓани директно од странство" и "менталниот данок што го плаќаат луѓето во ИТ светот со големи плати. With big power comes big responsibility", не за џабе Владе што делува дека има комплекси вели дека сме одлепени од реалноста програмерите.
А ти мислиш дека сите тие што ги наброја немаат специјализиран третман во државава? Мислиш дека процентуално плаќаат данок исто како тебе? Ако мислиш така тогаш имам лоши вести за тебе :D. Тие како поединци многу повеќе профитираат од оваа држава него ли јас или ти.

Да не навлагаме во профитабилноста на ИТ компаниите кај нас, затоа што сите поголеми фирми имаат подружници во странство и тука носат пари колку да исплатат плати. Зошто е тоа така, е уште една интересна тема за дискусија. Претходната фирма во која што работев на хартија имаше профит од 10-15к евра годишно, а во позадина се млатеа милиони.

Тоа што пола од фриленсерите не пријавуваат данок, тоа е еден проблемот што го збориме. Јас пријавувам данок цел живот ама не значи дека сметам дека правилно се користи.
Стварно не знам како не ви смета да давате еден куп пари на државата без притоа да добиете никаков бенефит од неа.
Тој што си го спомнал од Шведска, добива многу повеќе за данокот што го плаќа во однос на ние тука. Затоа тој не се буни. И јас нема да се бунам ако здравството ми е средено, државата ми е средена, не треба да почнам да купувам флаширана вода затоа што на некој може да му текне да ме отруе итн...

И што се однесува до зборот просечни, намерно го напишав. Луѓето треба да бидат мотивирани и стимулирани да отскокнуваат од просекот.
Моменталнава ситуација ги тера и луѓето што плаќаат данок да престанат (како што @jamey jasta си објасни во некој од постовите поназад). Тоа е поразително за нас. И сеа наместо да гледаме да направиме нешто, ние ќе одиме со логиката: "Вие земате повеќе пари, како не ви е срам да не платите" и ќе очекуваме работите магично да се поправат.

Не е касно Мице да имплементира олеснителни даночни мерки за една од гранките што носи добри плати и куповна моќ. Е сега Грузијциве ги рекламира на Телеграм газдата, нас ни оној црепон од Рамбл не би не спомнал иако демек патриот кур се тресе.

Не е касно Мице да имплементира олеснителни даночни мерки за една од гранките што носи добри плати и куповна моќ. Е сега Грузијциве ги рекламира на Телеграм газдата, нас ни оној црепон од Рамбл не би не спомнал иако демек патриот кур се тресе.
Па не е богзнае што... 5% на плата, ние 10% на истото (добивка). Корпоративен немаме, тие 10% се на добивка, ако ја реинвестираш, ослободен си од данок.

Ама изгледа нема кој да не изрекламира..
Автоматски споено мислење:

едит: како веќе некој спомна, странските компании што вртат милиони кај нас, и онака книжат ситно ради реда...
Уствари пак 0% данок имаат!

Да не си грешка? Кај нас плаќаш 10% што сакаш прави со парите. Грузија такса само 5% на распределена дивиденда. Нешто слично Естонски модел само таму е 23%.

Да не си грешка? Кај нас плаќаш 10% што сакаш прави со парите. Грузија такса само 5% на распределена дивиденда. Нешто слично Естонски модел само таму е 23%.
Доколку сум грешка нека ме поправи некој.
Дивидендата ја рачунаат како добивка, и се одданочува со 10%
Добивката на фирмата, исто со 10% освен ако не ја реинвестираш добивката, тогаш 0% е.
Ама има поупатени... нека кажат.

Па во Грузија нема данок на добивка реинвестирал или не. Плаќаш 5% на распределба на дивиденда.

Доколку сум грешка нека ме поправи некој.
Дивидендата ја рачунаат како добивка, и се одданочува со 10%
Добивката на фирмата, исто со 10% освен ако не ја реинвестираш добивката, тогаш 0% е.
Ама има поупатени... нека кажат.
Данок на добивка/Корпоративен данок/CIT како сакаш кажи го е 10% во Македонија на даночната основа што е добивка пред оданочување плус непризнаени трошоци или помалку признаени приходи. Има и други одбитоци како што спомна реинвестирана добивка, ама тоа е пропишано што влегува и IT компаниите не знам колку можат да имаат ќар од тоа.
Потоа, ако се исплати дивиденда на физичко лице се плаќа Персонален данок, на правно лице не се плаќа.
Ова сум 99% сигурен дека е така.

Не се високи нашите стапки, плус ако е странец газда, секогаш може да плати 100 исто колку што го чинел тука вработениот, ама има една друга заебанција, тогаш ќе прикаже поголем приход во неговата земја. Ако таму се стапките повисоки, тогаш скроз не му се исплати да плати таму данок туку кај нас.

Трето, секако дека други земји имаат подобри стапки, Али кој е pool-от на кандидати, евентуално ако сите се префрлат во таа земја, ќе нема доволно луѓе а со тоа и добри кандидати, така да понудата и побарувачката се само регулираат.
Ние треба да се стремиме да донесеме голема фирма што ќе даде добри плати ама ќе вработи и доста пропратен кадар, не само ИТ.

Back
На врв Bottom