ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
И ќе ме одбијат, види го само минимумот, џабе и тие два саати. Мислам ако ми кажеш направи задача и ако е функционална ќе имаш интервју каде ќе се дискутира решението и други технички ствари, треба да се случи тоа. Не може да ме гоустнеш. После се цвика дека нема добар кадар.
Има премногу кадар, тоа е целиот проблем. Ако си аплицирал и ти пратиле автоматски задача да решиш, не се надевај на одговор, милион пати ми се случило тоа. Пред два месеца правев интервју и тоа за платформа која поврзува девелопери и клиенти, имав 100% на решенијата на тие 3 - 4 задачи што ми ги дадоа, се искуцано рачно, не сменив таб што се вика дур решавав задачи, бев одбиен без никакво образложение.

1784017079567.pngАко те контактирал регрутер, тогаш ваљда до него е проблемот или отпосле ќе ти дојде со изговор Sorry this role is intended only for people residing in the EU и тоа е тоа.

Последно уредено:
Ич не изгледа добро за децава

Прегледај го приврзокот 482551
Koj go biva ke si se re-adaptira. Ic da ne se sekirate za mladite. Snaodlivite se osobeno sposobni za re adaptacija.

Da, momentalno AI i vojnite pravat ekonomski re shuffle, mnogu white collar pozicii izumiraat, malku novi se kreiraat, se nagraduva pretpriemacko razmisluvanje itn, ali od ovoj re shuffle na vrvot prirodno ke ispadnat samo najsposobnite.

Re shuffle inaku se desava cesto. Kako napaten milenial, u moe vreme na primer, re shuffle pravese Grujo. Strukata sto ja ucev 6 godini sega barase partiska kniska i debeli vrski. Ali se adaptirav. Go staviv uverenieto za magistar vo fioka, vlegov vo IT i nikad ne poglednav nazad.

Ne e apokalipsa, ke izdrzite.

Има премногу кадар, тоа е целиот проблем. Ако си аплицирал и ти пратиле автоматски задача да решиш, не се надевај на одговор, милион пати ми се случило тоа. Пред два месеца правев интервју и тоа за платформа која поврзува девелопери и клиенти, имав 100% на решенијата на тие 3 - 4 задачи што ми ги дадоа, се искуцано рачно, не сменив таб што се вика дур решавав задачи, бев одбиен без никакво образложение.

Прегледај го приврзокот 482590Ако те контактирал регрутер, тогаш ваљда до него е проблемот или отпосле ќе ти дојде со изговор Sorry this role is intended only for people residing in the EU и тоа е тоа.
Барем да беше така. На телефон ми се јави жената. Пола саат збоевме.

Нека си го сменат начинот тогаш.

Koj go biva ke si se re-adaptira. Ic da ne se sekirate za mladite. Snaodlivite se osobeno sposobni za re adaptacija.

Da, momentalno AI i vojnite pravat ekonomski re shuffle, mnogu white collar pozicii izumiraat, malku novi se kreiraat, se nagraduva pretpriemacko razmisluvanje itn, ali od ovoj re shuffle na vrvot prirodno ke ispadnat samo najsposobnite.

Re shuffle inaku se desava cesto. Kako napaten milenial, u moe vreme na primer, re shuffle pravese Grujo. Strukata sto ja ucev 6 godini sega barase partiska kniska i debeli vrski. Ali se adaptirav. Go staviv uverenieto za magistar vo fioka, vlegov vo IT i nikad ne poglednav nazad.

Ne e apokalipsa, ke izdrzite.
Кога ИТ беше во бум лесно беше да се адаптираш. Ни прв ни последен, секој со пола мозок и раце се адаптираше.
Автоматски споено мислење:

И ќе ме одбијат, види го само минимумот, џабе и тие два саати. Мислам ако ми кажеш направи задача и ако е функционална ќе имаш интервју каде ќе се дискутира решението и други технички ствари, треба да се случи тоа. Не може да ме гоустнеш. После се цвика дека нема добар кадар.
За мене логиката е ова - ги правиш тие задачи и драпање мадиња со очекување дека нема да те викнат. Ако немаш работа, тогаш тие 3,4 дена ти се како работни денови и даваш се од себе. Ако имаш работа, нема логика да потрошиш поише од 2 саати на тоа.

Кога ИТ беше во бум лесно беше да се адаптираш. Ни прв ни последен, секој со пола мозок и раце се адаптираше.

За мене логиката е ова - ги правиш тие задачи и драпање мадиња со очекување дека нема да те викнат. Ако немаш работа, тогаш тие 3,4 дена ти се како работни денови и даваш се од себе. Ако имаш работа, нема логика да потрошиш поише од 2 саати на тоа.

Да бе, ќе викнам јас плочкар на тест период нека нареди 1/3 од WC-to, па ако ми се допадне ќе му платам и ќе му речам да работи, ако не ми се допадне ќе му речам да си оди ама нека останат плочките, оти нели, веќе ги ги залепил. Овај дел од IT индустријава ми е најгаден, 3-4 дена да потрошам за нешто што не е ни сигурно дека ќе те примат на работа? Обавезно шеФ.

Подобро да почниме да си градиме свои продукти отколку да им даваме бесплатни решенија на фирмиве. Бујрум github/portfolio нека гледаат колку сакаат што имаме сработено до сабајле. Треба да имаат лимит тие "тест задачи".

Od moja perspektiva, denes IT e vo uste pogolem bum od togas. Na tebe ostanuva da imas inteligencija da procenis koga kon sto da se nasocis.

Od moja perspektiva, denes IT e vo uste pogolem bum od togas. Na tebe ostanuva da imas inteligencija da procenis koga kon sto da se nasocis.
Ја имаш преспективата зашто си 15 години во индустријата. Сакам да ти кажам не си бил нешто посебно паметен, туку беш полесно тогаш да се почне него за децата сега.

Да бе, ќе викнам јас плочкар на тест период нека нареди 1/3 од WC-to, па ако ми се допадне ќе му платам и ќе му речам да работи, ако не ми се допадне ќе му речам да си оди ама нека останат плочките, оти нели, веќе ги ги залепил. Овај дел од IT индустријава ми е најгаден, 3-4 дена да потрошам за нешто што не е ни сигурно дека ќе те примат на работа? Обавезно шеФ.

Подобро да почниме да си градиме свои продукти отколку да им даваме бесплатни решенија на фирмиве. Бујрум github/portfolio нека гледаат колку сакаат што имаме сработено до сабајле. Треба да имаат лимит тие "тест задачи".
Сите задачи што сум ги праел биле без никаков бизнис ќар. Нормално дека нема решение некое да им праиш за кај нив на работа ( и башка што фирма е што би го користела ова, решение од рандом лик).
И твое е дали ќе решаваш или не, едноставно ќе те исфилтрираа тие тебе и ти нив со тоа. Ако немаш работа, баш и немаш простор за маневар.

Многу работи кажуваш, ама ништо не кажуваш. Да, математичари постојат и откако дигитроните беа измислени, земјоделци постојат и откако тракторите беа воведени, луѓе во фабрики работат и откако роботи беа воведени. Но се тоа се репетитивни операции кои лесно е да бидат автоматизирани и ја олеснуваат работата. Што кога размислувањето ќе биде автоматизирано? Кој решафл ќе го правиш?

Може да се кодира без да се размислува?

Bun беше препишан од Zig во Rust за 11 дена од 3 ца инжињери со помош на АИ

• ~1M lines changed
  • ~8k commits
  • ~2k files touched
  • 99.8% of the existing test suite passing
  • already shipping in canary (not stable yet)
Не дека некој седнал и напишал промпт, препиши ми го целиот codebase од Zig во Rust, ама сепак. Ако под размислување подразбираме препознавање на проблем и аплицирање на соодветен патерн за решавање на истиот дали не е веќе автоматизирано? Ако под размислување подразбираме креирање на иновации и новитети, тогаш да, не е.

Може да се кодира без да се размислува?
Неможе.
Можно е од време на време да имаш таскови што се решаваат со copy/paste во claude code, ама ако сите таскови ти се такви биди спремен да останеш без работа. Прашање на време е кога ке им текна на луѓето околу тебе дека наместо со тебе можат да зборат со claude code.

Ја имаш преспективата зашто си 15 години во индустријата. Сакам да ти кажам не си бил нешто посебно паметен, туку беш полесно тогаш да се почне него за децата сега.

Сите задачи што сум ги праел биле без никаков бизнис ќар. Нормално дека нема решение некое да им праиш за кај нив на работа ( и башка што фирма е што би го користела ова, решение од рандом лик).
И твое е дали ќе решаваш или не, едноставно ќе те исфилтрираа тие тебе и ти нив со тоа. Ако немаш работа, баш и немаш простор за маневар.

Лично не решавам повеќе тест задачи кои одземаат повеќе од 8 саати, освен ако има компензација, особено на Senior левел моментално, освен, ОСВЕН еве да речиме е FAANG/Big Tech компанија, во друг случај повеќе не иди во предвид никогаш. Иначе да, правиме муабет веќе вработен, ако не си вработен тогаш е до личен избор.

Леб и сол би јадел ама повеќе бесплатни решенија не испраќам за heavy duty таскови за кои резултат е несигурен. Особено како што повеќето од фирмите си даваат постоечки task/issue на кандидати, free labor маскирано како entrance task. Нека пушат кур од први до последни таквите.

Ne, definitivno imas potcenuvacka zamisla za naporot sto bese potreben. I togas baraa leetcode algoritmi na intervju kako i sega. Samo togas imase znacitelno fragmentiran pazar, sekoja firma rabotese so razlicen jazik, za edna pozicija trebase da znaes ruby, za druga java, treta php.. ne postoese cloud, se' se gradese from scratch preku ssh na digital ocean virtuelka, ne postoese k8s/docker, ne postoea devops procesi, sistemi itn.

Sporedi so sega, site izbori vekje se napraveni za tebe. Za infra nasoka imas dva izbora AWS ili Azure. Za product nasoka biras megju .NET ili Node. Frontendot 99% se kuca vo react vekje 10 godini. So popularnosta na AI imas i nova vertikala za ML i data science, plus kako jagotka na slagot za $20 mesecno imas sopstven privaten tutor i sorabotnik sto e dostapen 24/7 da ti objasnuva se sto te interesira.

I aj pak kazi deka deneska e potesko..

Многу работи кажуваш, ама ништо не кажуваш. Да, математичари постојат и откако дигитроните беа измислени, земјоделци постојат и откако тракторите беа воведени, луѓе во фабрики работат и откако роботи беа воведени. Но се тоа се репетитивни операции кои лесно е да бидат автоматизирани и ја олеснуваат работата. Што кога размислувањето ќе биде автоматизирано? Кој решафл ќе го правиш?
Go mistifiziras transformerot kako da e nekoja natprirodna pojava. Ne se sekiraj, transformerot ne moze da razmisluva mesto tebe. Toa e samo eden sofisticiran softver sto predviduva dosta uspesno sto sakas da procitas. Nema nekoja golema filozofija. A patem receno ovoj softver ima ogromna potreba od data input, odrzuvanje, fine tuning, platforma, ML ops, distribucija itn.
Tokmu ova e re shufle-ot.

Ne, definitivno imas potcenuvacka zamisla za naporot sto bese potreben. I togas baraa leetcode algoritmi na intervju kako i sega. Samo togas imase znacitelno fragmentiran pazar, sekoja firma rabotese so razlicen jazik, za edna pozicija trebase da znaes ruby, za druga java, treta php.. ne postoese cloud, se' se gradese from scratch preku ssh na digital ocean virtuelka, ne postoese k8s/docker, ne postoea devops procesi, sistemi itn.

Sporedi so sega, site izbori vekje se napraveni za tebe. Za infra nasoka imas dva izbora AWS ili Azure. Za product nasoka biras megju .NET ili Node. Frontendot 99% se kuca vo react vekje 10 godini. So popularnosta na AI imas i nova vertikala za ML i data science, plus kako jagotka na slagot za $20 mesecno imas sopstven privaten tutor i sorabotnik sto e dostapen 24/7 da ti objasnuva se sto te interesira.

I aj pak kazi deka deneska e potesko..

Go mistifiziras transformerot kako da e nekoja natprirodna pojava. Ne se sekiraj, transformerot ne moze da razmisluva mesto tebe. Toa e samo eden sofisticiran softver sto predviduva dosta uspesno sto sakas da procitas. Nema nekoja golema filozofija. A patem receno ovoj softver ima ogromna potreba od data input, odrzuvanje, fine tuning, platforma, ML ops, distribucija itn.
Tokmu ova e re shufle-ot.
Пак реков, многу кажуваш а ништо не кажуваш. Не знам кога последен пат си бил на интервју со leetcode задачи, ама уште ги даваат оние фирми кои веруваат во олд скул девелопмент и human touch. Со тоа што прво ти ја сликаат личната карта, па пред да почнеш со задачата платфромата не те пушта понатаму додека не ги исклучиш сите табови и прозори на хром, те снимаат и ти ги тракираат очите во целиот процес на решавање задачи, ако напуштиш таб повеќе од 3 пати автоматски си дисквалификуван...

"Размислувањето" на еден сениор веб девелопер без проблем може да биде заменето од АИ. Така што денес немаш програмери во класична смисла на зборот туку имаш луѓе што го насочуваат агентот и луѓе што прават code reviews. И тоа е све ок, само за вакво нешто не ти треба цел тим од луѓе туку еден човек, најверојатно домицилен кој ќе мора да иде у канцеларија. Така што папа аутсорсинг и папа remote work.

Да, еве гледам пршти од огласи за одржување на АИ и тренирање на модели. Уствари има на Линкдин сега, плаѓаат по неколку стотина евра на ден да им го тренираш моделот во технологијата во која си специјалист. За да после пар години таа технологија те смени.

Или во кратки црти, за земја ко Македонија во која цел ИТ сектор се потпираше на евтин аутсорсинг ова значи смрт. Дури и ако се почне со некакви бладања дека треба да се шифтаме да станеме продукт owners и претприемачи, смешно е да му го кажеш тоа на човек кој посветил декади во себеедукација и навлегувал и усовршувал технологии, научил да прави скалирања и оптимизации итн. Тоа е исто ко на локален ѕидар да му речам: Друже, ти знаеш да ѕидаш, оди изѕидај една фабрика, ќе стаиме неколку погони таму и ќе праиме џем од малини. Ти нема да бидеш веќе ѕидар туку ќе бидеш претпримач што продава џем од малини...

Уште стојам на тврдењето дека за едно десетина години во Македонија на форум ќе се дискутира кој лепак за плочки и која глет маса е најдобра и каков лист од циркулар е најдобар за шперплоча од бреза и perfect cut...

Последно уредено:
Back
На врв Bottom