Чисто ме интересира сениорите, дали и колку оваа година добивте рандом понуда за интервју/работа од хедхантери без да аплицирате или активно да барате работа?
Просек 6-7 пати во 2-3 месеци, Linkedin. Senior Frontend Dev/UI Engineer/ Product Design. Не барам активно работа.
Бре, а на 2-3 чекор веднаш ми фрлаат голема неплатена задача. Па тоа е нивниот вистински проблем што го решаваат од бакетлист, ама се прават дека е "тест за влез"! Овие алчни копилиња само бараат бесплатна работа на грбот на другите, и престанав да сработувам бесплатни решенија што ми одземаат повеќе од 10 саати и после "Sorry, but we have decided to pursue another....blabla" и врти огласот уште 5 месеци.
Прво ко прво, лично јас, ако седнам да сработам нешто сакам да го сработам квалитетно, а за наплатен ГОЛЕМ/КОМПЛЕКСЕН таск не ми оди во прилог.
Ми се случи неколку пати да испратам решение бидеќи се излагав за добра плата, но прв пат во живот сега брзо рекрутер и CEO-то му изнакарав од прво до последно колено и мајчиното млеко.
Со скоро 7 години работно искуство, амин боже повеќе давање бесплатни решенија, плати си фино лепо 80евричи/сат * времетраење на задача = бујрум решение.
Ги декетирам овие таскови многу лесно, најочигледно, ми даваат да изработам некој flow/solution што е доста сличен или постоечки на нивни product/app, и нема повеќе гага работа, фино лепо му пишувам меил, ако не е компензирано, не сум човекот за вас. Ако е нешто мало, 2-3 сати, ајде, биле не биле.
А ќе се нафатам на live work сесија со кој сакаат од фирмата, се додека двајцата си го трошиме времето истовремено, да не биди еднострано. Ич кур не ми чуе повеќе за unpaid work, директ иде во trash/block и report.