ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Чисто ме интересира сениорите, дали и колку оваа година добивте рандом понуда за интервју/работа од хедхантери без да аплицирате или активно да барате работа?
Годинава 3 пати, сите 3 од странство за relocation.

Чисто ме интересира сениорите, дали и колку оваа година добивте рандом понуда за интервју/работа од хедхантери без да аплицирате или активно да барате работа?

2 во последни 2 месеци.
Една тука, една remote (.NET backend и Full stack .NET & Angular)

7 за 2026та. Една беше од некоја шкип фирма кај нас за договор на 6 месеци, на 2 не вратив(прват да не вратам), една терав процес до крај за ремоте ама накрај решија со друг да одат, една понуда беше за продукт архитект што е надвор од мојта лига сега за сега и им пишав дека не исполнѕвам се што бараат. Омаше некоја украинка што ми пиша ама и пошав не сум заинтересиран. А и една наша фирма што првпат ја слушнав и на линкедин не најдов некои информации нити пак на страната. Во златна доба холивуд ова беше се во една недела , сега во 7 месеци.

Во просек од 1 до 2 во месец.

Мојата позиција не е баш во програмирање, повеќе е во дигитален маркетинг, ако некому значи.

Повеќето беа римоут позиции од странски компании. Додека две нудеа и можност за релокација.

Две ги одбив уште од старт поради тоа што не ми одговараа позициите (едната од Македонија). А, за една, моето побарување за плата им беше над она што го нудеа.

Со три продолжив низ цел процес на интервјуирање, и не бев селектиран на крај. Едната ме одбија поради тоа што не знам руски. Тимот им беше од руси, и преферираа нивен човек.
Другиот, тим лидерот беше од Италија, и на крај вработија човек од таму.

Една понуда ја одбив поради тоа што добив подобра од друга компанија, каде што работам сега.

Во последниве два месеци е намалено, најверојатно поради лето, одмори, секогаш овој период е потивок.

Ви се случило ли да ви пратат задача и после решението никаков одговор да не добиете? Сум се ебавал цел ден да сработам ко што треба и на крај ни еден мејл да пишат, макар и дека се предомослиле, ќе почнам да ги терам сите у курац.

Ви се случило ли да ви пратат задача и после решението никаков одговор да не добиете? Сум се ебавал цел ден да сработам ко што треба и на крај ни еден мејл да пишат, макар и дека се предомослиле, ќе почнам да ги терам сите у курац.

Треба со закон да бидат казнувани сите работодавачи кои објавуваат огласи за вработување, ги повикуваат на интервју кандидатите кои аплицирале за конкретната работна позиција, а потоа воопшто не им испраќаат повратен одговор после интервјуто.

Па и негативен одговор е подобар од никаков одговор.

Треба финансиски да бидат казнувани со исплаќање на 1 (ЕДНА) минимална законска плата до секој кандидат на кого воопшто не му испратиле повратен одговор после интервјуто.

На такви финансиски казни или ќе престанат да продаваат магла во облик на лажни огласи за вработување, или ќе ги молат кандидатите кои биле одбиени да потпишат црно на бело дека добиле повратен негативен одговор или да кренат телефон за да го снимат телефонскиот разговор во кој им го пренесуваат негативниот одговор.

Треба со закон да бидат казнувани сите работодавачи кои објавуваат огласи за вработување, ги повикуваат на интервју кандидатите кои аплицирале за конкретната работна позиција, а потоа воопшто не им испраќаат повратен одговор после интервјуто.

Па и негативен одговор е подобар од никаков одговор.

Треба финансиски да бидат казнувани со исплаќање на 1 (ЕДНА) минимална законска плата до секој кандидат на кого воопшто не му испратиле повратен одговор после интервјуто.

На такви финансиски казни или ќе престанат да продаваат магла во облик на лажни огласи за вработување, или ќе ги молат кандидатите кои биле одбиени да потпишат црно на бело дека добиле повратен негативен одговор или да кренат телефон за да го снимат телефонскиот разговор во кој им го пренесуваат негативниот одговор.
Мене втор пат ми е да ми дадат задача за дома, јас да се ебавам цел ден и за детали и за се и на крај ништо. Барем одговор од типот на "ќе ја видиме задачата, фала што одвои време да ја решиш"

Потрошив цел продолжен викенд на задача. Не дека беше толку комплексна, колку што сум пицајзла по природа и сакам се да биде под конец направено ко што сум замислил. Ја сработив, ја испратив, а не добив ни повратна информација дека е примена. Циркуз!

Потрошив цел продолжен викенд на задача. Не дека беше толку комплексна, колку што сум пицајзла по природа и сакам се да биде под конец направено ко што сум замислил. Ја сработив, ја испратив, а не добив ни повратна информација дека е примена. Циркуз!
Исто. Абе ја пицнав маана да не може да најдат, па и комити со објаснување за секој feature. Секој ден викам ајде утре може ќе вратат, ама еден месец помина... Втор пат вака.

Просек 6-7 пати во 2-3 месеци, Linkedin. Senior Frontend Dev/UI Engineer/ Product Design. Не барам активно работа.

Бре, а на 2-3 чекор веднаш ми фрлаат голема неплатена задача. Па тоа е нивниот вистински проблем што го решаваат од бакетлист, ама се прават дека е "тест за влез"! Овие алчни копилиња само бараат бесплатна работа на грбот на другите, и престанав да сработувам бесплатни решенија што ми одземаат повеќе од 10 саати и после "Sorry, but we have decided to pursue another....blabla" и врти огласот уште 5 месеци.

Прво ко прво, лично јас, ако седнам да сработам нешто сакам да го сработам квалитетно, а за наплатен ГОЛЕМ/КОМПЛЕКСЕН таск не ми оди во прилог.

Ми се случи неколку пати да испратам решение бидеќи се излагав за добра плата, но прв пат во живот сега брзо рекрутер и CEO-то му изнакарав од прво до последно колено и мајчиното млеко.

Со скоро 7 години работно искуство, амин боже повеќе давање бесплатни решенија, плати си фино лепо 80евричи/сат * времетраење на задача = бујрум решение.

Ги декетирам овие таскови многу лесно, најочигледно, ми даваат да изработам некој flow/solution што е доста сличен или постоечки на нивни product/app, и нема повеќе гага работа, фино лепо му пишувам меил, ако не е компензирано, не сум човекот за вас. Ако е нешто мало, 2-3 сати, ајде, биле не биле.

А ќе се нафатам на live work сесија со кој сакаат од фирмата, се додека двајцата си го трошиме времето истовремено, да не биди еднострано. Ич кур не ми чуе повеќе за unpaid work, директ иде во trash/block и report.

Последно уредено:
Исто. Абе ја пицнав маана да не може да најдат, па и комити со објаснување за секој feature. Секој ден викам ајде утре може ќе вратат, ама еден месец помина... Втор пат вака.
Сами се сте си криви до негде. Едноставно, не бидете пицајзли :D Искуцај со AI што и да треба за 2 саати и тоа е тоа. Не се фирмите гугл па да треба толку да се замараш.

Сами се сте си криви до негде. Едноставно, не бидете пицајзли :D Искуцај со AI што и да треба за 2 саати и тоа е тоа. Не се фирмите гугл па да треба толку да се замараш.
И ќе ме одбијат, види го само минимумот, џабе и тие два саати. Мислам ако ми кажеш направи задача и ако е функционална ќе имаш интервју каде ќе се дискутира решението и други технички ствари, треба да се случи тоа. Не може да ме гоустнеш. После се цвика дека нема добар кадар.

Ние ги тераме луѓето да користат AI за homework assignment (треба за 2 саати да се изработи, ама луѓето повеќе време трошат обично). После тоа кога ќе дојдат на интервју, ги тераме да искуцаат некој feature плус (live coding) и одма се гледа дали некој разбира што изгенерирало АИ-то.
Како и да е, регрутерите прават многу грешки во однос на менаџирање на кандидатите. Ствари како заборавање да се предадат сите кандидати кога се оди на одмор, лажење на кандидатите ("болен сум, затоа не ти враќав 2 недели"), праќање на кандидатот во погрешен оддел (каде што не е добар match), држење на кандидатите во лимбо итн...
Еве сега работам со FAANG регрутери и работат на ист принцип, само што користат 10Х buzzwords. Добри се кога треба да ти најдат стандарден профил, ама ако бараш нешто специфично заглавуваат.

Back
На врв Bottom