Пожар во Кочани, диско Пулс.

• Креатор на темата Креатор на темата Syn
  • Време на започнување Време на започнување
Како да не, неколку полицајци ќе исконтролираат 500 луѓе панично бегајќи од пожар. Што ќе прават, ќе им пишуваат казни на тие што трчаат глава да спасат?

Нетренирано лице не треба да влегува во пожар да спасува други луѓе затоа што истото нетренирано лице може да се загуши од co и да се онесвести, а со тоа станува уште една личност што пожарникарите ќе треба да ја извлекуваат, или медицинските лица да враќаат во живот. Некој го постирал Јован за пример, тоа е еден преживеан(и тој имаше труење со co) за чудо од многуте што влегувале да спасуваат како Андреј, Панчо, фудбалерот итн, што починаа.

Мислам, стварно неразумно е осудувањево на полицијава оти не влегле да гаснат пожар или да спасуваат луѓе во опожарен објект, кога полицијата нема опрема за тоа.
Тоа што било нивна надлежност е друго и за тоа ќе одговараат.
Што напиша несреќо :pos:. Каде напишав дека ќе влегуваат внатре, напротив тие треба да спречуваат никој освен ТППЕ да влезе внатре и да направат коридор за ТППЕ и ИМП. МВР за оваа трагедија има најмала кривица и џабе скокаш да ја браниш кога јас не напишав ништо лошо ;).

и во Бангкок им се деси Кочани.

(тоа што А1 го пишува Банкгок у насловот е друга работа)

Никој не тврди дека секој случаен минувач треба да влегува во пожар. Зборуваме за конкретна ситуација каде што рандом луѓе веќе влегуваа и изнесуваа повредени. Имаш сведоштва за луѓе што по повеќе пати влегувале и излегувале и спасиле животи. Дали навистина сакаш да кажеш дека и тие требало да стојат надвор и да чекаат затоа што немале сертификат? Зборуваме за човечност во една од најголемите трагедии што ја погодиле Македонија, а не за школска вежба.

По твојава логика, во ваква катастрофа сите требало да стојат надвор и да чекаат обучен кадар, додека внатре луѓе горат? Требало и тие што по повеќе пати влегувале и спасиле животи да бидат запрени затоа што немале обука? Искрено, дали воопшто имаш претстава што значи зборот човечност? Понекогаш навистина се прашувам во каков паралелен универзум живеете, кога во ваква трагедија првата мисла ви е кој има сертификат, наместо кој спасува човечки живот.
Моето не е логика туку официјална универзална препорака во случај на пожар бидејќи е екстремно ризична ситуација. Не сум јас крива што немаш поминато пожар вежба.
Ете биди почовечен и нареден пат кога ќе избие пожар пријави се да гаснеш, и онака има недостаток на пожарникари. Ете ако планираш да стоиш на моралното скалило биди достоен за тоа.
Автоматски споено мислење:

Дарлинг, не спомнав фрлање во оган. Спомнав, што е нивна надлежност, да се јават на одговорните и ако нема дозвола за огномети, да ги запленат.
Иако според нивни правилници, не можат да интервенираат внатре (и што е точно, немаат соодветна опрема), таму веќе имало полиција, очевидци на подготовка на пиротехника. Во тој домен имаат надлежност. На должност немаат, но како цивили можеле нешто да сторат, барем од етички причини.
А одговорност сносат и сите други институции кои дозволувале ваков објект во ваква состојба да работи воопшто.
Не ги обвинувам само полицајците. Од министерства, инспекторати, цукови, мукови, комисии, све по ред кое е одговорно и за тоа зима големи плати (соучесници во случајот). А кои народот од уста ги двои за нив.
Башка хронично малиот број пожарникари (сегде, низ сите градови) и возила стари по 2-30 години, некои од пред тоа.

За жал, кај нас многу работи не се ко што треба.
Океј не спомна ти, ама за тоа се полемизира дали требало да влезат во дискотеката да гасат, вадат луѓе не знам што. Инаку за се што си пишал е така, надлежност имале ама не ја спровеле обврската.

Моето не е логика туку официјална универзална препорака во случај на пожар бидејќи е екстремно ризична ситуација. Не сум јас крива што немаш поминато пожар вежба.
Ете биди почовечен и нареден пат кога ќе избие пожар пријави се да гаснеш, и онака има недостаток на пожарникари. Ете ако планираш да стоиш на моралното скалило биди достоен за то
Пак избегнуваш да одговориш. Не те прашувам за мене, туку за луѓето што влегле и спасиле животи. Според твојата логика, тие постапиле погрешно затоа што немале обука? Да или не?

Океј не спомна ти, ама за тоа се полемизира дали требало да влезат во дискотеката да гасат, вадат луѓе не знам што. Инаку за се што си пишал е така, надлежност имале ама не ја спровеле обврската.
Тетке дај бе не заебавај. Никој не напиша да влезат во оган туку организирано да вадат луѓе од внатре за да нема стампедо, а ако веќе стигнале кога бил пожарот во тој момент да направат коридор за ТППЕ и ИМП, а ако гледаат повредени да ги упатат до болница или до службите на ИМП.

Пак избегнуваш да одговориш. Не те прашувам за мене, туку за луѓето што влегле и спасиле животи. Според твојата логика, тие постапиле погрешно затоа што немале обука? Да или не?

ispadnalo ok zasto spasile zivoti ama mnogu lesno mozelo i da ne spasat nikoj, da smetaat i da umrat obiduvajki se da spasat nekogo.

sekoja cest heroi se i poklon do zemja ama glupavo e da ocekuvas toa od nekoj sto nema obuka i ne mu e dolznost.

ps. smetam deka kako policijaci trebale da imaat osnoven i adekvaten trening ne samo za da se spravat so pozar nego i prva pomos ama ete toa e zivot u banana republika.

ispadnalo ok zasto spasile zivoti ama mnogu lesno mozelo i da ne spasat nikoj, da smetaat i da umrat obiduvajki se da spasat nekogo.

sekoja cest heroi se i poklon do zemja ama glupavo e da ocekuvas toa od nekoj sto nema obuka i ne mu e dolznost.

ps. smetam deka kako policijaci trebale da imaat osnoven i adekvaten trening ne samo za da se spravat so pozar nego i prva pomos ama ete toa e zivot u banana republika.

Во „нашата земјата„, штанцањето нови „колични„ од полицајци ниту случајно не е во функција од постигнување повисоко ниво‘ од ефикасност во нивната професија или во општата/заедничката корисност...

Повеќето се мртви и треба да почиваат во мир бидејќи се жртвувале за другите, платиле со својот живот.

Но пак не е препорачано нетренирано лице да влегува во пожар.
Не знам зошто е толку тешко да се разбере.
Дали спрема тебе сите други што не влегувале да спасуваат се криви и морално одговорни? Бидејќи така си ги поставуваш работите, претпоставувам дека треба да одговориш со Да, за да бидеш конзистентен со ставовите.
Тетке дај бе не заебавај. Никој не напиша да влезат во оган туку организирано да вадат луѓе од внатре за да нема стампедо, а ако веќе стигнале кога бил пожарот во тој момент да направат коридор за ТППЕ и ИМП, а ако гледаат повредени да ги упатат до болница или до службите на ИМП.
Освен ако не си 15 години, тетка на друг да му викаш.
А изгледа си, па ќе ти простам оти не си во тек со муабетов и не знаеш за шо е муабетот.

Последно уредено:
spadnalo ok zasto spasile zivoti ama mnogu lesno mozelo i da ne spasat nikoj, da smetaat i da umrat obiduvajki se da spasat nekogo.
Да, можело. Исто како што можело никој да не влезе и да има уште повеќе жртви. Фактите се дека влегле и спасиле животи. Се друго е нагаѓање.

Добро, ја решивме и банана-државата. Сега може ли конечно да одговориш на прашањето што ти е поставено? Дали тие што влегле и спасиле луѓе постапиле погрешно затоа што немале обука? Да или не?

овеќето се мртви и треба да почиваат во мир бидејќи се жртвувале за другите, платиле со својот живот.
Каква врска има ова со прашањето? Не те прашав дали треба да почиваат во мир, туку дали според твојата логика постапиле погрешно што влегле без обука.

Каква врска има ова со прашањето? Не те прашав дали треба да почиваат во мир, туку дали според твојата логика постапиле погрешно што влегле без обука.
Не, ти одговори ми прв. Дали мислиш дека сите што не влегле во опожарениот објект да спасуваат луѓе се морално и етички одговорни?
Жени, мажи, полиции, комшии и тн?

Не, ти одговори ми прв. Дали мислиш дека сите што не влегле во опожарениот објект да спасуваат луѓе се морално и етички одговорни?
Жени, мажи, полиции, комшии и тн?
По четврти пат го избегнуваш истото прашање, и сега бараш јас прв да одговорам? Ајде, петти пат, не брзај, прочитај го прашањето уште еднаш.

Толку е едноставно што има само две можни опции за одговор, и двете по две букви, да или не.

Последно уредено:
По четврти пат го избегнуваш истото прашање, и сега бараш јас прв да одговорам? Ајде, петти пат, не брзај, прочитај го прашањето уште еднаш.

Толку е едноставно што има само две можни опции за одговор, и двете по две букви, да или не.
Не може само ти да поставуваш loaded questions, можам и јас така, подло дискутираш, тупиш додека соговорникот не ти го даде одговорот што го сакаш.
Повели одговори.

Освен ако не си 15 години, тетка на друг да му викаш.
А изгледа си, па ќе ти простам оти не си во тек со муабетов и не знаеш за шо е муабетот.
Не дека не сум во тек само ти не ги знаеш одговорностите на полицаецот.

Кано како е во аус? Во САД исто се курсисти ама не како тука, таму е 2 години.

Не може само ти да поставуваш loaded questions, можам и јас така, подло дискутираш, тупиш додека соговорникот не ти го даде одговорот што го сакаш.
Повели одговори.
Очигледно прашањето не е проблем, туку одговорот. И никаде не барам да се согласиш со мене, туку само да одговориш на тоа што те прашав. И сега сериозно очекуваш, откако пет пати го избегна истото прашање, јас да ти одговорам на твоето? :D

Очигледно прашањето не е проблем, туку одговорот. И никаде не барам да се согласиш со мене, туку само да одговориш на тоа што те прашав. И сега сериозно очекуваш, откако пет пати го избегна истото прашање, јас да ти одговорам на твоето? :D
Извини, ти си?

Back
На врв Bottom