- Член од
- 7 декември 2019
- Мислења
- 7.401
- Поени од реакции
- 14.508
Колку од овие за кладилница?4 члено семејство без кредит би требало да биде ок со 2.000-2.500 еур месечно.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Колку од овие за кладилница?4 члено семејство без кредит би требало да биде ок со 2.000-2.500 еур месечно.

Под услов да не плаќаш кирија или некаков кредит, ова е доволно за скромен живот, но не и нормален живот.Да живееш нормално 1500 евра.
Да ако сакаш да живееш на висока нога, со скапи телефони, неколку одмора, јадење надвор.
Да живееш нормално 1500 евра.
Муабетот беше за со кредит.Под услов да не плаќаш кирија или некаков кредит, ова е доволно за скромен живот, но не и нормален живот.
Не да јадеш секој ден надвор таман работа, ама да јадеш квалитетна храна. Колку од народов кај нас се храни квалитетно и здраво? Како може квалитетната храна да биде луксуз? Исто како што не е лукскуз еднаш неделно да сакаш да излезеш на вечера, или пијачка со друштво. Па и два пати неделно да е. Не е луксуз ни кафе да пиеш. Животот не е само дома дома дома, треба и социјален живот, треба и прошетка, треба и одмор. Одморот не е луксуз, туку потреба. Тоа е нормален живот.Муабетот беше за со кредит.
Еве јас имам кредит од пола плата, со тој трошок за тројца ни се потребни 1000-1500 евра месечно, зависно дали ќе отидеме негде на одмор, а идеме 4-5 пати годишно.. Останато ни останува. Ако сме 4ца ќе ставам трошок уште 300-400 евра.
Јадеш ли надвор и сакаш најновиот ајфон и облека тогаш нема потреба да збориш за пристоен живот. Или пак одмори во некој скапи хотелишта за кој ќе фрлиш 1500 евра мин. Очигледно имаш многу повеќе од пристоен чим си го дозволуваш тоа. Тоа иде веќе во луксуз за средната класа.
Јадењето надвор е најголем трошок во денешно време. За 4ца фаст фуд за еден ручек ти е 1000ка, ресторан кафана ти е 2000ден мин. Тоа ти е цела дневница поебено денеска само на едно јадење.
И ова не важи само за МК. Живеј и во запад и зимај Европска плата пак ќе отиде цела дневница само во ресторан ако планираш да јадеш надвор. Пример по Европа една порција во ресторан под 25-30 евра нема. Кога ќе додадеш на тоа и предјадење и пијачки испод 100 евра за 4ца нема да поминеш.
Реално зависи и од платата. Не е исто кредит од пола плата 40.000 денари и кредит од пола плата на 150.000 денари.Еве јас имам кредит од пола плата, со тој трошок за тројца ни се потребни 1000-1500 евра месечно, зависно дали ќе отидеме негде на одмор, а идеме 4-5 пати годишно.. Останато ни останува. Ако сме 4ца ќе ставам трошок уште 300-400 евра.

Па квалитетна храна бе, сигурно не јадам паштети и печеници како Ронче. Плус јас вежбам и гледам поголем внес на протеинска храна да внесам, а тоа кошта повеќе од нормална храна.Не да јадеш секој ден надвор таман работа, ама да јадеш квалитетна храна. Колку од народов кај нас се храни квалитетно и здраво? Како може квалитетната храна да биде луксуз? Исто како што не е лукскуз еднаш неделно да сакаш да излезеш на вечера, или пијачка со друштво. Па и два пати неделно да е. Не е луксуз ни кафе да пиеш. Животот не е само дома дома дома, треба и социјален живот, треба и прошетка, треба и одмор. Одморот не е луксуз, туку потреба. Тоа е нормален живот.
Во кој универзум живееш ти човеку? Ова е невозможна мисија за 70% од Македонија. Јас би рекол сосе кредити и тоа дебели, ако земаат толку пари треба на коњ да се!4 члено семејство без кредит би требало да биде ок со 2.000-2.500 еур месечно.
Како се менува и наметнува некој наратив, мајко мила.Не да јадеш секој ден надвор таман работа, ама да јадеш квалитетна храна. Колку од народов кај нас се храни квалитетно и здраво? Како може квалитетната храна да биде луксуз? Исто како што не е лукскуз еднаш неделно да сакаш да излезеш на вечера, или пијачка со друштво. Па и два пати неделно да е. Не е луксуз ни кафе да пиеш. Животот не е само дома дома дома, треба и социјален живот, треба и прошетка, треба и одмор. Одморот не е луксуз, туку потреба. Тоа е нормален живот.
Нели има закон да банките не смеат да повлекуваат повеќе од 1/3 од плата или пензија?Реално зависи и од платата. Не е исто кредит од пола плата 40.000 денари и кредит од пола плата на 150.000 денари.
Инстаграм и тикток си наметна да тоа е новото просечно. Затоа и ќе се живее од ден за ден и ќе се плаче како 2000евра е квадрат, а притоа они трошат еден квадрат месечно на луксуз.Како се менува и наметнува некој наратив, мајко мила.
Одмор и излегување во кафана било обавезна работа, не било луксуз. За маЌедонец еј.
Одмори, Грции, Шпании, Малдиви... сето тоа е луксуз. Ако можеш да си го дозволиш пеки, ако не сигурно не е обавезна ставка во портошувачка корпа.
99% од мојата генерација, да не беа синдикалните одмаралишта, езеро немаше да видат.
Не знам како Ајфон и море станаа, обавезна работа?
Наскоро Ролекс и Порше ќе станат дел од потрошувачката корпа.
Мислам дека 49% од плата може да ти земат.Нели има закон да банките не смеат да повлекуваат повеќе од 1/3 од плата или пензија?
Не знам, мене кога разгледував поволности за станбени кредити никој не ми спомна такво нешто. Напротив, сумата за која што си правевме муабет е поголема од 1/3.Нели има закон да банките не смеат да повлекуваат повеќе од 1/3 од плата или пензија?
Како тоа јас кажав дека е обавезна работа? Ништо не е обавезно, обавезно е само да се умре. Ама јас еве како млад човек (кој што не излегува секој викенд), сметам дека излегувањето еднаш, два пати неделно со другарки, другари, колеги, фамилија, ватевер, не е нешто што треба да го гледаме како луксуз.Како се менува и наметнува некој наратив, мајко мила.
Одмор и излегување во кафана било обавезна работа, не било луксуз. За маЌедонец еј.
Одмори, Грции, Шпании, Малдиви... сето тоа е луксуз. Ако можеш да си го дозволиш пеки, ако не сигурно не е обавезна ставка во портошувачка корпа.
99% од мојата генерација, да не беа синдикалните одмаралишта, езеро немаше да видат.
Не знам како Ајфон и море станаа, обавезна работа?
Наскоро Ролекс и Порше ќе станат дел од потрошувачката корпа.
Збориме за просечно семејство со 4 члена колку примања му се доволни за основен живот. А не тип на муабет јас заработувам 5000 евра и 5000евра ми се доволни за просечен живот за искачања, храна, а притоа немам деца. Нит таа сума е во просек нит начинот на живот е просечен.Не знам, мене кога разгледував поволности за станбени кредити никој не ми спомна такво нешто. Напротив, сумата за која што си правевме муабет е поголема од 1/3.
Како тоа јас кажав дека е обавезна работа? Ништо не е обавезно, обавезно е само да се умре. Ама јас еве како млад човек (кој што не излегува секој викенд), сметам дека излегувањето еднаш, два пати неделно со другарки, другари, колеги, фамилија, ватевер, не е нешто што треба да го гледаме како луксуз.
Автоматски споено мислење:
А и мислам дека имам зборено поназад на темава, дека се зависи од позицијата во која се наоѓаш. Ако некој нема леб да јаде, сигурно нема да си планира летен одмор, кафенце по кафичи, шопинг и сл. Ама ако некој работи, заработува, има да си приушти некои basic necessities, секако дека поинаку гледа на животот. Различни приоритети. Мене ми е приоритет пример да се хранам здраво и квалитетно, да тргам пари на страна, да ги вложам во нешто, но притоа да не ми трпи тековниот живот. Немам деца, веројатно тој што има деца, има или помали апетити од моите, или па може други приоритети. Се во свое време и се е прашање на перспектива и фазата во која се наоѓаш во животот.
Тебе на 66 години, со сета должна почит, различни ти се интеракциите со светот, од некој што има 33 години. Тебе ти е приоритет мирот, внуците, здравјето, а на овие младите дали кариера, дали семејство, дали нешто трето. Денес, социјалниот живот е и начин да останеш во тек со работа, бизнис, па и ментално здравје во ова лудо време.
Сиромаштијата, не може да биде репер за тоа што е нормално, ако сакаме да се стремиме кон некаква прогресија во општеството.