- Член од
- 11 јули 2008
- Мислења
- 5.185
- Поени од реакции
- 5.120
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Za jadenje lajna non stop lesno e, duri i ti toa bez nekoja poteskotija go pravis 24/7.
Интересна теза..Околу гласање на дијаспората, една клучна работа што не прочитав да се спомне (освен ако ја пишал некој од овие што ми се на блок...)
Извадок од ДИК: "Гласањето е лично, слободно и тајно".
Кога гласаме во Македонија, а ако не сум грешка и моменталниот начин на гласање на дијаспората, е одиш сам позади параван, заокружуваш број на ливчето и го ставаш во кутија.
Ако се гласа електронски го имаме следниот проблем: или нема да биде лично, или нема да биде тајно.
Т.е, за да гласаш ќе треба да приложиш пасош/лична карта некаде, и твојот глас ќе кореспондира со документот што си го приложил за идентификација во некоја база (истово важи и за гласање по пошта). Значи не е тајно.
Ако не приложуваш документ никаде, значи не е лично. Дефиниција за штанцање гласови.
2та случаи се контрадикторни на изборниот процес.
Која им е логиката да сакаат да протнат ваков дивтарски закон?
Самиот го даваш одговорот на твоево прашање-за да се изведат изборни дубари.Околу гласање на дијаспората, една клучна работа што не прочитав да се спомне (освен ако ја пишал некој од овие што ми се на блок...)
Кога гласаме во Македонија, а ако не сум грешка и моменталниот начин на гласање на дијаспората, е одиш сам позади параван, заокружуваш број на ливчето и го ставаш во кутија.
Ако се гласа електронски го имаме следниот проблем: или нема да биде лично, или нема да биде тајно.
Т.е, за да гласаш ќе треба да приложиш пасош/лична карта некаде, и твојот глас ќе кореспондира со документот што си го приложил за идентификација во некоја база (истово важи и за гласање по пошта). Значи не е тајно.
Ако не приложуваш документ никаде, значи не е лично. Дефиниција за штанцање гласови.
Прашањето ми е повеќе за штабциве што го бранат законот. Ние нормалните луѓе веднаш го гледаме тоа, но како они би го одбраниле ова сега?Самиот го даваш одговорот на твоево прашање-за да се изведат изборни дубари.
Не е никаква тзјна дека на ДПНЕ и‘ „фалат„ гласови и на секој можен начин се обидуваат да ги најдат „од друго место„. Од минативе години и децении, си испостави дека иселените нашинци се лесно подложни на манипулации преку ветувања од власта упатени до нив, а како и обично, иселениците се посклони за гласање за ДПНЕ отколку за другите македонски партии.
Околу гласање на дијаспората, една клучна работа што не прочитав да се спомне (освен ако ја пишал некој од овие што ми се на блок...)
А нешто контра аргументи на мојот пост? Или мислиш дека "ако имаат други држави, можеме да имаме и ние" е сосема доволен аргумент за целосна поддршка на законот?Не гледам проблем пак е слободна, лична и тајна. Ако може поштенско гласање може и електронско. Во други држави кои се демократски немаат дилеми околу тоа.
Види луѓето се возрасни и одговорни. Имаат право на глас и треба да го искористат. Ако се спремни да го дадат на друг тогаш и на изборно место ќе го дадат. Не знам кои се твои аргументи за контрааргументи да бараш? И со електронско гласање изборот е слободен, личен и таен.А нешто контра аргументи на мојот пост? Или мислиш дека "ако имаат други држави, можеме да имаме и ние" е сосема доволен аргумент за целосна поддршка на законот?
Прашањето ми е повеќе за штабциве што го бранат законот. Ние нормалните луѓе веднаш го гледаме тоа, но како они би го одбраниле ова сега?
Објасни ми како? Јас ти ги аргументирав 2та проблеми со електронско гласање.Види луѓето се возрасни и одговорни. Имаат право на глас и треба да го искористат. Ако се спремни да го дадат на друг тогаш и на изборно место ќе го дадат. Не знам кои се твои аргументи за контрааргументи да бараш? И со електронско гласање изборот е слободен, личен и таен.
За електронско плаќање и банкарство нема проблем а за електронско гласање проблем?Објасни ми како? Јас ти ги аргументирав 2та проблеми со електронско гласање.
Или пак се сведува муабетов на "trust me bro"?