Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Околу гласање на дијаспората, една клучна работа што не прочитав да се спомне (освен ако ја пишал некој од овие што ми се на блок...)

Извадок од ДИК: "Гласањето е лично, слободно и тајно".
Кога гласаме во Македонија, а ако не сум грешка и моменталниот начин на гласање на дијаспората, е одиш сам позади параван, заокружуваш број на ливчето и го ставаш во кутија.

Ако се гласа електронски го имаме следниот проблем: или нема да биде лично, или нема да биде тајно.
Т.е, за да гласаш ќе треба да приложиш пасош/лична карта некаде, и твојот глас ќе кореспондира со документот што си го приложил за идентификација во некоја база (истово важи и за гласање по пошта). Значи не е тајно.
Ако не приложуваш документ никаде, значи не е лично. Дефиниција за штанцање гласови.

2та случаи се контрадикторни на изборниот процес.

Која им е логиката да сакаат да протнат ваков дивтарски закон?

Околу гласање на дијаспората, една клучна работа што не прочитав да се спомне (освен ако ја пишал некој од овие што ми се на блок...)

Кога гласаме во Македонија, а ако не сум грешка и моменталниот начин на гласање на дијаспората, е одиш сам позади параван, заокружуваш број на ливчето и го ставаш во кутија.

Ако се гласа електронски го имаме следниот проблем: или нема да биде лично, или нема да биде тајно.
Т.е, за да гласаш ќе треба да приложиш пасош/лична карта некаде, и твојот глас ќе кореспондира со документот што си го приложил за идентификација во некоја база (истово важи и за гласање по пошта). Значи не е тајно.
Ако не приложуваш документ никаде, значи не е лично. Дефиниција за штанцање гласови.

Интересна теза..
Истовремено „Chat control“ е изгласан во ЕУ
Сѐ што е електронски ќе може да биде контролирано од бандата на Урсула, не е ова изгласано само за контрола на манијаци и педофили

Јас не се согласувам со електронско гласање иако сум дел од дијаспората

Самиот го даваш одговорот на твоево прашање-за да се изведат изборни дубари.

Не е никаква тзјна дека на ДПНЕ и‘ „фалат„ гласови и на секој можен начин се обидуваат да ги најдат „од друго место„. Од минативе години и децении, си испостави дека иселените нашинци се лесно подложни на манипулации преку ветувања од власта упатени до нив, а како и обично, иселениците се посклони за гласање за ДПНЕ отколку за другите македонски партии.

Самиот го даваш одговорот на твоево прашање-за да се изведат изборни дубари.

Не е никаква тзјна дека на ДПНЕ и‘ „фалат„ гласови и на секој можен начин се обидуваат да ги најдат „од друго место„. Од минативе години и децении, си испостави дека иселените нашинци се лесно подложни на манипулации преку ветувања од власта упатени до нив, а како и обично, иселениците се посклони за гласање за ДПНЕ отколку за другите македонски партии.
Прашањето ми е повеќе за штабциве што го бранат законот. Ние нормалните луѓе веднаш го гледаме тоа, но како они би го одбраниле ова сега?

Не гледам проблем пак е слободна, лична и тајна. Ако може поштенско гласање може и електронско. Во други држави кои се демократски немаат дилеми околу тоа.

Не гледам проблем пак е слободна, лична и тајна. Ако може поштенско гласање може и електронско. Во други држави кои се демократски немаат дилеми околу тоа.
А нешто контра аргументи на мојот пост? Или мислиш дека "ако имаат други држави, можеме да имаме и ние" е сосема доволен аргумент за целосна поддршка на законот?

А нешто контра аргументи на мојот пост? Или мислиш дека "ако имаат други држави, можеме да имаме и ние" е сосема доволен аргумент за целосна поддршка на законот?
Види луѓето се возрасни и одговорни. Имаат право на глас и треба да го искористат. Ако се спремни да го дадат на друг тогаш и на изборно место ќе го дадат. Не знам кои се твои аргументи за контрааргументи да бараш? И со електронско гласање изборот е слободен, личен и таен.

Прашањето ми е повеќе за штабциве што го бранат законот. Ние нормалните луѓе веднаш го гледаме тоа, но како они би го одбраниле ова сега?

Не можат да одбранат, па затоа само ќе повторуваат како што им е инструирано „од штабот„.

Види луѓето се возрасни и одговорни. Имаат право на глас и треба да го искористат. Ако се спремни да го дадат на друг тогаш и на изборно место ќе го дадат. Не знам кои се твои аргументи за контрааргументи да бараш? И со електронско гласање изборот е слободен, личен и таен.
Објасни ми како? Јас ти ги аргументирав 2та проблеми со електронско гласање.

Или пак се сведува муабетов на "trust me bro"?

• Ми се допаѓа
Reactions: y2k
Објасни ми како? Јас ти ги аргументирав 2та проблеми со електронско гласање.

Или пак се сведува муабетов на "trust me bro"?
За електронско плаќање и банкарство нема проблем а за електронско гласање проблем?
Првото е 1000% безбедно а второто било 0% безбедно .... ајде бе!
Кај првото преку милион трансакции дневно а второто еден ден во пет години.
Барање влакно во јајцето.

Уствари и што се чудам .... опозицијата и нема друга работа освен да со причина или без причина, оправдано или неоправдано сере на се и сешто.
А на полудениот филипче треба да му е јасно дека власта не игра според неговите желби, не му е јасно дека со 18 пратеника се мртов политички субјект
Кога беа власт од кожа се вадеа кога вмро ќе им поднесеше 10 000 амандмани, тоа било вака тоа било онака, нарушување на демократијата, опструкција на работењето на собранието и што уште ли не, па тураа европско знаменце .... а сега кога го прават истото тоа било во ред.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom