Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Организациски европа треба да ја средиме ама за тоа треба од МКД да потегнат и да направат логистика. АУС, УСА и КАН се средени.
Па баш поради тоа што е средено треба директно кај вас да се ургира за соработка која би донела организациски промени

не. ти не сфакаш дека не ме интересираат твојте проблеми, тие се твој и реши си ги сам, како што јас ги решавам мојте. ако не ти чини здраството или образованието слободно иди надвор и плати си таму или гласај за некој што ќе гради болници или намали даноци. тоа си е твое право.

ти мислиш дека само ти живееш со последниците на политичките одлуки што не е точно. доволно е она што напишав да сфатиш дека и нас не афектира и тоа е доволно иако не е е ни битно, останува ФАКТОТ дека СЕКОЈ МАКЕДОНЕЦ има право на ГЛАС. ако не ти се свига тој дел сменете го законот али тогаш заборавете ЕУ и запад пошто тоа е дискриминација и не е во склоп со нивните закони.
Автоматски споено мислење:

Организациски европа треба да ја средиме ама за тоа треба од МКД да потегнат и да направат логистика. АУС, УСА и КАН се средени.
Проблемот не се решава со селење надвор. Ако тоа беше решение, тогаш немаше ни потреба да се гласа за политики во Македонија. Политиките постојат за да се подобри животот на луѓето што живеат тука, а не за да им се каже, ако не ти чини, исели се. Токму затоа сметам дека тие што секојдневно ги живеат последиците од тие политики треба да имаат и поголема тежина во одлучувањето.

А како ке знаеме дека некој шо ти дал 5 долари не седи до тебе на компјутерот кога гласаш и не те контролира дали си гласал како што ,,треба,,?

Se prasuvam kako mnogu drugi drzavi ovozmozuvaat glasanje preku posta. Vo Germanija skoro pola od glasacite glasaa preku posta. Neli od kaj znaat koj sedel do glasacite? Od druga strana, od kade znaes dali toj sto glasa vo Makedonija ne bil predhodno ucenet da glasa za odredena partija? Romite za 2 kila brasno go prodavaat glasot, Makedonceto za vrabotuvanje.

ако не ти се свига тој дел сменете го законот али тогаш заборавете ЕУ и запад пошто тоа е дискриминација и не е во склоп со нивните закони.
Замисли Данска и Ирска никогаш во историјата не дозволувале дијаспората да гласа, а членки се на ЕУ веќе 53 години. Изгледа не знаат во ЕУ каков им е изборниот законик, ќе ги истераа досега.

Па баш поради тоа што е средено треба директно кај вас да се ургира за соработка која би донела организациски промени

Се прави тоа има разни конгерси каде присуствуваат преставници и разменуваат искуства. Јас сум бил на повеќе во МКД, УСА и Шведска од Европа.

И да и не, зависи од поединецот
Има луѓе кои на различни начини носат пари во буџетот
Неможеш апсолутен одговор да дадеш на вакво прашање бидејќи во позадина има елементи на умисла.
Се гледа во кој правец тера дискусијата, тоа е доволно
Не прашав дали има луѓе што носат пари во буџет. Прашав дали е оправдано човек што со години не живее во Македонија да има исто влијание врз изборот на власт како човек што секој ден живее со последиците од тие политики. Ако мислиш дека е, кажи зошто. Ако мислиш дека не е, тогаш се согласуваме.

Проблемот не се решава со селење надвор. Ако тоа беше решение, тогаш немаше ни потреба да се гласа за политики во Македонија. Политиките постојат за да се подобри животот на луѓето што живеат тука, а не за да им се каже, ако не ти чини, исели се. Токму затоа сметам дека тие што секојдневно ги живеат последиците од тие политики треба да имаат и поголема тежина во одлучувањето.

Ako predlagas razlicna tezina na glas, znaci si za ukinuvanje na demokratskiot izboren proces, kade sto sekoj glas vredi isto?

Moza pa i da najdeme drugi uslovi: imot, inteligencija, obrazovanie. Primer samo lugje so IQ nad 120 da glasaat ili so zavrsen fakultet. Neli, sekojpat za dobroto na lugjeto.

Pravo na glas proizleguva od drzavjanstvoto. Dvajcata se drzavjani na Makedonija. Pored ustavot sekoj drzavjanin gi ima istite prava.

Drzavata nema mehanizmi ni e sposobna da utvrdi, na denot na izborite, koj e zitel na Makedonija i koj ne.
Не зборуваме дали државата денес има механизам, туку дали принципот е оправдан. Тоа што денес нема механизам не значи дека не може да се воведе утре. И за даночна резидентност, престој, пријавено живеалиште и многу други работи државата веќе утврдува фактичка состојба. Значи зборуваме за принцип, не за моменталната техничка изведба.

Токму затоа сметам дека тие што секојдневно ги живеат последиците од тие политики треба да имаат и поголема тежина во одлучувањето.
Ок супер, собери 150.000 потписи иди на уставен и извади го народот на референдум за да се уважи тоа што го кажуваш
Не прашав дали има луѓе што носат пари во буџет. Прашав дали е оправдано човек што со години не живее во Македонија да има исто влијание врз изборот на власт како човек што секој ден живее со последиците од тие политики. Ако мислиш дека е, кажи зошто. Ако мислиш дека не е, тогаш се согласуваме.
И намали со лажната дихтономија

Zosto pa da glasa nekoj penzioner koj e pri kraj so zivtot i na mladite im ja kroi sudbinata? Neka bide glasanje samo za tie pod 40 godini. Najmnogu ke osetat na posledicite.

Sakam da ti pokazam, deka argumentacijata ti e slaba. Napinas da go delis narodot na tie sto ziveat vo Makedonija i tie koi se nadvor, oti samo prvite gi pocustvuvaat posledicite. Ako go zemame toa kako osnov, mora i mnogu drugi promeni da se napravat. Dali se soglasuvas?

Ako predlagas razlicna tezina na glas, znaci si za ukinuvanje na demokratskiot izboren proces, kade sto sekoj glas vredi isto?

Moza pa i da najdeme drugi uslovi: imot, inteligencija, obrazovanie. Primer samo lugje so IQ nad 120 da glasaat ili so zavrsen fakultet. Neli, sekojpat za dobroto na lugjeto.
Стандард шетање по тавани. Повторно мешаш неспоредливи работи. Јас не зборувам за интелигенција, имот или образование, туку за директна поврзаност со последиците од политиките за кои се гласа.

Ок супер, собери 150.000 потписи иди на уставен и извади го народот на референдум за да се уважи тоа што го кажуваш

И намали со лажната дихтономија
Ова е одговор на прашањето?

Замисли Данска и Ирска никогаш во историјата не дозволувале дијаспората да гласа, а членки се на ЕУ веќе 53 години. Изгледа не знаат во ЕУ каков им е изборниот законик, ќе ги истераа досега.

Кога ќе ја оправите дрѓавата да е на ниво на Данска и Ирска без секој 5 години да мења идентитет нема проблем нема да гласаме. Нивниот закон е каков што е нашиот е сосема друг. Ние треба да влеземе во таа еу и да отвараме подглваја ови не. Викаш ќе пуштат банана република што дискримнира против сопстевниот народ?

Zosto pa da glasa nekoj penzioner koj e pri kraj so zivtot i na mladite im ja kroi sudbinata? Neka bide glasanje samo za tie pod 40 godini. Najmnogu ke osetat na posledicite.

Sakam da ti pokazam, deka argumentacijata ti e slaba. Napinas da go delis narodot na tie sto ziveat vo Makedonija i tie koi se nadvor, oti samo prvite gi pocustvuvaat posledicite. Ako go zemame toa kako osnov, mora i mnogu drugi promeni da se napravat. Dali se soglasuvas?
Не го делам народот по возраст IQ или имот. Единствениот критериум што го спомнувам е дали секојдневно живееш со последиците од политиките за кои гласаш. Дали се разбираме??

Пензионерот секое утро се буди во Македонија. Австралиецот се буди во Австралија, може да голтнеш или?

Кога ќе ја оправите дрѓавата да е на ниво на Данска и Ирска без секој 5 години да мења идентитет нема проблем нема да гласаме. Нивниот закон е каков што е нашиот е сосема друг. Ние треба да влеземе во таа еу и да отвараме подглваја ови не. Викаш ќе пуштат банана република што дискримнира против сопстевниот народ?
Значи ако Македонија има стандард како Данска и Ирска, и забрани гласање на дијаспора, не дискриминира. Ако има стандард каков што има во моментов, дискриминира?

Повторно ми збориш за некој локални проблеми што не си способен сам да си решиш. Не ме интересира тоа.

Back
На врв Bottom