Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Во секој случај гласањето на дијаспората не би било за Локални избори, и единствен начин и понатаму да се гласа на истите е Шиптaрскиот модел каде што ќе доаѓаат со авиони и автобуси. За парламентарни можеби враќаат али секако ниту блиску во мера како за локалните избори. А и реално не можат да ги мотивираат, зошто со Кичево, Струга ги плашеа дека ете ќе изгубат од каурите, али кога е помеѓу ДУИ и ВЛЕН таа мотивација ја нема и ќе треба грди пари да фрлат за еден, максимум два пратеника да добијат, што апсолутно нема да им се исплати.

А да си го средите законот и да неможе никој што е надвор да гласа за локални или тоа е проблем што ти одговара да не се реши?

За парламетарни и претсетелски каде сите треба да гласаме слобдно треба по нет или пошта, или како што ви беше предложено остајте ние се ќе организираме во соработка со локалниот ДИК. 0 трошоци ќе имате, австралци ќе ги бројат гласовите и тоа е тоа...

Значи сепак се согласуваме дека можат да се менуваат, само по пропишана постапка. Тоа цело време и го велам. Не зборувам за кршење на Уставот, туку дали принципот е добар и дали треба да се промени по законска и уставна постапка.
Да, само важно е да се потенцира дека пропишаната постапка е задолжителен референдум

За вака како што имаш напишано некој може да си замисли дека тоа може и преку Собрание и преку суд.
Може само преку задолжителен референдум, точно - таа е пропишаната постапка

Не секое различно правно третирање е дискриминација. Дискриминација е кога без оправдана причина различно третираш луѓе што се во иста положба. Мојата теза е дека човек што со години живее во Македонија и човек што со години живее во Австралија не се во иста положба кога одлучуваат за политиките во Македонија. Ако сметаш дека се, тогаш објасни зошто. Тоа е суштината на дебатата

Политиките во Македонија се ЛОКАЛНИ избори и тоа секако немаме право ниту сакаме да гласаме ниту ни значи нешто.

Политиките на менување име и знаме, на влагање во сојузи се глобални. Тие и мене ме афектираат. Има работни места на пример што може да аплицира само австралец или австралец и иселеник од НАТО држава. Мене ми е отежнат влез во Русија дури и со АУС пасош на пример заради политиката на МКД. Помири се дека и нас надвор не афектираат одлуките доле и дека сакаме да си го оствариме правото на глас исто како и ти што можеш во маало. Со оглед дека е решено да можеме да гласаме останува да видиме само дали си дискриминрачко копито на кого му смета нашето право на глас. ТИ НА ПРИМЕР СИ.

И нема дебата тука, битниот дел дека имаме право на глас е решено.

Да, само важно е да се потенцира дека пропишаната постапка е задолжителен референдум

За вака како што имаш напишано некој може да си замисли дека тоа може и преку Собрание и преку суд.
Може само преку задолжителен референдум, точно - таа е пропишаната постапка
Околу постапката можеме да се согласиме или да не се согласиме, но тоа не ја менува суштината. Прашањето останува исто, дали е оправдано човек што со години не живее во Македонија да има исто влијание врз изборот на власт како човек што секојдневно ги живее последиците од тие политики?

А да си го средите законот и да неможе никој што е надвор да гласа за локални или тоа е проблем што ти одговара да не се реши?

За парламетарни и претсетелски каде сите треба да гласаме слобдно треба по нет или пошта, или како што ви беше предложено остајте ние се ќе организираме во соработка со локалниот ДИК. 0 трошоци ќе имате, австралци ќе ги бројат гласовите и тоа е тоа...
Да бе ќе се делиме сега на кенгури, јенки, шваби итн..
Знам дека имате слога таму, сестра ми беше годинава долг период и раскажуваше за тоа колку се држите меѓу себе
За тоа така да продолжи насекаде треба соработка а не да се делите

Политиките во Македонија се ЛОКАЛНИ избори и тоа секако немаме право ниту сакаме да гласаме ниту ни значи нешто.

Политиките на менување име и знаме, на влагање во сојузи се глобални. Тие и мене ме афектираат. Има работни места на пример што може да аплицира само австралец или австралец и иселеник од НАТО држава. Мене ми е отежнат влез во Русија дури и со АУС пасош на пример заради политиката на МКД. Помири се дека и нас надвор не афектираат одлуките доле и дека сакаме да си го оствариме правото на глас исто како и ти што можеш во маало. Со оглед дека е решено да можеме да гласаме останува да видиме само дали си дискриминрачко копито на кого му смета нашето право на глас. ТИ НА ПРИМЕР СИ.

И нема дебата тука, битниот дел дека имаме право на глас е решено.
Повторно го мешаш тоа што те засега индиректно со тоа секојдневно да живееш со последиците од политичките одлуки. Тоа што Македонија влегува во НАТО или има одредена надворешна политика може да има последици и за луѓе надвор, но тоа не е исто со секојдневното живеење со здравството, образованието, даноците, платите, судството и институциите во Македонија. И второ, тоа што денес имате право на глас не е аргумент дека така мора да остане. Цело време зборуваме дали принципот е најправеден, а не што пишува денес во законот.

Да бе ќе се делиме сега на кенгури, јенки, шваби итн..
Знам дека имате слога таму, сестра ми беше годинава долг период и раскажуваше за тоа колку се држите меѓу себе
За тоа така да продолжи насекаде треба соработка а не да се делите

ние сме овде обединети точно знаеме и што сакаме и што бараме. вие таму сте проблемот зошто сте поделени на вмро/сдсм/левица и што све не. јас сум убеден дека е прилично едноставно да се гласа надвор и да се спроведат фер избори (многу пофер него во мкд) само што нема на дел да ви се свиѓа нашата слога.

ние сме овде обединети точно знаеме и што сакаме и што бараме. вие таму сте проблемот зошто сте поделени на вмро/сдсм/левица и што све не. јас сум убеден дека е прилично едноставно да се гласа надвор и да се спроведат фер избори (многу пофер него во мкд) само што нема на дел да ви се свиѓа нашата слога.
Море чоек и јас сум дел од дијаспората, кој вие добар ли си ти :icon_mrgr:

Може не уште долго, ама сеуште сум дел од неа

Ти кажувам дека организациски треба да се учи од примери и да не се делиме ние вие тие

Повторно го мешаш тоа што те засега индиректно со тоа секојдневно да живееш со последиците од политичките одлуки. Тоа што Македонија влегува во НАТО или има одредена надворешна политика може да има последици и за луѓе надвор
Какви би биле овие последици? Емотивни?

Повторно го мешаш тоа што те засега индиректно со тоа секојдневно да живееш со последиците од политичките одлуки. Тоа што Македонија влегува во НАТО или има одредена надворешна политика може да има последици и за луѓе надвор, но тоа не е исто со секојдневното живеење со здравството, образованието, даноците, платите, судството и институциите во Македонија. И второ, тоа што денес имате право на глас не е аргумент дека така мора да остане. Цело време зборуваме дали принципот е најправеден, а не што пишува денес во законот.

не. ти не сфакаш дека не ме интересираат твојте проблеми, тие се твој и реши си ги сам, како што јас ги решавам мојте. ако не ти чини здраството или образованието слободно иди надвор и плати си таму или гласај за некој што ќе гради болници или намали даноци. тоа си е твое право.

ти мислиш дека само ти живееш со последниците на политичките одлуки што не е точно. доволно е она што напишав да сфатиш дека и нас не афектира и тоа е доволно иако не е е ни битно, останува ФАКТОТ дека СЕКОЈ МАКЕДОНЕЦ има право на ГЛАС. ако не ти се свига тој дел сменете го законот али тогаш заборавете ЕУ и запад пошто тоа е дискриминација и не е во склоп со нивните закони.
Автоматски споено мислење:

Море чоек и јас сум дел од дијаспората, кој вие добар ли си ти :icon_mrgr:

Може не уште долго, ама сеуште сум дел од неа

Ти кажувам дека организациски треба да се учи од примери и да не се делиме ние вие тие

Организациски европа треба да ја средиме ама за тоа треба од МКД да потегнат и да направат логистика. АУС, УСА и КАН се средени.

А како ке знаеме дека некој шо ти дал 5 долари не седи до тебе на компјутерот кога гласаш и не те контролира дали си гласал како што ,,треба,,?

Околу постапката можеме да се согласиме или да не се согласиме, но тоа не ја менува суштината. Прашањето останува исто, дали е оправдано човек што со години не живее во Македонија да има исто влијание врз изборот на власт како човек што секојдневно ги живее последиците од тие политики?
И да и не, зависи од поединецот
Има луѓе кои на различни начини носат пари во буџетот
Неможеш апсолутен одговор да дадеш на вакво прашање бидејќи во позадина има елементи на умисла.
Се гледа во кој правец тера дискусијата, тоа е доволно

Не секое различно правно третирање е дискриминација. Дискриминација е кога без оправдана причина различно третираш луѓе што се во иста положба. Мојата теза е дека човек што со години живее во Македонија и човек што со години живее во Австралија не се во иста положба кога одлучуваат за политиките во Македонија. Ако сметаш дека се, тогаш објасни зошто. Тоа е суштината на дебатата

Pravo na glas proizleguva od drzavjanstvoto. Dvajcata se drzavjani na Makedonija. Pored ustavot sekoj drzavjanin gi ima istite prava.
Автоматски споено мислење:

Drzavata nema mehanizmi ni e sposobna da utvrdi, na denot na izborite, koj e zitel na Makedonija i koj ne.

Последно уредено:
А како ке знаеме дека некој шо ти дал 5 долари не седи до тебе на компјутерот кога гласаш и не те контролира дали си гласал како што ,,треба,,?

исто како и ние што ќе знаеме дека некој не седи до тебе и ти дал 100 денари.

врати се назад и прочитај мегудругото имаше предог ДИК-от на АУС да го контролира гласањето овде. Ќе си гласаме на исти места како за АУС гласање и по иста процедура, ќе проверат дали имаме право на глас, ќе ни дадат ливчиња и ќе идеме до параватине да гласаме. Ќе отвориме 100тици за сите да може да гласаме а не 3... Гласовите ќе се изборојат а денот и тоа е тоа... Прилично едноставно е ако веќе не си верувате за онлајн или по пошта.... ебате народот што верува во онлајн банкарство ама се плаши да гласа така...

Back
На врв Bottom