Но, пред Браудер да стане трн во окото на Путин, тој беше еден вид сојузник. Браудер беше основач и извршен директор на „Хермитаж Капитал Менаџмент“ и најголемиот странски инвеститор во Русија сè додека не се судри со владата во 2005 година. Во бурните години по падот на Советскиот Сојуз, Браудер заработи богатство за себе и за своите клиенти соочувајќи се со некои од корумпираните олигарси во земјата - цел што првично ја делеше и Путин. Но, гонењето на тајкуните во Русија може да биде опасна работа, како што Браудер опишува во овој извадок од неговата нова книга „Црвена нотификација“.
Да бидеш измамен
Во 1939 година, Винстон Черчил одржа познат говор за тоа дали мисли дека Русија ќе се приклучи на Втората светска војна: „Не можам да ви ја предвидам акцијата на Русија. Тоа е загатка завиткана во мистерија во енигма; но можеби постои клуч. Тој клуч е рускиот национален интерес.“
Брзо напред до сегашноста, каде што непредвидливото однесување на Русија го застрашува целиот свет. Забелешките на Черчил за Русија сè уште важат, но со еден голем услов. Наместо националниот интерес да ги води активностите на Русија, тие сега се водени од пари, поточно од криминално стекнување пари.
Можам да посведочам за ова од прва рака. Во 1996 година основав инвестициски фонд во Москва наречен „Хермитаж фонд“, во партнерство со милијардерот инвеститор Едмонд Сафра. Имавме спектакуларен почетен успех. Тоа беше фондот со најдобри перформанси во светот во 1997 година, со зголемување од 718% од основањето со средства од повеќе од 1 милијарда долари.
Но, целиот наш успех ќе биде фрлен во опасност во јануари 1998 година кога корупцијата по која Русија е толку позната конечно ме удри во лице.
Се започна тој месец на новогодишна забава, каде што се соочив со еден од водечките инвестициски банкари во Русија, човек по име Борис Јордан, за разредувачка емисија на акции што ќе украде 87 милиони долари од мојот фонд.
Тој ме пречека директно со месен ракување. „Бил, како си?“
„Не е баш најдобро, Борис. Што се случува со Сиданко? Ако оваа емисија на акции помине, тоа ќе биде вистински проблем за мене.“
Фондот, заедно со Сафра, инвестираше многу во потценета руска нафтена компанија по име Сиданко, која порасна осум пати за една година, со што фондот и Сафра пораснаа за повеќе од 100 милиони долари. По оваа голема победа, шефот на Борис, милијардерот олигарх и поранешен заменик-премиер Владимир Потанин, одлучи дека не треба да ги имаме тие пари. Борис и неговите колеги се заканија дека ќе ја направат оваа разводнувачка емисија на акции, што речиси ќе ја уништи нашата инвестиција.
Борис не сакаше јавна конфронтација на новогодишната забава, па рече: „Бил, сето тоа е големо недоразбирање. Не грижи се за ништо.“ Го сврте вниманието кон послужавник со канапеи и зеде еден. Избегнувајќи го мојот поглед, рече: „Кажа што. Дојди во Ренесанса утре во четири и пол и ќе го средиме тоа.“
Му верував на збор и се обидов да уживам во забавата. Следниот ден во 16:30 часот влегов во седиштето на „Ренесанс Капитал“ покрај реката Москва. Бев безцеремонијално одведен во конференциска сала без прозорци. Не ми понудија ништо за јадење или пиење, па седев таму и чекав.
И чекав.
И чекав.
Бев спремен да си одам кога вратата конечно се отвори - само што не беше Борис. Беше Леонид Рожецкин, 31-годишен адвокат роден во Русија, образован во Ајви лигата, кого го сретнав неколку пати (и кој, една деценија подоцна, ќе биде убиен во Јурмала, Латвија, откако се скара со еден од неговите деловни партнери).
„Жал ми е што Борис не можеше да дојде“, рече Леонид на англиски јазик со лесен акцент. „Тој е зафатен.“
„И јас сум.“
„Сигурен сум дека си. Што те донесе денес тука?“
„Знаеш што, Леонид. Тука сум да разговараме за Сиданко.“
„Да. Што е со тоа?“
„Ако ова разредување продолжи, ќе ме чини мене и моите инвеститори - вклучувајќи го и Едмонд Сафра - осумдесет и седум милиони долари.“
„Да, знаеме. Тоа е намерата, Бил.“
„Што?“
„Тоа е намерата“, повтори тој рамнодушно.
„Намерно се обидуваш да нè заебеш?“
Трепна. „Да.“
„Но, како можеш да го направиш ова? Тоа е нелегално!“
Малку се повлече. „Ова е Русија. Мислиш ли дека се грижиме за вакви работи?“
Не можев да верувам во ова. „Леонид, можеби ме заебаваш, но некои од најголемите имиња на Вол Стрит се заинтересирани за мене. Каменчето може да падне тука, но бранувањата одат насекаде!“
„Бил, не сме загрижени за тоа.“
Седевме во тишина додека го обработував ова.
Тој погледна на часовникот и стана. „Ако тоа е сè, морам да одам.“
Шокиран, се обидов да смислам нешто да кажам и избувнав: „Леонид, ако го направиш ова, ќе бидам принуден да одам во војна со тебе.“
Му верував на збор и се обидов да уживам во забавата. Следниот ден во 16:30 часот влегов во седиштето на „Ренесанс Капитал“ покрај реката Москва. Бев безцеремонијално одведен во конференциска сала без прозорци. Не ми понудија ништо за јадење или пиење, па седев таму и чекав.
И чекав.
И чекав.
Бев спремен да си одам кога вратата конечно се отвори - само што не беше Борис. Беше Леонид Рожецкин, 31-годишен адвокат роден во Русија, образован во Ајви лигата, кого го сретнав неколку пати (и кој, една деценија подоцна, ќе биде убиен во Јурмала, Латвија, откако се скара со еден од неговите деловни партнери).
„Жал ми е што Борис не можеше да дојде“, рече Леонид на англиски јазик со лесен акцент. „Тој е зафатен.“
„И јас сум.“
„Сигурен сум дека си. Што те донесе денес тука?“
„Знаеш што, Леонид. Тука сум да разговараме за Сиданко.“
„Да. Што е со тоа?“
„Ако ова разредување продолжи, ќе ме чини мене и моите инвеститори - вклучувајќи го и Едмонд Сафра - осумдесет и седум милиони долари.“
„Да, знаеме. Тоа е намерата, Бил.“
„Што?“
„Тоа е намерата“, повтори тој рамнодушно.
„Намерно се обидуваш да нè заебеш?“
Трепна. „Да.“
„Но, како можеш да го направиш ова? Тоа е нелегално!“
Малку се повлече. „Ова е Русија. Мислиш ли дека се грижиме за вакви работи?“
Не можев да верувам во ова. „Леонид, можеби ме заебаваш, но некои од најголемите имиња на Вол Стрит се заинтересирани за мене. Каменчето може да падне тука, но бранувањата одат насекаде!“
„Бил, не сме загрижени за тоа.“
Седевме во тишина додека го обработував ова.
Тој погледна на часовникот и стана. „Ако тоа е сè, морам да одам.“
Шокиран, се обидов да смислам нешто да кажам и избувнав: „Леонид, ако го направиш ова, ќе бидам принуден да одам во војна со тебе.“ Тој се замрзна, а и јас. По неколку секунди почна да се смее. Она што го кажав беше апсурдно и двајцата го знаевме тоа. Да одам во војна? Против олигарх? Во Русија? Само будала би го направил тоа. Кога Леонид конечно можеше да се воздржи, рече: „Така ли е? Среќно со тоа, Бил.“ Потоа се сврте и си замина.
Бев толку вознемирен што неколку секунди не можев да се помрднам, а кога конечно можев, се тресев од понижување и гнев. Излегов од канцелариите на Ренесанса во студената московска ноќ. Кога се вратив дома, го отворив мобилниот и го повикав Едмонд во Њујорк. Никој не сака да губи пари, а тој беше познато лош губитник. Кога завршив со раскажувањето на приказната, тој праша: „Што ќе правиме, Бил?“
„Ќе се бориме со овие гадови, тоа е тоа. Ќе одиме во војна.“
„За што зборуваш, Бил? Во Русија си. Ќе бидеш убиен.“
Се собрав. „Можеби ќе го сторам тоа, можеби нема. Но, нема да дозволам да се извлечат.“ Не ме интересираше дали сум храбар или глупав, или дали воопшто има разлика. Бев притиснат во ќош и мислев што реков.
„Не можам да бидам дел од ова, Бил“, рече тој, безбеден во Њујорк, оддалечен 4.650 милји.
Сепак, не бев безбеден, и тоа ме исполни со адреналин. „Едмонд, ти си мој партнер, а не мој шеф. Ќе се борам со овие момци без разлика дали си со мене или не.“
Немаше што друго да каже и ја спуштивме слушалката. Воопшто не спиев таа ноќ.
Возврати.
До следниот ден, жалењето и неизвесноста ме обзедоа. Но, кога стигнав во мојата канцеларија, наплив на активност ме исфрли од моите мисли. Во собата беа збиени повеќе од десетина тешко вооружени телохранители. Оној што беше задолжен дојде до мене и со израелски акцент изговори: „Јас сум Ариел Бузада, г-дине Браудер. Г-дин Сафра нè испрати. Имаме четири оклопни возила и петнаесет луѓе. Ќе бидеме со вас сè додека трае оваа ситуација.“
Очигледно, Едмонд сепак ќе се бореше со мене. Но, како, по ѓаволите, ќе се борев со олигарх?
Го собрав мојот тим и смисливме план. Нашиот прв чекор беше да ги повикаме сите западни инвеститори кои соработуваа со Потанин и да им објасниме детали за тоа што ни правеше. Нашата порака беше едноставна: ако не го запрете, можеби ќе бидете следниот.
Секој друг пат кога странците ќе бидат измамени во Русија, тие се обидуваа да смислат како да се спротивстават. Но, потоа нивните адвокати и советници ќе истакнат дека одмаздата е неизводлива и опасна и, по сите тешки разговори, тие ќе се искрадат како ранети животни.
Но, ова не беше секој втор пат. Никогаш немаше да дозволам Потанин да се извлече без борба.
Помалку од една недела подоцна, Борис се јави, лут и растреперен. „Б-Бил“, промрмори тој, „што по ѓаволите правиш кога ги повикуваш нашите инвеститори?“
Се обидов да звучам што е можно посмирено. „Не ти кажа ли Леонид за нашата средба?“
„Да, но мислев дека го разбра резултатот.“
Продолжив да си играм, молејќи се гласот да не ми се скрши. „Кој резултат?“
„Бил, се чини дека не разбираш - не играш според правилата!“
Со постојаност што ме изненади дури и мене, реков: „Борис, ако мислиш дека сега не играм според правилата, почекај додека не видиш што ќе ти направам следно.“ Не чекав неговиот одговор и ја спуштив слушалката, возбудена. Ја добив првата рунда.
Следниот дел од нашиот план беше да ја објавиме приказната. Стапив во контакт со новинарка од „Фајненшл тајмс“ и ги споделив сите детали. Таа го проголта секој збор и вети дека статијата ќе биде голема. Го контактираше Потанин за да ја чуе неговата страна.
Бидејќи бевме во Русија, Потанин немаше друг избор освен да ескалира. Неговиот одговор беше како: „Бил Браудер е ужасен и неодговорен менаџер на фондови. Да си ја вршеше работата како што треба, ќе знаеше дека ќе му го направам ова. Неговите клиенти треба да го тужат за секој денар што го вреди.“
Тоа беше признание за неговата намера да нè измами, и тоа беше јавно објавено.
Фајненшл тајмс ја објави приказната, која потоа ја презедоа и останатите финансиски медиуми. Во текот на следните неколку недели, разводнетото издавање на акциите на Сиданко стана главна тема во Москва - заедно со облозите за тоа колку долго ќе преживеам.
Со толку многу известување во печатот, решив да поднесам жалба до Руската федерална комисија за хартии од вредност (ФСХК). Притиснат од високата популарност на приказната, највисокиот функционер на Комисијата, извонредно некорумпиран човек по име Дмитриј Василиев, објави дека ќе го преземе случајот. Но, истрагите за злоупотреба на руски корпорации беа практично без преседан и немав поим како ќе постапи Василиев.
Без да знам, Едмонд не беше спремен да чека. Тој го испрати својот главен заменик, Сенди Коифман, во Москва за да преговара за спогодба со Потанин зад мој грб. Дознав за ова случајно кога еден од моите брокери го забележа Сенди во Москва.
Веднаш го повикав главниот правен службеник на Сафра во Њујорк. Тој се засрами, но рече: „Бил, жал ми е, но ти си далеку од твојата лига овде. Ова е сериозна работа што вклучува многу пари. Мислам дека е најдобро да ни дозволиш да преземеме од тука.“
Можеби бил во право ако ова беа САД или Велика Британија, но ова беше Русија. Јас одговорив: „Ако покажеш дури и најмал знак на слабост кон овие момци, нашите инвеститори ќе изгубат сè и тоа ќе биде твоја одговорност.“ Побарав повеќе време за да видам што ќе се случи со FSEC. Тој се спротивстави, но откако проверив со Едмонд, ми даде уште десет дена. „После тоа, ако ништо не се случи, ние преземаме.“
Следните денови минуваа без ниту еден повик од Василиев. На шестиот ден, адвокатот на Едмонд се јави и рече: „Слушај, Бил, ти ветивме десет дена, но се чини дека ништо не се случува. Го цениме сè што направи, но не функционира.“
Следното утро се довлечкав во канцеларијата со намера да ја контролирам штетата. Само што не морав. Без никакво предупредување, пристигна факс со отпечаток од насловната страница на „Фајненшл тајмс“. Насловот гласеше: „Надзорникот ја поништува емисијата на обврзници на Сиданко“. Василиев ја затвори целата работа.
Тоа беше тоа. Победив. Го сретнав олигархот во затворскиот двор и заработив одредена почит. Повеќе од тоа, научив како да се борам со Русите, кои не беа толку непобедливи како што изгледаа.
Русија се одмаздува
Со моето ново чувство на самодоверба, проактивно ги гонев олигарсите. Во следните години ја разоткрив корупцијата во Сбербанк, Јунифицирани енергетски системи и Газпром со сличен успех. Се покажа дека Владимир Путин, кој дојде на власт во 2000 година, имаше ист сет непријатели како и јас. Олигарсите му ја крадеа моќта и парите од мене. Секој пат кога ќе гонев олигарх, Путин ги мобилизираше властите и ги удираше.
Се чинеше како да е премногу добро за да биде вистина, и така беше. Рано едно утро во октомври 2003 година, додека трчав на лентата за трчање во мојот стан гледајќи CNN, на екранот се појави ударна насловна страница во која се вели дека Михаил Ходорковски, најбогатиот човек во Русија, е уапсен.
Ходорковски го прекрши златното правило на Путин: „Останете подалеку од политиката и можете да ги задржите вашите нелегално стекнати добивки“. Ходорковски им дал милиони долари на опозициските партии за претстојните парламентарни избори и почнал да дава изјави кои беа јасно анти-Путин. Путин мораше да земе пример од него.
Ходорковски беше изведен на судење, осуден и осуден на девет години затвор. За време на судењето, Путин направи нешто невидено: им дозволи на ТВ-камерите во судницата да го снимаат најбогатиот човек во Русија додека седеше тивко во кафезот на обвинетиот.
Откако Ходорковски беше прогласен за виновен, мислам дека повеќето руски олигарси отидоа еден по еден кај Путин и рекоа: „Владимир Владимирович, што можам да направам за да бидам сигурен дека нема да завршам седејќи во кафез?“
Не бев таму, па само шпекулирам, но замислувам дека одговорот на Путин беше нешто како ова: „Педесет проценти“.
Не 50 проценти кон владата или 50 проценти кон претседателската администрација, туку 50 проценти кон Владимир Путин. Не го знам ова со сигурност. Она што го знам со сигурност е дека по осудата на Ходорковски, моите интереси и интересите на Путин повеќе не беа усогласени. Тој ги натера олигарсите да се потчинат, ја консолидираше својата моќ и, според многу проценки, стана најбогатиот човек во светот.
На Путин не му требаше долго време да се сврти против мене. Во ноември 2005 година бев протеран од земјата и официјално прогласен за закана за националната безбедност.
Мислев дека сум завршил со Русија, но Русија не беше завршила со мене. Сè што се случи до тој момент вклучуваше пари, но она што не можев да го замислам беше дека во наредните години, личната вендета на Путин против мене ќе ги затвори и ќе ги убие луѓето блиски до мене, додека моите конфликти со Русија метастазираат и ќе излегуваат од контрола.