Драга Кајагана,
На времето кога работев во Коузон процедурата беше секој вторник во 11 имаше презентација за работа на брод и после презентацијата се правеа 1 на 1 интервјуа со заинтересираните момци и девојки и после се праќаа нивни ЦВ-ња по бродските компании. Тогаш презентацијата ја држеше колега што на брод работел долги години ама само во ресторан департмент. Еден вторник доаѓа дечко со брада подолга од поповите, заинтересиран да работи на брод. Колегава ми вика ае има еден нешто фото/видео нешто, мавни го некако многу ми е чуден. Му викам океј, ајде ќе го видам дечкото и ќе му кажам дека ќе го видам на скајп... Излегувам од моето сопче и го гледам, типичен металец, си викам океј... му викам зафатен сум денес целосно, ајде в четврток на скајп да се видиме. Испадна дека дечково е технички директор на мала телевизија и дека сите прашања што ги имав ги одговори океј. Му реков дека следно колешката Николина ќе го контактира кога Викинг ќе дојдат во Скопје за интервју, само ќе треба да се потспастри, да ја скрати малку брадата.
И доаѓа интервјуто, прва фаза со општ регрутер од Викинг, уште вечерта таа му го праќа ЦВ-то на дечково на главниот за ентертејнмент на Викинг. Наредниот ден иако недела човеков закажува да го види на скајп веднаш. После интервјуто и праќа мејл на Николина, дали може уште во вторник да го качи човеков на брод? А човеков ни лекарски преглед, ни виза, ни STCW сертификати... Енивејз, за две недели се качи на брод како ентертејнмент техничар. На колегата што ги држеше презентациите му реков, виде ли што се случи, ти ми рече да го мавнам а тој прв се качи од сите луѓе што пројдоа интервју. Од тогаш тој колега само ќе ми кажеше, Тони имам кандидат/ка за тебе.
Ова беше пред некои 9 години ако не грешам, плус/минус... Зошто ја пишувам целава прикаска? Затоа што за неколку дена тој човек доаѓа на бродот каде што сум сега како Бродкаст Менаџер и ако нема измени ќе се дружиме до средина на октомври кога јас летам назад за Македонија.