Интернет радио и телевизија (стримови, прашања, генерална дискусија...)

• Креатор на темата Креатор на темата alekjov
  • Време на започнување Време на започнување
ИПТВ ВО 2026: НОВИ ТРЕНДОВИ, ТЕХНОЛОГИИ И ИДНИНАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА
Во последната деценија, ИПТВ (Internet Protocol Television) прерасна од алтернативен начин на гледање телевизија во доминантна платформа за дигитална забава. Денес, во 2026 година, ИПТВ не е само замена за традиционалната кабелска или сателитска телевизија, туку комплексен екосистем кој комбинира стриминг, персонализација, автоматизација и напредни мрежни технологии.
ШТО Е НОВО ВО ИПТВ?
Најголемата промена во ИПТВ денес е преминот кон интелигентни системи базирани на вештачка интелигенција. Модерните ИПТВ платформи користат алгоритми за препорака кои анализираат навики на гледање и автоматски предлагаат содржина. Ова значи дека корисникот повеќе не пребарува канали – системот му нуди што да гледа.
Дополнително, новите ИПТВ системи користат адаптивен стриминг со динамичко прилагодување на квалитетот (Adaptive Bitrate Streaming). Ова овозможува непречено гледање дури и при нестабилен интернет, што е особено важно за рурални или мобилни корисници.
УЛОГАТА НА ОБЛАК (CLOUD) ТЕХНОЛОГИЈАТА
Современите ИПТВ сервиси се сè повеќе базирани на cloud инфраструктура. Наместо локални сервери, содржината се складира и дистрибуира преку глобални мрежи. Ова носи неколку предности:
Подобра стабилност на стримингот
Помала латенција
Полесно скалирање на системот
Автоматски backup и сигурност
Cloud IPTV овозможува и централизирано управување со корисници, листи и канали, што е особено важно за администратори и реселери.
ПЕРСОНАЛИЗАЦИЈА И КОРИСНИЧКО ИСКУСТВО
Еден од најинтересните нови аспекти е персонализацијата. IPTV апликациите денес нудат:
Персонализирани листи на канали
Историја на гледање
Продолжување на содржина (resume playback)
Мулти-екран синхронизација
Ова значи дека корисникот може да започне да гледа на телевизор, а да продолжи на мобилен уред без прекин.
ИНТЕГРАЦИЈА СО ДРУГИ ТЕХНОЛОГИИ
IPTV повеќе не функционира изолирано. Денес е интегрирано со:
Smart Home системи (гласовна контрола преку Alexa или Google Assistant)
Мобилни апликации
VPN и безбедносни системи
Streaming платформи како Netflix, YouTube и други
Ова создава унифицирано медиумско искуство каде сите извори на содржина се достапни на едно место.
НОВИ ФОРМАТИ И КВАЛИТЕТ
Во 2026 година, се повеќе IPTV сервиси нудат:
4K и 8K резолуција
HDR (High Dynamic Range)
HEVC (H.265) и AV1 компресија
Ниска латенција за спортски настани
Овие технологии значително го подобруваат квалитетот на сликата и ја намалуваат потребната интернет брзина.
БЕЗБЕДНОСТ И ЛЕГАЛНОСТ
Со растот на IPTV, расте и вниманието кон безбедноста. Новите системи користат:
DRM (Digital Rights Management)
Енкрипција на стримовите
Контрола на пристап по IP или уред
Автоматско откривање на злоупотреба
Легалните IPTV сервиси стануваат сè поорганизирани, додека нелегалните платформи се под постојан притисок.
УЛОГАТА НА АВТОМАТИЗАЦИЈА
Автоматизацијата е клучен тренд, особено за технички напредни корисници. Денес постојат скрипти и алатки кои:
Автоматски ажурираат M3U листи
Филтрираат неработечки канали
Организираат категории
Генерираат EPG податоци
Ова е особено корисно за луѓе кои управуваат со голем број IPTV извори.
ИДНИНАТА НА IPTV
Во блиска иднина, IPTV ќе стане уште повеќе интегриран со интернет инфраструктурата. Очекувани трендови се:
Целосно AI управувани интерфејси
Интерактивна телевизија (гласање, избор на камери)
Виртуелна и проширена реалност (VR/AR)
Персонализирани реклами базирани на податоци
IPTV ќе се движи кон целосно индивидуализирано искуство каде секој корисник ќе има уникатна телевизиска средина.
Автоматски споено мислење:

Aj pomagaj i ti salji mi listu twobroterss jednu

Se ti razumijes u iptv uopste?
Nemoj od sebe radit budalu ovdje.
Tu su ti sve vrhunski znalci iptv.
Nemoj se glupirat .
Jas tebe ne te navrediv, so nisto, nitu te spomnav, ako veke sakas taka da razgovaras, jas sum za tebe doktor nauka za iptv, no ne se spustam na toa nivo, nepokaneti kaj nas ne doadjaat ni zdravo da kazat, a nespomnati nikade brzo se zaboraveni

Se ti razumijes u iptv uopste?
Nemoj od sebe radit budalu ovdje.
Tu su ti sve vrhunski znalci iptv.
Nemoj se glupirat .
Пд тие врвни познавачи можам да ти кажам дека се јаки само на зборови и да си ги мерат на кој му е подугачок јазикот за фалење.

Ако некој побара помош ретки се тие кои помагаат. Еве ти последно јас побарав листа пред некој ден @kenush@ и @sofi.maksim одма реагираа во порака никаде ништо не пишаа јавно

Еден од нив листата не работеше кај мене дури сакаше и да помогне да најдеме зашто.

Освен нив во минатото без помпа и фалба сум добил листа и од @zarkonic (незнам дали е уште активен тука) и може уште некој што го заборавам ама од сите мајстори едвај може да се најдат 5 луѓе кои пробале да помогнат. Е тие се мајстори а не овие со фалби и препукувања

Телевизорите во 2026 година доживуваат една од најголемите технолошки трансформации во последната деценија. Производителите како Samsung, LG, Sony, Philips, TCL и Hisense вложуваат огромни ресурси во развој на нови технологии кои ветуваат подобар квалитет на слика, повисока осветленост, понапредни функции за гејминг и интеграција на вештачка интелигенција во секојдневното користење.
Најголемата тема оваа година е појавата на новата RGB Mini-LED технологија, која според многу аналитичари може да претставува најзначајниот напредок во телевизиската индустрија по појавата на OLED екраните.
RGB Mini-LED – НОВИОТ КРАЛ НА ЕКРАНИТЕ?
Традиционалните LED телевизори користат бело задно осветлување и филтри за создавање на боите. Новата RGB Mini-LED технологија работи на сосема поинаков принцип. Наместо едно бело осветлување, се користат посебни црвени, зелени и сини LED диоди кои овозможуваат далеку попрецизна репродукција на боите и значително поголема осветленост.
Експертите сметаат дека оваа технологија може да понуди дел од предностите на OLED телевизорите, но без ризик од „burn-in“ ефект и со многу поголема максимална осветленост. Компании како LG, Samsung, TCL и Hisense веќе претставија свои верзии на RGB телевизори кои ќе бидат достапни во текот на 2026 година.
OLED НЕ СЕ ПРЕДАВА
Иако RGB Mini-LED привлекува огромно внимание, OLED технологијата останува силен конкурент. LG и Samsung претставија нови генерации OLED телевизори со уште поголема осветленост, подобри антирефлексни слоеви и напредни AI алгоритми за обработка на сликата.
LG ја претстави серијата OLED G6 која нуди значително повисока осветленост во споредба со претходната генерација, додека Samsung ја прошири својата OLED понуда со четири различни модели за различни категории корисници.
Новите OLED панели нудат подлабока црна боја, подобар контраст и извонредно HDR искуство, што ги прави идеални за филмови, серии и спортски содржини.
ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА СТАНУВА ЦЕНТАР НА ДОМАШНАТА ЗАБАВА
Во 2026 година речиси секој премиум телевизор е опремен со напредни AI системи. Вештачката интелигенција анализира што гледа корисникот и автоматски ги приспособува осветленоста, контрастот, звукот и острината на сликата.
AI процесорите можат да препознаат дали се гледа спортски натпревар, филм, документарец или видеоигра и автоматски да ги изберат најсоодветните поставки. Ова овозможува значително подобро корисничко искуство без потреба од рачно подесување.
ТЕЛЕВИЗОРИ ОД 100 И ПОВЕЌЕ ИНЧИ СТАНУВААТ НОРМА
Еден од најинтересните трендови е појавата на огромни телевизори. Производителите претставија модели со големина од 100, 115 па дури и 130 инчи. Овие телевизори се наменети за љубителите на домашно кино кои сакаат искуство блиску до вистинска кино сала.
Цените на ваквите модели постепено се намалуваат, што значи дека во следните неколку години ќе станат подостапни за поширок круг потрошувачи.
ГЕЈМИНГОТ ДОБИВА ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ
Современите телевизори повеќе не се наменети само за гледање телевизиски програми. Голем дел од новите модели се оптимизирани за гејмери и поддржуваат стапка на освежување од 120 Hz, 144 Hz, па дури и 165 Hz.
Поддршката за HDMI 2.1, Variable Refresh Rate (VRR), NVIDIA G-SYNC и AMD FreeSync овозможува исклучително мазно играње на најновите конзоли и компјутери.
Дополнително, некои производители воведуваат и cloud gaming платформи директно во телевизорот, овозможувајќи играње без конзола.
ДИЗАЈНОТ СТАНУВА УМЕТНОСТ
Телевизорите повеќе не се само електронски уреди. Тие стануваат дел од ентериерот. Компании како LG и Samsung претставуваат ултра тенки модели кои изгледаат како слики на ѕидот.
Особено внимание привлече новата генерација на „Wallpaper TV“, телевизор дебел помалку од еден сантиметар кој може речиси целосно да се стопи со ѕидот.
Истовремено, моделите од типот „The Frame“ овозможуваат прикажување на уметнички дела кога телевизорот не се користи.
ПОПРИСТАПНИ ЦЕНИ И ПОВЕЌЕ ИЗБОР
Добра вест за потрошувачите е што конкуренцијата меѓу производителите доведува до намалување на цените. OLED телевизорите кои пред неколку години беа луксуз достапен само за мал број луѓе, денес можат да се најдат по значително поповолни цени.
Покрај тоа, Mini-LED технологијата станува достапна и во средната класа, што овозможува одличен квалитет на слика без потреба од огромен буџет.
ШТО НÈ ОЧЕКУВА ВО ИДНИНА?
Според индустриските аналитичари, следните години ќе донесат уште поголема интеграција на вештачката интелигенција, понатамошен развој на RGB технологијата и појава на нови типови дисплеи со уште подобар квалитет на слика.
Телевизорот од иднината нема да биде само уред за гледање програми. Тој ќе биде интелигентен мултимедијален центар, личен асистент, гејминг платформа и центар за управување со паметниот дом.
2026 година јасно покажува дека телевизиската индустрија влегува во нова ера. Со RGB Mini-LED, посветли OLED панели, огромни екрани и моќна вештачка интелигенција, корисниците добиваат подобро искуство од кога било досега.
Ова е новинарски стил на долг информативен напис погоден за веб-портал, весник или технолошки магазин.

Зависност од IPTV: Тивка дигитална навика што станува сериозен проблем
Во последните години, IPTV (Internet Protocol Television) стана исклучително популарен начин за консумирање телевизиска содржина. Со можноста да се пристапи до илјадници канали, филмови, серии и спортски настани преку интернет, IPTV нуди огромна слобода и удобност. Сепак, токму оваа лесна достапност и бескрајната понуда може да доведе до нов вид зависност – зависност од IPTV.
Што е зависност од IPTV?
Зависноста од IPTV претставува прекумерна и неконтролирана употреба на IPTV услуги, при што лицето губи контрола врз времето поминато пред екран и почнува да ги занемарува секојдневните обврски, здравјето и социјалните односи. Иако IPTV сам по себе не е штетен, неговата злоупотреба може да доведе до сериозни последици.
Причини за развој на зависност
Постојат неколку фактори кои придонесуваат за развој на зависност од IPTV:
Прво, огромниот избор на содржина. Корисниците имаат пристап до илјадници канали од целиот свет, што создава чувство дека секогаш има нешто ново за гледање. Ова води до т.н. „binge watching“, односно гледање повеќе епизоди или програми без пауза.
Второ, лесната достапност. IPTV може да се користи на телевизор, мобилен телефон, таблет или компјутер, што значи дека содржината е достапна во секое време и насекаде.
Трето, персонализацијата. Многу IPTV платформи нудат препораки базирани на претходно гледани содржини, што дополнително го задржува вниманието на корисникот.
Четврто, бегство од реалноста. Луѓето често користат IPTV како начин да избегаат од стресот, проблемите или досадата во секојдневниот живот.
Симптоми на зависност
Зависноста од IPTV може да се препознае преку неколку симптоми:
Гледање телевизија повеќе часови дневно без контрола
Занемарување на работата, обврските или семејството
Чувство на нервоза или раздразливост кога нема пристап до IPTV
Намалена физичка активност и проблеми со спиењето
Постојано размислување за тоа што следно ќе се гледа
Во понапредни случаи, зависноста може да доведе до социјална изолација и намалена продуктивност.
Влијание врз здравјето
Долготрајното користење на IPTV има негативно влијание врз физичкото и менталното здравје. Седењето подолго време пред екран може да предизвика проблеми со ‘рбетот, очите и циркулацијата. Недостатокот на сон е уште еден чест проблем, особено кај луѓе кои гледаат содржина до доцна во ноќта.
Од психолошка гледна точка, зависноста може да доведе до анксиозност, депресија и намалена способност за концентрација. Исто така, прекумерното консумирање на содржина може да влијае врз реалната перцепција на светот.
Социјални последици
Зависноста од IPTV често води до отуѓување од семејството и пријателите. Наместо директна комуникација, луѓето избираат пасивно гледање. Ова може да ги наруши односите и да создаде чувство на осаменост.
Дополнително, кај младите, прекумерната употреба може да влијае врз образованието и развојот на социјални вештини.
Како да се препознае проблемот?
Првиот чекор е свесноста. Ако некој забележи дека поминува повеќе време гледајќи IPTV отколку што планирал, или дека тоа влијае врз неговиот живот, тоа е знак за предупредување.
Прашања што може да си ги постави секој корисник:
Дали можам да престанам кога ќе посакам?
Дали IPTV ми ги нарушува дневните обврски?
Дали се чувствувам виновен по долги часови гледање?
Ако одговорите се позитивни, потребно е да се преземат мерки.
Начини за справување
Постојат неколку ефективни начини за намалување на зависноста:
Поставување временски ограничувања за гледање
Правење паузи и физичка активност
Организирање на дневните обврски
Исклучување на автоматски препораки и autoplay функции
Вклучување во хобија и активности надвор од домот
Важно е постепено намалување, а не нагло прекинување, бидејќи тоа може да предизвика дополнителен стрес.
Улогата на технологијата
Иако IPTV може да создаде зависност, технологијата исто така нуди решенија. Постојат апликации кои следат време поминато пред екран и помагаат во самоконтрола. Родителските контроли се исто така важни за заштита на децата.
Заклучок

Aj pomagaj i ti salji mi listu twobroterss jednu
Зашто јас да помагам на мајстор?
Ниту скенирам ниту имам допирна точка со ова, единствено гледам ИПТВ од рандом листи што некој ми ги испратил

Дали била два брата или три ми е сосема небитно се додека можам да гледам тоа што ме интересира

Ниту скенирам ниту имам допирна точка со ова, единствено гледам ИПТВ од рандом листи што некој ми ги испратил

Дали била два брата или три ми е сосема небитно се додека можам да гледам тоа што ме интересира
I sta ova tema onda dobi od tebe.
Znas kako se kaze.
Sirotinja i bogu si teska.
Jedan tu kaze nedugo da oni koji nemaju pojima o iptv nemaju sta da traze tu citiram ga zaboravio koji bese ono.

@wiksa брат, а да ми помогнеш мене и да ги пријавуваш сите што се дојдени тука за да тераат сеир и да си ги мерат на кој им е подолг, да ги зачистиме малце? Темава функционира ко паралелен форум во форум, се дискутира за секакви глупости, 99% од мислењата се офтопик и се тоа мене воопшто не ми се допаѓа. Ќе се потрудам да бидам многу поприсутен тука, зашто очигледно е дека треба некој да зачисти.

I sta ova tema onda dobi od tebe.
Znas kako se kaze.
Sirotinja i bogu si teska.
Jedan tu kaze nedugo da oni koji nemaju pojima o iptv nemaju sta da traze tu citiram ga zaboravio koji bese ono.
А што треба оваа тема да добие од некого? Човекот бара помош, му помагаат - крај на муабетот.

@wiksa брат, а да ми помогнеш мене и да ги пријавуваш сите што се дојдени тука за да тераат сеир и да си ги мерат на кој им е подолг, да ги зачистиме малце? Темава функционира ко паралелен форум во форум, се дискутира за секакви глупости, 99% од мислењата се офтопик и се тоа мене воопшто не ми се допаѓа. Ќе се потрудам да бидам многу поприсутен тука, зашто очигледно е дека треба некој да зачисти.

А што треба оваа тема да добие од некого? Човекот бара помош, му помагаат - крај на муабетот.
Ако имаш таква желба кажи не ми е проблем да ги пријавам. Само имај предвид дека Костич со 53747263628 акаунти за спамирање ќе ти се види како аматер споредено со мајсторите тука.

Ако имаш таква желба кажи не ми е проблем да ги пријавам. Само имај предвид дека Костич со 53747263628 акаунти за спамирање ќе ти се види како аматер споредено со мајсторите тука.
Ама знам јас. Еве го овој погоре веќе почна да се покажува. Цела тема е мерење полови органи и ништо друго!

P.S. И по некој одроден.

Taka e, se slozuvam so tebe vo celost, 30 godini vo iptv vodite, a vrv mu e da bara lisya od 2 brata , prosecna lista, koja nekogas bese top portal. Po toa moz da se vidi kolki moze da im pomogne na drugite.

Taka e, se slozuvam so tebe vo celost, 30 godini vo iptv vodite, a vrv mu e da bara lisya od 2 brata , prosecna lista, koja nekogas bese top portal. Po toa moz da se vidi kolki moze da im pomogne na drugite.
Што треба да се постира според тебе на темава ?
ПС.Темата беше топ додека ја водеше модератор што се разбира во тоа што води.

Momci nemojte preterivati.Koliko imate clanova na cijellom forumu.
U svim temama.
Dal se od vas i tebe admin zapitao koliko je naloga hakirano.Dal cete izbacivat sve clanove foruma .
Jel si se ti admine ikad zapitao sta se dogada sa Kajgana forumom.

Plus admin ove teme bi trebao suradivat sa clanovima i pomagat a ne prijetit da ce ocistit 99%. clanova
Jel ti znas admine da imas preko tisucu novih hakiranih naloga vani od neki dan .Novi mozda su i vasi.I da tu neko razjareni moze to na telegramu objavit.
Znate sta ce te imat tu tornado jacine 9.
Jel vi pratite to.

Последно уредено:
Што треба да се постира според тебе на темава ?
ПС.Темата беше топ додека ја водеше модератор што се разбира во тоа што води.
Isklucivo treba da odat edukativni postovi, se sto se odnesuva na iptv listi treba da odi na poraki,nikavi sliki od zivotinsko carstvo ne treba da se objavuvat so cel falenje i udiranje vo gradi, temava e za edukacija na clenovite, ne za samobendisani i za reklami, ima kade toa da go pravat.

Momci nemojte preterivati.Koliko imate clanova na cijellom forumu.
U svim temama.
Dal se od vas i tebe admin zapitao koliko je naloga hakirano.Dal cete izbacivat sve clanove foruma .
Jel si se ti admine ikad zapitao sta se dogada sa Kajgana forumom.

Plus admin ove teme bi trebao suradivat sa clanovima i pomagat a ne prijetit da ce ocistit 99%. clanova
Jel ti znas admine da imas preko tisucu novih hakiranih naloga vani od neki dan .Novi mozda su i vasi.I da tu neko razjareni moze to na telegramu objavit.
Znate sta ce te imat tu tornado jacine 9.
Jel vi pratite to.
Не сум админ.

Isklucivo treba da odat edukativni postovi, se sto se odnesuva na iptv listi treba da odi na poraki,nikavi sliki od zivotinsko carstvo ne treba da se objavuvat so cel falenje i udiranje vo gradi, temava e za edukacija na clenovite, ne za samobendisani i za reklami, ima kade toa da go pravat.
Па и од слики можеш да дознаеш за некои сервери кои не си ги знаел. На кој му треба едукација нека се едуцира или нека праша.

Back
На врв Bottom