Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување
Реално, користеле само со подзвучна муниција и поради прецизниот систем доаѓало често до заглавување (failure to extract/load), затоа преминувале кон Beretta, FN Herstal (HI Power), Radom откако паднале во нивни раце. И поради калибарот и достапноста на муницијата исто така. Тогаш 9x19мм не бил застапен како сега.

Реално, користеле само со подзвучна муниција и поради прецизниот систем доаѓало често до заглавување (failure to extract/load), затоа преминувале кон Beretta, FN Herstal (HI Power), Radom откако паднале во нивни раце. И поради калибарот и достапноста на муницијата исто така. Тогаш 9x19мм не бил застапен како сега.
Мене ми одговараш или си бладаш нешто сам ?

Да прашам едно прашање од темата вооружување ако има некој познавачи да ми одговорат. Пред некој ден видов Лугер со сајленсер т.е. придушивач во музејска поставка.
Колку било тоа реално а и користено оружје во периодот на ВСВ ?
Мене лично користење на сајленсери т.е. придушивачи во периодот на ВСВ ми е научна фантастика.
А ти се веруе ли дека користеле огнени оружја со искривени цевки, за да пукаат, на пример, од позади агол на некоја улична градба?
a-gun-with-bent-barrel-the-krummlauf-mp-44-developed-by-v0-3t0cddfzogk51 (1).webp
krummlauf-8-750x750-1-e1684984588666.jpeg

A роботи со даљинско преку кабел, со по 60 кила експлозив?
Bundesarchiv_Bild_146-1980-053-53,_Sprengpanzer__Goliath_.jpg

Последно уредено:
Да прашам едно прашање од темата вооружување ако има некој познавачи да ми одговорат. Пред некој ден видов Лугер со сајленсер т.е. придушивач во музејска поставка.
Колку било тоа реално а и користено оружје во периодот на ВСВ ?
Мене лично користење на сајленсери т.е. придушивачи во периодот на ВСВ ми е научна фантастика.

Мене ми текнува само на Велрод, британски пиштол кој бил уствари само голем пригишувач со механизам за испалување еден 9мм Парабелум, стриктно за специјални операции и тивки ликвидации. Омилен кај SOE британската организација задолжена за асиметрични дејства. Се смета за еден од најтивките евер.
Автоматски споено мислење:

А ти се веруе ли дека користеле огнени оружја со искривени цевки, за да пукаат, на пример, од позади агол на некоја улична градба?
Прегледај го приврзокот 480758
Прегледај го приврзокот 480759

A роботи со даљинско преку кабел, со по 60 кила експлозив?
Прегледај го приврзокот 480761
Дрон пред дроновите да постојат :)
А летечки дронови имале Амери уште во WW1...

Kaко и да е. И советски, руски историчари го тврдат тоа и западни амерички го тврдат тоа дека тие 2 недели што Хитлер ги изгубил на Балканов биле решавачки за инвазијата врз СССР.
Сигурно не го тврдат ова за да ни лижат јајца дека имаат некој голем интерес од вукојебини како нас. На страна Србите што сами си градат митови.

Одлично. Затоа сега гордо живееме во овој обид од држава каде што глумиме дека сме главен народ на балканско ниво а на светско ниво тие што ги спасуваа од логори, сега им кројат политика на ослободителите за примање мигранти црнци и муслимани.
Ама битно лош беше несудениот уметник затоа што знаеше да воведе ред и поредок и да обезбеди нормален и пристоен живот на својот народ.
Каква таква наша е. Дали ќе беше подобро да добие оската и да бидеме бугари, качаци или сачувај боже - срби? Сликарот имаше low hanging fruit значи со мобилизирање на економијата за војна и масивни инфраструктурни проекти успеа да напарави подобрување во економијата. Едина маана во тој план биле идеолошките постулати, Лебенсраумот кој бил крајна цел на сета таа растечка економија. Значи целта на тој економски бум била војна на повеќе фронтови без резервен план. Што значи коцкање со судбината на германскиот народ. 9 милиони мртви и 15+ милиони ранети и осакатени подоцна, се усраа и изгубија ко магариња.
Германија и за време на Вајмар не била нешто као фејлд стејт, напротив, ја скротиле инфлацијата до 1924 и имале мал но постојан економски напредок, до таа мера што 1931 добиваат Олимпијада. Значи не е као да фирерот затекнал канибализам и троглодити.

Со колку дивизии рајхот заглавил на Балканот? За кое заглавување станува збор? Две недели? Во почетна фаза на Барбароса СССР воопшто не бил консолидиран. Советските сили биле тотално изгубени. Во почетна фаза доживеале тотален колапс со огромен број на заробени војници. Не верувам дека друга армија доживеала да изгуби толку војска за толку краток период,независно дали работи за погинати или заробени војници. Сталин до почетокот на Барбароса верувал дека СССР нема да биде нападнат од страна на Германија. Трупите од исток биле довлечкани кога вермахтот дошол пред портите на Москва.

Тоа е митот за југословенските комунисти кои ја спасиле СССР со отфрлањето на потпишувањето на пактот.
Абвер имал многу добра процена околу состојбите во Југославија и имале резервен план доколку Југа не влезе во оската.
Не е тоа дека од 27.март до 6.април набрзина се спремиле за напад. Југа била опкружена за да се изврши притисок да влезе во оската.
Не сум сретнал никогаш инфо дека рајхот планирал напад над СССР во април 41.

Последно уредено:
Да ја одбележиме поделбава:

HMKacqwXwAEWeRi

HMKacpPWYAAsaBL

HMKaco1WcAABz_c

1 јули 1945 година го означи вистинскиот геополитички пресврт за модерна Европа. До тој момент, поделбата на Германија и Берлин на четири окупациски зони - одлучена на хартија помеѓу Конференцијата на Јалта и договорите на Европската советодавна комисија - сè уште не стапила на сила на теренот.

На 1 јули 1945 година, со цел да ги почитуваат договорите и да избегнат дипломатски инциденти, англо-американските сили започнаа стратешко повлекување од регионите што претходно ги окупираа, но кои, според постојните договори, беа одредени за Советите, повлекувајќи се кон конечните граници на Западна Германија.
Во исто време, единиците на Црвената армија ги зазедоа евакуираните области, зацврстувајќи го она што ќе стане меѓугерманска граница во следните 45 години.
Како што западните трупи се повлекуваа од срцето на Германија, првите американски и британски воени извидувачки единици добија зелено светло од Москва да го сторат токму спротивното: да навлезат длабоко во советската зона за да стигнат до главниот град.
Првите воени полицајци и војници влегоа во Берлин на 1 јули 1945 година, за да подготват сместувачки капацитети за трупите и офицерите. Тоа беше многу сложена операција, бидејќи западните конвои мораа да патуваат по автопати и железници целосно контролирани од советските контролни пунктови, со што за прв пат ја доживеаа советската „учтивост“ и контролите што ќе го карактеризираат Западен Берлин до 1990 година.

Четирите градски сектори

Во деновите веднаш по 1 јули (поточно помеѓу 4 и 6 јули 1945 година), окупацијата на градот стана официјална со кревањето на знамињата на соодветните нации.

„Голем Берлин“ беше така поделен на следниов начин:
-Советски сектор (Исток).
Најголемиот сектор; го вклучуваше историскиот центар, главните споменици (вклучувајќи ја Бранденбуршката порта) и источните области.
-Американски сектор (Југозапад). Ги вклучуваше станбените и индустриските области Целендорф, Штеглиц, Шенеберг, Темпелхоф и Нојкелн.
-Британски сектор (Запад).
Го опфаќаше централниот и комерцијалниот простор околу Тиергартен, како и Шарлоттенбург, Вилмерсдорф и Шпандау.
-Француски сектор (Северозапад). Создаден со намалување на оригиналните англо-американски зони, ги опфаќал окрузите Рајникендорф и Вединг.

Абе брат Ска, са почетак пред да ти реплицирам, сакам да те прашам едно прашање и да ми одговориш, па тк да ми реплицираш.
Од куде ти е факт, претпостафка или слично дека не су 6 миљона?

Мене искрено ми сфеедно дали биле само триста или еве например 9 миљона.
На што се базира тфој стаф, осфен дека Израел после ww2 удара на мега планетарну пропаганду и глуми жртфено јагне и л'же за број на жртфе. Да, слажам се сс тебе за сфе са Евреи. Али слушај, ја не тфрду врз базу на пристрасност или мржњу. Него вез базу на познавање на тематику на ww2 и други повржани работе.
Нирнбершки судења ги знам на памет и сфе повржано.
Искрено си даам оценку 9,5 за двете сфетски војне.

Да тачно е дека у Аушфиц има окло 1,7 миљона жртфе. Треблинка 1,2 и нешто.
Али други су покасно напраени и помали су. А стотици други, Букенвал,Дахау, Саксенхаузен, Равензбург... Су напраени повише за радници а не за горење.
За Циклон Б имаш интервју од есес генерали, од обични стражари и од Евреи сами. Има докази и те како, само треба да си га разграничите сфие пристрасно vs јавни докази и факти.

Не туку јади лања, затни ја то муцката лажлива. Вака и евреите лажеа по цели децении преку прес/весници во Германија, ја исцедија финансиски Германија со превисоки камати и целиот дегенеризам од страна на педери/лезбејки/трансџендери и труење на едукацијата/книгите ги доведе самите Германци да превземат државата во свои раце, Хитлер беше само плод на Германското незадоволство бидеќи евреите беа како крлежи, ја цицаа Германија како што правеа со сите држави уназад векови.

Популацијата на евреите од 1939-1946 доживува пораст драстичен а не пад. Ти салам си што зборуваш ментален еден? Како што потенцираше член погоре, ти ако сакаш да убиеш некого, или да направиш геноцид, ќе ги однесеш во најблиската шума и ќе ги стрелаш не 100, ако сакаш 10000 во еден ден.

Аушвиц, Дахау и сите тие места што ве учеа дека се "геноцидни места", беа РАБОТНИЧКИ КАМПОВИ. евреино прв пат во животот фати мотика врака и почна да работи, и тоа геноцид се смета за евреите. Во самите кампови имало базени, болници, игралишта, опери, работилници и тн. Ти салам си човече? На некој што сакаш да го убиеш масовно ќе му градиш такви комфорти?

Па ти неможеш да скриеш 6 милиони костури човече, па ни да изгориш толку во толку кратко време. КАДЕ СЕ СИТЕ ТИЕ ГРОБОВИ И КОСТУРИ ДА ГИ ВИДИМЕ? Сето е лага, истата лага се повторува од 1903 година натаки, дури и порано. "6 милиони евреи се во опасност", "6 милиони евреи ќе бидат истребени", цел ебан живот се прават жртви, kvetching piece of shits.

Нема еден документ од Национал Социјалистичката Работничка Партија на Германија каде што е спомнувано масовно убивање на демонските евреи, туку само реимиграција на Мадагаскар и исто така Хаавара договорот, доброволно да си заминат во Палестина самите евреи со своето богатство. Те плаќа некој да лажиш по форумиве или што е работава?

Вистинскиот геноцид се случи во Украина и Русија, Холдомор. Изгладнати и убени се претпоставува дека се 20-25милинои Христијани, уништени 40,000 цркви и имаш еден тон литература да читаш што правеле со Христијаните. Ааа да, исто така, знаеш дека кога дошле болшевиците на власт во СССР дека донесле закон дека е забрането да се критикуваат евреите? Се чудам зошто.... Казната била да кршат камен или смрт ако зборниш нешто против.

Циклон Б се користеше за прочистување од паразити и вошки, а не за труење. Капите, алиштата и обувките им ги ваделе за да ги дезинфицираат целосно, затоа беа сите стрижени на главите, ти текнува? Ти ако сакаш само да го убиеш некого, до толку ќе се мачиш? Најјаките инженери од Германија, во самите "гасни логори" поставиле дрвени врати. Сликите пред 1945 покажуваат немало оџак во Аушвиц, после 1946-1947 СССР градат оџаци и ја тераат пропагандата на лага на најјако.

Кој знае, знае, elite ball knowledge.

Како што рече Хитлер во Mein Kampf, израснав и никогаш не ги мразев евреите како група или помислував на нив, но кога згогледал какви демони се само и како ја труеле литературата, како го изгладнале Германскиот народ со високи камати, како правеле монопол на се што ќе допреле, трансџендеризам, педофилија со деца, самиот Талмуд не смета нас за животни тие што не сме евреи, алоооо.

1783113778752.png

Последно уредено:
Не туку јади лања, затни ја то муцката лажлива. Вака и евреите лажеа по цели децении преку прес/весници во Германија, ја исцедија финансиски Германија со превисоки камати и целиот дегенеризам од страна на педери/лезбејки/трансџендери и труење на едукацијата/книгите ги доведе самите Германци да превземат државата во свои раце, Хитлер беше само плод на Германското незадоволство бидеќи евреите беа како крлежи, ја цицаа Германија како што правеа со сите држави уназад векови.

Популацијата на евреите од 1939-1946 доживува пораст драстичен а не пад. Ти салам си што зборуваш ментален еден? Како што потенцираше член погоре, ти ако сакаш да убиеш некого, или да направиш геноцид, ќе ги однесеш во најблиската шума и ќе ги стрелаш не 100, ако сакаш 10000 во еден ден.

Аушвиц, Дахау и сите тие места што ве учеа дека се "геноцидни места", беа РАБОТНИЧКИ КАМПОВИ. евреино прв пат во животот фати мотика врака и почна да работи, и тоа геноцид се смета за евреите. Во самите кампови имало базени, болници, игралишта, опери, работилници и тн. Ти салам си човече? На некој што сакаш да го убиеш масовно ќе му градиш такви комфорти?

Па ти неможеш да скриеш 6 милиони костури човече, па ни да изгориш толку во толку кратко време. КАДЕ СЕ СИТЕ ТИЕ ГРОБОВИ И КОСТУРИ ДА ГИ ВИДИМЕ? Сето е лага, истата лага се повторува од 1903 година натаки, дури и порано. "6 милиони евреи се во опасност", "6 милиони евреи ќе бидат истребени", цел ебан живот се прават жртви, kvetching piece of shits.

Нема еден документ од Национал Социјалистичката Работничка Партија на Германија каде што е спомнувано масовно убивање на демонските евреи, туку само реимиграција на Мадагаскар и исто така Хаавара договорот, доброволно да си заминат во Палестина самите евреи со своето богатство. Те плаќа некој да лажиш по форумиве или што е работава?

Вистинскиот геноцид се случи во Украина и Русија, Холдомор. Изгладнати и убени се претпоставува дека се 20-25милинои Христијани, уништени 40,000 цркви и имаш еден тон литература да читаш што правеле со Христијаните. Ааа да, исто така, знаеш дека кога дошле болшевиците на власт во СССР дека донесле закон дека е забрането да се критикуваат евреите? Се чудам зошто.... Казната била да кршат камен или смрт ако зборниш нешто против.

Циклон Б се користеше за прочистување од паразити и вошки, а не за труење. Капите, алиштата и обувките им ги ваделе за да ги дезинфицираат целосно, затоа беа сите стрижени на главите, ти текнува? Ти ако сакаш само да го убиеш некого, до толку ќе се мачиш? Најјаките инженери од Германија, во самите "гасни логори" поставиле дрвени врати. Сликите пред 1945 покажуваат немало оџак во Аушвиц, после 1946-1947 СССР градат оџаци и ја тераат пропагандата на лага на најјако.

Кој знае, знае, elite ball knowledge.

Како што рече Хитлер во Mein Kampf, израснав и никогаш не ги мразев евреите како група или помислував на нив, но кога згогледал какви демони се само и како ја труеле литературата, како го изгладнале Германскиот народ со високи камати, како правеле монопол на се што ќе допреле, трансџендеризам, педофилија со деца, самиот Талмуд не смета нас за животни тие што не сме евреи, алоооо.

Прегледај го приврзокот 481590
Што кур вреѓаш бе да ти ебу лудака. Гони се и ти и Евреи у три лепе.
Дискутирај ако ти се дискутира, не кур ме вреѓај за ич ништо.

Те збунил дека си лефтард.
Башка ја заборавив за што си ме циирал а за што те цитира он затоа што од фебруар е дијалогов.

Јас сум лудак што ја кажувам вистината, а ти си паметен овде што лажиш? Немало никогаш 6м жртви, Нурнбершките судења се исто така лажни, ги измачуваа членовите на НСДАП и никогаш не е пронајден официјален документ па ни доказ дека биле масовно убивани, сето е базирано на "рекла/кажала" и очевидци наводно, сето е фабрикувано.

Оди малце отвори книга што е напишана пред 1950 година за WW2, некој документарец понастрана од еврејски нетфликс и сите тие платформи нивни, пример: Europa: The Last battle и The Greatest Story Never Told.

Ме нервира што се правиш паметен на тематика што врска немаш уствари, ти гарантирам немаш ни поим ни зошто се војува во WW2, ако веќе те интересира, накратко се се навраќа до главната змија = финансискиот и владеачкиот систем. Не ти е чудно како тоа од 33% невработеност стаса до 0% кога Хитлер дојде на власт? Не ти е чудно што ги затвори сите приватни банки во Германија и воведе стриктно контролирано државно банкарство? Зошто почнаа во 1932/33 евреите од цел свет да бојкотираат Германски продукти, незнаеш зошто сеуште? Чурчил знаеш кој го потплаќаа тоа свињата дебела за да ја доведе Англија да војува со Германија? Свесен си Хитлер колку пати им понуди мир на Англичаните?
И јас се сложувам со членовите погоре дека не требаше СССР да ги напаѓа, тоа беше грешка според мене, ама исто така стравот од Болшевизмот да се прошири на запад беше преголем. Затоа сега белиот човек е угнетуван во своите матични земји, гледаме сите што се случува низ Франција, Германија и Англија.

Баш вчера ме изреволтира едно видео што видов, 2/3ца црнци напаѓаат бел тинејџер во Англија, полицијата оди го апси белиот (а белиот е жртвата) а овие црнчугиве ги остава да избегаат, го апси жена полицајка, курвиште скапано. Kalergi plan, познато?
1783158986899.png

Јас сум лудак што ја кажувам вистината, а ти си паметен овде што лажиш? Немало никогаш 6м жртви, Нурнбершките судења се исто така лажни, ги измачуваа членовите на НСДАП и никогаш не е пронајден официјален документ па ни доказ дека биле масовно убивани, сето е базирано на "рекла/кажала" и очевидци наводно, сето е фабрикувано.

Оди малце отвори книга што е напишана пред 1950 година за WW2, некој документарец понастрана од еврејски нетфликс и сите тие платформи нивни, пример: Europa: The Last battle и The Greatest Story Never Told.

Ме нервира што се правиш паметен на тематика што врска немаш уствари, ти гарантирам немаш ни поим ни зошто се војува во WW2, ако веќе те интересира, накратко се се навраќа до главната змија = финансискиот и владеачкиот систем. Не ти е чудно како тоа од 33% невработеност стаса до 0% кога Хитлер дојде на власт? Не ти е чудно што ги затвори сите приватни банки во Германија и воведе стриктно контролирано државно банкарство? Зошто почнаа во 1932/33 евреите од цел свет да бојкотираат Германски продукти, незнаеш зошто сеуште? Чурчил знаеш кој го потплаќаа тоа свињата дебела за да ја доведе Англија да војува со Германија? Свесен си Хитлер колку пати им понуди мир на Англичаните?
И јас се сложувам со членовите погоре дека не требаше СССР да ги напаѓа, тоа беше грешка според мене, ама исто така стравот од Болшевизмот да се прошири на запад беше преголем. Затоа сега белиот човек е угнетуван во своите матични земји, гледаме сите што се случува низ Франција, Германија и Англија.

Баш вчера ме изреволтира едно видео што видов, 2/3ца црнци напаѓаат бел тинејџер во Англија, полицијата оди го апси белиот (а белиот е жртвата) а овие црнчугиве ги остава да избегаат, го апси жена полицајка, курвиште скапано. Kalergi plan, познато?
Прегледај го приврзокот 481608
Види го клин ти се чуди. Мисли ЕУ стварно ја брани Украина од муџите на Русија.

На второ место после евреите биле словените како цел на нацистичката љубов. Покрај доброволните работни логори имале и посебни патувачки групи Einsatzgruppen кои биле своевидна нацистичка структура дел од SS (исто така хуманитарна организација) активна на Исток према тогашен СССР.

Огромна разлика има во начинот на управување со окупираните територии во Франција, Белгија, Норвешка...споредено со останатите земји.

Прегледај го приврзокот 481608
И сега доаѓаме до најбитното прашање. Зошто евреите би сакале Европа да стани муслиманска вукојебина? Дај некое логично објаснување.

Back
На врв Bottom