Ska Maniac
Бараба
БиХ, Либан од поблиското минато. Од подалечното Албанија, Индонезија.Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
БиХ, Либан од поблиското минато. Од подалечното Албанија, Индонезија.Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?
Како го објаснуваш „данокот во крв„, односно јаничарењето, односно педофилијата?...Јас колку што знам Османлиите биле примарно водени од економска експлоатација и плаќање на даноци, а не од верски фанатизам. Така што, не мислам дека и денешните Турци доаѓаат тука за да шират ислам.
Затоа што и овде, во „нашата земјата„, не биле православни. Плус, ширењето идеи и идеологии не се врши на ниво‘ од поединец, туку институционално.Speaking of, зошто Македонците кои вадат бугарски пасоши и одат на работа во Германија, не шират таму православие?
Како го објаснуваш „данокот во крв„, односно јаничарењето, односно педофи

Egypt, do pred 100 godini.Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?
Не баш, Египет пред многу време вовел ислам негде 7ми век и им требало доста време да се обрне уткамицата, нешто у стил на скоро 1000 години, но исламското мнозинство им е негде од 15ти век.Egypt, do pred 100 godini.
Не баш, Египет пред многу време вовел ислам негде 7ми век и им требало доста време да се обрне уткамицата, нешто у стил на скоро 1000 години, но исламското мнозинство им е негде од 15ти век.Egypt, do pred 100 godini.

Таман работа ако наведените османлиски дејанија ги бараш во народните напеви...покорисно е да се повикаш на историски познатите „искуства„.
Каде тука се збори за ислам? Се збори за најубавото моме во селото. Естетски мерак. Хедонизам. Убавина. И секако за the one and only Гоце Делчев. Они му нудат на момето дукати, за да го предаде Гоце Делчев.
Исто и Осман Бег ја грабнал Цвета, затоа што му го правела меракот, а не за да ја учи Куран.
Калеш Анѓа, прилепскиот кадија ја грабнал исто заради убавината. Никој не ја замарал со религија во неговиот сарај, туку сите и давале свила и злато.
Исто и со Сирма Војвода.
Исто и за Билјана платно што белеше на Охридското Езеро.
Така што, ако во тоа време се било интерес и пари, не верувам дека денес е нешто поразлично од тоа. И дека причината е веронаука.
Дали си сигурен дека треба да дебатираме за моралните стандарди од пред 500 години? Затоа што во тоа време кралеви и султани, христијани и муслимани, низ цела Европа женеле и мажеле деца на 12 години, дали заради престиж, или политички причини или економски. Нормално било. Значи, пак интерес и моќ. Одвратна реалност, но реалноста е дека не било поврзано со религија.
poznavam i ja makedonki koi sto se mazeni za turci, no toa veke e izbor, ne kapiram od sto se plasime tuka, od toa makedonkite da gi preferiraat turcite?@vecenopozicioner преку ноќ ќе го "изненадат" со жени македонки и деца, веќе знам 2 такви примери во Штип и Скопје. Има голем број македонки што се воодушевени од империјалната ориенталност на Истанбул пред се, под влијание на пропагандата од сериите и туристичките приказни и патувања таму што дополнително се рафинира со приказната за космополитизам (а во суштина благ површен исламизам за почеток) и радо би се омажиле за "висок црномањест симпатичен дечко кој може да ја шета натаму". Доколку и во другите станови "приникнат" такви фамилии и станат мнозинство, дури тогаш вечниот опозиционер ќе сфати колку бил будала што верувал на приказните на "мултинационалните студенти". Ама биле "селф мејд бизнисмени"...
Што е, тоа е.
Ја заборави најбитната сарбошка
Каде тука се збори за ислам? Се збори за најубавото моме во селото. Естетски мерак. Хедонизам. Убавина. И секако за the one and only Гоце Делчев. Они му нудат на момето дукати, за да го предаде Гоце Делчев.
Исто и Осман Бег ја грабнал Цвета, затоа што му го правела меракот, а не за да ја учи Куран.
Калеш Анѓа, прилепскиот кадија ја грабнал исто заради убавината. Никој не ја замарал со религија во неговиот сарај, туку сите и давале свила и злато.
Исто и со Сирма Војвода.
Исто и за Билјана платно што белеше на Охридското Езеро.
Така што, ако во тоа време се било интерес и пари, не верувам дека денес е нешто поразлично од тоа. И дека причината е веронаука.
Дали си сигурен дека треба да дебатираме за моралните стандарди од пред 500 години? Затоа што во тоа време кралеви и султани, христијани и муслимани, низ цела Европа женеле и мажеле деца на 12 години, дали заради престиж, или политички причини или економски. Нормално било. Значи, пак интерес и моќ. Одвратна реалност, но реалноста е дека не било поврзано со религија.

Не знам од што се плашите кои и да сте вие, јас констатирам тоа што гледам без емотивен пристап и калкулирам што понатаму со мојот живот.poznavam i ja makedonki koi sto se mazeni za turci, no toa veke e izbor, ne kapiram od sto se plasime tuka, od toa makedonkite da gi preferiraat turcite?
mesani brakovi niz Makedonija imas mnogu.
ako e toa najgolemiot problem koi bi go imale so turcite kako malcinstvo, neka e.
jas samo go spodeliv iskustvoto koe go imam so niv koe inaku e promenlivo, zavisno od situacii vo idnina.
Англија ,Франција Белгија ,Германија имаат голем потенцијал!Која е таква земја која неодамна била доминантно христијанска, а завршила со мнозинство муслиманско население?