Hellz Guardian
We do what we want
- Член од
- 2 февруари 2008
- Мислења
- 7.218
- Поени од реакции
- 1.871
Ја отварам темава за да дознаам колку има други членови запознаени со премиум формати за гледање филмови во кино како IMAX, 4DX, 70mm, ScreenX итн. Моментално има голема фама онлајн околу The Odyssey од Нолан, и за тоа колку голема разлика ако го гледаш филмот во регуларен формат вс. премиум како 70mm IMAX. Разликата може да ја видите ТУКА. Нолан е еден од ретките режисери што често снима сцени со аналогна 70mm IMAX камера и додека секако може да се гледа филмот во стандард кино сала, количината од слика што се пропушта е огромна. Што е цаката? Епа проблемот е дека има само околу 40 кино сали во светот што имаат ваква опрема (проектор + доволно големо платно) за да можат да го покажат филмот во овој формат, од кои што во европа се само 5, 3 во англија и по еден во белгија и чешка. Иако имаше други филмови до сега што имаат сцени во овој формат (како Dune, Interstellar, Oppenheimer, Sinners, Project Hail Mary itn.) Одисеа ќе биде првиот филм што е сниман 100% со ваква камера. Еве уште неколку слики објаснувајќи ја разликата меѓу овој формат и како се споредува со другите

Пошто имам живеено во странство сум имал прилика до сега да гледам во овој формат неколку пати и стварно се приметува разлика поготово со стандарден формат. За IMAX дигитален не знам што чекаат Синеплекс, веќе има и Косово таква сала додека Белград, Солун и Софија веќе подолго време имаат. Во Солун Cineplexx One Salonica го имаат подобрено IMAX проекторот од Февруари имаат dual laser projector и уште го немам пробано ама мислам дека е најдобар во регионот сега и дефинитивно ќе гледам да резервирам карти за Одисеа таму. Ако има некој информации за карти слободно пишете тука и ако имате некои прашања. Другиве формати мислам дека не се толку популарни, 4DX е лудило, цела редица се мрда те прскаат со вода, прашина, мириси, удари осеќаш во грб ако има тепање или пукање, дефинитивно препорачувам. СкринХ не ми се свиѓаше, го продолжува екранот буквално на ѕидовите и се губи и квалитетот и е тешко да се прати баш сцена ако е продолжена.

Пошто имам живеено во странство сум имал прилика до сега да гледам во овој формат неколку пати и стварно се приметува разлика поготово со стандарден формат. За IMAX дигитален не знам што чекаат Синеплекс, веќе има и Косово таква сала додека Белград, Солун и Софија веќе подолго време имаат. Во Солун Cineplexx One Salonica го имаат подобрено IMAX проекторот од Февруари имаат dual laser projector и уште го немам пробано ама мислам дека е најдобар во регионот сега и дефинитивно ќе гледам да резервирам карти за Одисеа таму. Ако има некој информации за карти слободно пишете тука и ако имате некои прашања. Другиве формати мислам дека не се толку популарни, 4DX е лудило, цела редица се мрда те прскаат со вода, прашина, мириси, удари осеќаш во грб ако има тепање или пукање, дефинитивно препорачувам. СкринХ не ми се свиѓаше, го продолжува екранот буквално на ѕидовите и се губи и квалитетот и е тешко да се прати баш сцена ако е продолжена.

se shalam ama stvarno e nebo zemja iskustvoto ako obrnes vnimanie na kvalitetot i detalite. Eve nekolku sliki od koga bev na Project Hail Mary vo 70mm IMAX.

. Дефинитивно предобар филм со предобри кадри и вреди секој денар да се гледа во IMAX.