IMAX (и останати премиум формати)...

• Креатор на темата Креатор на темата Hellz Guardian
  • Време на започнување Време на започнување

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
7.218
Поени од реакции
1.871
Ја отварам темава за да дознаам колку има други членови запознаени со премиум формати за гледање филмови во кино како IMAX, 4DX, 70mm, ScreenX итн. Моментално има голема фама онлајн околу The Odyssey од Нолан, и за тоа колку голема разлика ако го гледаш филмот во регуларен формат вс. премиум како 70mm IMAX. Разликата може да ја видите ТУКА. Нолан е еден од ретките режисери што често снима сцени со аналогна 70mm IMAX камера и додека секако може да се гледа филмот во стандард кино сала, количината од слика што се пропушта е огромна. Што е цаката? Епа проблемот е дека има само околу 40 кино сали во светот што имаат ваква опрема (проектор + доволно големо платно) за да можат да го покажат филмот во овој формат, од кои што во европа се само 5, 3 во англија и по еден во белгија и чешка. Иако имаше други филмови до сега што имаат сцени во овој формат (како Dune, Interstellar, Oppenheimer, Sinners, Project Hail Mary itn.) Одисеа ќе биде првиот филм што е сниман 100% со ваква камера. Еве уште неколку слики објаснувајќи ја разликата меѓу овој формат и како се споредува со другите

l8etwpm3d3pe1.jpegit-IoM9P4-1780928312.jpg

image0 2.JPGDunkirk-Aspect-Ratios.PNG

Пошто имам живеено во странство сум имал прилика до сега да гледам во овој формат неколку пати и стварно се приметува разлика поготово со стандарден формат. За IMAX дигитален не знам што чекаат Синеплекс, веќе има и Косово таква сала додека Белград, Солун и Софија веќе подолго време имаат. Во Солун Cineplexx One Salonica го имаат подобрено IMAX проекторот од Февруари имаат dual laser projector и уште го немам пробано ама мислам дека е најдобар во регионот сега и дефинитивно ќе гледам да резервирам карти за Одисеа таму. Ако има некој информации за карти слободно пишете тука и ако имате некои прашања. Другиве формати мислам дека не се толку популарни, 4DX е лудило, цела редица се мрда те прскаат со вода, прашина, мириси, удари осеќаш во грб ако има тепање или пукање, дефинитивно препорачувам. СкринХ не ми се свиѓаше, го продолжува екранот буквално на ѕидовите и се губи и квалитетот и е тешко да се прати баш сцена ако е продолжена.

Реално брат мене IMAX кадриве од Одисеја не ми се ништо посебно во споредба со стандардните, всушност стандарните ми се подобро кадрирани. Дека треба IMAX да имаме треба, ама не се потресувам баш. Можда е copium, не знам.

Убаво форматот, али филмот на Нолан дали и ќе биде гледан како прво.
Чим се удружи со педерланите и циганите подалеку.

Реално брат мене IMAX кадриве од Одисеја не ми се ништо посебно во споредба со стандардните, всушност стандарните ми се подобро кадрирани. Дека треба IMAX да имаме треба, ама не се потресувам баш. Можда е copium, не знам.
Imas li gledano film sniman vo IMAX? Nemoj vakvi komentari :D se shalam ama stvarno e nebo zemja iskustvoto ako obrnes vnimanie na kvalitetot i detalite. Eve nekolku sliki od koga bev na Project Hail Mary vo 70mm IMAX.

IMG_7086.JPGIMG_7095.JPGtempImageabDzge.jpg

Imas li gledano film sniman vo IMAX? Nemoj vakvi komentari :D se shalam ama stvarno e nebo zemja iskustvoto ako obrnes vnimanie na kvalitetot i detalite. Eve nekolku sliki od koga bev na Project Hail Mary vo 70mm IMAX.

Прегледај го приврзокот 479728Прегледај го приврзокот 479730Прегледај го приврзокот 479732

Во Загреб редовно одам а некогаш и специјално за да гледам филмови во IMAX, ете последен исто Project Hail Mary (се мислевме 7DX ама сепак обичен IMAX). Ама за Openheimmer се трефив во Амстердам и среќа кумашинчето ми отвори очи дека има сала со IMAX 70mm ама не се нумерирани седиштата па од прв ред го гледавме. Абе не ми се оди во кино ако не е IMAX. Речиси ;)

Се токмам деновиве за Discovery Day :)

(што ти е со кирилицата? имаш некој проблем?)

Во Загреб редовно одам а некогаш и специјално за да гледам филмови во IMAX, ете последен исто Project Hail Mary (се мислевме 7DX ама сепак обичен IMAX). Ама за Openheimmer се трефив во Амстердам и среќа кумашинчето ми отвори очи дека има сала со IMAX 70mm ама не се нумерирани седиштата па од прв ред го гледавме. Абе не ми се оди во кино ако не е IMAX. Речиси ;)

Се токмам деновиве за Discovery Day :)

(што ти е со кирилицата? имаш некој проблем?)

Сега читам за Загреб, се чини имаат од старите xenon проектори за жал. Белград подобро ако можеш за Одисеа би ти препорачал. Добар избор што не си го гледал ПХМ во 7ДХ, ќе ти полетало столчето у другата сала и ништо немало да видиш ко шо треба :ROFLMAO:. Дефинитивно предобар филм со предобри кадри и вреди секој денар да се гледа во IMAX.

Discover Day ваљда мислиш на Disclosure Day од Спилберг, тој не е сниман со IMAX камери само да знаеш, ако гледаш во IMAX ќе имаш само подобар звук и поголем екран ама нема сликата да биде пополнета како на пример некои сцени во Oppenheimer што беа. Интересно тој е сниман со 70мм аналогни камери така да ако имаш некое кино што поддржува само 70мм (не IMAX) тогаш таму би ти било оптимално гледање. Јас ќе одам да го гледам неделава ваљда, Спилберг и СајФај нема утка (пр. close encounters of the third kind)

Инаку од работниот лаптоп праќав па затоа латиница, ќе ми простиш. :D

Кој сака нека честита :icon_mrgr:
Screenshot 2026-06-15 at 2.35.20 PM.png

Белград ми е многу далеку :) Дали ова е подобро? https://www.imax.com/en/at/theatre/cineplexx-graz-imax
Тука го гледав Опенхајмер https://www.eyefilm.nl/en што значи е 70mm аналоген?
Оу EYE ти е 70мм кино, тоа што го пишав ко аналогно погоре. Така да си фатил тие сцени што се снимани со таква камера во фулл ефект, а тој филм мислам беше пола со такви стари, аналогни камери а пола во IMAX така нешто. Ќе го гледам Disclosure day во такво кино јас и ќе кажам импресии. За ова во Грац не можам да најдам информации освен дека има повеќе седишта од Солун а помалце од Белград така да претпоставувам дека екранот е сличен. Постар IMAX е ко што гледам и не знам дали имаат апдејтирано технологијата воопшто, може да е послаб од двата.
Ако гледаш повеќе накај ЕУ, Кинеполис во Брисел е најновата IMAX 70мм способна кино сала, исто Синема Сити во Прага, и во Монпеље, Франција. Тие би биле најидеални за гледање на Одисеа.
Автоматски споено мислење:

Добро видео за разликите меѓу различни IMAX екрани.

Последно уредено:
Новиот Spider-Man - Brand New Day е сниман целосно со ScreenX камери! Погледнете го трејлерот и како би изгледало во кино. Интересно изгледа, јас еднаш бев да гледам во овој формат (Мег 2) и беше ужасен, едноставно не беше иста бојата и немаше детали ништо на страните т.е ѕидовите, не беа дополнителни екрани. Може ќе му дадам уште шанса, би требало да е подобро ако е сниман вака наместо само адаптиран.

Back
На врв Bottom