Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    56
Унгарец или не, за мене и од Будимпешта уште има поголема тежина отколку половина од македонската политичка елита. Тешко е да не се прави споредба кога гледаш во кој правец одат работите. Лавче :ljubove:
И како после ментишиве мене ми викаат дека сум во партија се чудам :cautious:

ne se plasi vlade, i na niv im e dobro u svici
Ova kao nesto mi garantiras. Batali toa, tvoeto uveruvanje ama bas nisto ne mi znaci osven deka si cvrsto uveren deka so i da napravite ke nema potreba da se prpelkas po punktoj i rovoj, so znaci nisto od muabetot deka ke se vratis i ke si gi snosis posledicite na tvoite odluki.
Batali ti takvi prikazni, ni mali deca ne palat poke na toa.
Автоматски споено мислење:

Tek pak jas. Dodusa sega brzinite mu se izmesaja, ne im se vklopvam vo sablonot za vmrovec :D
Автоматски споено мислење:

Јас сум откако ќе се овозможи електронско гласање, да донесеме закон сите Албанци со навршени 15 години, ќељави да се шишаат. Кој ги ебе, ние сме поише.
More neka pretnat, ko ke se zakreni nasata dijaspora, vo Jonsko site ke gi udat vaka da gi citkas. Vo realnosta koj nema da go pustat od rabota, koj nemozel da bukira, koj krediti imal za vrakjanje, koj se e namesteno i taka.
Imavme vojna, vidovme, vo red e , ne ne branite do tolku .

Последно уредено:
Драга, нема потреба од партиска книшка за човек да има очи и да прави разлика меѓу сериозна државна политика и ова аматерство што го гледаме денес. Тоа се вика перцепција, а не партиска определба.

Драга, нема потреба од партиска книшка за човек да има очи и да прави разлика меѓу сериозна државна политика и ова аматерство што го гледаме денес. Тоа се вика перцепција, а не партиска определба.

Што му фали на Мицко? Чесен човек, сакате некој да ви врти прикаски само.

A naajako od cel muabet tuka e so postavuvacot na kontraverznoto prasanje i sama e vozdrzana okolu toa, nema stav .
Jas si pomisliv sega ko ke se raspisi, spodeli iskustva od Island, pa kako so nejziniot glas ke ne opraj tuka ko Island da bidime, a Veles ko Rejkjavik ke go napraj, so se vulkani so gejzeri so se komlet.
A ta vozdrzana.
Ebati muabetot ebati :pos:

More neka pretnat, ko ke se zakreni nasata dijaspora, vo Jonsko site ke gi udat vaka da gi citkas. Vo realnosta koj nema da go pustat od rabota, koj nemozel da bukira, koj krediti imal za vrakjanje, koj se e namesteno i taka.
Imavme vojna, vidovme, vo red e , ne ne branite do tolku .
Ама ќе нема ни потреба да се закрева. Гледаш овој што вика, океј им било во Швајцарија. Што значи откако ќе воведеме е-гласање, ќе ги надгласаме, после ќе изгласаме све што сакаме и решена работа. Они ваљда ќе си речат, ете не тепаа на избори, нема што да прајме. Не знам за тебе, мене ми изгледа ептен уверливо све ова.

Ама ќе нема ни потреба да се закрева. Гледаш овој што вика, океј им било во Швајцарија. Што значи откако ќе воведеме е-гласање, ќе ги надгласаме, после ќе изгласаме све што сакаме и решена работа. Они ваљда ќе си речат, ете не тепаа на избори, нема што да прајме. Не знам за тебе, мене ми изгледа ептен уверливо све ова.
Ko ke e vo pravo nekoj, vo pravo e. Pred faktite i bogovite molcat .
Mene vekje me kupi so toj muabet :toe:

A naajako od cel muabet tuka e so postavuvacot na kontraverznoto prasanje i sama e vozdrzana okolu toa, nema stav .
Jas si pomisliv sega ko ke se raspisi, spodeli iskustva od Island, pa kako so nejziniot glas ke ne opraj tuka ko Island da bidime, a Veles ko Rejkjavik ke go napraj, so se vulkani so gejzeri so se komlet.
A ta vozdrzana.
Ebati muabetot ebati :pos:
Ти можеш да ја предложиш следната контроверзна тема. Да се испотепаме :D

Многу тешка тема. Иако комплетно е валиден аргументот дека не треба да гласа некој што не живее овде, од друга страна за вакво парче земја освен некој/а со фамилијарни врски од тука, друг/а никој воопшто не би се интересирал на никаков начин за ништо. Колку и да се и какви и да се поединци и лично, тие работи треба да се надминат и дијаспората мора да е референтна точка на надворешната политика на државава.
Според мене грешка и од нивна страна е бојкотирањето на пописот без разлика колку и да ги болеше промената на името и како и да беше организиран пописот, не знам точно како бојкотираа и ако имаа организиран бојкот со официјални дописи до министерства и слично зошто и како бојкотираат е во ред, но чисто поединечно бојкотирање како ништо да не се случува е грешка бидејќи така буквално сами се бришат како да не постојат. Впрочем да не заборавиме кој и како гласаа на референдумот според бројката, тоа никогаш не беше, не е и нема да биде поддржано од македонскиот народ.

Инаку посебно го поддржувам @kano за прекуокеанските дијаспори, во актуелните политички текови каде изгледа како "нашите стратешки партнери" да сакаат да го остават ова парче земја на "надгледување" на Софија и Анкара, многу е важно да се градат релации со овдешни луѓе особено на истокот кој е во нагорен тренд во секој аспект. Ако веќе на државно ниво постојат препреки и блокади за тоа во вид на "стратешки партнерства" со некакви "западни пријатели" каде си го имаме дадено газот под кирија со кредити, апсолутно треба да се негуваат и градат сите можни начини и соработки на барем на приватни или пониски институционални нивоа а не да се пресечат тие луѓе како да не постојат со одземање државјанства, забрани за гласања и слично.

Исландската дијаспора специфично, може да биде спокојна и не мора да не мисли толку, кога ќе ни се пријадат северно морски специјалитети ќе ја побараме. :icon_lol:

kano следен каков владе, владе 100 пати беше

Да видиме економистот што ќе извади од ракав

Back
На врв Bottom