Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    34
Каков договор за закуп, дали 20% од становите се со такви договори.
Менување адреса на живеење повлекува менување лк, тоа значи слободен ден за завршување сите процедури.

За национални проблеми би сакала да имам можност да партиципирам, пошто и немам друго државјанство, го имам само македонското. За локални не сум ни упатена ниту па треба да бидам.
Епа исто како што не си упатена ти за локалните избори во Битола, така не е упатена ни дијаспората како реално се живее во Македонија со 500 евра плата.

Како и да ја вратиш се враќаме на истотот. Не е праведно да одлучуваш за систем во кој не планираш да се лекуваш, да плаќаш даноци, да си ги школуваш децата and so on.

Епа исто како што не си упатена ти за локалните избори во Битола, така не е упатена ни дијаспората како реално се живее во Македонија со 500 евра плата.

Како и да ја вратиш се враќаме на истотот. Не е праведно да одлучуваш за систем во кој не планираш да се лекуваш, да плаќаш даноци, да си ги школуваш децата and so on.
Твојата проценка за тоа што е праведно или не, не е правна категорија за да се оправда вакво драстично скратување на загарантирано право кое произлегува од имање државјанство. Ништо лично против тебе, ама овој и слични аргументи не може да бидат прифатливи, и во реалноста и не се.

Ќе се фатам само за делот за интернетот. ОК, има интернет во странција, и што? Дај ми вест(и) што имаат допир со реалноста, да не се платени да величат или да плукаат влада? Сакаш да кажеш дека ако читаш интернет за бурунди знаеш како е вистински животот таму? Ако у новини кажат новиот крал субвенционира никој у бурунди да не работи и сега имаат економија појака од шведска е вистина? И автоматски таа т.н. „информираност“ ти дава право на глас ко некој што ја живее реалноста ден за ден?
Бурунди? Добро, ти мислиш дека немаме таму фамилија, роднини, другари, со кои сме во контакт секојдневно? Дека не следиме вести, не читаме домашни сајтови, не отвораме форум...?

A kako ti si zasegnat vo Germanija na primer, osven ako ne ti gi poskapat zabolekarskite uslugi tuka ?
Заболекарите та заболекарите, преку заболекарите. Имаме секакви причини да бидеме засегнати исто колку и ти, прво од проста причина што ова ни е последно парче земја што ни е останато како народ и тоа е доволна причина само по себе. Имаме роднини и пријатели кои ги помагаме и за кои се грижиме, нивните маки се и наши маки, кој имал брат, сестра, татко, мајка, заглавени во системот таму, знае добро што мислам. Повеќето луѓе кои се заминати имаат имоти, или планираат да купат имоти. Има иселеници кои имаат инвестирано или планираат да инвестираат во мали бизниси. Конечно, има луѓе кои планираат да се вратат да живеат таму кога ќе стекнат материјална сигурност.

Тоа ни е државата Владе, и твоја и моја е, доста не делите, каде и да сме Македонци сме. И премалку не има, време е да престанеме да вртиме вакви муабети.

Бурунди? Добро, ти мислиш дека немаме таму фамилија, роднини, другари, со кои сме во контакт секојдневно? Дека не следиме вести, не читаме домашни сајтови, не отвораме форум...?

Заболекарите та заболекарите, преку заболекарите. Имаме секакви причини да бидеме засегнати исто колку и ти, прво од проста причина што ова ни е последно парче земја што ни е останато како народ и тоа е доволна причина само по себе. Имаме роднини и пријатели кои ги помагаме и за кои се грижиме, нивните маки се и наши маки, кој имал брат, сестра, татко, мајка, заглавени во системот таму, знае добро што мислам. Повеќето луѓе кои се заминати имаат имоти, или планираат да купат имоти. Има иселеници кои имаат инвестирано или планираат да инвестираат во мали бизниси. Конечно, има луѓе кои планираат да се вратат да живеат таму кога ќе стекнат материјална сигурност.

Тоа ни е државата Владе, и твоја и моја е, доста не делите, каде и да сме Македонци сме. И премалку не има, време е да престанеме да вртиме вакви муабети.
Ме потсеќа ова што го кажа на еден виц: седат двајца цигани и едниот му вика на другиот: „Абе си јадел бурек?“. И другиов: „Не, ама сум гледал како јадат и изгледа вкусно.“
Он: тоа што го кажувате е втора рака, у најмала рака субјективна на тие што ти ја проектираат. Пример од вистински живот: Имам другар фриленсер, песме лете му е, топ му е у Скопје конкретно, друг другар што работи теренец, крш му е, пцуе секој ден. Имам и други примери, но доста е за да доловам поента. Идејата ми е ем се добива мешано инфо ем не е од прва рака, да си направиш наод ти лично, затоа што сечии ставови и искуства се различни.
Следење вести и домашни сајтови, што знам, за к. не ги бива според мене, објективност нула, но секој со своето. Уште тврдам дека немаме слободно и објективно новинарство, но нели, тоа сум ја.

Треба да се забрани двојно државјанство и толку, нема што повеќе да мислиме на овие проблемтики.
Не е тоа темата, ама еве и да е, у оваа вукојебина кој ќе ти забрани двојно? Криминалците на власт што имаат двојно, или криминалците во опозиција што имаат тројно? Прво на нив не им одговара тоа за да има како да му шмугнат коа ќе дојде време да одговараат за криминалите ко Гвујо.

Треба да се забрани двојно државјанство и толку, нема што повеќе да мислиме на овие проблемтики.
Ете имаше можност пред скоро време, за жал сами си изгласаа против такво нешто.

Ме потсеќа ова што го кажа на еден виц: седат двајца цигани и едниот му вика на другиот: „Абе си јадел бурек?“. И другиов: „Не, ама сум гледал како јадат и изгледа вкусно.“
Он: тоа што го кажувате е втора рака, у најмала рака субјективна на тие што ти ја проектираат. Пример од вистински живот: Имам другар фриленсер, песме лете му е, топ му е у Скопје конкретно, друг другар што работи теренец, крш му е, пцуе секој ден. Имам и други примери, но доста е за да доловам поента. Идејата ми е ем се добива мешано инфо ем не е од прва рака, да си направиш наод ти лично, затоа што сечии ставови и искуства се различни.
Следење вести и домашни сајтови, што знам, за к. не ги бива според мене, објективност нула, но секој со своето. Уште тврдам дека немаме слободно и објективно новинарство, но нели, тоа сум ја.
Извини, ама глупости. Не зборуваме за Буркина Фасо, за Македонија зборуваме.

Тоа со забраната за двојни државјанства е скоро невозможно овде. Прво ќе треба бадинтерово, налет тоа што ќе излезат и други циркузи од таква ствар. Овде си имате некој табиет секоја глупост што ќе ви се заврти во главата е остварлива, само работата е да се решите.

Зависи кој иселеник. Бугарите-никако гласање, другите во зависност од посетите и учинокот.
Некаков влог ред е да се има, кога веќе се крои нечија судбина

На Хот Ајс и Агнеса Булгарис никако не би им дал да гласаат :kafence:

Se to vo red, samo ocigledno ne sfakjate ili nejkite da sfatite deka matematikata ne izlegva. Na eden vas glas doaagjat uste 1000 albanski dijasporski. Ednostavno povekje steta od korist ima republikata od glasovite na dijasporata pa kolku i da imate dobri nameri.. Da sme 90 % etnicki cista drzava, ajde i taka i taka, no vaka cist zijn ste i toa e realnosta. Sami treba da ste svesni za toa, ne treba nekoj tuka da vi objasnuva kako stojat rabotite.

Se to vo red, samo ocigledno ne sfakjate ili nejkite da sfatite deka matematikata ne izlegva. Na eden vas glas doaagjat uste 1000 albanski dijasporski. Ednostavno povekje steta od korist ima republikata od glasovite na dijasporata pa kolku i da imate dobri nameri.. Da sme 90 % etnicki cista drzava, ajde i taka i taka, no vaka cist zijn ste i toa e realnosta.
Затоа ти викам, електронско гласање и ќе видиш кој има повеќе гласови. Албанците се иселени во близина и се им е организирано да дојдат бесплатно. Направи го електронски да не мора никој ништо да организира, направи двојна верификација преку имејл и телефон, еден телефонски број еден глас, и дај да се преброиме.

Затоа ти викам, електронско гласање и ќе видиш кој има повеќе гласови. Албанците се иселени во близина и се им е организирано да дојдат бесплатно. Направи го електронски да не мора никој ништо да организира, направи двојна верификација преку имејл и телефон, еден телефонски број еден глас, и дај да се преброиме.
Nasla mi se mana rabotata. Eden kup ima nasi po evropa. I tie tuka najglasni so se, kako i 99.99 od drugite se kladam deka glasale na izbori ako slucajno im se pogodil terminot da se tuka. Pred izbori jas ne gledam nasi gastrabajteri masovno da idat tuka, albanski gledam. I toa vo ogromen broj.
Taka da da ne si prajme bajram so umot ko nekoj vo film so se vlezeni. Realnosta e taa.

Back
На врв Bottom