Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Да знаеш какви други глупости има пишувано ќе си брцниш два прсти в штекер. :)
Берзата е еден од најдобрите индикатори за економијата и е тесно поврзата со се што се случува не само на економски план.

Берзата не е имуна на шпекулации, ама е даааалеку од тоа дека функционира така.

Ексон кога гледаат дека се празнат резервите, а немаат алтернатива, сигурно ќе ја продаваат нафтата по 90 долари/барел оти Трамп рекол нешто. Важи. :D

a koj gi prasuva ekson? tramp pusta od rezervite i im se zakanuva so odzemanje licenca na primer.... ne 90, i po 80 ke prodavaat

Од толку што е заебанција цела работа мораше Белата куќа да пушта комунике да не се тргува на берза. Тури му курот важно Пелоси ги заеба сите трејдери со инсајдерското трејдање. Најајки беа тие што ставија пари на шорт кога стигна 118 долари за барел. Буквално пред да збори Трамп за договори, примирја и победи.

The White House issued an internal memo warning staff against insider trading on prediction markets and futures platforms following suspiciously well-timed, multimillion-dollar trades placed moments before President Trump’s sudden policy announcements regarding the war in Iran

може подетално малку околу ова? :)
Погледни ја берзата не знам што друго да кажам. Нвидиа вреди колку 20 посто од цел џдп на Америка.

Ако тоа е реално според тебе :toe:

Погледни ја берзата не знам што друго да кажам. Нвидиа вреди колку 20 посто од цел џдп на Америка.

Ако тоа е реално според тебе :toe:
Market cap знаеш што е? :)

Market cap знаеш што е? :)
Market capitalization, sometimes referred to as market cap, is the total value of a publicly traded company's outstanding common shares owned by stockholders.

Јас знам а ти? Има смисла тој валју за Нвидиа?

Market capitalization, sometimes referred to as market cap, is the total value of a publicly traded company's outstanding common shares owned by stockholders.

Јас знам а ти? Има смисла тој валју за Нвидиа?
Гледам дека знаеш да ископираш, ама да сфатиш не оди некако :)

И? Што има врска ова?

ok... ajde da ti nacrtam....

2600 od 35 000 000 kompanii vo amerika imaat pomalku od 10% vraboteni i 120% od gdp na usa... na ogromen del od ovie 2600, osobeno golemite pola od parite im se od vladini dogovori i spored tebe se indikator na realnata ekonomija, istite sto proizveduvaat servisi i produkti koj ne se vitalni po nieden osnov za svetot i prvi ke bidat zameneti ako ima kriza.

od druga strana imame potencijalen krah na petro hemiskata i prehranbenata industrija. se trosat rezervi, se trgaat sankcii, pretsedatel na USA laze za pregovori, se pravi bukvalno se da ne izleze vistinata na videlina bar uste nekoj period so nadez deka se ke zavrsi dobro. i set ovoj cirkus ti se slucuva pred oci, go gledas, go osekas na benzinska, u supermarket i kaj se ne ama se pravis budala i vikas ova ne e indikator toa pogore bilo... :lolzz:

35-40% се retail инвсститори кај apple nvidia meta google amazon и тн ..

35-40% луѓе кои се товариле веруваат и анализираат компании и економија. Арно ама кано и овој од Русија ги заебаа сите со салама и вегета анализите :)

daj objasni ti da se posmeeme.. prasanjeto mu e na mesto. smesni procenki ne samo na nvidia nego na ogromen broj kompanii vo cel it sektor.
Автоматски споено мислење:

35-40% се retail инвсститори кај apple nvidia meta google amazon и тн ..

35-40% луѓе кои се товариле веруваат и анализираат компании и економија. Арно ама кано и овој од Русија ги заебаа сите со салама и вегета анализите :)

nema vrska analiza so babl... uste pomalku so realna ekonomija.

i u holandija pravele pari so lalinja dur ne riknala "berzata"

daj objasni ti da se posmeeme.. prasanjeto mu e na mesto. smesni procenki ne samo na nvidia nego na ogromen broj kompanii vo cel it sektor.
Тебе не знам што повеќе да ти се објасни. Такви глупости во еден ден што ги истреска не памти форумов од кога постои :)

Братов ј2к колку е тенџере значи. Тие топ 10 ајти компании на берзата си инвестираат едни у други цело време и си ги дуваат очекувањата намерно, тој мисли дека сето тоа е нормално, а не балон :popce:

Друже не се прави глуп, убаво ти постирав. Вредноста на Нвидија (маркет кап) е колку 20 посто од џдп.

Како е тоа реално???

И да не ме сфатиш погрешно да Нвидиа е супер компанија ама не е компанија што произведува ufos.

Ако разбираш што сакам да кажам :)

Друже не се прави глуп, убаво ти постирав. Вредноста на Нвидија (маркет кап) е колку 20 посто од џдп.

Како е тоа реално???

nemoj ke go zbunish...

germanija gdp 5.41T
Nvidia market cap 5.19T

epten realno

Како е тоа реално???

И да не ме сфатиш погрешно да Нвидиа е супер компанија ама не е компанија што произведува ufos.

Ако разбираш што сакам да кажам :)
Споредбата на вредноста на бдп со вредноста на акциите е како да споредуваш компири со јаболка. Нема врска едното со другото.

• Ми се допаѓа
Reactions: y2k
Back
На врв Bottom