Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    796
Кај неписмен си па и уште и во небрано те ставам и тоа со споредба со актуелен пример од нафтена индустрија.

cel muabet za afrika bese dali francuzi se sposobni samostojno bilo sto da napravat. ne se. daj takov primer pa da diskutirame.

da zavrsime za koj kolku razbira za industrijata... pred 9 god, ruska nafta prodadena u singapur, ti prodolzi da palamudis tuka.

20260603_005107.jpg

cel muabet za afrika bese dali francuzi se sposobni samostojno bilo sto da napravat. ne se. daj takov primer pa da diskutirame.

da zavrsime za koj kolku razbira za industrijata... pred 9 god, ruska nafta prodadena u singapur, ti prodolzi da palamudis tuka.

Прегледај го приврзокот 479123

Попара се направи со сликата што ја постави,

Прво вришти-немам аргументи и знаење па малку да си дадам на кредибилитет,

Второ, кажуваш дека ти фрлиле коска русите и уште ја глодаш, ако се додаде дека немаш две чисти од нафтена индустрија а ти е одобрен извоз од Русија каде не постојат приватни компании во нафтена индустрија и се оди преку службите за безбедност и разузнавање, фактички тврдиш дека си нивни соработник. Едноставно нема друга опција. Како државјанин на земја дел од петте очи убаво те искористиле.

Уште ти фрлаат коски?

Трето, дрндаше дека французите немаат активен проект во нафта и гас во Африка, кога испадна дека имаат, ретерираше дека не е 100% нивни, кога ти посочив дека не може во таа индустрија целосна сопственост од повеќе причини со актуелен пример на Ексон од Гвајана, како недоветен ја постави тука сликата со која само си правиш штета,

Четврто, гестот со раката што покажува?

Мене ми асоцира на тоа колку русите ти го расцветале анусот за да ти го одобрат извозот на нивна нафта :sekc:

Попара се направи со сликата што ја постави,

Прво вришти-немам аргументи и знаење па малку да си дадам на кредибилитет,

Второ, кажуваш дека ти фрлиле коска русите и уште ја глодаш, ако се додаде дека немаш две чисти од нафтена индустрија а ти е одобрен извоз од Русија каде не постојат приватни компании во нафтена индустрија и се оди преку службите за безбедност и разузнавање, фактички тврдиш дека си нивни соработник. Едноставно нема друга опција. Како државјанин на земја дел од петте очи убаво те искористиле.

Уште ти фрлаат коски?

Трето, дрндаше дека французите немаат активен проект во нафта и гас во Африка, кога испадна дека имаат, ретерираше дека не е 100% нивни, кога ти посочив дека не може во таа индустрија целосна сопственост од повеќе причини со актуелен пример на Ексон од Гвајана, како недоветен ја постави тука сликата со која само си правиш штета,

Четврто, гестот со раката што покажува?

Мене ми асоцира на тоа колку русите ти го расцветале анусот за да ти го одобрат извозот на нивна нафта :sekc:

daj be ne mi dosagaj poveke... premnogu si glup za da razgovarame ponatamu

Две чисти немаш. Очај си со сликата. Само морон би објавил такво нешто.

edna slika 1000 zborovi, mozev i od aus i od uae da ti postiram jas ne diskriminiram koga se pari u prasanje :icon_mrgr:

aj sega odjebi me zamaras, prilicno jasno e koj razbira i go rabotel toa a koj veruva na glupostive sto gi cita na net...

edna slika 1000 zborovi, mozev i od aus i od uae da ti postiram jas ne diskriminiram koga se pari u prasanje :icon_mrgr:

aj sega odjebi me zamaras, prilicno jasno e koj razbira i go rabotel toa a koj veruva na glupostive sto gi cita na net...

Останува фактот дека си неписмен кенгур кој покрај другите теми, нема две чисти посебно на тема нафтена индустрија.

Кој знае, може сите тие компании кои ги спомнуваш во нафтена индустрија или директно сум работел за нив или сум соработувал вклучително и кинеските, може и во Сахел регионот, се ова е можеби ама едно е сигурно, дека појма немаш.

Останува фактот дека си неписмен кенгур кој покрај другите теми, нема две чисти посебно на тема нафтена индустрија.

Кој знае, може сите тие компании кои ги спомнуваш во нафтена индустрија или директно сум работел за нив или сум соработувал вклучително и кинеските, може и во Сахел регионот, се ова е можеби ама едно е сигурно, дека појма немаш.

daj boze da si rabotel bar ke imase nekakov kjar vaka samo se glupiras...

da rabotese bilo sto povrzano ke znaese pod kakvo zname plovi ruski ili kineski brod, ke gi znaese uslovite pod koj rusi tocat nafta, ke znaese deka zhabe e pogolem brod a ne pak tanker da iskluci transponder za da pomine niz tesnicot... ti rekov ne dosagaj, samo poglup ispagas dzabe se inatis.

daj boze da si rabotel bar ke imase nekakov kjar vaka samo se glupiras...

da rabotese bilo sto povrzano ke znaese pod kakvo zname plovi ruski ili kineski brod, ke gi znaese uslovite pod koj rusi tocat nafta, ke znaese deka zhabe e pogolem brod a ne pak tanker da iskluci transponder za da pomine niz tesnicot... ti rekov ne dosagaj, samo poglup ispagas dzabe se inatis.

Значи ти се ова го правиш чисто од личен материјален интерес?

Ти фрлаат коски и викаш ура за русите и кинезите :tapp:

Еве нацртано и за неписмени што e flag of convenience,

Значи може да плови под било кое знаме а да е во сопственост на руска или кинеска компанија. Објаснува и од кои причини се плови под вакви знамиња. Товарот се декларира, како во случајот иранска нафта за кинезите.

Битно е дека нема Тотал активен проект во Африка, е сега ама има, но не се тие 100% сопственици туку 62,3% и не е нивни фактички. Тоа така затоа што се неспособни французите. Е сега Ексон им дава на SBM делумен удел на нивните проекти во Гвајана и тие ги оперираат во целост, и сега не држи тоа дека Тотал не ги бива споредено со овој актуелен пример и оп, ете јас не разбирам ништо.

Аристотел Оназис ти ли си?

Значи ти се ова го правиш чисто од личен материјален интерес?

Ти фрлаат коски и викаш ура за русите и кинезите :tapp:

Еве нацртано и за неписмени што e flag of convenience,

Значи може да плови под било кое знаме а да е во сопственост на руска или кинеска компанија. Објаснува и од кои причини се плови под вакви знамиња. Товарот се декларира, како во случајот иранска нафта за кинезите.

Битно е дека нема Тотал активен проект во Африка, е сега ама има, но не се тие 100% сопственици туку 62,3% и не е нивни фактички. Тоа така затоа што се неспособни французите. Е сега Ексон им дава на SBM делумен удел на нивните проекти во Гвајана и тие ги оперираат во целост, и сега не држи тоа дека Тотал не ги бива споредено со овој актуелен пример и оп, ете јас не разбирам ништо.

Аристотел Оназис ти ли си?

ne, ova go pravam zosto mi e preku kur od dvolicnosta na zapadniot sistem. jas ne ziveam u nekakva iluzija kade se e crno ili belo dobro znam i koj sum i od kade sum i kakov bil toj sistem dole i kakov e ovoj tuka. jasno mi e i kako azija funkcionira zatoa sto sum ziveel, rabotel i niz godinite imal biznisi tamu.

po 10ti pat... ruski brod podrazbira brod na drzava rusija i plovi pod rusko zname. ova vazi i za kineski, americki, duri i makedonski na ohridsko ezero.

flag of conveniance se koristi najveke za da se izbegnat danoci, se drugo e prikazni. toa sto ocigledno ne ti e jasno e deka juristikcii kako marshall islands kade "kineskiot brod" bil registriran se pod nadleznost na USA a USA ima sankcii za kineski firmi. nema za eden del od kina - taiwan pa ti ponataka povrzi si. povtorno da si rabotel bilo sto u industrijata ke go razberese i ova i ke znaese pod kakvi znaminja obicno plovat takvi brodovi so gazdi od kina ili rusija... ili mislis tolku se glupi pa rizikuvaat zaplenuvanje na brod vreden 100+ miljoni da im plovi pod americka jurisdikcija? eve da ti nacrtam povtorno.

The Marshall Islands does not maintain independent, domestic sanctions programs against Chinese companies. However, entities and vessels linked to China regularly face sanctions from the United States Treasury and the European Union operating within the Marshall Islands' jurisdiction.

US Sanctions Enforcement
Because the Marshall Islands uses the US Dollar and is closely aligned with Washington via the Compact of Free Association, US sanctions are highly impactful locally. The US Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) frequently targets China-based companies, maritime operators, and individuals using Marshall Islands shell companies or flag registries to facilitate illicit trades.

pak ke kazam da si rabotel ke si znael deka marshall islands ima dogovor so USA za zastita i zatoa e obicno "perfektna" destinacija za registriranje brod, izbegnuvas danok i usa tehnicki te cuva. ova sekako ako ne ti se nameracile amerite.

ne sum onazis on imal brodovi jas samo trguvam, zatoa znam kako i pod koj uslovi prodavaat rusite nafta, kako funkcionira cel logisticki sistem i zosto glupostive sto gi objavuvaat a ti gi goltas se totalno nerealni.

А ти не знаеш со кој работиш/соработуваш или што е работа? :icon_lol:

ne, ova go pravam zosto mi e preku kur od dvolicnosta na zapadniot sistem. jas ne ziveam u nekakva iluzija kade se e crno ili belo dobro znam i koj sum i od kade sum i kakov bil toj sistem dole i kakov e ovoj tuka. jasno mi e i kako azija funkcionira zatoa sto sum ziveel, rabotel i niz godinite imal biznisi tamu.

po 10ti pat... ruski brod podrazbira brod na drzava rusija i plovi pod rusko zname. ova vazi i za kineski, americki, duri i makedonski na ohridsko ezero.

flag of conveniance se koristi najveke za da se izbegnat danoci, se drugo e prikazni. toa sto ocigledno ne ti e jasno e deka juristikcii kako marshall islands kade "kineskiot brod" bil registriran se pod nadleznost na USA a USA ima sankcii za kineski firmi. nema za eden del od kina - taiwan pa ti ponataka povrzi si. povtorno da si rabotel bilo sto u industrijata ke go razberese i ova i ke znaese pod kakvi znaminja obicno plovat takvi brodovi so gazdi od kina ili rusija... ili mislis tolku se glupi pa rizikuvaat zaplenuvanje na brod vreden 100+ miljoni da im plovi pod americka jurisdikcija? eve da ti nacrtam povtorno.

The Marshall Islands does not maintain independent, domestic sanctions programs against Chinese companies. However, entities and vessels linked to China regularly face sanctions from the United States Treasury and the European Union operating within the Marshall Islands' jurisdiction.

US Sanctions Enforcement
Because the Marshall Islands uses the US Dollar and is closely aligned with Washington via the Compact of Free Association, US sanctions are highly impactful locally. The US Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) frequently targets China-based companies, maritime operators, and individuals using Marshall Islands shell companies or flag registries to facilitate illicit trades.

pak ke kazam da si rabotel ke si znael deka marshall islands ima dogovor so USA za zastita i zatoa e obicno "perfektna" destinacija za registriranje brod, izbegnuvas danok i usa tehnicki te cuva. ova sekako ako ne ti se nameracile amerite.

ne sum onazis on imal brodovi jas samo trguvam, zatoa znam kako i pod koj uslovi prodavaat rusite nafta, kako funkcionira cel logisticki sistem i zosto glupostive sto gi objavuvaat a ti gi goltas se totalno nerealni.

Ова не е ништо друго освен дволично филозофирање, исто како што маџарот Орбан го злоупотребуваше членството во ЕУ за туѓа агенда но никако не ја напушти истата таа унија која ревносно ја поткопуваше одвнатре. Многу лицемерно според мене.

Е сега поради ембаргото и санкциите русите формираат т.н флота од сенка, нешто слично имаат и кинезите и тоа наменски за иранска и порано венецуелска нафта,

Бујрум,

Што се однесува до Маршалски острови, еве од лично искуство, да се плови под тоа знаме има олеснување поради тоа што американската крајбрежна стража е таа што ги врши задолжителните годишни инспекции на пловилата и со тоа издава сертификат дека се безбедни за пловидба без ограничувања as per IMO/SOLAS/STCW. Нешто слично имаат британците со Бермуда и доста бродови пловат под тоа знаме токму поради фактот што британските власти издаваат такви сертификати. Со тоа што овие сертификати им се издадени од поморски власти на САД/ВБ им се олеснува навигацијата во одредени води и воедно впловувањето/испловувањето од нивни пристаништа, но и од други западни земји поради тоа што имаат голема кредибилност.
Значи врска нема тоа дека САД ги штитат бродовите кои пловат под знаме на Маршалски острови. Или Бермуда и ВБ во истиот контекст.

Инаку дечково подолу тврди дека Русија извезува помалку 700kbpd што е најниско од 2009г, не знам како стојат работите во паралелниот Универзум,

Автоматски споено мислење:

А ти не знаеш со кој работиш/соработуваш или што е работа? :icon_lol:

Ми велат биле ка-ге-бе рисјани, не знам точно што се, затоа така неодредено :ojeaa:

Затоа, како што реков, ќе видиме кој колку може да издржи. Ако вака продолжи до кај 10 години, Русија ќе победи. Можда пирова победа ќе биде, али ќе биде победа.
Која е алтернативата? Предавање, па за некое време балканизација и многу веројатни цивилни војни за кои југословенските војни ќе изгледаат како училишна тепачка? Тоа не е „алтернатива“, не постои друга насока на делување за Русија освен оваа, да војува додека не си остварат целите.

Русија не војува против Украина, туку против САД и вазалите чија алатка е Украина. За Русија ова е егзистенцијална војна а во егзистенцијална војна нема „пирова победа“. Или победуваш и остануваш жив, или си мртов. Нема трето и не постои „пирово“ останување жив... Тоа само во пропагандата на западот. Пошто губат и не знаат веќе што да направат, директни ескалации прават преку балтичките земји и кај да е ќе има руски одговор. Пошто никакви калкулации не можат да издржат толкаво ниво на штети на инфраструктура, и провокации со масовно убивање цивили (посебно деца и тинејџери по интернати).

Мислам дека руското раководство нема долго да го има луксузот да игра претпазливо, од сите работи што ги читам за Русија - народот веќе сериозно е накypчен, ама не како што се надеваат западните (за протести) туку обратно - за војување.

Сепак не е војната баш во статус кво. Украина од крајот на 22-ра па наваму губи територија. Губи битни градови, еден по еден.
Каква територија, какви градови. Оваа војна никогаш не се водела за територија и градови. Војнава е за остранување на странската закана преку Украина, и ништо помалку од тоа нема да заврши работа за Русија.

Интересно излагање денеска на еден поранешен агент на службите на Русија. Андреј Безруков во Петерсбург на форумов. Ги нагласи слабостите на Русија и предвидувањето дека конфликтов ќе продолжи неколку децении. Неколку генерации ќе израснат додека трае конфиктот.

Back
На врв Bottom