Блам држава

Како веќе напишав-совршено не ме засега дали продале за 10, 100 или 1000 милиони Евра, исто ми е.
Автоматски споено мислење:

Власта не би била власт, ако секому му допушта да прави како ќе му прдне на умот...

Ако ни немаш инфо, имаат другите.

Да, сВе се тоа „поштени женски„...

Ако сметаш дека исчезнувањето на еден народ е „ствар„ на магија и моментално исчезнување...тогаш грешиш.
Погледни ги нивните статистики и ќе (у)видиш каков им е наталитетот, морталитетот, отселувањето....

Затоа што (дел од) народов си одбира ликови и ги поставува на власт, а тие ликови се редовно ликови кои се неспособни и на кои власта им е единствен начин за да „заработат„ многу (туѓи) пари, без да фатат мотика во рацете...оти рацете им се заглавени во чекмеџињата.

Каков народ-таква власт! Нема „лутиш„...

Па не те засега пошто очигледно немаш елементарни познавања од економија.
Извозот ,силните домашни компании и бизнис климата ја дефинираат снагата на една економија.

НЕ му прднало никого на умот,туку тоа се правилата. Сигурно дошол БЦ и им рекол на Веро морате Мак прпизводи да имаш.

А нашите статистики какви се? Каков наталитет имаме ние? Не исчезнуваме ние? 32% муслиманско население,20% шипци. Ама битно другиве пропаѓаат како нации

Па не те засега пошто очигледно немаш елементарни познавања од економија.
Извозот ,силните домашни компании и бизнис климата ја дефинираат снагата на една економија.

Во ред де, еве ти си експерт за економија па ајде објасни ми, ако „нашата земјата„ е 3-та економија во Европа, како тоа (не) го засега покачувањето на мојата плата?

Благодарам...

НЕ му прднало никого на умот,туку тоа се правилата. Сигурно дошол БЦ и им рекол на Веро морате Мак прпизводи да имаш.

Ако нешто си пропуштил или не си бил информиСан, не е туѓа кривица...

А нашите статистики какви се? Каков наталитет имаме ние? Не исчезнуваме ние? 32% муслиманско население,20% шипци. Ама битно другиве пропаѓаат како нации

Нашите статистики се поразителни. Ама еве, ти велиш дека влезот на мала држава и народ во ЕУ биле јааако корисни.

Ајде објасни го овој оксиморон.

Благодарам.

Ајде мајката, знаеш што викаат тој што трпи трпи, но кога ќе се налути страшен е.
Димитрија Чуповски убаво опишува за нашиот народ, Македонецот трпи но не заборава, слобода во срцето му гори и спремен е да удри во заветни свој час.
Македонија на Македонците.
Ништо не е завршено ниту некогаш може да биде, македонскиот национализам допрва иде.

Немој не ме смеј. Имало илјадници причини да се налути Македонецот и да удри и реши многу проблеми за навек ама изгледа го бива само за силење на нет и патриотизам во песни.

Во ред де, еве ти си експерт за економија па ајде објасни ми, ако „нашата земјата„ е 3-та економија во Европа, како тоа (не) го засега покачувањето на мојата плата?

Благодарам...

Ако нешто си пропуштил или не си бил информиСан, не е туѓа кривица...

Нашите статистики се поразителни. Ама еве, ти велиш дека влезот на мала држава и народ во ЕУ биле јааако корисни.

Благодарам.
Каква врска има нашиов муабет со несреќната изјава на Мицко? Од кај го извади ова?

Висината на твојата плата зависи 99% од самиот ти. Ако работиш за минималец сам си крив.

Друже нема што да ти објаснувам ,какви оксиморони какви бакрачи. Ти дадов реално примери од земји кои просперирале,а не пропаднале во ЕУ. Ти се фати за некоја изјава на Мицко која врска нема и лупал човекот глупости.

Благодарам.
Повеќе фондови, олеснувања на извоз и превоз, слободно движење на стоки, луѓе и услуги, на превоз, заеднички пазар од околу 500 миљони народ, регионална помош, стандарди за загадување, слободна размена и патување на студенти инз Европа, слободна работа и пензија сегде низ Еуропа (без да изјавуваш дека си бугарин)... Пример битно е и база на податоци и гонење за должниците на кредити кон штедилници и фин друштва (и други заеднички бази за безбедност). Зимаат кредит и бегаат странство, најчесто Малта. Полесен пристап до странски инвестиции, а со оглед на нашите институции (судски, катастарски, ЦРМ) и корупција, се решаваат само ради ефтини работници (па и тие фирми дел почнаа да ни бегаат). Тоа е дел што сега ми текнува. Има и други моменти веројатно. Милијарди скоро добија некои држави, ние на 65 миљони се радуваме.

Прво и основно, малку повеќе средување на институциите затоа што такви услови постојат во сите поглавија за кандидатите. А како најголеми забелешки со децении се корупција, судството и партизираноста (дури веќе и во дел приватен сектор) и во администрација. Шведска, мој колега над 20 години е директор, без разлика на промена на власта. Оти работи човекот. Кај нас 1998 Љубчо мењаше све, дури до хигиеничарка.
Значи има бааги бенефити.
ја баш не би им верувал превише на податоците за просечна плата, бдп и слични показатели. Познавајќи колку се перчат и сликаат за една шахта или чешма отварање.

Последно уредено:
Србите станаа свесни колку територија изгубија од комунизмот, но за разлика од нив Албанците добија втора држава(територија)затоа што Југославија ги трпеше низ цела Југославија иако беа балисти, бугарите пак се единствен народ(држава) што не изгуби територии иако беше дел од оската, Сталин не само што им ја одржа целокупната територија туку им ја врати и Пиринска Македонија, ние Македонците изгубивме со Комунизмот, а тие што највеќе добија од комунизмот Бугарите и Албанците денес се најголеми плукачи.

Моја грешка бугарите не само што не изгубија територија туку добија територија Добруџа како и задржување на Пиринска Македонија потоа.

Koи тоа територии ги изгубија од комунизмот? Босна, Војводина и Косово им ги дадоа по Версајскиот мировен договор, со тоа што од наведените Босна и Косово ги изгубија поради погубните политики, ама не од комунизмот, туку после него!

Koи тоа територии ги изгубија од комунизмот? Босна, Војводина и Косово им ги дадоа по Версајскиот мировен договор, со тоа што од наведените Босна и Косово ги изгубија поради погубните политики, ама не од комунизмот, туку после него!
Види, србите имаа значително српско население и во хрватска и во босна, тогашната српска република е реално со глупи граници.
Додека за нас, јас и сега би го бранел Прохор Пчински а не ебано Боговиње или Џепчиште.

Види, србите имаа значително српско население и во хрватска и во босна, тогашната српска република е реално со глупи граници.
Додека за нас, јас и сега би го бранел Прохор Пчински а не ебано Боговиње или Џепчиште.

Друго е да има население свое, друго е да била некоја територија нивна изгубена од комунизмот. Секако и ние имаме население во Егејска и Пиринска Македонија, ама тоа не значи дека тие територии сме ги изгубиле од комунизмот.

Друго е да има население свое, друго е да била некоја територија нивна изгубена од комунизмот. Секако и ние имаме население во Егејска и Пиринска Македонија, ама тоа не значи дека тие територии сме ги изгубиле од комунизмот.
Еве пример која е примарната мнозинска сила по народност што ја ослободи Босна во втората светска војна? Тие партизани сакаа да бидат под Босна?
Прочитај и за Сава Ковачевиќ кој има позната песна Сиви Соколе дали он бил Црногорец.

ИНЖЕНЕР Е ОТПУШТЕН ОД ГРАДЕЖНА ФИРМА ОТКАКО ПРИЈАВИЛ ВО ТРУДОВ ИНСПЕКТОРАТ ДЕКА МУ ДОЛЖИ ЗА ПРЕКУВРЕМЕНА РАБОТА

Газда на градежна фирма од Кичево и од Скопје, на градежен инженер кој му работел на градилиштата не му ги исплаќа парите за прекувремена работа, за работата во празници, а ни додатокот за минат труд. Инженерот Игор Димовски, кој го пријави својот случај и на платформата „Пријави корупција“ на САКАМДАКАЖАМ.МК, вели дека газдата не дозволувал ни користење годишен одмор и боледување, а фирмата работела без поединечна евиденција за вработените.

Инженерот Димовски аномалиите и должењето средства од мај 2025 до април 2026 година ги пријавил во Државниот инспекторат за труд првиот пат анонимно. Но газдата на градежната фирма веднаш штом дознал за пријавата, го отпуштил од работа, односно не му го продолжил договорот и сега не му ги плаќа заостанатите додатоци.

Тој се сомнева дека место него, Трудовиот инспекторат го штити работодавецот, оти е во многу блиски роднински врски со претставници на актуелната власт.

„Јас сум Игор Димовски, градежен инженер вработен во фирмата, која изведува станбени згради во Скопје. Пред 3 месеци анонимно до трудова инспекција пријавив дека фирмата не плаќа прекувремена работа, работа во празници, и додаток за минат труд, потоа не дозволува користење годишен одмор и боледување и прави ред други прекршоци врз работниот однос. Откако немаше реакција од трудов инспекторат, решив да пријавам лично, со име и презиме. Сопственикот на фирмата, Л. Н., дознал за мојата пријава и решил да не ми го продолжи договорот за работа. Како тоа да не беше доволно, откако отидов лично во трудова инспекција да прашам до каде е постапката по мојот предмет, добив телефон од Д. А., надлежниот инспектор по мојот предмет. Лицето е трудов инспектор од Кичево, и телефонски ме праша што толку сум запнал да пријавувам кога ништо нема да се смени. Инспекторот бараше да ја повлечам претставката со ветување дека директорот Л. Н. на рака ќе ми ги исплати парите што ми ги должи. Исто така инспекторот иронично враќаше дека постапката може да трае со месеци и дека не бил тој должен да проверува кој кога одел на работа. Брзо по мојот телефонски разговор со инспекторот од Кичево, на телефон ми ѕвонеше газдата Л. Н. со барање да ја повлечам претставката против неговата фирма. Јас уште сум зачуден од ваквиот однос на трудовата инспекција, и се прашувам која е целта на нивното постоење ако наместо работниците, ги штитат газдите во нивното уназадување на работничките права?“, вели Димовски во пријавата на платформатта „Пријави корупција“.

САКАМДАКАЖАМ.МК се јави во Трудовиот инспекторат во Кичево. Оттаму ни кажаа дека тие навистина го препратиле предметот во Скопје, бидејќи на пријавената адреса од сопственикот на градежната фирма, на подружницата во Кичево, тие нашле продавница за автоделови. Патем, за седиште на оваа фирма наведено е Кичево, а таа гради згради во Скопје, каде исто така има седиште.

„Предметот веќе е кај колега инспектор од Скопје. Тој постапува и колку што сум информиран, денеска ќе оди на увид на терен, за да го испита случајот по поднесената пријава. Кој со кого е баџанак и кој на кој градоначалник е братучед, нас не нѐ интересира. Случајот ќе биде истражен докрај“, ни изјави инспекторот за труд Аднан Демир, надлежен на сите инспектори за цела Македонија од областа работни односи.

Пријавителот Димовски кој се сомнева во корупција, непотизам и интереси на влијанија меѓу неговиот газда и Трудовиот инспекторат, односно власта, покрај анонимната и таа по неа со име и презиме, поднел уште една пријава до Инспекторатот во која наведува:

„Во фирмата нема евиденција за присуство на работа и за работно време, ниту води евиденција за годишен одмор и боледување, нити дава пресметка на плата (платна листа), нити евиденција за прекувремена работа“.

Па нормално, тебе ти крати и ним им го дава за рушвет. И сега за што тие тебе да те штитат, за платичката? Тоа им е џепарац само. Рушветот е кајмакот.

Каква врска има нашиов муабет со несреќната изјава на Мицко? Од кај го извади ова?

Висината на твојата плата зависи 99% од самиот ти. Ако работиш за минималец сам си крив.

Друже нема што да ти објаснувам ,какви оксиморони какви бакрачи. Ти дадов реално примери од земји кои просперирале,а не пропаднале во ЕУ. Ти се фати за некоја изјава на Мицко која врска нема и лупал човекот глупости.

Јок....

Се фаќаш само за одредени позитивни трендови, кои се случиле/случуваат низ малите држави и народи кои скоро влегоа во ЕУ, а намерно избегнуваш да ги наведеш и негативните трендови во истите тие држави, па ајде да бидиме кој е есапот на релација добиено-изгубено„.

Не случајно статистиките во Хрватска на пример, се далеку од позитивни.
После тоа, прејди на Бугарија и Романија.

Повеќе фондови, олеснувања на извоз и превоз, слободно движење на стоки, луѓе и услуги, на превоз, заеднички пазар од околу 500 миљони народ, регионална помош, стандарди за загадување, слободна размена и патување на студенти инз Европа, слободна работа и пензија сегде низ Еуропа (без да изјавуваш дека си бугарин)... Пример битно е и база на податоци и гонење за должниците на кредити кон штедилници и фин друштва (и други заеднички бази за безбедност). Зимаат кредит и бегаат странство, најчесто Малта. Полесен пристап до странски инвестиции, а со оглед на нашите институции (судски, катастарски, ЦРМ) и корупција, се решаваат само ради ефтини работници (па и тие фирми дел почнаа да ни бегаат). Тоа е дел што сега ми текнува. Има и други моменти веројатно. Милијарди скоро добија некои држави, ние на 65 миљони се радуваме.

Прво и основно, малку повеќе средување на институциите затоа што такви услови постојат во сите поглавија за кандидатите. А како најголеми забелешки со децении се корупција, судството и партизираноста (дури веќе и во дел приватен сектор) и во администрација. Шведска, мој колега над 20 години е директор, без разлика на промена на власта. Оти работи човекот. Кај нас 1998 Љубчо мењаше све, дури до хигиеничарка.
Значи има бааги бенефити.

ја баш не би им верувал превише на податоците за просечна плата, бдп и слични показатели. Познавајќи колку се перчат и сликаат за една шахта или чешма отварање.

Велиш?

Ајде вака-дали олеснувања и поволностите кои ние (Македонија и Македонците) би ги добиле со влезот во ЕУ ќе значат и задржување на нашинците овде, во Македонија, или тие олеснувања ќе значат забрзано отселување? Дел од Македонците на пример, не чекаат влез во ЕУ туку се сетија дека имаат „б‘лгарски происход“, извадија бугарски пасоши со цел да решат стои животни проблеми и потреби.
И, со ваков обем од отселување, кој странски инвеститор би дошол до „нашата земјата„ ако и сега, во моментов, немаме работници за свои потреби а не за потребите од странските инвеститори?...

И конечно, зашто „институциите на системот„ имаат потреба од „камшик„ за да го сменат начинот на своето (непрофесионално и коруптивно) однесување? Треба ли цел живот некој „од надвор„ да не‘ тепа за да ни дој‘ умо‘?

Последно уредено:
Јок....

Се фаќаш само за одредени позитивни трендови, кои се случиле/случуваат низ малите држави и народи кои скоро влегоа во ЕУ, а намерно избегнуваш да ги наведеш и негативните трендови во истите тие држави, па ајде да бидиме кој е есапот на релација добиено-изгубено„.

Не случајно статистиките во Хрватска на пример, се далеку од позитивни.
После тоа, прејди на Бугарија и Романија.
Ајде кажи ги негативните? Не само пишуваш, а ништо не кажуваш. Избегнуваш одговори,се фаќаш за наталитет итн.

Ајде кажи ги негативните? Не само пишуваш, а ништо не кажуваш. Избегнуваш одговори,се фаќаш за наталитет итн.

Напишани се од мене, а од тебе ја очекувам твојата експертиза кон моите прашања.
Благодарам...

Напишани се од мене, а од тебе ја очекувам твојата експертиза кон моите прашања.
Благодарам...
Каде се напишани негативните?

Кои се твоите прашања? Освен "Јок" и на Мицко изјавата друго ништо не напиша

Back
На врв Bottom