Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Многу си невоспитан :pos:
Што мислиш зошто на форумов има тема со наслов како ви недостасува ли Југославија која патем не постои од 21 Мај 1992г и формално, а нема тема за приватизацијата која јас нагалено ја викам МИЛЕНИУМСКИ ГРАБЕЖ?
Или што е уште поважно зошто истата станува толку активна секогаш кога ескалираат проблемите дали со Бугаристан или Грекистан или Шчиперија и сите “револтирани“ и нереволтирани чекаат прилика да се “искажат“.
Што мислиш на чие барање и под чие будно око е спреведен милениумскиот грабеж односно кој бараше таков модел на приватизација/грабеж и овде не мислам на Јане Миљоски или БЦ или Кирчета тику на оние што стоеја зад нив и инсистираа на таквиот “модел“, кои би биле тие имаш некакво мислење?
јбг .... тоа и се очекува од растење на „улица“ .... :D

мислење .... што знам во тоа време многу овдешни се мотаа по онаа Мултигруп

јбг .... тоа и се очекува од растење на „улица“ .... :D

мислење .... што знам во тоа време многу овдешни се мотаа по онаа Мултигруп
Њет.
Има една фирма ли е корпорација ли е што ли е се вика ММФ сестра СБ другата сестра СТО и еден куп посестрими се се тоа независни ем непристрасни “фирми“ некои би рекле сервиси на слободниот пазар на кој царува демократска валута педро долар е исто така во функција на демократијата и слободата.

(слободен пазар, лидериште наслободен свет, демократија што уште нема да измислат... но вон тема сме па се извинувама на модературата, иако само навидум сме надвор од тема)

Југославија пред тоа почна да се одалечува од социјалистичко- комунистичката идеја. Уредувањето пополека стануваше пазарно. Затоа и почна приватизација и акционерство.
Јас имав акции од мојата фирма, како пример ти посочувам.
Можеби во називот на државата и би останало тоа Социјалистичка, а можеби и не, ама реално од Марковиќ па натаму планот беше приватна сопственост и развој врз основа на приватна иницијатива.
Тоа реално пак би било некој вид самоуправување, ама сега на база на акции.
Не знам дали Кина имала нешто слично.
Друго Југославија беше федерација, многу од ингеренциите ги имаа републичките власти. Тоа што нашето раководство беше килаво, никој не ни е виновен.
Ако мислите дека некој намерно не саботирал се лажете. Таа идеја и систем не беа прифатени од страв од губење привилегии.
За разлика од нас Кина тоа го одигра поинаку, така да нема споредба.
Значи планот на Марковиќ бил сепак да се воведе некој тип на капитализам а социјализмот да биде само обична референца ? Барем ја така го сфаќам.
Можеби да немаше национализам и распад овој план ќе функционираше многу подобро од глупостите на перестројката. Но сепак мислам дека кога тогаш и овој план ќе мораше да прејде во целосен капитализам.

Кој ама што, какво изрежирано или намерно па сите знаат дека во политиката се се случува случајно а најслучајно се војните тие се наслучајната работа во светот.

Е па домашните историчари се фино средени тие се лјубезни и не се занимаваат со теории на заговор.
Нашите домашни историчари се на ниво на М-АНУС, не знам што очекуваш од нив цело М-АНУС застана зад насилната смена на името и историчарите (со исклучок) не беа засегнати од теории на заговор.

И?...

Граѓанската војна во Грција беше режирана ради „чистење„ на Белорските Македонци, е твој став „од по дома„ или е „научно докажан„ став?....
Автоматски споено мислење:

Значи планот на Марковиќ бил сепак да се воведе некој тип на капитализам а социјализмот да биде само обична референца ? Барем ја така го сфаќам.
Можеби да немаше национализам и распад овој план ќе функционираше многу подобро од глупостите на перестројката. Но сепак мислам дека кога тогаш и овој план ќе мораше да прејде во целосен капитализам.

Прифаќањето на „слободна и пазарна„ економија автоматски повлекува постоење повеќепартиски систем, кои се спротивност од договорната економија и еднопартизмот.

Така, пазарот и повеќепартизмот значат негирање на социјализмот, кој би опстанал само како идеологија, која би била спроведувана од лево ориентираните политички партии, ама пак во рамките од слободниот пазар и повеќепартизмот (читај-капитализмот...), под услов, левите партии да станат власт после слободно изведени избори.

Последно уредено:
Њет.
Има една фирма ли е корпорација ли е што ли е се вика ММФ сестра СБ другата сестра СТО и еден куп посестрими се се тоа независни ем непристрасни “фирми“ некои би рекле сервиси на слободниот пазар на кој царува демократска валута педро долар е исто така во функција на демократијата и слободата.

(слободен пазар, лидериште наслободен свет, демократија што уште нема да измислат... но вон тема сме па се извинувама на модературата, иако само навидум сме надвор од тема)
Тие не треба ни да се спомнуваат, се подразбира дека по дифолт тие сегде прсти имаат пуштено.
Мислев на нешто друго.... но ај „вон“ тема сме

по темата .... еден музички поздрав до екипите фанови и револтирани, како викаат музиката не прави разлика

Очекуваш да сите бидеме исти (црни и бели) и на ист начин гледаме кон работите, забораваш дека секој има сопствен развоен пат, не сите пијат вода од ист извор.
Ако сакаш да полемизираш без лични гледања на работите би ти предложил да полемизираш со ВИ нејзе и се рамно.
Игнорантност, не знам како ти гледаш на тоа ама за мене игнорантност е кога некој ќе ги помине сите граници или едноставно немам што од него да научам го турам во корпа со цревна содржина, ...очекуваш да барам друг израз некаква блага форма за глуп и што ако најдам дали тоа значи дека тој не е глуп дека станал помалку глуп!
Друго сакам да ти кажам. Со модераторов Ио Соно Истото го зборевме у темите за Палестина и Израел.
Ти навиваш за еден тим, јас за друг тим. Ок е е тоа. Фактите како постигнати, голови, победи, освоени пехари кажуваат кој е поуспешен. А никој ни мене ни него не и забранува да си навиваме за тие што ги сакаме.

Кај браварот има факти што кажуваат дека не е истиот со маршалот. Има факти што кажуваат дека и апла физички различни биле. Па со модернава технодлогија се дозна дури и нагласокот на изговорот на српско - хрватскиот јазик не му е од територитте на Југа туку од територии во Белорусија и Полска.
И се ова се факти.
Ти продужи да си навиваш за него и безрезервно да го почитуваш, ја се повеќе и повеќе се сомневам дека бил добар за нас.
Затоа што според се ова што ги има направено или има прифатено од други да го направи мене не ми е за верување дека искрено сакал да ја среди Југа освен можеби краткорочно за лична цел. Факт за ова е тоа што 77ма или плус минус некоја година кога у Сплит 300 пати пофтара чувајте братства јединства, мене ми личи дека знаел што следува, не е замарал да преземе нешто или рацете му биле врзани за да не презема нешто.
Затоа не можам да му верувам на тој човек и дека искрено нас не сакал и ни помогнал: Можеби се било игром случаја да се намали срското влијание во социјалистичката Југа за разлика од кралската Југа затоа што не ми е логично да ни дава слобода на изразување национални чуства, сојузна република, грб, знаме а од друга страна да ги ликвидара таквите како Ченто.

А мене ме интересираат вашите мислења ако ги споделите со факти како што ги споделувате и у темите за Русија, Иран, Украина, Америка, Израел.

Ирелевантно е дали имало замена, она што е важно е која и каква политика се водела и кој бил одговорен за истата.
Ска пласира небулози и преку тоа мисли да ја негира пполитиката која се водела, тоа не се прави така, ама кога се напојуваш од романизирана историја или шарлатани како Лучичи, Ефтовци и слични, толку ќе да е.
Инсистираш на Ченто, ај биди фин па објави ги документите од обвинението судењето па да сите видиме за што станува збор вака повторување само ченто Ченто никаде не води. И кога сме веќе кај тоа кој е одговорен односно нарачател за негова политичка ликвидација властите во СДкопје или Белград?!
Терате инает затоа што не ги знаете работите и само на оскудно информирање да не реча пропаганда не ви преостанува ништо друго но да терате инает.
Еве го сега истиот муабет. Епа ајде еве споделте како тогаш властите во БГ гледале на Ченто а како тука ?
Кој и зошто го издал. Ете нас не ни било тоа свовремено.

Ние можеме да ти кажеме кој и зошто Борис го урна. Не дека ти не знаеш ама овој настан ни е нас своевремен.

Теориите на заговор велат дека Тито во 1926 година станал член на масонската ложа „Либертас“ во Наполи, Италија,

сиромашен и полуписмен бравар влегол во елитно друштво :pos:
Сега ти е смешно кога обичен бравар го прават многу моќен, образуван, и интелегентен човек а ја кога ти го викав тоа пред 5 страни ме убедуваше дека секој бравар од секоја селендра има моќ да стане маршал на една држава ?
Обожавам двојни аршини да читам исти како кај натовцине што ја бранат Украина.

Овие другиве глупсоти за дете на черчил, рептил бла бла се гледа дека се тешки глупости.

Последно уредено:
. Па со модернава технодлогија се дозна дури и нагласокот на изговорот на српско - хрватскиот јазик не му е од територитте на Југа туку од територии во Белорусија и Полска.
Немој жити се со тоа модерната технологија, таа модерна технологија да биде употребена на „полиглотот“ зајко уште во старт има да прегори, модерна технологија употребена на којзнае колку стари и каде се не чувани магнетни записи и којзнае дали биле оригинали, се тоа е чувано во субстандардни подруми под тон прашина .... од белорусија и полска, разликата помеѓу хрватскиот и тие два спомнати јазика е земја-воздух, колку се секавам во македонскиот јазик акцентот е на третиот слог отпозади броено
Тој кога читаше тоа беше говор припремен на српско-хрватски или како сакаш hrvatsko-srpski, кога ќе слободно збореше, најчесто кога раскажуваше нешто од детството или други доживувања многу често правеше долги излети на загорски дијалект, тој дијалект ми е познат, го таму имам слушано по цел ден 12-тина дена. Пример Загрепскиот дијалект е најлош хрватски,

нагласок=акцент, различно од дијалект
Акцент е нагласено, посилно, продолжено изговарање на еден слог во зборот.

Се си мислам дека теоријата дека е вонземски интелигентен рептил метаморфозиран во човек е најточна, во себе содржи сите други теории

Сега ти е смешно кога обичен бравар го прават многу моќен, образуван, и интелегентен човек а ја кога ти го викав тоа пред 5 страни ме убедуваше дека секој бравар од секоја селендра има моќ да стане маршал на една држава ?
Обожавам двојни аршини да читам исти како кај натовцине што ја бранат Украина.

Овие другиве глупсоти за дете на черчил, рептил бла бла се гледа дека се тешки глупости.
Мешаш жаби и баби.... кај масоните точно се знае кој и како може да влезе а влезот е по предлог на друг масон кој гарантира за тебе, кој најчесто те регрутира без твое знаење додека после одобрувањето те покануваат, а не по твое барање.
А за се другото во животот најповеќе зависи од тебе самиот

Тие другите „глупости“ја имаат истата веројатност како и твоето тврдење дека се случиле, вредноста и изнесува 0 и со збор НУЛА

Последно уредено:
Немој жити се со тоа модерната технологија, таа модерна технологија да биде употребена на „полиглотот“ зајко уште во старт има да прегори, модерна технологија употребена на којзнае колку стари и каде се не чувани магнетни записи и којзнае дали биле оригинали, се тоа е чувано во субстандардни подруми под тон прашина .... од белорусија и полска, разликата помеѓу хрватскиот и тие два спомнати јазика е земја-воздух, колку се секавам во македонскиот јазик акцентот е на третиот слог отпозади броено
Тој кога читаше тоа беше говор припремен на српско-хрватски или како сакаш hrvatsko-srpski, кога ќе слободно збореше, најчесто кога раскажуваше нешто од детството или други доживувања многу често правеше долги излети на загорски дијалект, тој дијалект ми е познат, го таму имам слушано по цел ден 12-тина дена. Пример Загрепскиот дијалект е најлош хрватски,

нагласок=акцент, различно од дијалект
Акцент е нагласено, посилно, продолжено изговарање на еден слог во зборот.

Се си мислам дека теоријата дека е вонземски интелигентен рептил метаморфозиран во човек е најточна, во себе содржи сите други теории
Не знам заев каква врска има со муабетов ама добро.
Магнетни записи што којзнае дали се оригинални и каде биле чувани исто е сосема нерелевантно кога има 1 милион снимки во сите тв- куќи низ 6 републики и 2 покраини.
Баш тоа и ја ти го зборам дека полскиот, белорускиот јазик кој и да му е мајчин нема врска со хрватскиот и дека одма и лесно може да се примети странец што го има учено на курс од некој локален што го има учено од раѓање.

И тоа знам дека, нагласок не е исто со дијалект но не занм како е тоа битно а муабтов кога поената е дека маршалот на ниеден нагласок и на ниеден дијалект не го говорел српско- хравтскиот или хрватско - српскиот.

прочитај ги статииве

И да те предупредам пред да почнеш пак животни достигнувања да ми споделуваш : ова е теорија што не мора да е точна. Но штом нешто се споменува и како теорија..... знаеш како велат каде има чад има и оган.

Ајде слушнете му го говоров на Тито и видете дали некој јужен словен говори со ваков акцент. Буквално секој збор негов има палатализација (што е карактеристично за рускиот, украинскиот и полскиот јазик). Некаде околу 20-тата секунда Тито рече "честитам" со меко Ч кое што ептен звучи на руското Ч, која што е различна фонема од македонското и српското Ч.

Во главни црти да.
Ние имавме политички и стопанствено подобра програма и бекграунд од СССР, така да нашата транзиција ни блиску немаше да биде како перестројката.
Целосен капитализам? Која држава е целосно капиталистичка? Нема целосен капитализам, секое државно уредување, без разлика како се декларира има признаци на други уредувања.
Ниедна држава се’ не е целосно приватно, нити пак државно.
Прифаќањето на „слободна и пазарна„ економија автоматски повлекува постоење повеќепартиски систем, кои се спротивност од договорната економија и еднопартизмот.

Така, пазарот и повеќепартизмот значат негирање на социјализмот, кој би опстанал само како идеологија, која би била спроведувана од лево ориентираните политички партии, ама пак во рамките од слободниот пазар и повеќепартизмот (читај-капитализмот...), под услов, левите партии да станат власт после слободно изведени избори.
Како и капитализмот кој го коментирав горе, така и "слободната и пазарна економија" не повлекува ништо политички. Тоа е изветреан шаблон кој одамна го има изгубено своето вистинско значење.
Кина е пример како декларативно "комунистички систем" делува како слободна економија.
Ај пак со кравите :pos:, ако е мирна, дава млеко и не го клоца ведрото, дали ќе се вика Ружа или Зорка најмалку е важно.
Влезени сте во западен фазон, дека партиите се застапници на нешто, мало сутра. Во јуесеј и двете партии си ги штитат своите богати. Едиствено искрено "синдикатот" ги штити своите клиенти.

Ајде слушнете му го говоров на Тито и видете дали некој јужен словен говори со ваков акцент. Буквално секој збор негов има палатализација (што е карактеристично за рускиот, украинскиот и полскиот јазик). Некаде околу 20-тата секунда Тито рече "честитам" со меко Ч кое што ептен звучи на руското Ч, која што е различна фонема од македонското и српското Ч.
Kaj се бе најдовте се експерти по лингвистика и педологија.... :pos:

Сега и ја да се праам стручњак по „фацологија“ и фотографија.... на видеото на сликата од 1936 година на некој сантим во висина на десната ноздра ја има истата бемка (младеж) како и на сите фотографии потоа....

....јас фино лепо викам дека бил гуштер елиен а вие не ми верувате, :D матичниот брод му бил таму од кај темната страна на месечината, а овде во најстрога тајност му одгледувале бели глувци кои живи ги голтал, кога веке биолошкиот часовник му кажал дека како за човек му прошло времето, фино лепо си одлетал на својата планета а во гроб спуштиле некој јадник кој го глумел во смртта:D

Последно уредено:
2026, луѓето размислуваат за населување на Марс и колонии надвор од земјата, на Македончето му недостига мртва држава...

Kaj се бе најдовте се експерти по лингвистика и педологија.... :pos:

Сега и ја да се праам стручњак по „фацологија“ и фотографија.... на видеото на сликата од 1936 година на некој сантим во висина на десната ноздра ја има истата бемка (младеж) како и на сите фотографии потоа....

....јас фино лепо викам дека бил гуштер елиен а вие не ми верувате, :D матичниот брод му бил таму од кај темната страна на месечината, а овде во најстрога тајност му одгледувале бели глувци кои живи ги голтал, кога веке биолошкиот часовник му кажал дека како за човек му прошло времето, фино лепо си одлетал на својата планета а во гроб спуштиле некој јадник кој го глумел во смртта:D

Сериозно не можеш да разликуваш јужнословенски акцент со источнословенски акцент. Ова е исто ко да ти пратам видео од албанец како збори македонски и да се правиме дека изговара правилно.

2026, луѓето размислуваат за населување на Марс и колонии надвор од земјата, на Македончето му недостига мртва држава...
2026, некои напредни луѓе бомбардираат суверени држави, додека други уништуваат цели народи, не оставајќи камен на камен. Ние бар за бенигни работи збориме. Не спомнувај ни 2022,3,4,5 ни 2026. Човекот каков си бил во пештерата таков си останал, само боздоганот го сменил со дронови со екпсплозив и авиони со бомби и ракети. Никаде никој не отишол.

Сериозно не можеш да разликуваш јужнословенски акцент со источнословенски акцент. Ова е исто ко да ти пратам видео од албанец како збори македонски и да се правиме дека изговара правилно.
Џабе му објаснуваш. Ете јас назад 10 страни 5 дена се обидов да му објаснам едноставно џабе е .
Тито му е посвето нешто од мајка, татко и бог заедно.

Него ОЗНА ми ѕвони. Се гледаме на Голи Оток.

Back
На врв Bottom