Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Пак ,појма немаш....
Доживотен председател , маршал, врховен командант на армија, страствен ловџија, имател на возен парк од којзнае колку уникатни возила, ергела на коњи, жени мењал ко чорапи и ..... и ебач на пола Холивуд и принцези. ....... ете тоа бил ..... а ти ни под прозор не би можел да му пљукнеш, може само од под и таван да се трескаш од завист што тоа постигнал еден сељак и бравар :D
Пола свет му дојде на погреб а ти биди „среќен“ ако десеторица ти дојдат
Немој да си толку остар и јас претерувам ама не е добро така да се воспитува помладата генерација.
Прашањето е дали верувањето во измислици е слободен чин или немал други извори на информации, а верувањето верата е заебана работа, тука не помага ни Свети Петар.

Пак ,појма немаш....
Доживотен председател , маршал, врховен командант на армија, страствен ловџија, имател на возен парк од којзнае колку уникатни возила, ергела на коњи, жени мењал ко чорапи и ..... и ебач на пола Холивуд и принцези. ....... ете тоа бил ..... а ти ни под прозор не би можел да му пљукнеш, може само од под и таван да се трескаш од завист што тоа постигнал еден сељак и бравар :D
Пола свет му дојде на погреб а ти биди „среќен“ ако десеторица ти дојдат

Која мрдната перцепција ја имаш само :pos: Си живееш у некоја илузија.
Уставри не знам па ја што се замарам со затуцан бумер да му отварам очи дека е манипулиран цело време.
Живеј си у лагата и умри си прост.
Автоматски споено мислење:

Немој да си толку остар и јас претерувам ама не е добро така да се воспитува помладата генерација.
Прашањето е дали верувањето во измислици е слободен чин или немал други извори на информации, а верувањето верата е заебана работа, тука не помага ни Свети Петар.
Супер чим ја верувам у измислици што се докажани од 70% од населението на екс - ЈУ а веќе и странски разузнавачи истото го потврдуваат.
Но вие, ти и кралот лав, титовите пионири ја знаете вистината.
Тоа комунистите се гледа дека кога ви ја ставиле на глава петокраката со црвената марама автоматски ви направиле и лоботомија.

Уставри не знам па ја што се замарам со затуцан бумер да му отварам очи дека е манипулиран цело време.
Нема оправање со титовите пионери,нема ни потреба да се објаснува,секој ќе си ја брани младоста :D

Кога би знаеле дека на младинава денес секоја втор збор им е англицизам :icon_lol:

Која мрдната перцепција ја имаш само :pos: Си живееш у некоја илузија.
Живеј си у лагата и умри си прост.

Супер чим ја верувам у измислици што се докажани од 70% од населението на екс - ЈУ а веќе и странски разузнавачи истото го потврдуваат.
Но вие, ти и кралот лав, титовите пионири ја знаете вистината.
Тоа комунистите се гледа дека кога ви ја ставиле на глава петокраката со црвената марама автоматски ви направиле и лоботомија.
Затуцан бумер?
Последна генерација која е функционално писмена, читала и чита книги, слуша рок и класика...
Ако ние сме затуцани, кај сте вие кои сте наш производ?
Не дозволувај нивото на тестостерон да ти биде репер за просветленост, оти не е!
Кој во што верува, негова работа.
Ако мислиш дека е залудно да се докажуваш, престани и решен проблем.
На крај од краиштата, што е важно кој и што бил Тито?
И холограм да бил, функционирало некое време, толку.

Затуцан бумер?
Последна генерација која е функционално писмена, читала и чита книги, слуша рок и класика...
Не дозволувај нивото на тестостерон да ти биде репер за просветленост, оти не е!
Ти ја опиша генерација X .

Нема оправање со титовите пионери,нема ни потреба да се објаснува,секој ќе си ја брани младоста :D

Кога би знаеле дека на младинава денес секоја втор збор им е англицизам :icon_lol:
Не е муабетот за бранење на младоста. Мене младоста ми се Бранко, Љупчо, Грујо, Зајко, Киро, Бучко, Циле, Амди, Али и уште многу дегени и нема поради младоста да ги бранам дека биле дегени. Помирен сум дека на15-20 год кога сум бил успеале да ме изманипулираат. После тоа веќе сум сфатил со кого имам работа. Истово треба и овие бумериве да се помират дека под тој превез на братство и единство и хрватски бравар до село станал најопасен политичар, има многу манипулации и поматни и скриени агенди. Но они се претерано самоуверени и егоцентрични за да се просераваат со тој погреб на кои што дошле 1000 луѓе како некоја огомно достигнување. И пак ќе кажам никој нормален човек на овој свет кога ќе ги погледне животните околности на браварот нема да може да си поврзе дека тој истиот човек е тој што успевал у ОН да му дава совети на еден Хрушчов.
Ама простава Југо маса тоа го сфаќа дека тој сељкот од Загорје бил многу паметен и школован а не дека уствари председателот е сосема друга личност со мноооогу повисоко образование, знаење, интелегенција од просечен бравар.
За физичките разлики кога им пишав уште немаат фактички поддржан коментар.

Оддамна закључив дека денешнава младина, све родено после 97-98 ма наваму се исти калибар ко бумериве. Едниве заглавени у небулози за тито и комунисти, другиве заглавени у воук. Не примаат совет, не почитуваат туѓо мислење. Што е најтрагично не се ни трудат да покушаат да разберат затоа што си живеат у меур на комотност. У некој матрикс. И се што е различно од пропагандата што им го пере мозокот е харам.
Ништо чуднои воукериве да се реинкарнација на бумерите.

Затуцан бумер?
Грешка си, ние миленијалците сме последна генерација. Затоа што ние го имаме фатено и вашето време и модерново време. Го знаеме светов и пред модернава интернет, виртуелна технологија а и овој.
Вие у модерниов свет на оваа технологија сте тотално изгубени исто како што зумериве не знаат да разликуваат коњ од магаре и лопата од мотика.
Ние само сме спремни да живееме во двете ери и најлесно да се прилагодиме. Затоа сме и највеќе со отворен ум. Зумериве иако мислат дека се отворен ум, они повеќе личат на вас со вашата ограниченост и не прифаќањето на различности.

Ти си редок исклучок од ова, ама таксиво, кралов симба, докторките и уште мал милион што ги знам од приватен живот ја имаат оваа перцепција. Од друга страна мачка и детиштана од форумов и исто еден куп што ги знам лично се исто така идеален пример за ова што го тврдам.

Многу е важно, за да некои кои што идеализираат неписмен бравар да сфатат дека шансата за тоа да се деси 0.00000000000000000000000000000000000001%.
Чим некоја замена го земала неговиот идентитет, одма треба да биде сомнително целото негово владеење.
За функционирање пишав зашто функционирало. Знаел да одлично да плива во приликите и околностите. На крај видовме после 80та колку функционирало а особено после 90тите.
Кажи ми колку бравари од Малешевија, Загорје, Власина, Метохија, Санџак, Семберија, Корушка имаат капацитет, образование и знаење за вакво нешто ?

"Бравар" му дава совети на најмоќниот председател на свет у сред ОН сала.
GOXmEZ8XAAE5wah.jpg

Последно уредено:
Не е муабетот за бранење на младоста. Мене младоста ми се Бранко, Љупчо, Грујо, Зајко, Киро, Бучко, Циле, Амди, Али и уште многу дегени и нема поради младоста да ги бранам дека биле дегени. Помирен сум дека на15-20 год кога сум бил успеале да ме изманипулираат. После тоа веќе сум сфатил со кого имам работа. Истово треба и овие бумериве да се помират дека под тој превез на братство и единство и хрватски бравар до село станал најопасен политичар, има многу манипулации и поматни и скриени агенди. Но они се претерано самоуверени и егоцентрични за да се просераваат со тој погреб на кои што дошле 1000 луѓе како некоја огомно достигнување. И пак ќе кажам никој нормален човек на овој свет кога ќе ги погледне животните околности на браварот нема да може да си поврзе дека тој истиот човек е тој што успевал у ОН да му дава совети на еден Хрушчов.
Ама простава Југо маса тоа го сфаќа дека тој сељкот од Загорје бил многу паметен и школован а не дека уствари председателот е сосема друга личност со мноооогу повисоко образование, знаење, интелегенција од просечен бравар.
За физичките разлики кога им пишав уште немаат фактички поддржан коментар.

Оддамна закључив дека денешнава младина, све родено после 97-98 ма наваму се исти калибар ко бумериве. Едниве заглавени у небулози за тито и комунисти, другиве заглавени у воук. Не примаат совет, не почитуваат туѓо мислење. Што е најтрагично не се ни трудат да покушаат да разберат затоа што си живеат у меур на комотност. У некој матрикс. И се што е различно од пропагандата што им го пере мозокот е харам.
Ништо чуднои воукериве да се реинкарнација на бумерите.

Грешка си, ние миленијалците сме последна генерација. Затоа што ние го имаме фатено и вашето време и модерново време. Го знаеме светов и пред модернава интернет, виртуелна технологија а и овој.
Вие у модерниов свет на оваа технологија сте тотално изгубени исто како што зумериве не знаат да разликуваат коњ од магаре и лопата од мотика.
Ние само сме спремни да живееме во двете ери и најлесно да се прилагодиме. Затоа сме и највеќе со отворен ум. Зумериве иако мислат дека се отворен ум, они повеќе личат на вас со вашата ограниченост и не прифаќањето на различности.

Ти си редок исклучок од ова, ама таксиво, кралов симба, докторките и уште мал милион што ги знам од приватен живот ја имаат оваа перцепција. Од друга страна мачка и детиштана од форумов и исто еден куп што ги знам лично се исто така идеален пример за ова што го тврдам.

Многу е важно, за да некои кои што идеализираат неписмен бравар да сфатат дека шансата за тоа да се деси 0.00000000000000000000000000000000000001%.
Чим некоја замена го земала неговиот идентитет, одма треба да биде сомнително целото негово владеење.
За функционирање пишав зашто функционирало. Знаел да одлично да плива во приликите и околностите. На крај видовме после 80та колку функционирало а особено после 90тите.
Кажи ми колку бравари од Малешевија, Загорје, Власина, Метохија, Санџак, Семберија, Корушка имаат капацитет, образование и знаење за вакво нешто ?

GOXmEZ8XAAE5wah.jpg
Ок околу браварот!
Ама што има врска каква боја е кравата ако дава доволно млеко?
Плус и не ја клоца кофата на крај.
Види, син ми е тука, ваша генерација. Ние се разбираме, точно, он фати од градењето на куќата, помагање на поголеми проекти кај мене, учење на вистински факултет, брод, терен планина, терен на 50 степени.
Тој знае повеќе ИТ вештини од мене, ама јас имам 67 години километража. Јас сум одел прв, на куќата, на теренот па и на каса.
Не може он мене да ме учи како се срка чкембе чорба.
Ова е адаптација на една кумановска изрека: не учи старца како се мацав јајца!
Секоја чест и на вашата генерација, не велам не. Ама имај почит кон корените. Докторките не се бумерки мислам.
За децава немам коментар, рано е за нив!

Му се можело....
а не како сега кога секое подсекретарче и мочко од ЕУ ни доаѓа тука и ко на деца им дава наредби а тие стојат мирно и викаат „разбирам господине“

Ти си бе припоадник на изгубената генеравција, која мисли дека лепењето на плакати и кинењето на противниците е врв на достигнувањето...
Генерација која мисли дека фејсбук, тикток инстаграм е целиот свет... дека со виндовсите почнал светот, генерација која живее во куќите и становите што „бумерите“ ја купиле, генерација на хипер музичка продукција во која навечер се заборава што утрото излегло. Генерација која мисли дека се што лета се јаде, генерација која наместо да излезе надвор поигра фудбал, баскет и слично пушта газови на столица пред компјутер, генерација која е со толку испран мозок која ќе поверува на секој лудак и секоја измислена приказна на интернет како да е црковна догма, генерција на рамно земјаши, 95% се дустанбанлии со рамни стопала, генерација која не си го знае сопствениот јазик како што треба, генерација во која нема другарство и секој секого гледа од аспект како да го искористи и намести. генерација која на 35 години не сфатила дека 15-та година одамна им прошла и уште чекаат од мама и тато, генерација која купува 20 години стар полураспаднат авто отпад за автомобил,..... генерација која, освен малкумина, освен клик и ентер на фејсбук, јутуб и слично. не знае ништо друго од компјутер ... ние „бумерашите“ уште од почетокот на 80-те последователно сме со бејзик, фортран, ДОС и се понатаму што иде, ако знаеш да напишеш само една команда во конзолата ја одма го фрлам компјутерот и купувам нов :D сведоци сме на појавата на првите дигитрони и првите персонални компјутери ZX 80, спектрум, комодоре, да тие што се приклучуваа на телевизор, првите тразистори, касетофони, тв во боја, музички системи (патем уште во подрум си го чувам столб системот техникс 2х 80 вати од 1980) година, треба да го проверам арно ми текна, кои ли журки беа правени потоа сведоци и играчи на првите видео игри и уште на што не...
А најбитното ... горд сум и благодарен што живеев во времето кога се ствараше најдобрата рок, поп и диско музика на сите времиња.. ова денес е срање, слушни го и заборави...
Со еден збор времиња на творештво....
А, бе денес и не се ни сексате,... само фрлате токени, кредити на таканаречени веб модели и дркате пред екран.

. Мене младоста ми се Бранко
од ова се е јасно од кај ти се бесот и љубомората ..... негде од 92-рата и две три години потоа во ерата на најголемата пљачка на општествената имовина .... просек 50 тогашни марки плата, ако и тоа им го дадеа, плати каснат по пола година, кој немал заштеда од под перница од бивша југа за храна трпел, девизите заробени и опљачкани......

кои бе факти за физичкиот изглед си покажал, рекла казала.... ти ставив фотка од тогашната „кошаркарска“ екипа.... :D ... ама не тоа се игнорира....
....типична постапка на теоретичари на заговор, игнорирај го очигледното....и лупај глупости

... а тој твој толку „обожаван“ Тито .... дали бил сељак, бравар,(си се фатил за ова ко слеп за стап) дали бил заменет или дали бил киднапиран од вонземјани и лоботомиран и апдејтиран со знаења па вратен да го прави тоа што го правел и не е така битно.... битно е дека нешто направил за сите нас на балканот што со векови никој не го направил а кое овие денешниве веке го поминале и повеќе од половина пат да тоа го урнисаат и пак станеме третокласна вукојебина.
Сега бе и не ми се иде на граница, не третираат ко криминалци и ни земаат податоци како на лоповите во полициска станица.... која ли разлика, кога ќе го порано видеа оној црвениот пасош со шесте факели и не ни го отватаа ни печат не удирааз за влез/излез, освен грците и бугарите.... само welcome кажуваа.

Последно уредено:
битно е дека нешто направил за сите нас на балканот што со векови никој не го направил а кое овие денешниве веке го поминале и повеќе од половина пат да тоа го урнисаат и пак станеме третокласна вукојебина.
Нема грешка

Највеќе направи за Егејците, капа доле за тоа нема што (y)

Нема грешка

Највеќе направи за Егејците, капа доле за тоа нема што (y)
Aj да не ја шириме натака!

По истава логика исто и за корушките словенци ...
ама ја лапна Истра и пола далмација од италијаните... како викаат ...компезација :D
... ама тоа се други теми.и приказни......

Последно уредено:
Да Југославија била толку совршена што веднаш штом умре државата почна да се распаѓа, економијата се удави во долгови, а „братството и единството" експлодираше во национализам. Баш стабилен систем.
Луѓето денес често ја паметат Југославија преку евтин бензин, море и црвен пасош, ама некако забораваат дека:

- имаше еднопартиски систем
- немаше вистинска слобода на говор
- критика на власта не се наградуваше баш со демократска дебата
- постоеја места како Голи Оток
- а економијата функционираше и на кредити што подоцна стигнаа на наплата.

Во суштина, Југославија беше држава што со децении ги држеше под тепих етничките и политичките проблеми, додека пропагандата убедуваше дека сите живеат во историска хармонија. И нормално, кога попушти контролата целиот „совршен систем" се распадна со војни.
Носталгијата е разбирлива. Секое минато изгледа поубаво кога човек ги памети младоста и сигурноста. Но тоа не значи дека државата била успешен модел. Ако нешто се распадне толку драматично иако можеби проблемот не бил само во „лошите луѓе по Тито" туку и во самиот систем.

Да Југославија била толку совршена што веднаш штом умре државата почна да се распаѓа, економијата се удави во долгови, а „братството и единството" експлодираше во национализам. Баш стабилен систем.
Луѓето денес често ја паметат Југославија преку евтин бензин, море и црвен пасош, ама некако забораваат дека:

- имаше еднопартиски систем
- немаше вистинска слобода на говор
- критика на власта не се наградуваше баш со демократска дебата
- постоеја места како Голи Оток
- а економијата функционираше и на кредити што подоцна стигнаа на наплата.

Во суштина, Југославија беше држава што со децении ги држеше под тепих етничките и политичките проблеми, додека пропагандата убедуваше дека сите живеат во историска хармонија. И нормално, кога попушти контролата целиот „совршен систем" се распадна со војни.
Носталгијата е разбирлива. Секое минато изгледа поубаво кога човек ги памети младоста и сигурноста. Но тоа не значи дека државата била успешен модел. Ако нешто се распадне толку драматично иако можеби проблемот не бил само во „лошите луѓе по Тито" туку и во самиот систем.
Ооооооо уште еден од теориите на заговор.....
биди „паметен“ ко што си и не лупај овде глупости .... оди таму дрви го во темата Месечината, дали навистина слетавме?

Ок околу браварот!
Ама што има врска каква боја е кравата ако дава доволно млеко?
Плус и не ја клоца кофата на крај.
Види, син ми е тука, ваша генерација. Ние се разбираме, точно, он фати од градењето на куќата, помагање на поголеми проекти кај мене, учење на вистински факултет, брод, терен планина, терен на 50 степени.
Тој знае повеќе ИТ вештини од мене, ама јас имам 67 години километража. Јас сум одел прв, на куќата, на теренот па и на каса.
Не може он мене да ме учи како се срка чкембе чорба.
Ова е адаптација на една кумановска изрека: не учи старца како се мацав јајца!
Секоја чест и на вашата генерација, не велам не. Ама имај почит кон корените. Докторките не се бумерки мислам.
За децава немам коментар, рано е за нив!
Така е. Не ве учиме вас да сркате чорба и не ги учиме децава да стискаат ентер туку обратно. Нив ги улчиме да сркаат чорба а вас да стискате ентер.
Ние сме единствени што не сме премлади за вашата работа и не сме престари за нивната затоа што двата периода ги фативме во полн потенцијал.
Децава иначе не се премлади и не е рано. Најстарите се веќе 26-27 год. Вашите татковци и дедовци на овие години имале жена, 3 деца и 2 куќи изградено и тоа преживеани со трауми од 2 светски војни. Овие сега до толку се западнати во декаденција што уште не знаат кој покемон се.

Околу браварот и пуропушачот сакам да им доловам на таксито и лавчево дека у денешна доба на овој проток на информации не треба да бидат игнорантни на секоја критика. Помина времето на едноумие.
Џабе не те цитирав дали на оваа или на друга тема дека треба да чуе мислењето и на усташите, четниците, балиите, верниците, антикомунистите, русофилите, бугарашите....
Од сите тие мислења и плус од партизанското и скојевското мислење ќе се извлече еден заклучок која бил Тито, што била Југа, чинел сиситемот, не чинел, полицијата чинела, не чинела...

Кога ја спомна кравата, мене ми се сомнителни намерите чим некој од надвор става негова марионета на власт со украден идентитет од некој бравар- партизан.
Зашто ова дали функционирало ти кажав мое мислење, среќни околности и многу паметна, итра и образувана личност што знаела тоа да го користи. И у никој случај тоа не го можел бравар.
А со оглед на тоа како заврши таа држава и тој систем очигледно не функционирало.

Back
На врв Bottom