Да, ако се прифати наративот за некаква си граѓанска војна.
Ако пак се погледне со малку разум (ако е демократски се е попусто) вистината е дека името граѓанска војна е само ПОКРИТИЕ за да се изврши геноцид врз Македонците и пред се е водена да се оневозможи решавање на прашањето на Македонците во ГЕЈлада.
Револуционерите се нарекувале ДАГ .... демократска армија на грција под команда на грчката комунистичка партија водена од Никос Захаријадис потпомогната од СССР. Се проценува дека имала околу 35 000 борци од кои околу половина биле етнички македонци од егејска Македонија нешто малку и доброволци од Македонија заведени дека се борат за Македонија, оние подолу во грција изгледа не биле баш заинтересирани за борба, некако пропагандата не стигнувала до нивните уши.
И да, и јас погоре напишав ... и да се реши македонското прашање.
Изговор е дека со автобуси ги вадеа од Арачиново?
Изговор е дека странските правеа притисок?
Изговор е дека Сорос и странски служби го финансираа падот на Македонија?
Ти добар си иначе?
Па се пуваш наоколу како вие некој фактор сте биле а сега овие генерации усрале..
Вие банана држава оставивте која беше дебело осакатена од федерацијата
Згора на тоа најде тука муда за бубрези да продаваш
Па што плукаш на секое по новите генерации? Ниту власт сме виделе, ниту пак опозиција така да не бамбори многу, цела моја генерација си фати метак после куртонската револуција
Немој да ми говориш за нешто што сум го доживеал од првиот до последниот ден.
Појма немаш за настаните од 2001-та! Кој е креаторот и со која цел е...
Жалам но тоа е вистината за смо 3 децениии успеавте да ја редифинирате Македонската држава и да отпочнете процес на бугаризација!
Тоа што одбивашп да ја прифатиш реалноста не сум јас виновен, верувај.
Никој не ве стави (таа генерација) ниту некој ја праша ниту некој ја слушаше, така да има и субјективни и објективни околности, јас само за квислинзиве.
Повторно ме обвинуваш за немоќта (импотентноста) на новите генерации, како ти доајџаат вакви идеи.
Исто и претходните генерации ама тебе тоа не ти смета постојано да плукаш по нив! (да им лепиш етикети југоносталгичари и секакви други срања)
Тоа што сте фатиле метак го препознавам како... и би ве наградил со чин Генерал Јаничар или Дезертер!
Сосема демократски нели
Никој не ве стави (таа генерација) ниту некој ја праша ниту некој ја слушаше, така да има и субјективни и објективни околности, јас само за квислинзиве.
Да, ако се прифати наративот за некаква си граѓанска војна.
Ако пак се погледне со малку разум (ако е демократски се е попусто) вистината е дека името граѓанска војна е само ПОКРИТИЕ за да се изврши геноцид врз Македонците и пред се е водена да се оневозможи решавање на прашањето на Македонците во ГЕЈлада.
Па да де ама да не навлегувам до толку у детали но би требало барем на нас ко Македонци да ни е јасно зошто Тито де тргал де се повлекувал од егејска.
Од тогаш и му почнале фрките со Сталин.
Па да де ама да не навлегувам до толку у детали но би требало барем на нас ко Македонци да ни е јасно зошто Тито де тргал де се повлекувал од егејска.
Од тогаш и му почнале фрките со Сталин.
Ете ние се разбираме и да имаме некои недоразбирања.. ама со инатов магарешки што не обвинува дека ја уништивме државата нема разбирачка, одбива да одговара на поставени прашања и си тера по негово
Ти го прашуваш кажи што знаеш за тој период да споредиме он финти ти пушта мисли ние мали деца сме..
Па да де ама да не навлегувам до толку у детали но би требало барем на нас ко Македонци да ни е јасно зошто Тито де тргал де се повлекувал од егејска. Од тогаш и му почнале фрките со Сталин.
Избегнато е она што се случи во 1968 година во Чехословачка.
И не му требало уште една војна после штотуку една завршена во која е изгубено поеќе од 10% од населението од предвоена бивша југославија а остатокот доста осиромашен
Ами што ми викаш, можеш да бидеш појасен (ова само за заебанција инаку подолу во коментарите стануваш јасен како ден ).
Тоа што сум заборавил Полска да ја стаам во низата ништо не значи.
Како сеа научна фантастика, зарем навистина не си слушнал за проектот Балканска Федерација.
На нетов нема извори особено не кредибилни ама прашај го дедо ти сигурно знае повеќе од твојата ВИ.
Ако пак си за сериозни разговори имаш друштво на демократи (како оној што коментирал потоа) овде кои се живо заинтересирани за сериозни разговори.
Претпоставувам на хартијата се запишани твоиве бисери, моето мозоче остави го за возрасни и не е предмет на дискусија или е!
Аха имало интервенција, тоа е оправдување(изговор).
Вие возрасните можете да се фатите за најдолгото од трите и да врескате револуција. (бесплатен предлог)
Малку ти беше мојот мозок па отиде понатаму почна и да ме храниш.
Ништо чудно од ...., навикнат сум на демократи како тебе.
Па зошто се резилите и за тоа ли сум ви виновен и подзастане малкуцка многу правите нема да остане ништо за тие после вас.
Би ти предложил да поднамалиш со следење на глупостите од српските шарлатански сајтови ептен си се залетал.
Черчил играл па не играл, алоооооо Дража работел со нацифашистите и тоа ли не го знаеш значи Черчил можел да лае на месечината ама неговиот пијун немало никогаш да помине, други времиња биле не гледај од денешен аспект.
И не тропај глупости како, “...тогаш браварот од Кумровец без прст го киднапираат и на негово место доаѓа белорускиот свирач на клавир“ вакви лудории ни ВИ не би можела да смисли ама не е тоа проблем ќе ти смее цел форум затоа најдобро да престанеш да се бламираш.
Трст Солун и останато што си надробил се обични спинови и немаат врска со вистината.
Имав можност да зборам со сведоци од тие настани/време ... како на пример 9-та Бригада 4-ти Баталијон распоредн во Пољанско кога стигнале колку чекале и се што се случувало но не би да замарам сето тоа е добро обработени и познато.
Граѓанската војна е само изговор за Геноцид врз Македонците.
Тоа е војна Против Македонците од егејскиот дел, а за да нема реакции демек е некаква си граѓанска војна, на кои им е ветена автономија ако се борат против нацифашистите...
Најголемиот ОТПОР и воени акции против нацифашистите во ГЕЈлада се одвиваат на територија на Егејкса Македонија понадолу од Олимп имало само симболичќни акции кои подоцна со маркетинг се пласирани..., најголемо учество по бројност се МАКЕДОНЦИТЕ....
Првата акција е на територија на Егејска Македонија могу порано од познатите востанија во БиХ, Србија, Хрватска ... додека тие Македонски единици од Беломорска Македонија не се ставени под контрола имало претпазливи потези од страна на врховниот штаб на НОВ на Македонија и Југославија!
Автоматски споено мислење:
Да понатаму, се конструкции за ретуширање на историјата.
Се насетуваат мотиви ама ај друг пат.
Во какви заблуди живееш тоа не е можно. Ќе ти кажам само дека Тито го нема повеќе нема потреба да се плашиш дека ќе те носат на Голи Оток ако признаеш некоја вистина или пак ако прифатиш некоја вистина што до 1980 била забранета.
Кажи ми само дали сериозно веруваш дека полуписмен бравар од хрватска селендра има капацитет да научи 3 странски јазика, да научи да свири клавир, да научи профи да фотографира и што уште не ?
На страна фактот што браварот бил 1.90м висок (типичен динарски тип на човек) без еден прст на едната рака а пуропушачов бил 1.67м со сите 10 прсти.
Ете ние се разбираме и да имаме некои недоразбирања.. ама со инатов магарешки што не обвинува дека ја уништивме државата нема разбирачка, одбива да одговара на поставени прашања и си тера по негово
Ти го прашуваш кажи што знаеш за тој период да споредиме он финти ти пушта мисли ние мали деца сме..
Си живее у некоја делузија дека ќе му се сјебат спомените на детството и младоста ако си признае дека тој што цело време го идеализирал испаднал дека го манипулирал.
А не сфаќа дека готово е и возот одамна е поминат.
Во какви заблуди живееш тоа не е можно. Ќе ти кажам само дека Тито го нема повеќе нема потреба да се плашиш дека ќе те носат на Голи Оток ако признаеш некоја вистина или пак ако прифатиш некоја вистина што до 1980 била забранета.
Кажи ми само дали сериозно веруваш дека полуписмен бравар од хрватска селендра има капацитет да научи 3 странски јазика, да научи да свири клавир, да научи профи да фотографира и што уште не ?
На страна фактот што браварот бил 1.90м висок (типичен динарски тип на човек) без еден прст на едната рака а пуропушачов бил 1.67м со сите 10 прсти.
Си живее у некоја делузија дека ќе му се сјебат спомените на детството и младоста ако си признае дека тој што цело време го идеализирал испаднал дека го манипулирал.
А не сфаќа дека готово е и возот одамна е поминат.
Немој да ми говориш за нешто што сум го доживеал од првиот до последниот ден.
Појма немаш за настаните од 2001-та! Кој е креаторот и со која цел е...
Жалам но тоа е вистината за смо 3 децениии успеавте да ја редифинирате Македонската држава и да отпочнете процес на бугаризација!
Тоа што одбивашп да ја прифатиш реалноста не сум јас виновен, верувај.
Повторно ме обвинуваш за немоќта (импотентноста) на новите генерации, како ти доајџаат вакви идеи.
Исто и претходните генерации ама тебе тоа не ти смета постојано да плукаш по нив! (да им лепиш етикети југоносталгичари и секакви други срања)
Тоа што сте фатиле метак го препознавам како... и би ве наградил со чин Генерал Јаничар или Дезертер!
Сосема демократски нели
Значи смешен испаѓаш овде. Мене ме напаѓаш дека сум подпаднал под српска пропаганда а ти овде баш ја цитираш српската пропаганда дека треба да се изјасниме дали сме југословени или бугарофили .
Како прво и основно граѓанската војна во грција била обид за социјалистичка револуција а не за нешто во врска со Македонија.
Нашиве таму биле наголемо превеслани од грчката комунистичка партија со давање на лажни ветувања ради собирање на топовско месо... и на крај го добиле најголемиот од поголемите. Ништо чудно да и британската агентура го поттикнала бунтот со цел да ги решат комунистите во грција и македонското прашање таму.
По војната се што се изјаснило за грк и се откажало од комунизмот било рехабилитирано а другите добиле вечен бан за влегување во грција
Тито уште предходно да го одебел Сталин, можен на Грците да им го направи истото Русија што го прави у Украина. Под изговор на бранење малцинство и историски ревизионизам да си ја земе Егејска . Ем Југославија ќе имала излез на Средоземно море, ем ние ќе сме биле обединети и дури сега многу повеќе млади ќе го сакаа и ќе му се клањаа на маршалот.
А така му викаат затоа што 2 години после крајот на ВСВ ќе започнела ТСВ во случајот со Трст. Во случајот со Солун, посоле дешавката со Трст, Сталин го седнал превентивно и му рекол не се мешај, Грција не е наш двор. Затоа и Тито меѓу редови ни кажал, јбг другари од горе ни е кажано да ги одебеме вашиве у Грција па ете ќе испаднеме хумани и ќе ги примиме бегалците. И после веќе кога Георги Димитров гледа колку е саатот со Сталин и затоа сака федерација со Тито. Америте гледаат погодна прилика и му викаат на Тито : тргни се од Сталин ќе ти дадеме неповратни кредити, да пушиш у белата куќа и да го ебеш цел Холивуд. Кој не би прифатил вакво нешто ?
И после им праел филмови на југословениве дека многу голема умештност и покажување муда била таа што запалил пура, сите ни се клањале бла бла. Филмови за проста раја.
А уставри САД затоа и после грчко - турската војна одма двете ги прибираат кај нив у НАТО. Балканов од скоро цел советско комунистички на крај останува само со бугариве и романциве.
А за све ова се криви наследниците на Сталин што не знаеле да повлечат црвена линија, затоа сега после 60 години им се дојдени пред Москва.
Ова како Мали Ѓокица рскажува филм, сибеш векот!
Ок, многу од ова држи вода т.е. така е од сегашна гледна точка. Ама тогаш сите си ги испитувале силите и гледале кој ќе апне повеќе. ФНРЈ не успела да ги вклучи Пиринска, Егејска и Трст, ама Истра ја апнала мазно.
Не дека Тито не сакал поголема држава, едноставно имал долг кон Англија и Русија. Во овој свет ништо не е џабе, како што знаеш!
Ова како Мали Ѓокица рскажува филм, сибеш векот!
Ок, многу од ова држи вода т.е. така е од сегашна гледна точка. Ама тогаш сите си ги испитувале силите и гледале кој ќе апне повеќе. ФНРЈ не успела да ги вклучи Пиринска, Егејска и Трст, ама Истра ја апнала мазно.
Не дека Тито не сакал поголема држава, едноставно имал долг кон Англија и Русија. Во овој свет ништо не е џабе, како што знаеш!
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.