Успехот на една операција се мери исклучиво според исполнување на целите на операцијата и вложеното за тоа.
Инаку, можда Русија утре да каже - ние им уништивме волку на Украинците и победивме, а ни Донбас го освоиле, ни правата на Русите у Украина ги обезбедиле.
Израел и САД никогаш немаа јасни цели, освен можда една ставка - Иран да се откаже од било каква нуклеарна програма.
Објективно, стартешката цел на САД е контрола на иранската нафта (како во случајот на Венецуела).
Ако немаа јасни цели, како ќе процениме дали победија или загубија?
Уште помалку кога судирот не е завршен (моментално е примирје).
Не ми го објаснувај на мене тоа, јасно ми е како ден и ноќ дека американците и Израелците го папаа намиен, туку дај објасни му го тоа на овој ќелавково.
Пензиониран капетан му соли памет на мајорот.
Јасно му е на Скот Кели се, човекот тера демократска пропаганда.
Титулата капетан не му доаѓа од ниту една гранка од армијата. Но како ти би знаел.
Скот Кели зборува за ризикот од потрошена напредна муниција. Нешто што никој го нема потврдено.
Не зборува кој го папал. Тоа го знаат сите.
Според нивна логика и Јапонија победи во ВСВ.
Ова е оддалеку најуспешната масовна воздушна кампања било кога во историјата на САД.
@Joey-Jojo Jr. Shabadoo е во право во врска со успехот во постигнувањето на целите, иако конфликтот е далеку од готов, но ако погледнеме од тактичко ниво, операцијата е чиста десетка.
30+ денови Американците (и Израелците) имаа непречена воздушна доминација над Иран, постигнувајќи рани успеси како што е потиснувањето и уништувањето на непријателската противвоздушна одбрана.
За сето тоа време, имаат само два соборени авиони. Како за пример, за време на Пустинска бура, само во првиот ден губат 7 авиони и вкупно 70 во текот на 40тина денови бомбардирање.