Lifestyle или продавање на илузија?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
6.190
Поени од реакции
10.907
Lifestyle или продавање илузија...
Во последниве години сè почесто гледаме „совршени“ животи на интернет.
Скапи часовници, фитнес тела, луксузни ресторани, мотивациски цитати, „grind mindset“, self-help гуруа и endless hustle.
Но прашањето е:
Дали денес lifestyle навистина значи квалитетен живот…
или станува збор за продавање илузија?
Имам чувство дека огромен дел од модерната култура се базира на perception, не на реалност.
Луѓето повеќе инвестираат во изглед на успех отколку во вистински мир, карактер или стабилност.
Се продава приказна дека ако носиш одреден парфем, возиш одреден автомобил или живееш „Instagram aesthetic“ — автоматски вредиш повеќе.
А најироничното е што многумина изгледаат како да живеат dream life… додека во реалност:
се во долгови, се психички исцрпени, зависат од туѓо одобрување,
и постојано глумат верзија од себе.
Дури и self-help индустријата често продава чувство на прогрес без реална промена.
Гледаш мотивациски видеа, купуваш курсеви, слушаш podcasts… и имаш чувство дека напредуваш, а всушност стоиш во место.Маркетингот денес не продава производ.
-Продава идентитет.
-Продава фантазија.
-Продава статус.
Можеби затоа луѓето повеќе не знаат што навистина сакаат — туку што треба да поседуваат за да изгледаат „успешно“.
Не велам дека амбицијата, стилот или парите се лоши.
Но кога целиот живот станува перформанс за публика — тогаш lifestyle лесно се претвора во илузија.
Што мислите вие?
Денешниот „lifestyle“ е вистински начин на живот… или добро спакуван маркетинг?

Lifestyle или продавање илузија...
Во последниве години сè почесто гледаме „совршени“ животи на интернет.
Скапи часовници, фитнес тела, луксузни ресторани, мотивациски цитати, „grind mindset“, self-help гуруа и endless hustle.
Но прашањето е:
Дали денес lifestyle навистина значи квалитетен живот…
или станува збор за продавање илузија?
Имам чувство дека огромен дел од модерната култура се базира на perception, не на реалност.
Луѓето повеќе инвестираат во изглед на успех отколку во вистински мир, карактер или стабилност.
Се продава приказна дека ако носиш одреден парфем, возиш одреден автомобил или живееш „Instagram aesthetic“ — автоматски вредиш повеќе.
А најироничното е што многумина изгледаат како да живеат dream life… додека во реалност:
се во долгови, се психички исцрпени, зависат од туѓо одобрување,
и постојано глумат верзија од себе.
Дури и self-help индустријата често продава чувство на прогрес без реална промена.
Гледаш мотивациски видеа, купуваш курсеви, слушаш podcasts… и имаш чувство дека напредуваш, а всушност стоиш во место.Маркетингот денес не продава производ.
-Продава идентитет.
-Продава фантазија.
-Продава статус.
Можеби затоа луѓето повеќе не знаат што навистина сакаат — туку што треба да поседуваат за да изгледаат „успешно“.
Не велам дека амбицијата, стилот или парите се лоши.
Но кога целиот живот станува перформанс за публика — тогаш lifestyle лесно се претвора во илузија.
Што мислите вие?
Денешниот „lifestyle“ е вистински начин на живот… или добро спакуван маркетинг?
Сам постави прашање и сам (точно) си го одговори!
Денес се фејк, фасада, лага... цели животи им се лажни, цели врски, бракови..

Токму тоа е поентата.
Порано луѓето градеа живот па покажуваа статус. Денес прво се покажува статус а животот често како и да не постои зад него.
Ми се свиѓа што конечно почна да ја сфаќаш преварата зад сите оние "self help" срања, курсеви, книги..
Уште со васер-вагата да те исправиме и бомбона ќе бидеш ;)

П.С. еден е животот, тури им к*рот што мислат другите!
Можда патиките ми се мршник нечисти, ама на никој не должам пари, си го терам моето, и ме заболе кој-што мисли за мене!

П.П.С. на лагата и се кратки нозете! Ќе ме излаже мене, ама не може вечно да се лаже сама!
Еден ден ќе стане "трула вишња" или ќе се освести дека веќе е доооолго!
Ќе се заврти самата назад...
Реци го карма, реци го како сакаш..

Не е толку дека е фејк колку што никој не ги прикажува негативните работи во животот па се ствара перцепција на идеален живот. Материјалното е најчесто на лизинг/кредит, духовното е моментален изблик на некоја среќа а уствари е 99% тековни животни проблеми што ги имаме сите.

Не треба да се придава значење на постови на соц мрежи дека луѓето по природа не се самокритични и секогаш сакаат да се претстават во најдобро светло кое најчесто е лажно.

Ми се свиѓа што конечно почна да ја сфаќаш преварата зад сите оние "self help" срања, курсеви, книги..
Уште со васер-вагата да те исправиме и бомбона ќе бидеш
Мојата поента не е дека знаењето е лошо.
Туку дека денес многумина продаваат persona на „успешен човек“ а не вистинска мудрост или искуство.

Има корисни работи во self-help, но денес премногу луѓе заработуваат од туѓа несигурност.
Наместо реален развој, често се продава допамин, мотивација и чувство дека „нешто правиш“.

Не е толку дека е фејк колку што никој не ги прикажува негативните работи во животот па се ствара перцепција на идеален живот. Материјалното е најчесто на лизинг/кредит, духовното е моментален изблик на некоја среќа а уствари е 99% тековни животни проблеми што ги имаме сите.
Токму тоа и е суштината. Не мора нешто да биде целосно лажно за да создава лажна перцепција.
Кога постојано се прикажуваат само highlight моменти а никогаш реалноста зад нив луѓето почнуваат да веруваат дека сите други живеат подобро од нив.

А вистината е дека скоро сите водат свои борби само денес повеќе се филтрира животот отколку што се живее.

Тоа е фејк затоа што е бизнис, идејата е види ме како живеам, автоматски значи следи ме ти и плус милиони други да можам да монетаризирам фејкерството. Иначе ја ако имам милиони ме заболе да праам за инста риилсови да се докажувам на рандом човек колку добро живеам. То лично мене ме заболе и сега, без милионите нели:D, ама јас не се себепромовирам ко бренд.

Па не се збори тука по дифолт за инфлуенсери, него општо секој еден од нас профилот на инстаграм ни е 3.000 евра просечна плата а не онаа од 400 што е реалност. Додади на тоа среден среќен живот на инстаграм и фб а во суштина разводи тепачки фамилијарни караници деца негледање…ај на тоа додади и дека си среќен што ќе споделиш на Линкдин некаков си небитен апдејт што ќе ти ја качи платата за 287 фенинга ама другите да си речат гази овој/оваа.

Внимание си сакаат сите.

Уште со васер-вагата да те исправиме и бомбона ќе бидеш ;)

П.С. еден е животот, тури им к*рот што мислат другите!
Можда патиките ми се мршник нечисти, ама на никој не должам пари, си го терам моето, и ме заболе кој-што мисли за мене!

П.П.С. на лагата и се кратки нозете! Ќе ме излаже мене, ама не може вечно да се лаже сама!
Еден ден ќе стане "трула вишња" или ќе се освести дека веќе е доооолго!
Ќе се заврти самата назад...
Реци го карма, реци го како сакаш..

Целосно се согласувам за болдираното.
Има една која е онака нормален просек а очекува да најде принц со топ стандард.
А времето лета... И таа одбива просечни и пристојни типови, и постојано менува партнери за авантури и промискуитетна е како да е женска верзија од ,, Чарли Харпер од Два и пол мажи" и баш ќе најде топ лига богаташи типови кога и таа е веќе 34.
А сестра и е превртлива и глуми дека и е жал за сестра и, ама игра дупла игра заедно со својот маж, им одговара оваа да остане таква и во иднина да тие двајца со своите деца го лапнат пленот од недвижностите на родителите и немажената сестра.
Дури и пред колешки зборува за својата сестра: ,, имаше повеќе пати со различни партнери незаштитени сексуални односи ама не успева да остане трудна".
Такво нешто не се зборува од интимност и приватност за своја сестра, ама оваа така ја омаловажува и во старт ја саботира, намерно за да разберат за ова и многумина други и нема да ја сакаат за сериозно.
Ок, поради таа промискуитетност може многу користела секаква заштита и контрацепција па тоа и донело штета во репродуктивни органи, ама тоа не треба да се зборува наоколу.
Ама целта ги оправдува средствата? Да се лапнат стан, куќа и викендица од сестра и родителите, мизерија.
Уште и зборува пред колешките како нејзин маж и кажал како и зошто родителите и купиле половно авто за 7.000 евра а на неа не и купиле половно авто за 7.000 евра туку за само 3.500 евра. Веќе со маж и се намериле за пленот како јастреби да грабаат.

Такво нешто кога не остануваат плодни кравите и свињите не го кажуваат ниту сточарите, од мака не го зборуваат тоа, и за да не им тераат сеир другите луѓе.
А оваа тоа го кажува ладно без никакво чувство кон својата сестра.
И уште има швалери исклучиво од рамковните ( цела установа и вработените знаат, дури и неколку рамковни од терен кога ќе дојдат во канцеларии по службена потреба од околу и фрлаат муабети и ја дриблаат, рамковните се гордеат што легнуваат каурка), го изневерува мажот ама нему не му е тоа битно, тој тоа знае само битно му е плен да лапнат.
Тоа не се луѓе.

Целосно се согласувам за болдираното.
Има една која е онака нормален просек а очекува да најде принц со топ стандард.
А времето лета... И таа одбива просечни и пристојни типови, и постојано менува партнери за авантури и промискуитетна е како да е женска верзија од ,, Чарли Харпер од Два и пол мажи" и баш ќе најде топ лига богаташи типови кога и таа е веќе 34.
А сестра и е превртлива и глуми дека и е жал за сестра и, ама игра дупла игра заедно со својот маж, им одговара оваа да остане таква и во иднина да тие двајца со своите деца го лапнат пленот од недвижностите на родителите и немажената сестра.
Дури и пред колешки зборува за својата сестра: ,, имаше повеќе пати со различни партнери незаштитени сексуални односи ама не успева да остане трудна".
Такво нешто не се зборува од интимност и приватност за своја сестра, ама оваа така ја омаловажува и во старт ја саботира, намерно за да разберат за ова и многумина други и нема да ја сакаат за сериозно.
Ок, поради таа промискуитетност може многу користела секаква заштита и контрацепција па тоа и донело штета во репродуктивни органи, ама тоа не треба да се зборува наоколу.
Ама целта ги оправдува средствата? Да се лапнат стан, куќа и викендица од сестра и родителите, мизерија.
Уште и зборува пред колешките како нејзин маж и кажал како и зошто родителите и купиле половно авто за 7.000 евра а на неа не и купиле половно авто за 7.000 евра туку за само 3.500 евра. Веќе со маж и се намериле за пленот како јастреби да грабаат.

Такво нешто кога не остануваат плодни кравите и свињите не го кажуваат ниту сточарите, од мака не го зборуваат тоа, и за да не им тераат сеир другите луѓе.
А оваа тоа го кажува ладно без никакво чувство кон својата сестра.
И уште има швалери исклучиво од рамковните ( цела установа и вработените знаат, дури и неколку рамковни од терен кога ќе дојдат во канцеларии по службена потреба од околу и фрлаат муабети и ја дриблаат, рамковните се гордеат што легнуваат каурка), го изневерува мажот ама нему не му е тоа битно, тој тоа знае само битно му е плен да лапнат.
Тоа не се луѓе.
Човек што има и какви има на Светов... Господ да не чува само!
Не за џабе ми е во потпис: подобро кошмарен крај него ли кошмар без крај!

Човек што има и какви има на Светов... Господ да не чува само!
Не за џабе ми е во потпис: подобро кошмарен крај него ли кошмар без крај!

Уште хиените од жени колешки кришно се играа со мене емотивно изминатиот период.
Како ќе прават експеримент со мене и со спомената особа за евентуално спојување.
А во тоа спојување немаше да има еднаквост и почит, јас ќе требаше да бидам полтрон, т.е да трпам се, бидејќи не сум топ лига и ќе требаше да бидам само средство за таа девојка да се легализира пред јавноста а таа и натаму да продолжи со ,, слободен живот со други мажи" .
Не ми пречи бурно минато со многу партнери, не ми пречи ниту ако таа особа не може да забремени, се е тоа прифатливо. ( сестра и тоа отворено зборуваше на колешки дека таа не може да забремени, и штом нема да има деца и во брак ќе продолжи да живее како што сега живее како да е сингл).
Ама да продолжи така да прави слободен живот а јас да трпам, е тоа нема да може.
Таква капитулација не прифаќам, тоа така капитулирале држави пред Хитлер.

Ама јас ги открив, и намерно на едната од трите змии во канцеларија и пишав во порака дека се знам и не сум заинтересиран за таа девојка, (бидејќи знаев дека таа алапача се ќе пренесе на сестрата од девојката и на остатокот од женските хиени во фирмата) ама свесно така одиграв за да ги откачам со таа нивна изопачена комбинација.
И резултатот е: жените на работа како хиени се групираа против мене, еј ненормална работа како се солидарни дури и кога се виновни и откриени.

Па почнаа кон мене со напади:
,, не си ти за жена да имаш"
,, никој не те сака ако не си богат во оваа држава"
,, ќе му најдеме богата и ситуирана жена од поголема возраст"
а тоа го кажуваа од бес и револт дека ги открив и дека прв ги откачив за првобитната девојка каде јас требаше да трпам недостојни работи.
Се изживуваа врз мене поради мојот економски статус, ги трпев.
Дури и едната од хиените на наговор на сестрата на девојката во приватна порака на Инстаграм ми испратила безобразно видео со некаква жена од 50- тина години како луда оди со вагина, ама после 1 ден видеото се брише автоматски од Инстаграм и ова намерно ми го испратиле на Инстаграм. Ама затоа конверзацијата на фејсбук не може да се избрише и тоа е доказ.
А ги блокирав хиените да не можат да ми праќаат пораки на фејсбук, инстаграм, вибер, ватсап, можат само смс порака да пратат а ако и таму испратат безобразно и таму ќе ги блокирам, ама дека за да блокираш некого за смс порака автоматски се блокираат и за телефонски повици и ајде може ќе ми требаат службено за работа па не ги блокирав, знаат за ова претпоставените.
Ме блокираше сестрата на девојката, голема работа, и така имам вишок пријатели на фејсбук.
Покажав што требаше од докази и кажав на раководителот на работа и на генералниот директор и тие се на моја страна и веќе има стегање на каишот за хиените, не можат да престојуваат во туѓи канцеларии, да пуштаат грејалица и клима во Мај, да пуштаат гласна музика и добија дополнителни работни задачи за да им помине време.
Ама јас ниту милиметар не им попуштив, и не им обрнувам воопшто внимание, а камоли муабет да им правам.
Ич не им правам разговор, си терам по свое и шефовите и генералниот се знаат и се на моја страна.
Ги откачив трулежите, и подобро на време што така направив.
Не ми треба брак и врска без достоинство. Подобро достоинствено сингл, ќе си перам и пеглам и ќе си готвам, отколку ужаси да трпам.
Виделе тивок и повлечен човек па ајде ќе му правиме што сакаме со ултиматуми.

Баш како текстот од потписот за кошмарен крај, а може и она од Диво месо:
- Димитрија: Ќе има војна.
- Марија: Доста беше и ваков мир..

Или од конфликтот Русија - Украјина:
Путин: ,, кога ќе дојде до неизбежен судир подобро е да први удрите отколку да чекате да ве нападнат".
И кога Украинците беа нападнати на змискиот остров, и на Руски ултиматум за предавање на островот, Украинците им кажаа: ,, * бете се".

Така и јас не им попуштив на хиените. И прв ја почнав неизбежната разврска.

Back
На врв Bottom