Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
За нас големо, голем настан....
но напишав од османлиска перспектива гледано.
350 000 турска војска,... пешадија, артилерија, логистика и медицина, но сите борбени единици не биле вклучени директно во борбите, добар дел од нив обезбедувал поширока околина за спречување на ширење на востанието..... но и востаниците во добар дел се навремено повлекле , останал „мал“ дел од нив да води однапред изгубена битка.. Османлиите целиот бес го истуриле врз цивилното население

1.000 убиени
200 опожарени села ....... како се движеле према Крушево, се по пат палеле
4.700 убиени жени, деца и стари луѓе
3.000 обесчестени жени и девојки
70.000 обездомени
30.000 бегалци во Бугарија

Според тоа погоре изгледа наредбата од султанот била .... крв до колена да тече.
Те сфаќам, но сепак и од нивна гледна точка не е баш мало кога 1/3 од целокупен капацитет се праќа во Македонија за да го загуши востанието, без разлика на улогите кои ги имале

И покрај тоа што немале нашите капацитет да се одбранат, тоа што истото траело повеќе од месец дена кажува дека не било баш толку мало за нив

Помалку од третина се повлекуваат, тоа е точно, но сепак востанието што било планирано по иницијатива на Гоце можело да стигне до многу подобра одбрана и многу поголема бројност.
Долгоочекуваното оружје и ресурсите биле изгубени и од таму се разжарува незадоволството кај народот.

Ваквата реакција на народот е испланирана и за тоа прстот треба да се впери и на исток и на југ

Те сфаќам, но сепак и од нивна гледна точка не е баш мало кога 1/3 од целокупен капацитет се праќа во Македонија за да го загуши востанието, без разлика на улогите кои ги имале

И покрај тоа што немале нашите капацитет да се одбранат, тоа што истото траело повеќе од месец дена кажува дека не било баш толку мало за нив

Помалку од третина се повлекуваат, тоа е точно, но сепак востанието што било планирано по иницијатива на Гоце можело да стигне до многу подобра одбрана и многу поголема бројност.
Долгоочекуваното оружје и ресурсите биле изгубени и од таму се разжарува незадоволството кај народот.

Ваквата реакција на народот е испланирана и за тоа прстот треба да се впери и на исток и на југ
Мојот пост е изменет т.е. додадов уште нешто.

И самиот потврдуваш, без оглед мало /големо дека било избрзано и затоа однапреед осудено на пропаст

Сега ние може бесконечно да полемизираме но ништо да измениме.... тоа е историја, минато свршено време. Немаме никаква корист од вака така било или онака требало да биде.

Затоа за во иднина памет во глава и по секоја цена спречување на изродите од сдсnmk да ни направат уште некоја катастрофална беља.

Мојот пост е изменет т.е. додадов уште нешто.

И самиот потврдуваш, без оглед мало /големо дека било избрзано и затоа однапреед осудено на пропаст

Сега ние може бесконечно да полемизираме но ништо да измениме.... тоа е историја, минато свршено време. Немаме никаква корист од вака така било или онака требало да биде.

Затоа за во иднина памет во глава и по секоја цена спречување на изродите од сдсnmk да ни направат уште некоја катастрофална беља.
Дада прочитав

Стравот лозјето го чува, нема што многу да додаваме..
Од сите тие изгубени територии, Македонија е најважна, пред се од географски аспект, затоа и толку се ангажирале

Како немаме корист од историјата, која што патем тие од југ исток и север ја игнорираат?
Не е баш така, историјата како што кажа не учи на грешките и тие никако не смееме да ги изоставиме

Дада прочитав

Стравот лозјето го чува, нема што многу да додаваме..
Од сите тие изгубени територии, Македонија е најважна, пред се од географски аспект, затоа и толку се ангажирале

Како немаме корист од историјата, која што патем тие од југ исток и север ја игнорираат?
Не е баш така, историјата како што кажа не учи на грешките и тие никако не смееме да ги изоставиме
Не напишав дека немаме корист од историјата .... напишаноте е во смисол ..... нема корист од муабети вака така ќе било, око овој вака другиот би онака.... или кога би карикирал .... ( без навреда....муабети кога баба би била дедо) може само да проучуваме како било.

Добро да, но тоа го истакнува потенцијалот на Гоце, чиј став бил највреднуван меѓу народот
Самото тоа го истакнува и потенцијалот што нашиот народ можел да го има

За тоа како било се согласуваме горе-доле како што можам да забележам

Добро да, но тоа го истакнува потенцијалот на Гоце, чиј став бил највреднуван меѓу народот

За тоа како било се согласуваме горе-доле како што можам да забележам
ОК .... во ред .... не знам како овде во оваа тема за денешнината толку многу заглавивме во историја.

Да видиме што утре не чека

Можда и некој чад од кај Калето не изненади :D

Последно уредено:
Сакаш да го оспориш влијанието на Гоце, не те разбирам ?
Dali ke bil ziv do 99 godini ili ne, nas mnogu mnogu ne bi ni go smenil tekot na nastanite do denes. Ako imalo nekakva monarhija, moze da pravime muabet.
Malku fantazija e deka sosednite drzavi bile tolku isplaseni od Goce, koga tolku efektivno go likvidirale.

Dali ke bil ziv do 99 godini ili ne, nas mnogu mnogu ne bi ni go smenil tekot na nastanite do denes. Ako imalo nekakva monarhija, moze da pravime muabet.
Malku fantazija e deka sosednite drzavi bile tolku isplaseni od Goce, koga tolku efektivno go likvidirale.
Па не знам баш Дарлинг, него го бие глас баш за спротивното и за тоа историјата доволно сведочи.

И јас можам да ја свртам последната реченица во обратен правец, ама ај сеа да не главиме на тие работи.

Сарафов е тој што сакал монархија, и данскиот престолонаследник е планиран за цар.

Prince Harald of Denmark (1876–1949) was proposed as King of a newly independent Macedonia in October 1912. While he accepted the proposal, the kingdom never existed, as Macedonia was divided among Balkan allies following the Balkan Wars.

Еве и да тргнеме на страна тоа што сечените го кажале, има многу други работи кои се за дискусија
Иначе да, не можам да тврдам дека Груев е тој, немаме докази за тоа
Но се сомневам, прво поради тоа што излага од затвор прерано иако е еден од луѓето кои биле позиционирани во самиот врв на организацијата и претставува закана за Османлиите.
Општа амнестија не е баш некој веродостоен одговор.
Кој се тие од организацијата што реагирале и како они доаѓаат до тоа да дејствуваат кај Османлиите?
Зошто е преместен во друг затвор?

Зошто форсирал востание иако знаел како и Гоце дека не се спремни за истото?
На кој му одговарало таков епилог на настаните?
Сигурно не на нашиот народ
Не се работи за игнорирање туку имав работа.

Инаку да се вратиме на суштината во дискусијава, значи немој да ја прошируваш туку држи се до оние работи за кои изнесов мислење а не за проекции кои сега ги поставуваш и ќе не одведеш преку бара а нема ништо да утврдиме.
Да расчистиме околу изнесените тези од моја страна останувам на истите, а твојот коментар ниту една не побива.

За да ја потврдиш својата теза (веќе реков не вервам дека се работи за тврдење) сега вметнуваш тоа што предвремено излегол и бил закана за Османлиите, ако така гледаш на работите тогаш да, но ти не се ни обидуваш да изнесеш некојаргумент зошто предвремено е пуштен туку тој податок го земаш како готов и си го вметнуеш во својата аргументација, не е во ред.

Каде јас спомнавопшта амнестија, мислам дека тоа некој друг го напишал а јас не сум запознаен па нема ништо да коментирам, освен дека амнестијата е или би требало да биде законска материја или барем оној кој има право на декрети со законска моќ.

Од каде би знаел кои се тие што реагирале, не сум историчар,.. ме интересира па читуцкам ваму таму ама не изнесувам тврдења ако не ги проверам барем 3-4 пати.
Повторно не би знаел зошто е преместен, ти знаеш зошто е преместен?

Околу воставнието кога би живеел тогаш јас првиот би бил за востание вчера ане за одложување, претпоставувам едноставно така гледал на нештата, ги сметал за потребни. Еве на пример со враќањето на името јас сум истото да се врати ВЧЕРА без оглед на било какви последици од таквиот чекор затоа што сметам дека секоја генерација воспитувана во духот на северџганството е крај за Македонците-Македонија.
Ако пак сакаше да се дебатира од потребата на востанието и објективните фактори кои имале пресудно влијание зошто истото не дало поголеми резултати моето мислење е дека скоро па сите големи сили како и нивните вазали наши соседи биле против создавање на Македонска држава заради геополитички интереси пред се на големите но и стравот од креирање на држава која не би била лесна за контрола од големите сили а за соседите и да не зборам.
Географијата и економските потенцијали на Македонија е таква што во многу што говори во прилог на ваквото гледање.

Значи на никој од големите и нивните вазали НЕ им било од интерес создавање на Македонска држава и затоа сите биле ПРОТИВ, а таквиот однос не е сменет до денес, меѓу другото и заради културната матрица која се негувала и по што била позната Македонија.

Народот сакал - сака и ќе сака секогаш Македонска држава, но интересите и остварувањето на ваквите тежнеења многу малку зависат од народот (и не отварај тема по ова молам се работи за веќе докажани интеракции и...).

@Пророкот , по обичај само да си против, какви докази, е па шаренокуртонски докази.
Било пред сто години па не требало докази доволно е внукот или некој си Тутабалгарин да даде изјава и готово.
Колку ми е мене познато во тоа време имало весници кои меѓу другото пренесувале и за Македонија, ако за Тодор сите британски весници објавиле дека е убиен најголемиот германски шпијун во тоа време биди сигурен дека некој ќе објавел/пишувал и за предавствата ако се имале информации, ама не тогаш се немало ама сега се јавиле внуците и Турките, некој би се прашувал зошто па токму сега!

Не се работи за игнорирање туку имав работа.
Ок
Инаку да се вратиме на суштината во дискусијава, значи немој да ја прошируваш туку држи се до оние работи за кои изнесов мислење а не за проекции кои сега ги поставуваш и ќе не одведеш преку бара а нема ништо да утврдиме.
Ок
Да расчистиме околу изнесените тези од моја страна останувам на истите, а твојот коментар ниту една не побива.
Ќе видиме тоа

За да ја потврдиш својата теза (веќе реков не вервам дека се работи за тврдење) сега вметнуваш тоа што предвремено излегол и бил закана за Османлиите, ако така гледаш на работите тогаш да, но ти не се ни обидуваш да изнесеш некојаргумент зошто предвремено е пуштен туку тој податок го земаш како готов и си го вметнуеш во својата аргументација, не е во ред.
Хмм..
А може да кажам зошто не би го пуштиле?
И ако не, зошто не?

Каде јас спомнавопшта амнестија, мислам дека тоа некој друг го напишал а јас не сум запознаен па нема ништо да коментирам, освен дека амнестијата е или би требало да биде законска материја или барем оној кој има право на декрети со законска моќ.
Ок, друг го спомена тоа - јас само додадов дека таков одговор не се прифаќа
Образложив и зошто

Од каде би знаел кои се тие што реагирале, не сум историчар,.. ме интересира па читуцкам ваму таму ама не изнесувам тврдења ако не ги проверам барем 3-4 пати.
Повторно не би знаел зошто е преместен, ти знаеш зошто е преместен?
Бидејќи затворот не го менува влијанието кое луѓето го имаат?
Бидејќи за да те преместат, поготово на нивна територија - треба да бидеш сериозна политичка закана?
За превоспитување?

Околу воставнието кога би живеел тогаш јас првиот би бил за востание вчера ане за одложување, претпоставувам едноставно така гледал на нештата, ги сметал за потребни.
Затоа Гоце е најголем меѓу сите од тоа време
Еве на пример со враќањето на името јас сум истото да се врати ВЧЕРА без оглед на било какви последици од таквиот чекор затоа што сметам дека секоја генерација воспитувана во духот на северџганството е крај за Македонците-Македонија.
Мешаш баби и жаби
Ако немаме 15 милијарди евра годишно - до колапс ќе не доведе јужниот сосед кога ќе лупнат ембарго и после може само да се крстиме на Господ да си го погази зборот и повторно да се појави во крв и месо
Со глава во ѕид не се мава

Ако пак сакаше да се дебатира од потребата на востанието и објективните фактори кои имале пресудно влијание зошто истото не дало поголеми резултати моето мислење е дека скоро па сите големи сили како и нивните вазали наши соседи биле против создавање на Македонска држава заради геополитички интереси пред се на големите но и стравот од креирање на држава која не би била лесна за контрола од големите сили а за соседите и да не зборам.
Географијата и економските потенцијали на Македонија е таква што во многу што говори во прилог на ваквото гледање.
Точно, се согласувам

Значи на никој од големите и нивните вазали НЕ им било од интерес создавање на Македонска држава и затоа сите биле ПРОТИВ, а таквиот однос не е сменет до денес, меѓу другото и заради културната матрица која се негувала и по што била позната Македонија.
Ќе биде така се додека уценуваниот не почне да уценува.
Они можат еден, двајца, тројца или 50 души да замолчат но и тоа замолкнување има граница.
Нека копаат по Македонија, никогаш нема да го најдат тоа што го бараат :icon_lol:
Македонија има нешта кои многу луѓе мислат дека немаат никаква вредност, но истите се непроценливи

За тоа да го знаеш треба да имаш огромно познавање на научниот материјал

Народот сакал - сака и ќе сака секогаш Македонска држава, но интересите и остварувањето на ваквите тежнеења многу малку зависат од народот (и не отварај тема по ова молам се работи за веќе докажани интеракции и...).
За жал од сакање подалеку не сме стигнале и се додека не се создаде/донесе оружје за они да се подразмислат дали така ќе продолжат - нема мрдање!

Сарафов е тој што сакал монархија, и данскиот престолонаследник е планиран за цар.

Prince Harald of Denmark (1876–1949) was proposed as King of a newly independent Macedonia in October 1912. While he accepted the proposal, the kingdom never existed, as Macedonia was divided among Balkan allies following the Balkan Wars.
1778087860604.png

Мешаш баби и жаби
Ако немаме 15 милијарди евра годишно - до колапс ќе не доведе јужниот сосед кога ќе лупнат ембарго и после може само да се крстиме на Господ да си го погази зборот и повторно да се појави во крв и месо
Со глава во ѕид не се мава
Можеби мешам ама да почекаме да покаже времето, може!

Што ќе ни се 15 милијарди кога за 10-20 години нема да остане ниту еден Македонец!
Еве денес прошетај и види колку од нив станаа северџани, секоја генерација која стасува е програмирана во духот на северџанството, да се мочам на тие 15 милијарди. Денес во 21 век некој да тврди дека грекистан ќе не умре е смешно и недоносено ама само терајте.

Секако дека со глава во зид не се мава ниту пак реков такво нешто (тоа што велам е дека треба/мора да се врати името секако дека е потребен план и на планот уште десетина планови за секој можен чекор), ама како твоиве истомисленици водат политика и со смакнати гајчи ништо не бидва, а не само што ви се смакнати ами ги изгубивте, не знаете кај терате, ама ако нека е за арно велат старите.

За жал од сакање подалеку не сме стигнале и се додека не се создаде/донесе оружје за они да се подразмислат дали така ќе продолжат - нема мрдање!
Малодушност како и секогаш.
Ја возобновивме Македонска држава, така да многу сме постигнале само треба да ја сочуваме!
Ако не и го вратиме името не е ни важно!!!

Back
На врв Bottom