Ne navleguvam vo detali, gradchevo e vo zapadna Germanija so 120k zhiteli i ima apsolutno se shto ti treba za poveke od pristoen zhivot. Drugar moj e vo Germanija veke 7 godini (27 godini ima), ima kupeno kuka (isplatena) i stan kupi i go izdava pod kirija.
Nemozis da sporeduvas ti Makedonija so Germanija/babizhabi muabeti. Mene mi e realen fakt, site shto gi poznavav i shto zaminaa dali Avstrija/Germanija/Shvedska, prvoto vreme im bese neubavo prvite 2-3 godini duri se stacioniraat, sega koga ke dojdat ovde, veke tretiot den kukaat i ne im se sedi veke ovde i sakaat da se vratat, oti neli, nashava drzhava nudi mnoooogu povolnosti za nekoj da ostani ovde i dopolnitelno da si go zapusti zhivotot vo skoro site mozhni sveri.
I sigurno se namali populacijava za 300,000 zhiteli poslednive 20 godini oti ovde pari na drvo ni rasta.
DA, zet ti i tie sto gi poznavas oda HRVATSKA oti vo OHRID kako kelner kur ke svitka, tamu mozhi da specali nekoj denar poveke.
Germanija kako primer, e dovolno razvien osobeno zapadnio del sto kade i da zivees, rabota da ne najdis stvarno treba da bidis parazit vo dushata, ne e kako kaj nas se da bidi centralizirano kako shto e vo Skopje, nemoras da bidis vo glaven grad za da imas moznosti. Nie imame BDP 21 bilion obrt vo godinata, Germanija ima 5.45 TRILIONI.
Sepak, na krajot od denot sekoj si ima pravo da odluci kade saka da zhivee, shto saka da pravi so zhivotot i kade da go vlozi trudot. Samo fakt e deka ova e VUKOJEBINA i poslednive 40 godini nema progres.
Прегледај го приврзокот 476785