Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 43: @Гостин - Државата да не инвестира во професионален спорт)

Државата не треба да инвестира во професионален спорт

• Вкупно гласачи
    33
А после тоа следи ова:

“Еве на Весна ќерката трето чекаат, не можеш куќата да им ја преслушаш од смеа”. Тензии невероватни. Притисоци.

Остајте си ги децата раат бре луѓе, кој како си сака така нека си го управува животот. Некои работи може и да не ги сака, ама ете сплет на околности и судбина јбг. Па и ако остане немажено/неженето, без деца, не е крај на свет. Светот нема да престане да се врти ако некое сценарио не се оствари до детал.
Нема шаанси да си ги остават, тоа е Балкански синдром, децата се угушени од правила како треба и што да прават, на сите полиња, и после зашто младите бегале од државата, па од овакви токсични родители бегаат, без трунка самокритичност и без срам и перде што си гураат нос и мислат дека децата се нивни играчки, кукли на конец. Жалосно, сосема ги разбирам младите кои не ствараат фамилија во Македонија, тие што створиле се за жалење, од толку мешање ќе спобудалат, еден нормален нема да остане.

Нема потреба да ги истурате овде личните фрустрации! Животот е таков каков ќе си го уредите, со или без помош или притисок од родителите, нема разлика!

Јас лично не би правел свадба прослава со повеќе од 30тина луѓе ама ако на невестата и е желба голема би направил ради реда :D

Свадба се прави за старците, дури и кога кажуваат дека не сакаат, а кажуваат така за да им угодат и да не набиваат притисок на децата што не сакаат свадби. Филм им и е, и заслужиле да бидат испоштувани.
Голтнете ја кнедлата и не јадете говна.
Веројатно, но не за сите. Генерално не ми се мешале во животот, сем за само за едно големо нешто и таму ја засраа работата. Не ми дадоа да го студирам она што сакав да го студирам. Одбрав помеѓу една од двете наметнати опции, економија или право. :)

Можеби некои сакаат внуци, но нивните деца не сакаат да имаат деца и нема да ги прават само затоа што тоа е желба на нивните родители. Можеби родителите сакаат децата да им бидат кариеристи, врвни доктори и адвокати, тоа ќе им биде животната кулминација- степенот на гордост, радост и достоинственост. Се работи за лична преференца, а не општ и генерален факт.

За бракот, пак, за некои е филм. Моите не се во корелација со традицијата, уште помалку ги негуваат тие обичаи, да започнеме од свадбената музика, ора-мора, и сличните нешта поврзани со модернизираната верзија на овој традиционален настан. Во однос на свадбените ѕвона, кога се во зрели години, навистина се резервирани.

Бракот и/или свадбата е за младите, ако сакаат на тој начин да си ја крунисаат својата љубов. :)

Да не бидам сераторот, секако, има и доста позитивни работи. Нивната свадба, на моите, е снимана на VHS касета, огромна свадба со скоро 400 гости, дел од гостите повеќе не се меѓу нас, така тоа претставува и еден вид на споменар. Ама за тоа не ти ни треба само ваков настан, можеш и неискровоцирано да ги викнеш на семеен ручек, на прослава, на роденден, на празник или слава. Не мора баш, најголемиот дел, на свадбата да ги видиш за прв и последен пат во животот. :)

Проблемот со тоа голтање кнедли е што со тек на време создава хронично гушење.
Да, родителите заслужуваат толеранција, ама фактот ете дека сме нивна екстензија е токму тоа што ги прави семејните односи токсични на Балканот. Ако јас сум само продолжена рака на нивните желби, тогаш јас не сум личност, туку проект.

Колку и да голташ, таа кнедла не се голта засекогаш. Еден ден ќе си излезе на површина од било која причина.
Природно е за човекот да живее и негува такви заедници. Така било илјадници години. Тоа самосталното, својствено за модерниот живот, е исклучок кај луѓето.

Многу мразам @Свадбени ефекти, така да, се согласувам.

Не можам многу да се фокусирам да пишам на темата бидејќи @Aceso спомна голтање три пати во еден пост a веќе е afterhours, no ke se potrudam, eve od telefon, vo krevet, so edna raka ako treba.

Se gubi poenta koga nesto e za mene da bide i za moite, ne? Osobeno ako zelbite se sprotivni. Taka da, se soglasija moite od rano deka od mene nema da ja imaat svadbata od 500 gosti koja im e mnogu poznata. Za da ne gi zborat moite komsiite, tempirav zenenje za vreme na Korona, pa barem im olesniv 500 pati objasnuvanje zosto ne svadbi4ka. Samo moite i nejzinite, totalka 20. Mo plika, mo problems. Cuvajte gi za brakovi koi procentot na uspesnost im zavisi od toa + jas ne sakam da sum vo centarot na vnimanieto. Se potpisavme radi migraciska logistika, inaku ni toa nemavme plan. Samo mi naglasi ednas da ne si fantaziram deka nekogas mozam da ja ostavam and thats the most binding, site go znaeme toa. I baram razvod ponekogas, i vikam vo staromodna statistika si, aj da bideme pak decko i devojka za da se ebeme kako da nekoj moze bide napusten ako ne ide so A game na masa, na stol, vo sekoja soba, no samo jadam preku usta, bez razlika dali sme nadvor i gledale lugje.

"NEKA GLEDAT. SHO AKO GLEDAT? IMA U SHO DA GLEDAT, PA GLEDAT, DA NEMA VO SHO KE GLEDAT?"

Okej smiri se, samo razvod pobarav, plati ajde i da ideme.

Taka e kaj povekjeto, samo si praat bajram so pametot.

Poise greski se praat na kirilica na mob, mozhda e radi navika, ama toa e.
Па не баш, гледам другариве никој нема толкава фамилија. Мене на слава по 80 души ми доаѓаат некои години, а сега бев на свадба со помалку гости од тоа.

Пс: Латиницата не ти треба, нема оправдување. Барем ти си пописмен.
Автоматски споено мислење:

20, 30 dusi e sosema okej, tolku se bash najbliskite.
Najdebilno e da prais svadba samo so mladi, em si prael svadba so eden kup second tier gosti, em si takov moron da ne im naprais bar eden kejf na tvoite, i oni da proslavat so tebe.
Е баш ова го зборев. Вакво нешто немам теорија. Или ич или 50 минимум, 60 и да не викам другари. :D

Последно уредено:
Многу мразам @Свадбени ефекти, така да, се согласувам.

Не можам многу да се фокусирам да пишам на темата бидејќи @Aceso спомна голтање три пати во еден пост a веќе е afterhours, no ke se potrudam, eve od telefon, vo krevet, so edna raka ako treba.

Se gubi poenta koga nesto e za mene da bide i za moite, ne? Osobeno ako zelbite se sprotivni. Taka da, se soglasija moite od rano deka od mene nema da ja imaat svadbata od 500 gosti koja im e mnogu poznata. Za da ne gi zborat moite komsiite, tempirav zenenje za vreme na Korona, pa barem im olesniv 500 pati objasnuvanje zosto ne svadbi4ka. Samo moite i nejzinite, totalka 20. Mo plika, mo problems. Cuvajte gi za brakovi koi procentot na uspesnost im zavisi od toa + jas ne sakam da sum vo centarot na vnimanieto. Se potpisavme radi migraciska logistika, inaku ni toa nemavme plan. Samo mi naglasi ednas da ne si fantaziram deka nekogas mozam da ja ostavam and thats the most binding, site go znaeme toa. I baram razvod ponekogas, i vikam vo staromodna statistika si, aj da bideme pak decko i devojka za da se ebeme kako da nekoj moze bide napusten ako ne ide so A game na masa, na stol, vo sekoja soba, no samo jadam preku usta, bez razlika dali sme nadvor i gledale lugje.

"NEKA GLEDAT. SHO AKO GLEDAT? IMA U SHO DA GLEDAT, PA GLEDAT, DA NEMA VO SHO KE GLEDAT?"

Okej smiri se, samo razvod pobarav, plati ajde i da ideme.
Среќа па женет си, а ја имам респект ком таа институција.

Се во модерација и ќе биде подобро.
Затоа ти го модерирав мислењето и го оставив само овој дел, и ги избришав сите постови за религија кои беа оф-топик. :kafence:

@PloTwist се изначека, веројатно не ти е гајле за црвениот килим пошто имаш неколку во подрум, ама ајде до 18:00h изненади не со ново мислење. @Harry the dog предлагам да му дадеме време, ако го снема пак, тагни ново дете.

Суперски, како знаеш да ме погодиш, ко прст во говно, или пред работа или додека патувам од работа! (y)

Еве ја генералната идеја:
Мојата идеја, за наредниот круг, беше надградба на твојата. Сметам дека во секој автобус треба да има еден редар, облечен како батлер, залижана коса, оделце, и да има повеќе улоги. Прво нема да смее да пушта усмрдени патници. Ако труеш на цигари, мирисаш на пот, смрдиш на чопари или зрачиш на лук, нема да влезеш. Потоа ако фати некое копиле како го уништува автобусот, ги гори седиштата со запалка или шкрта, или пак ако некој пуши во автобус, да смее да го фрли од малото прозорче од вториот спрат. Ако автобусот нема втор спрат, да го фрли од кров (еднокатните автобуси ќе имаат и пожарникарска скала кај резервната опрема за оваа намена). Ако не го собира од малото прозорче, од кров! Ќе биде регулатор колку патници можат да се возат, колку торби да се внесат, кој платил карта, а кој не. Наместо контролорите цел ден да играат џамлии во канцеларија, ќе ги средиме и ќе ги направиме редари.

Од една страна не знаеме да се однесуваме, а доказ е Ѕидот на срамот кој, од време на време, го постира Златко во ДК. Од друга страна, не знаеме да си го негуваме она што е наше. Наскоро, колку наскоро не знаеме, треба да пристигне нов бран автобуси. Притоа и овие кои ги имаме, како граѓани, не знаеме да си ги чуваме, столиците се скршени, наслониците се шкртани и запалени, чеканите за кршење на стакло со случај на опасност се украдени.

Народот нема елементарен бон-тон кога ќе влезе во автобус, се пушта и музика, се зборува ко да си на пазар, се караш за политика, ова се однесува и на другата категорија граѓани, онаа од чии да ови се купени 100 автобуси (нивни аргумент, не мој), сега кога не сакаат во планина, на поинаков начин ќе се научат на мир, ред и дисциплина.

Автобусот ќе си има еден батко, редар, кој ќе се шета и со дрвена палка, ко индиски џандар, и ќе лови недисциплина. Ќе кине карти, тоа башка, ќе има бум во буџетот на ЈСП, ама предоминантна задача ќе му биде да дели воспитни, дали совети или нешто друго, ќе зависи од однесувањето на поединецот.

И да, нема јадење во автобус. За ова не знам како не им е гад, искрено! Значи се држиш, влегуваш, пипкаш со тоа прстите низ автобусот, наоѓаш место да седнеш и со тие раце си го фаќаш јадењето! Башка труеш сѐ околу тебе. Ајде, океј, да не бидам лошиот, само забрани, ако редарот затекне како некој јаде, ќе му брои од 10 па наназад да го изеде јадењето, во спротивно Мирко! Ќе биде дозволено и другите патници да го бодрат, или демотивираат...ако сакаат да гледаат сеир! Ако е буце, наместо да му брои за ова, ќе му брои 10 склека...

Дури и ова искуство може да се прелее и надвор од автобусите, пример, имавме нови автобуски постојки, кои ги заменија старите чадори. Стаклата на речиси сите постојки се искршени. Граѓаните не се заштитени ни од дожд, ни од сонце, а притоа се платени и со народни пари. Вакви какви што се, имаат некоја функција, ознака дека тука ќе застане бус. Толку. Така да, чим стравот лозјето го чува, Мирко ќе биде прва патрола, и ќе го исчуваме и она малку што го имаме. Генералната идеја е оваа (постоењето на самата полиција, пример), и ако сте културни, воспитани и дисциплинирани, не гледам зошто би биле против (Тема: Редари во ЈСП со проширени ингеренции)! :noze:

Со оглед на тоа дека долго време немаше доброволци, а го слушам како тропка со штикличките низ темиве, и мањачи лево-десно, после оваа тема, ако сака, една тема ќе даде @wot :smirce: Ако не сака, ќе го тагнам Сладоледот, па видете сега вие!

Не правев свадба. Една од подобрите одлуки шо сум ги донесол во животот.

А зошто мора да е редар? Има нешто што се вика камера. Ако некој прави глупости ќе може многу лесно да се лоцира и да се казни со камера.

Во 2023 ЈСП имал 600 возачи, значи потребни ти се уште 600 редари за да може да регулираш.
Кај ќе ги најдеш тие луѓе? Шофери не можеш да најдеш, а не па редари.

Back
На врв Bottom