Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Liechtenstein
  • Време на започнување Време на започнување
A што мислиш, другиве главни градови не се депонија кога имаат огромна наезда на провинцијалци ?
Види Белград што све не има .
За Шкупими и Белград не е ништо ново или непознато, оти произлегуваат од иста „претходница„ па и проблемите и процесите им се слични.

И не се само до наведените градови, оти сите големи градови по светов се магија која привлекува население од нивната внатрешност, затоа што големите градови „нудат нешто повеќе„, особено во главите од оние кои решиле да се доселат во тие големи градови...а за последиците од доселувањето, ќе мислиме и ќе решаваме „отпосле„, особено откако проблемите по градовите ќе се намножат и ќе станат нерешливи.

A што мислиш, другиве главни градови не се депонија кога имаат огромна наезда на провинцијалци ?
Види Белград што све не има .
Не можа да кажам за Белград зато шо никогаш не сум бил таму.

Загреб на пример освен непалците шо ги сметаат за болест другото е сето хрвати и градот е многу чист. Никој не те чепка и на клупа да спијаш ноќе. Лично мое искуство и другар мој којшто живее таму со жена му. Хрватите не се гледаат на "провинцијалци". Значи постои едно, Хрватска и хрвати, и затоа имаат држава. Или како што викаат "За дом спремни".

За остантите не можам да кажам оти не сум бил. Можам само да претпоставам дека Љубљана е исто така чист и среден.

Додека Скопје јас гарантирам и тврдам дека е станат депонија на Балканов. Т. Е. Целата држава е депонија и онака.

1. Скопје
2. Атина?
3. Белград?

Не знам за Софија и Тирана.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 476054

Tokmu taka od proteruvanjeto od Spanija do 2ra svetska Evrei se mnozinstvo vo Solun, spored turski popisi.
Imas primeteno kako nieden revolucioner ne e roden vo Solun tuku vo pomali provincijalski gradcinja/sela? Mislam ne e potrebno da se objasnuva zosto.
Кои се тие провинции јас не те разбирам градска жена или провинцијалка шо и да си.

Затоа немаш држава и ја изгубивте со то провинциите ваши.

Најмногу шо имало евреи во Солун максимум од 1492 - 1900, 80 илјади

Remembering Jewish Salonica

Револуционерите родени биле во Кукуш, Сер, Воден, Лерин, Кожани, и т.н. учеле во Солун, во болгарската машка гимназија. Исто така имаш дијалект македонски кој е изумрен од Солун, не знам дали ги има воопшто повеќе на Википедија но знам МРТ имаше уште од Југославија снимено со дијалектите од егејска кои сега не постојат.

Орлите не се гледаат дали бил од провинција или не, битно то е Албанец и Албанија, нема трето, нема измеѓу, исто и Хрватите и Хрватска "За дом спремни".

Последно уредено:
Орлите не се гледаат дали бил од провинција или не, битно то е Албанец и Албанија, нема трето, нема измеѓу, исто и Хрватите и Хрватска "За дом спремни".
Тоа што се вели дека некој е од провинција само значи дека не живее во главниот град. Толку, не значи дека е поглуп или немакедонец. Исто како што далматинец е провинцијалец ама пак е хрват.
Обично го критикувам Скопје, скопјани, ама тоа што го кажа дека не личеле на македонци е најапсурдно нешто.

Хрватите не се гледаат на "провинцијалци". Значи постои едно, Хрватска и хрвати, и затоа имаат држава. Или како што викаат "За дом спремни".
Те приметувам обожаваш да киснеш на темиве, да мудруваш и да шириш дефетизам а уствари појма немаш.

Дали воопшто знаеш што се пургери, и за кое ниво на снобизам станува збор?

Не можа да кажам за Белград зато шо никогаш не сум бил таму.

Загреб на пример освен непалците шо ги сметаат за болест другото е сето хрвати и градот е многу чист. Никој не те чепка и на клупа да спијаш ноќе. Лично мое искуство и другар мој којшто живее таму со жена му. Хрватите не се гледаат на "провинцијалци". Значи постои едно, Хрватска и хрвати, и затоа имаат држава. Или како што викаат "За дом спремни".

За остантите не можам да кажам оти не сум бил. Можам само да претпоставам дека Љубљана е исто така чист и среден.

Додека Скопје јас гарантирам и тврдам дека е станат депонија на Балканов. Т. Е. Целата држава е депонија и онака.

1. Скопје
2. Атина?
3. Белград?

Не знам за Софија и Тирана.

Кои се тие провинции јас не те разбирам градска жена или провинцијалка шо и да си.

Затоа немаш држава и ја изгубивте со то провинциите ваши.

Најмногу шо имало евреи во Солун максимум од 1492 - 1900, 80 илјади

Remembering Jewish Salonica

Револуционерите родени биле во Кукуш, Сер, Воден, Лерин, Кожани, и т.н. учеле во Солун, во болгарската машка гимназија. Исто така имаш дијалект македонски кој е изумрен од Солун, не знам дали ги има воопшто повеќе на Википедија но знам МРТ имаше уште од Југославија снимено со дијалектите од егејска кои сега не постојат.

Чекај малце, правиме споредба на провинцијалци и главен град или на малцинства и главен народ ?
Јас Белград ти го дадов пример за првото, провинцијалци и главен град. Кај од секое село од Србија има луѓе во БГ има дури и срби од други држави како од Хрватска, Босна, Црна Гора, Косово (според ОН), Макеоднија.
Со Загреб е слично, Херцеговци, Далматинци, Истријани, Славонци, Загорци буквално од секое село а и од некои други држави.

Затоа не знам зашто ти е чудно Скопје што има провинцијалци.

Те приметувам обожаваш да киснеш на темиве, да мудруваш и да шириш дефетизам а уствари појма немаш.

Пургер е изведено од германскиот збор бург што значи град.

А ча А ча ча кажу момка два...
...
Попела се Шокица на дрво, дрво криво ја се подвиривоооооооо...
...
Кад наш брод крене крене крене у лов на женееееее.
Прво ти за Пургерите после че го тупиме за Далматинците и до каде стигнал Македонецот Самуил...

Чекај малце, правиме споредба на провинцијалци и главен град или на малцинства и главен народ ?
Јас Белград ти го дадов пример за првото, провинцијалци и главен град. Кај од секое село од Србија има луѓе во БГ има дури и срби од други држави како од Хрватска, Босна, Црна Гора, Косово (според ОН), Макеоднија.
Со Загреб е слично, Херцеговци, Далматинци, Истријани, Славонци, Загорци буквално од секое село а и од некои други држави.

Знам која е етимологијата, друг беше муабетот :D

Стварно? Ајде докажи како то појма немам и дека ширам "дефетизам".

Споредба на македонци од други градови со главниот град, не мислев ништо за малцинства.

Загреб има не велам не, има доста херцеговинци, славонци, боснаци за далматинци не знам, но иако има хејт не е како на нивото на НМК, затоа што кога претставува нешто опасност за Хрватска или самите хрвати тие то го оставаат и не мислат кој од каде е, додека северџани то и го мислат цело време дури и во време на опасност или и други срања.

Скопје бил уништен заради македонците од другите градови, е така се вперува прст, додека не се вперува прст тие шо му бил планот за да се урбанизира Скопје. Сигурно македонците доселеници од другите градови не градат згради во Скопје шо никнуваат како печурки. Не, туку градежната мафија шо се поврзани со власта. Сето е до едни исти лајна на врвот на пирамидата.

Не удри по коњот по самарот.

Хрватите така не прават.

Знам која е етимологијата, друг беше муабетот :D
Те сфатив (барем јас ) што ти беше муабетот. Мене ми беше муабетот дека не е навреда пургер за тој што го знае значењето.

Стварно? Ајде докажи како то појма немам и дека ширам "дефетизам".

Споредба на македонци од други градови со главниот град, не мислев ништо за малцинства.

Загреб има не велам не, има доста херцеговинци, славонци, боснаци за далматинци не знам, но иако има хејт не е како на нивото на НМК, затоа што кога претставува нешто опасност за Хрватска или самите хрвати тие то го оставаат и не мислат кој од каде е, додека северџани то и го мислат цело време дури и во време на опасност или и други срања.

Скопје бил уништен заради македонците од другите градови, е така се вперува прст, додека не се вперува прст тие шо му бил планот за да се урбанизира Скопје. Сигурно македонците доселеници од другите градови не градат згради во Скопје шо никнуваат како печурки. Не, туку градежната мафија шо се поврзани со власта. Сето е до едни исти лајна на врвот на пирамидата.

Не удри по коњот по самарот.

Хрватите така не прават.
Да прашам, што ти е тоа НМК?

Нова Македонија, весник.
Многу брзо “сфаќаш“ може ли да се знае како дојде до сфаќањето?

@F.E.A.R. Ќе може ли да се добие одговор на прашањето:
Што ти е тоа НМК?

Последно уредено:
Да прашам, што ти е тоа НМК?
Ќе може ли да се добие одговор на прашањето:
Што ти е тоа НМК?
Чекај бе малку не сум јас 24/7 на гаге активен.

Нова Македонија, од 2001 па и да се кажи од 2016/17 со договорите, Нова Македонија.

@Ska Maniac ти одговори точно.

Нова Македонија, од 2001 па и да се кажи од 2016/17 со договорите, Нова Македонија.

Добро чекам, знам имаш активности во штаб и многу си зафатен.

Како што мислев, уште еден северџган кој смета дека е многу паметен.
Бидејќи имам веќе донесено одлука да немам работа со северџани (БОЈКОТ секогаш и секаде) бидејќи од нив освен квислинштво немам што друго да научам ти одиш во корпа со цревна содржина, како што гледам овде имаш и друштво па ќе си биднеш во својата природна средина.
Со нив ќе можеш да си праиш муабет за Нова Македонија.

А која е таа стара Македонија од претходно па се до антиката?
Кажи бе не се срами..

Back
На врв Bottom