Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Liechtenstein
  • Време на започнување Време на започнување
Мажите македонци од Скопје, најголемиот дел личат како турци, Албанци, босанци, не личат како старите, Петко, Трајко, Борис, Кире, Дончо и т.н. Земи ги на пример србите, и че видиш типична машка српска фаца, и типична женска српска фаца додека кај нас то е во загуба и изумирање.
So ogled na toa sto mazite makedonci od Skopje se so poteklo od provincija, sakas da kazes deka nekoj od Gevgelija ili Prilep na primer lichi na albanec?
Zosto inaku besmisleno e se sto napisa.

So ogled na toa sto mazite makedonci od Skopje se so poteklo od provincija, sakas da kazes deka nekoj od Gevgelija ili Prilep na primer lichi na albanec?
Zosto inaku besmisleno e se sto napisa.
Остантите градови сепак сѐ уште го држат своето. Ништо не напишав бесмислено, демографијата на Скопје е катастрофа.

И шо кажа, провинција? Повторно? Најмногу личности од историјата на МК се надвор од Скопје. Ко продолжуваш со "провинција" да делиш, зато државата ја изгубивте.

Јас лично се одреков од такво нешто Македонија и македонизам, е ти си најголемиот пример сега во коментариве.

Како можам јас да живеам со ментално предизвикан од Скопје кој ме нарекува мене или друг некој тука на форумот "провинцијалец" и во живо шо ми се има случено. Не ме допира нештото, НО, јас со такви не можам да живеам во иста држава рамо до рамо, то би било само лицемерие. Такви скопски провинцијалци не ми требаат, ниту сакам.

Како шо кажав порано, вие од Скопје сте курац фактор ако одиме на поделба по регион и град кој има најмногу напраено.

Ако одиме историски и по факти, Скопје никогаш не ни бил кандидиран за главен град на, туку Солун, од стално Солун.

Скопје е успешен melting pot на различни раси, односно менување на демографијата.

Кај и да е че стани орелски град со оглед на то колку орлите се намножија.
Автоматски споено мислење:

Ова е друг муабет ако сере пропаганда.
Мене муабетот ми беше вие да не си идеализирате некои реинкарнирани александрови империи а реалноста е дека ни овие 25к км2 не знаеме ни неможеме да ги зачуваме.
Па не може да се зачуваат, почни со таквите ко @Darling на форумов. Патриотка е, а во меѓувреме ги напаѓа сите македонци надвор од Скопје, "провинцијалци", односно имаш македонци висока класа, скопјани, и ниска класа сѐ надвор од Скопје. И ти мислиш дека со таква личност че ги зачуваш тие 25к км2, не бе брат. Гледаш сѐ појде во неповрат.

Ти му зборуваш реално, објективно , тие за сосема нешто трето се фаќаат шо си нема врска.

Последно уредено:
Ова е друг муабет ако сере пропаганда.
Мене муабетот ми беше вие да не си идеализирате некои реинкарнирани александрови империи а реалноста е дека ни овие 25к км2 не знаеме ни неможеме да ги зачуваме.
Не бее брат, ама ние сакаме да си го зачуваме тоа што го имаме а не некој цело време да граба и пустош да прави од државата
Ниту имаме моќ, ниту ќе имаме за тоа што го кажа, барем не во блиска иднина

Ете гледаш не го негираше ни тоа што го кажав за него, толку од неговите бистри мисли..
Автоматски споено мислење:

Па не може да се зачуваат, почни со таквите ко @Darling на форумов. Патриотка е, а во меѓувреме ги напаѓа сите македонци надвор од Скопје, "провинцијалци", односно имаш македонци висока класа, скопјани, и ниска класа сѐ надвор од Скопје. И ти мислиш дека со таква личност че ги зачуваш тие 25к км2, не бе брат. Гледаш сѐ појде во неповрат.

Ти му зборуваш реално, објективно , тие за сосема нешто трето се фаќаат шо си нема врска.
Дај друже не врти наоколу

Кажи дали го гледаш македонскиот народ под капата на Елада, да или не?

Како шо кажав порано, вие од Скопје сте курац фактор ако одиме на поделба по регион и град кој има најмногу напраено.

Ако одиме историски и по факти, Скопје никогаш не ни бил кандидиран за главен град на, туку Солун, од стално Солун.

Скопје е успешен melting pot на различни раси, односно менување на демографијата.
Ne sum od Skopje.
Skopje e melting pot na provincijalci.
Ako sega skopjani te potsekaat na Albanci, turci, togas znaci deka DNKta od provinciskoto cisto gradce ne e cista.
Ama poverojartno e deka si doomer I ne znaes sto pisuvas veke.
Izednacuvas Skopje so New York ili London doboga.
Solun bil najgolem melting pot vo Evropa, so najmnogu evrei. Taka da ne znam logikava koja e.

Последно уредено:
Глеам сте се фатиле за локал-патриотизмот како нешто значајно за Македонија, понекогаш да но некогаш не.
На локал-патриотизмот гледам од “ведрата“ страна односно го гледам како забава за мали деца.
Проблемот е што многу често позади тој локал-патриотизам се крие ВРХОВИЗАМ односно го викам квислинштво.
Во зависност од тоа која пропаганда пенетрирала во одреден регион имаме и такви гледишта, а дал Бог во Македонија последниве 150 години имаме интензивна пропаганда од сите соседи и нивните спонзори.

За мене долги години Струмица и околината беше енигма, но со појавата и влегувањето во високта политика на црпнатите од тој регион ми стана јасно зошто во времето на ехЈУ бил маргинализирана ... нивната ментална матрица (култура) покажа и докажа дека е опасна за опстанокот на Македонија, па веројатно тоа биле и мотивите истата да биде маргинализирана.

Скопје е најсмешната приказна, кога тие во Скопје и околината би знаеле како Скопје стана и по чија желба политички центар не би скокале толку ама за нив тоа е забранета тема.

О(х)рид од секогаш бил во фокусот на Булгаристан и како што гледаме годиниве имаат прилично успех во О(х)рид, Битола, Прилеп најголемите благонадежни Булгари од таму изникнаа (ако го исклучиме Љубчета Балгарчета).

Па така локал-патриотизмот за Македонија е опасен заради квислинштвото/врховизмот кој е неизоставен дел од истиот.

Друг фактор опасен по Македонија се Власите-Цинцарите-Куцовалси во секој регион имаат свое име а опасни се затоа што многу сакаат власт-пари-моќ секогаш ќе ги најдеш во тие сфери/структури или се околу или најчесто управуваат.
Малку е познато дека кон крајот на '60-тите и почетоко на '70-тите со одлука на полтичката структура СКМ (внимавајте не од страна на државата и нејзините официелни органи) е побарано сите да бидат одстранети од раководни позиции... долго време немаше објаснување за подоцна да стане јасно дека тоа е заради нивната врска со Грекистан и тесна соработка со истите а на штета на Македонија...
И денес Власите по потекло од Р. Македонија (Штип, Битола Крушево...) ќе ги најдете во Солун и околината и сите се порилично добро вгнездени и се најжестоките во негирањето на Македонците и Македонија.
Еден од поинтересните ликови ми е оној Столе-влаот од канал-77 тој отворено застапува антимакедонски ставови како внесување на Бугари во Устав, кога реагирав на ваквите негови ставови изнесени во емисија по пат на коментари ме банира и не дозволува да се тоа ... секако тој не го прави тоа примитивно туку го завиткува/пакува со некаква си европска агенда и желба да стануел ЕУропеејац, но последиците се повеќе од јасни.

Регионот Тетово-Гостивар ...таму со децении се шири арнаутско влијание и контрола па последниве години тие имаат целосна контрола ... единствено што повеќе загрижува е што вршат силен продор во Скопје и сакаат истиот да го контролираат НО, затоа се такви какви што се а се алатка за интересите пред се на Германија и.... кога ќе престане отокор на пари од овие спонзори стануваат небитен фактор иако во моментов се силна опасност за Македонија, но на долг рок се небитни.

....

Македонија - Швајцарија на Балканот, унијатство со Ватикан и примат на МПЦ меѓу другите верски заедници. Толку.
Од под кој камен излегувате?

Ne sum od Skopje.
Skopje e melting pot na provincijalci.
Ako sega skopjani te potsekaat na Albanci, turci, togas znaci deka DNKta od provinciskoto cisto gradce ne e cista.
Ama poverojartno e deka si doomer I ne znaes sto pisuvas veke.
Izednacuvas Skopje so New York ili London doboga.
Solun bil najgolem melting pot vo Evropa, so najmnogu evrei. Taka da ne znam logikava koja e.
Скопје е melting pot на орли, џупци, турци, босанци, срби и македонци.

Солун имаше околу 50.000 евреи пред Втората Светска војна.

Ги обвинуваш македонците шо се доселија во Скопје, за изопачениот изглед а не другите. Земи ги австралијанските македонци, личат на македонци иако се километри далеку отколку скопјани, зато шо главно се земаа меѓу себе. Има и мешовити бракови со други.

Како и да е обвинениево ти е лошо и нема смисла.

Последно уредено:
Ок, има тука вистина, тие луѓе што ги наброја по градови немаат веќе мнозинство, затоа пропагандата си има телетабиси кои агитираат на разни начини за внатрешни делби..
Пример е чоеков поради кои одговорив, прво ќе ја делеле Македонија, второ односи Скопје-помалите градови..
Јасно ти е што пробува да насади како дискусија.. внатрешни конфликти и ништо друго!
Ама тие тоа што го прават не мислат дека можеби се пратени долго време, мое мислење е дека и ќе заглават за тоа што го прават
Кајгана не е исклучок за социјални мрежи
Тоа сеење страв ќе прекине!

Скопје е melting pot на орли, џупци, турци, босанци, срби и македонци.

Солун имаше околу 50.000 евреи пред Втората Светска војна.

Ги обвинуваш македонците шо се доселија во Скопје, за изопачениот изглед а не другите. Земи ги австралијанските македонци, личат на македонци иако се километри далеку отколку скопјани, зато шо главно се земаа меѓу себе. Има и мешовити бракови со други.

Како и да е обвинениево ти е лошо и нема смисла.
Skopje e melting pot samo vo tvojata fantazija kade sto Solun bil pocist makedonski grad so nad 50% evrei.

Мажите македонци од Скопје, најголемиот дел личат како турци, Албанци, босанци, не личат како старите, Петко, Трајко, Борис, Кире, Дончо и т.н. Земи ги на пример србите, и че видиш типична машка српска фаца, и типична женска српска фаца додека кај нас то е во загуба и изумирање.
1777215933655.png

1777215053113.png

Источна мoggin lowkey

1777215115476.png

Skopje e melting pot samo vo tvojata fantazija kade sto Solun bil pocist makedonski grad so nad 50% evrei.
Не е во мојата фанатзија туку то е реалноста, објективната реалност. Јас потенцирав и за другите градови и тие се на мета на истото нешто, Прилеп, Штип, Велес, а Тетово и Гостивар уште одамна.

Гледам дека Скопје те дрзнува. Скопје стана една голема депонија од град на Балканов со најразлична демографија.

Солун не бил 50% евреи, од газ ја вадиш бројката. Тие се истите евреи од времето на Тит (Титус) кој го урна вториот храм и ги протера евреите. Тие се населија во Шпанија, после протерувањето од Шпанија во 1492-та, се населуваат во Солун.

Солун имаше македонци, хелени, после то турци и евреите шо се доселија.
Дали воопшто овие статистики се точни. Има многу егејци кои се русокоси. А западна Македонија баш се населија мијаците со берзитите кои главно се русокоси.

Гледам дека Скопје те дрзнува. Скопје стана една голема депонија од град на Балканов со најразлична демографија.
A што мислиш, другиве главни градови не се депонија кога имаат огромна наезда на провинцијалци ?
Види Белград што све не има .

Не е во мојата фанатзија туку то е реалноста, објективната реалност. Јас потенцирав и за другите градови и тие се на мета на истото нешто, Прилеп, Штип, Велес, а Тетово и Гостивар уште одамна.

Солун не бил 50% евреи, од газ ја вадиш бројката. Тие се истите евреи од времето на Тит (Титус) кој го урна вториот храм и ги протера евреите. Тие се населија во Шпанија, после протерувањето од Шпанија во 1492-та, се населуваат во Солун.

Солун имаше македонци, хелени, после то турци и евреите шо се доселија.

Дали воопшто овие статистики се точни. Има многу егејци кои се русокоси. А западна Македонија баш се населија мијаците со берзитите кои главно се русокоси.
1000010333.png

Tokmu taka od proteruvanjeto od Spanija do 2ra svetska Evrei se mnozinstvo vo Solun, spored turski popisi.
Imas primeteno kako nieden revolucioner ne e roden vo Solun tuku vo pomali provincijalski gradcinja/sela? Mislam ne e potrebno da se objasnuva zosto.

Back
На врв Bottom