Живеење во рурална средина

• Креатор на темата Креатор на темата Imtechiquemk
  • Време на започнување Време на започнување
Се е убаво, само да не зависиш од производството на село!
Ако имаш доволно приходи од друга страна, бујрум. Ако мислиш дека ќе се извадиш од "пиперо" или "бостано", тешко малку!
Плус, со деца на село, малку тешко. Нема како да се социјализираат. Настрана за возрасните лекари ова она.

Бидејќи темава е соодветна да прашам јас: кај може да најдам литература за како да оформам градин/бавча т.е. како да засадам одгледувам некој градинарски култури како патлиџан краставица кромид морков и сл.???
ама не сакам совет у стил стаи семка навади испрскај ќе расте него баш некој прирачник или било каква литература( на нет не најдов ништо).
Дури и некој да ми посочи кај да купам хард копија би ми било од помош!?!?

Бидејќи темава е соодветна да прашам јас: кај може да најдам литература за како да оформам градин/бавча т.е. како да засадам одгледувам некој градинарски култури како патлиџан краставица кромид морков и сл.???
ама не сакам совет у стил стаи семка навади испрскај ќе расте него баш некој прирачник или било каква литература( на нет не најдов ништо).
Дури и некој да ми посочи кај да купам хард копија би ми било од помош!?!?
Јас можам се да ти објаснам и да ти кажам од каде јас научив за бавча.На јутуб има една госпоѓетина која мене ме научи се.Каналот е Trag Biljke,нема како неа во светски рамки,почни слободно,што не ти е јасно прашај ме слободно или било кој друг,јас само за оваа тема до утре можам и сакам да зборам.

Се е убаво, само да не зависиш од производството на село!
Ако имаш доволно приходи од друга страна, бујрум. Ако мислиш дека ќе се извадиш од "пиперо" или "бостано", тешко малку!
Плус, со деца на село, малку тешко. Нема како да се социјализираат. Настрана за возрасните лекари ова она.
Во поголемите села, и не е лошо со деца, ќе имаат друштво, плус најголемиот дел од ваквите села имаат училиште во непосредна близина, помал клас, ако имаат солиден наставник, ќе имаат подобро образование затоа што ќе може многу повеќе време и енергија да им посвети на секој поединечно отколку во класичните училишта каде има и по 30-35 дечиња и не можеш сите да ги погледнеш, не пак на сите да им поставиш прашање или да им дадеш задача во тие 40 мин час.

Веќе и градовите се проширени, така село не значи и отсечено место во природата. Дел од скопските села се буквално сместени во градот, еве нас (населбата) со селото не дели само една главна улица. Ние сме во урбана средина, тие во рурална. Они смеат да чуваат стока, ние не. Буквално, една главна улица, ништо повеќе.

Ke zemam primer od okolina ( Bosna I Srbija) na youtube gledav emisii pogotovo Vo Bosna ima ludje ednostavno gazat nebitno kokoski dali e ( imashe ludje sto proizveduvaat po 2000-3000 jajca dnevno ) nekoja druga stoka ili stocartsvo ludjeto gazat a 90% pocnale za proba da prosirile a zborime ruralni sredini macka ziva nemozes da najdes i uste vikaat nemozeme da postigneme kolku pobatuvacka ima zatoa ne mi e jasno sto vikate ako Se zavisi od pipero haos bi bilo… eve Bosna ista situacija I otkup I sve ludje nasle nacini …deka ima Eden kup predizvici I te kako ima Ali nie kako narod mnogu pesimisticki gledame ili ostanalo u krv od starite uci sine da ne bides so motika neznam … epten dobra tema i ima ludje sto mozat pokonkretno da kazat sto i kako Se prednostite I maanite, ali na kraj od denot e nacin na zivot Stoka ne ceka normalno deka nema kafence sekoj vikend Vo Solun I slicno …

Ke zemam primer od okolina ( Bosna I Srbija) na youtube gledav emisii pogotovo Vo Bosna ima ludje ednostavno gazat nebitno kokoski dali e ( imashe ludje sto proizveduvaat po 2000-3000 jajca dnevno ) nekoja druga stoka ili stocartsvo ludjeto gazat a 90% pocnale za proba da prosirile a zborime ruralni sredini macka ziva nemozes da najdes i uste vikaat nemozeme da postigneme kolku pobatuvacka ima zatoa ne mi e jasno sto vikate ako Se zavisi od pipero haos bi bilo… eve Bosna ista situacija I otkup I sve ludje nasle nacini …deka ima Eden kup predizvici I te kako ima Ali nie kako narod mnogu pesimisticki gledame ili ostanalo u krv od starite uci sine da ne bides so motika neznam … epten dobra tema i ima ludje sto mozat pokonkretno da kazat sto i kako Se prednostite I maanite, ali na kraj od denot e nacin na zivot Stoka ne ceka normalno deka nema kafence sekoj vikend Vo Solun I slicno …
Имаме клима за земјоделие екстра,душа дала,Има и пари ,гледам од комшиите пример.Еден од бавча од 2500 кв. со пластеник се уби од работа ама и од пари.Погоре еден друг има алпинки кози и продава сурутка,сирење,Има пари ама мора да сте фамилијарно за да се раподели работа.Јас 95% сама,се убив од работа али земља влече(така сум чула),сакаш или не ,како со опера.Верувајте еден период садев само кромид и лук (пред 5 год,) заедно со еден братучед.Као он се разбира и ај јас покрај него.Јас само ке насадам и еднаш ако стигнев трева околу него и едно копање.Он прска со отрови,копа итд,на крај иста количина и големина на плод извадиме.Мој во трева пола метар,негов во чисто,мој во трева,не му е сува земјата,соживот со други растенија околу него,

Имаме клима за земјоделие екстра,душа дала,Има и пари ,гледам од комшиите пример.Еден од бавча од 2500 кв. со пластеник се уби од работа ама и од пари.Погоре еден друг има алпинки кози и продава сурутка,сирење,Има пари ама мора да сте фамилијарно за да се раподели работа.Јас 95% сама,се убив од работа али земља влече(така сум чула),сакаш или не ,како со опера.Верувајте еден период садев само кромид и лук (пред 5 год,) заедно со еден братучед.Као он се разбира и ај јас покрај него.Јас само ке насадам и еднаш ако стигнев трева околу него и едно копање.Он прска со отрови,копа итд,на крај иста количина и големина на плод извадиме.Мој во трева пола метар,негов во чисто,мој во трева,не му е сува земјата,соживот со други растенија околу него,
Krivo mi e epten edna Bosna I Srbija okolina ima nekako mnogu povekje pozitivni primeri nego kaj nas pred nekoe vreme mi izleze vest grla ovci padnati pod 100000 ( istoriski na najnisko nivo spored vesta) so tendencija uste povekje nadole da ide… imas nesto posadeno? Seriozno Se bavis so toa ili uste si so razmisluvanja?

Krivo mi e epten edna Bosna I Srbija okolina ima nekako mnogu povekje pozitivni primeri nego kaj nas pred nekoe vreme mi izleze vest grla ovci padnati pod 100000 ( istoriski na najnisko nivo spored vesta) so tendencija uste povekje nadole da ide… imas nesto posadeno? Seriozno Se bavis so toa ili uste si so razmisluvanja?
1200 kв овоштарник млад ,ја почнав пред 2 год, таму сда садам дрвца.Посејан е со детелина да го потисне пирот и ја користам истата за услојуванје на леи.Колку ми треба за леи косам со срп,останато комшија за кози .Правиме размена со производи,стајско ѓубре,детелима,сирење мои градинарски итд.Во рругите 1200кв имам и овошки постари и млади и бавча и садам се од градинарски без пластеник на отворено.Мој расад,семе купувам кај стигнам,онлајн,влечам од странство,последен пат прошверцував батат од Шпанија и некои семиња.Денеска баш посеав малку мумуруз и грав.Мумуруз е стара сорта осмак и грав градиштанац исто стара сорта ниска.Имам преку 30 пластични шишиња по 6 литри со течно ѓубре што сама го правам,азот,фосфор,калиум,силициум,магнезиум и калциум и јод.Правам препарати за прскање овошки и градинарски од треви.Се има во природата ,се ни е при рака посебно на нас во Македонија,

1200 kв овоштарник млад ,ја почнав пред 2 год, таму сда садам дрвца.Посејан е со детелина да го потисне пирот и ја користам истата за услојуванје на леи.Колку ми треба за леи косам со срп,останато комшија за кози .Правиме размена со производи,стајско ѓубре,детелима,сирење мои градинарски итд.Во рругите 1200кв имам и овошки постари и млади и бавча и садам се од градинарски без пластеник на отворено.Мој расад,семе купувам кај стигнам,онлајн,влечам од странство,последен пат прошверцував батат од Шпанија и некои семиња.Денеска баш посеав малку мумуруз и грав.Мумуруз е стара сорта осмак и грав градиштанац исто стара сорта ниска.Имам преку 30 пластични шишиња по 6 литри со течно ѓубре што сама го правам,азот,фосфор,калиум,силициум,магнезиум и калциум и јод.Правам препарати за прскање овошки и градинарски од треви.Се има во природата ,се ни е при рака посебно на нас во Македонија,
браво! :smirce:

Sekoja cest Bravo koga ke imas vreme napisi sto kako ti uspealo najubavo od poslednoto ke bide zadovolstvo da Se procita ako godinava ti ispadne po plan sve… sigurno ke se najde ovde nekoj da ti pomogne plus so nekoj sovet za sledna godina … pozdrav i sekoe dobro

Прво да напишам која книга прво ја прочитав околу обработка на земја.One straw revolution -Fukuoka,прво го видов на јутб. па потоа книгата на лаптоп за една ноќ ја прочитав.Се друго што знам е од Биљана Бановиќ од јутб Траг Биљке , и она има учено од Фукуока.За тие како мене кои не сакаат да преоруваат и користат тешка хемија има најважно правило од Јапонецот - не оставај гола земља.Се треба да е зелено,да не се суши земја,да нема од каде влага да се губи и микроорганизми.Друго најбитно е да посматраш,а тоа го правиш попатно/Пример сите вошки не смееш да ги убиеш,бубамара(ултимативен предатор)ке се пребаци од вошки и нивни ларви на твои растенија.Јас околу дрвца оставам одредени треви док има вошки на нив,да не ми се преселат горе на гранки.Сите мораат да се нахранат за да се воспостави рамнотежа и после немаш проблеми а за тоа треба трпение.

Живеење во рурална средина – апсолутно да. Тишина, природа, чистота, здрав живот. И да не одгледуваш ништо, самите тие услови се злато вредни, затоа што побитно е да доживееш длабока старост, отколку да „пукнеш“ на 50 од удар или рак.

Воздухот е почист, стресот е значително помал, а темпото на живот е поопуштено и поприродно. Има простор, има мир, нема постојана бучава и хаос како во град. Плус, имаш можност да си направиш двор, градина, па дури и мала самостојност во однос на храна, што денес не е мала работа.

Многу зависи во која фаза си во животот. Според мене, единствено не одговара кога децата ќе тргнат на училиште, затоа што не сме доволно поддржани со добри транспортни и инфраструктурни решенија, а и социјализацијата на децата е битен фактор. Во град сепак има повеќе активности, спортови, курсеви и дружби што влијаат на нивниот развој.

Исто така, мора да се признае дека во руралните средини пристапот до секојдневни потреби како маркети, здравство, администрација и одредени услуги е потежок и бара повеќе организација. Не е се идеално, ама со малку планирање, може да се надмине.

За жал, повеќето млади се решаваат да земат 200 илјади евра кредит за стан од 100 квадрати, а реално ако живееш рурално, пристојна куќа од 150 квадрати со сите елементи, финиши и изолации (без покуќнина) е околу 80–100 илјади. Разликата е огромна, а добиваш многу повеќе простор и поквалитетен живот. Да не се вадиме дека има поголеми трошоци за превоз, кога за останатите 100 илјади (разлика рурална куќа – стан во град) ќе земеш нова, достоинствена кола и ќе имаш за гориво за цел работен век. Воедно тоа би го додал како нajголем предизвик, зошто ако одиш да живееш рурално, мислам дека на децата би им се ускратил малко социjалниот живот (мое мислење), зшто се повеќе од младите одат во Скопjе или странство.

Мое мислење е дека руралниот живот е возможен за секого, само што кај нас се уште имаме непрележани „болести“ – на пример, на работа ќе те зборат дека си од село, „сељак“, „пинца“ и слично. Но, прашањето е: што ти е приоритет во животот – што зборат луѓето или каде ти е удобно на тебе?

За крај, за руралниот живот би споделил една +18 мисла од западната култура: „once you go black, you never go back“ Истото е и со ова, еднаш ако пробаш живот надвор од урбаниот хаос, после тоа ќе го гледаш со сосема поинакви очи.

Секоја ситуација си има свои специфики, од една страна е важна инфраструктурата од друга личните преференции и индивидуалната ситуација.
Македонија ми се чини дека моментално нема доволно услови за масовно живеење во рурална средина.
Јас лично живеам во прилично рурална средина, но во држава надвор од Македонија со многу посредена инфраструктура за такви подвизи. Немам комшии, чат пат некој волк ќе слушнам низ прозор и тоа е. Е до толку римоут сум.
Во рурална средина живеам чисто ради случајности, местово не ни знаев дека постои на карта, но ич не ми е жал никогаш не би сменал. Квалитетот на живот ми е 100 пати подобар него кога бев во главен град. А и работата ми е подобра.
Од услови имам се, интернет, струја, вода, значи се. Воздухот сигурно не ми е загаден, храната со локални намирници од соседните села има вкус, а не пластика од супермаркет.
Во продавница одам еднаш неделно полнам багажникот, има близу тука едно мало гратче па има се што ми треба. До поголем град иам вожња околу 80км, одам чат пат ако имам нешто работа за завршување, некој состанок или ако има некој концерт нешто...
Имам среќа со тоа што работата ми е таква, да можам да ја работам во рурална средина и немам многу патување. Не сум земјоделец, немам ниви и не знам земјоделие да работам.
Ускратено не ми е ништо, еднаш месечно патуваме некаде низ европа и слично.
Според мене ти треба добро платена работа што можеш да ја работиш во рурална средина, добар автомобил што нема да те остави на пат, добри патишта и инфраструктура. Обавезно два песа да ти ги бркаат волците и мачка да ти ги брка глувците и лисиците. Македонија нема добри патишта и транспортни врски, нема ни толку високи плати... Можеби во иднина ќе се развие и тоа. Ама во денешни услови многу тешко. Работните места надвор од Скопје не се за машала. Кога се има добра инфраструктура и работните места стануваат поинакви, не си толку зависен од работа во земјоделие... Се отвараат и други прилики.
За жал се се сконцентрира се во Скопје и не знаеме за квалитетен живот надвор од бетонски кафези. Мене ми се интересни нашите македонски гастербајтери. И кога ќе поминат 10 до 20 години од селидба уште се запињаат да одат во големи градови, па и уште во центарот да се. Плаќаат кирии и немаат ништо свое, па после силом прилике градат т.е. купуваат станови Македонија, со сон дека ќе живеат како луѓе во пензија. Ела објасни им дека центарот служи само за издавање на ер бнб, како ќе живееш во центар на град. Паркинг немаш, колата во џеб ли ке ја ставиш. Секако трендот на запад е бегање од голем град и живот понастрана. Меѓутоа во Македонија менталитетот е уште некаде останат во 1985 година.

Порано дојдов од ранч(пуста желба) па да напишам нешто по повод.Јас имам 55 ,значи журки и остали муње не ме интересираат,на концерти чат пат,ке идам на Duran duran во Скопје,Моби и
Suede Пловдив и толку од мене за оваа година.Значи за помлади треба да сакаат за децата здрава храна и чист воздух и да се спремни на многу друг начин на живот.Да лесно ми е на мене,за млади е потешко.Ама ако се сака се се може,не се луѓето спремни на такви жртви..Јас како ги гледам работите, сега што се деца ке се вратат по села за да имаат што да јадат или да побегнат од некои глупости по градовите.Купете си земја ако можете,принаправите нешто а и не мора и нека ја,ке се најде,ке научите се што треба со време.

Back
На врв Bottom