Да, ако тестот трае 30 минути.
Кога работи на максимум компресорот загрева и кога ќе прегрее исклучува како заштита, или ќе биде лимитиран на пониска фрекфенција како не би прегреал.
Заради тоа на нордикот Даисеикаи му ставале бајпас вентили,цевки,ладен фреон на усис во компресор... за да го изладат како би можел долго време да работи на максимум.
Ќе го купи некој во Лапонија и не 30 минути туку 30 дена ќе работи на максимум
Не е исто, со тоа што ќе купиш 7ца клима не значи дека си добил исти перформанси како нордик клима.
Минимум капацитет на греење, битна работа од тоа зависи модулација.
Со вакви квалитетни клими како Перфера или Даисеикаи нордик не мора многу да се мислиш за правилно димензионирање.
Си ја ставил во просторија со мали топлотни загуби, нема проблем климата има низок капацитет на греење како 2ка ќе работи без пали/гаси и ниска модулација.
Си ја ставил во просторија со големи загуби, без гајле има максимален капацитет на греење како 7ца...
@zlatko_ti412
Logikata ti e na najvisoko nivo, no taa ne treba i ne može da se koristi za se i sekade, pogotovo ne kade postojat poegzaktni prirodni nauki so koj točno se dobiva ona što se bara.
Izleguva po ovaa logika deka voopšto nema potreba od konstruiranje volku različni klimi po golemina, namesto 10 različni dovolno bi bile samo 3 da kažeme i rešena rabota, očigledno ne e baš taka........
Nekogaš i taa e blisku do rešenijata, nekogaš e mnogu daleku. Bi bilo ubavo koga bi studirale nekoj tehnički fakultet, da pominete niz celata POTREBNA matematika i fizika vo prvite dve godini, za da vo vtorrite 2-3 godini naučite kako se DIMENZIONIRA.
Bilo kako bilo vaša rabota.
Inače retki se tie, isklučitelno retki što uspeale poveće so logika, so pomoš na do togaš dostapnata nauka za metalni konstrukcii napravat nešta na koi i deneska se voshituvame....
Toa e AJFEL so Ajfelovata kula vo Pariz i Kipot na slobodata vo Njujork. Baš tie rešetkasti konstrukcii se dimenzioniraat so pomoš na tkn Ojlerovi ravenki za izvijanje na stapovi, metoda ustanovena vo sredinata na 20 vek. Kolku bil golem Ajfel vo svojot genij svedočat i deneska ovie negovi konstrukcii napraveni i dimenzionirani po oset.
Викаш само номинална вредност се менува а максимална е иста? А минимална вредност не ја спомна воопшто што исто така е битна.
Ај да направиме споредба мин,ном,макс помеѓу твојата Shorai Edge со моќност од 7kW (24btu) и Daikin Perfera нордик 4kW
Значи твојата е скоро дупло појака од Даикинот.
Shorai 7kW
Минимум 1.7kW
Номинал 8 kW
Максимум 8.8kW
Perfera 4kW
Минимум 0.9kW
Номинал 4 kW
Максимум 8.8kW
Во право си за максимумот, потполно ист.
Минимум двојно помал кај Даикин.
И енергетските кога ќе ги споредиме станува се јасно.
Средна зона Scop 4.1 A+ на сама граница веќе на Scop 4 е А енергетска вредност.
Даикинот во ладна зона е поекономичен него Тошибата во средна, троши помалку струја.
Средна зона да не прајме муабет Scop 5.5 тоа треба нова класификација за оваа клима А++++
Значи исто е ама не е, разлика во потрошувачка на струја повеќе од двојно.
Ne znam od kade da pocnam no sepak ke se obidam da objasnam nesto kade mnogu luge pri tumacenje na raboteva na inverterive ne gi svakaaat ili pogresno tolkuvaat.
Ajde popoleka i vnimatelno citaj,ne samo ti i drugi sto se na temava da im bide pojasno preku edna krratka prikaska za da dolovam nesto sto ne e jasno za da vi bide pojasno.
Proizvoditelot na bilo koja marka,kinez ,japonec,koreec,afrikanec ke proizvedi klimatizer i ke rece deka e invertrer.
Proizvoditelot ke si go proizvede i ke reci deka ovaj inverter mozi da isporaca toplina da recime od 900w do 8800wati,eve kako sto e pomegu sporedba na gorenavedenite Dikin Nordic so raboten opseg na isporaka na toplina od 900w do 8800w ili trakanarecena 3,5 i modelot Toshiba so isporaka od 1700w pa se do 8800w na temperaturi od okolu 6c kaj Dikin 7c kaj Toshiba.
Ovdeka primer ke ja zemime Toshiba momentalnava od 24 btu ili 7kw voslucajov.Ovoj ured e takov kako sto go proizvedil i mora da mu dade ime ili da go deklarira i da go pusti vo prodazba (ili takanareceno da go krsti).
Proizvoditelot sam si odlucuva kako ke go krsti ovaj ured i da e vo ramkite pomegu 1,7kw do 8.8kw.
Znaci mozi da bide 2,5 pa 3,5 pa 4,5 pa 5,5 pa 7kw ,pa duri i 8,8 kw.Toa e negovo pravo kakvo ime ke mu dade i pri toa ke sostavi energetska nalepnica.Znaeki deka istiov inverter so paganje na temperaturive dava i pomalce toplina toj ke go klasificira(krsti) i ke mu dade nekoja nominalna vrednost,dali za topla,ladna ,sredna zona.
No pri ladna zona toj go klasificira na pomalku Kw isporacana toplina, a na sredna pogolema.No i edniot i drugiot ured se isti uredi.
E sega nekoj ke redci,ej pa ti si stavil 7 ako ovaj inverdte e vo 40m2 toa e mnogu ili istiov inverter ako e ksten kako 2,5kw ke reci pa toa e slaba klima za tie 40m2.Toa e sto gi buni mnogu luge,pa mozi itebe pa i cicko Zlate.
Ponatamu,spreduvas energetski nalepnici i velis deka Daikinot e poekonomicen so 5,5 SKOP vo sredna zona so Toshibina 4.1.
Pa ne gledas deka Pdh kaj toshiba e 6,3 a kaj Daikin 3.8. I toskiba da go Spusti Pdh na 3,8 i taa ke si dobie SCOP 5,5-6, znaci zbiras babi i zabi....,pa kazav i prethodno,Energetskata nalepnica razlicno moze da se tolkuva i mnogu luge sto ne ja razviraat ke gi donese vo zabluda.
Jas ti rekov da spordis i ti kazav deka istiov kompresor e i vo Toshiba ND od preku 2500evra+transport i vo 7kw Shorajsto e za preku 1000evra poevtina,toj e DX151A1T-30N znaci kompresor sto se koristi vo Nordicite od 15cm3 zapremnina,a ima i GMCC od 15 cm3 ,ama se koristi kaj Seija 24btu.
Istata nadvoresna,isti kompresor,ne znam sosto nastana zabuna kaj tebe,prosto e ko 2+2 =4.Ne znam sto se tolku bitni tie Nordicite koga se istiti klimi samo ovicnive se poevtini nemaat zvucno ime, Nordic.IMojata ke raboti neprekidno kako taa vo Laponija na -25c cel mesec ako treba.
Zatoa ti rekov sporedija Toshiba Nordic, so ova od 24 btu Toshiba Shoraj
Eve za pimer edna potpolno ista klima.Mitsu LN35 i Mitsu LN25 Nordic.A eve uste eda Mitcu.RW25Nordic & Micu HR71 ili 24btu znaci ednata e 2,5 a vtorava 7kw,inverterite se prosti ko graf zamo ako pravilno gi razberes.
Ova skav da go pojasnam,pa koj svati svati.
@zlatko_ti412
Logikata ti e na najvisoko nivo, no taa ne treba i ne može da se koristi za se i sekade, pogotovo ne kade postojat poegzaktni prirodni nauki so koj točno se dobiva ona što se bara.
Izleguva po ovaa logika deka voopšto nema potreba od konstruiranje volku različni klimi po golemina, namesto 10 različni dovolno bi bile samo 3 da kažeme i rešena rabota, očigledno ne e baš taka........
Nekogaš i taa e blisku do rešenijata, nekogaš e mnogu daleku. Bi bilo ubavo koga bi studirale nekoj tehnički fakultet, da pominete niz celata POTREBNA matematika i fizika vo prvite dve godini, za da vo vtorrite 2-3 godini naučite kako se DIMENZIONIRA.
Bilo kako bilo vaša rabota.
Inače retki se tie, isklučitelno retki što uspeale poveće so logika, so pomoš na do togaš dostapnata nauka za metalni konstrukcii napravat nešta na koi i deneska se voshituvame....
Toa e AJFEL so Ajfelovata kula vo Pariz i Kipot na slobodata vo Njujork. Baš tie rešetkasti konstrukcii se dimenzioniraat so pomoš na tkn Ojlerovi ravenki za izvijanje na stapovi, metoda ustanovena vo sredinata na 20 vek. Kolku bil golem Ajfel vo svojot genij svedočat i deneska ovie negovi konstrukcii napraveni i dimenzionirani po oset.
Tocno e sto kazuvas za dimenzioniranjeto i napolno se slozvam so tebe i ne se lutam.No treba da svatis edno deka podobrite klimatizeri imaat pogolema elasticnost od-do i kao sto kazav vo prethodniot moj post i od 1000w do 9000w sto znaci deka 9 pati e tolerancijata ili 900% , ne kako vo statikata na presmetki na zelezni konstukci jakost na materijali kade sto se odi so otstapki do od 30 do 50% kade sto ste ucele na masinskiot fakultet , ims i poseben predmet Jakost na materijali, si znaj ti.Se nadevam deka i ovaa materija(so invererive) ke ti legne pa ke dojde vreme postepeno da ja razberis i svatis.
E sega nekoj ke redci,ej pa ti si stavil 7 ako ovaj inverdte e vo 40m2 toa e mnogu ili istiov inverter ako e ksten kako 2,5kw ke reci pa toa e slaba klima za tie 40m2.Toa e sto gi buni mnogu luge,pa mozi itebe pa i cicko Zlate.
Čičko ti Zlate ne e ni najmalce zbunet, ič ne se sekiraj, možebi si ti zbunetiot, pogotovo so jakosta na materijalive, smešno mi e da čitam ama ajde.
Rekla kažala se ovie muabeti.
Najednostavno e po mene koga se izbira klimatizer da se izbira po deklariranata nominalna snaga, nebitno 9-ka, 12-ka, 24-ka ili nordik.
Toa znači deka vo toj opseg klimata e dimnzionirana trajno da raboti 24 h i dava gore dole slična snaga na izlezot vo zavisnost od nadv T i baranata T. Ako taa snaga e prosečno dovolna za tvojot prostor vo 70-80% od koristenjeto si napravil pravilen izbor. Pa ušte ako si koristel nekakva el grealka vo prostorot so ova si gi odredil praktično gubitocite.
E sega poskapive klimi se sposobni da rabotat podolgo vreme na visoki opteretuvanja koga trebe da se popolnat onie 20-30% koga e navistina ladno ili da rabotat poekonomično vo nominalniot režim, ili nisko da moduliraat koga e potoplo. Toa e realnata osnova za kupuvanje pokvaliteten klimatizer, ama poskapa kako pogolema sekako ne.
So eden zbor kupete točno što treba za prostorot, ne frlajte nepotrebno pari, greškata e ednakva i koga se kupuva premalo kako i pregolemo.
Čičko ti Zlate ne e ni najmalce zbunet, ič ne se sekiraj, možebi si ti zbunetiot, pogotovo so jakosta na materijalive, smešno mi e da čitam ama ajde.
Rekla kažala se ovie muabeti.
Najednostavno e po mene koga se izbira klimatizer da se izbira po deklariranata nominalna snaga, nebitno 9-ka, 12-ka, 24-ka ili nordik.
Toa znači deka vo toj opseg klimata e dimnzionirana trajno da raboti 24 h i dava gore dole slična snaga na izlezot vo zavisnost od nadv T i baranata T. Ako taa snaga e prosečno dovolna za tvojot prostor vo 70-80% od koristenjeto si napravil pravilen izbor. Pa ušte ako si koristel nekakva el grealka vo prostorot so ova si gi odredil praktično gubitocite.
E sega poskapive klimi se sposobni da rabotat podolgo vreme na visoki opteretuvanja koga trebe da se popolnat onie 20-30% koga e navistina ladno ili da rabotat poekonomično vo nominalniot režim, ili nisko da moduliraat koga e potoplo. Toa e realnata osnova za kupuvanje pokvaliteten klimatizer, ama poskapa kako pogolema sekako ne.
So eden zbor kupete točno što treba za prostorot, ne frlajte nepotrebno pari, greškata e ednakva i koga se kupuva premalo kako i pregolemo.
Pa toa sakav da go kazam deka eden isti klimatizer moze da ima razlicna nominalna vrednost,zatoa i se vika inverter.Prosto i ednostavno e isto kako da varis grav.
Pa toa sakav da go kazam deka eden isti klimatizer moze da ima razlicna nominalna vrednost,zatoa i se vika inverter.Prosto i ednostavno e isto kako da varis grav.
Mnogu mi e žal se pogrešno si povržal.
Inverter se vika zatoa što ima inverterski elektrinski sklop koj samo služi da upravuva so promena na vrtežite na motorite na klimata, ništo poveće i ništo pomalce.
Naukata napreduva pa se konstruirale ovie istosmerni motori bez četkici kako najpogodni za ovie uredi, isto taka i možnosta za uspešna regulacija na vrtežite so tkn INVERTER el sklop, ovaa kombinacija dava najmalce gubitoci i ima najgolema efikasnost.
Ako slučajno se koristea naizmenični motori i frekfrentni regulatori za promena na vrtežite na motorite klimite sigurno nema da se vikaa INVERTERI bidi siguren.
Inače pravilen izraz bi bil klimatizer so invertorsko upravuvanje, trgovcive mu dale skrateno ime INVERTER.
Mnogu mi e žal se pogrešno si povržal.
Inverter se vika zatoa što ima inverterski elektrinski sklop koj samo služi da upravuva so promena na vrtežite na motorite na klimata, ništo poveće i ništo pomalce.
Naukata napreduva pa se konstruirale ovie istosmerni motori bez četkici kako najpogodni za ovie uredi, isto taka i možnosta za uspešna regulacija na vrtežite so tkn INVERTER el sklop, ovaa kombinacija dava najmalce gubitoci i ima najgolema efikasnost.
Ako slučajno se koristea naizmenični motori i frekfrentni regulatori za promena na vrtežite na motorite klimite sigurno nema da se vikaa INVERTERI bidi siguren.
Inače pravilen izraz bi bil klimatizer so invertorsko upravuvanje, trgovcive mu dale skrateno ime INVERTER.
Tocno Zlate,i zatoa i NOMINALNAT vrednost se steluva na papiru od proizveduvacot kako sakas.
Eve za kaj tebe ti predlagam,posto ne sakas inverter so golema nominalna vrednost,eve neka bidi MSZ RW25 Mitsubishi,so nominalna vrednost 2,5kw ili eve ti so nominalna vrednost Mitsu HR 3,5 so nominalna 3,5.Posto si odbiras klimatizeri po nominalna vrednost,ako svatis svati sto ti pisuvam.
Očigledno ne se razbirame. Ne razbiram ti što zboriš.
Nominalna vrednost na potrošuvačka gledam, znači pomeđu min i max potrošuvačka.
Za Toshiba shorai 13-ka e 1080W, min e 200W, max e 1550W, volku vleće od utičnica. Kolku dava vo sobata zavisi od toa kolku e ladno
Ako na -5C sega ne znam ima COP2.7, mene će me gree so 1.08x2,7 = 2.9kW non stop 24 h bez da klicka, vo mojot prostor toa e dovolno, ako e poladno nekolku dena ete grealka, ne mi treba 18-ka ili 24-ka nedaj bože nominalna i e 2.35kW.
Не најдов таблица за капацитети за таа 4kW еве за помалата 3kW Perfera нордик
Номинално е болдирано.
Значи при номинална фрекфенција на компресор, надворешна темп +6, внатрешна +20 повлекува од штекер 600W за да даде 3.2kW топлина
При максимална фрекфенција на компресор, надворешна темп +6, внатрешна +20 повлекува од штекер 2.67kW за да даде 7.4kW топлина.
Штета нема за минимално ќе беше 150W потрошувачка.
Ете има ном/макс за повеќе темп надворешни и внатрешни
Номинално е болдирано.
Значи при номинална фрекфенција на компресор, надворешна темп +6, внатрешна +20 повлекува од штекер 600W за да даде 3.2kW топлина
При максимална фрекфенција на компресор, надворешна темп +6, внатрешна +20 повлекува од штекер 2.67kW за да даде 7.4kW топлина.
Obrni vnimanie na slednite raboti koi obično gi zanemaruvame:
- protok 700m3 na h, znači max
-mereno so vlažen termometar, ne e isto so suv
-ima bitna razlika za povisoki sobni T, kaj nas nikoj ne se gree na 20C, ima nekoi biraat 26C, nekoi non stop na 30C
Pa obicno koga oznacuvaat nominalna vrednost pri toplenje se kazuva kolkava toplotna mok na nominalna vrednost.Nejse neka bide i nominalna i po potrosuvacka isto ti se vajca.Ubavo objasniv prge deka nominalnata vrednost kako ska ke si ja pise proizvoditelot.
Zato se gleda fleksibilnosta na uredot,od-do bilo na potrosuvacka ili pak na prdadena toplotna mok.Ama ete ti si se odlucil da dimenzioniras klima prema porosuvacka od -do,a toa ne e greska.Ama ako ja dimenzioniras prema nominalna sto ja oznacil proizvoditelot mozi i da pogresis vo dimenzioniranjeto i ke setas so daljinskoto vo jdepot.
Zato ti dadov dva kontra primeroci za tvojot prostor od 25m2.Edna 25RW ,sto e deklarirana kako 2,5 od proizvoditelot i edna 35HR deklarirana kako 3,5 a dve vakvi ne i se ravni na taa 2,5RW i dvata se od isti proizvoditel.
Номинално е болдирано.
Jas tebe te prasuvam,sto ima poke vo taa Toshiba nordic poveke od Toshiba Shoraj 24btu sto e toj nordicot po specijalni naracki poskap 1000evra + prevoz.Ete ti gi kazuvas deka nordicite se nesto psebno.
Jas tebe te prasuvam,sto ima poke vo taa Toshiba nordic poveke od Toshiba Shoraj 24btu sto e toj nordicot po specijalni naracki poskap 1000evra + prevoz.Ete ti gi kazuvas deka nordicite se nesto psebno.
Интересно кај Daiseikai 10 ненордик нема electronic expansion valve (EEV) туку се вика pulse modulating valve (PMV) и функционира со капилара.
Еве како е шемата како фреонот се движи помеѓу надворешна и внатрешна единица. Со испрекината линија при греење а со полна линија при ладење.
Значи оваа втора линија е by-pass. Дел од фреонот што се враќа назад ги бајпасира капиларите и изменувачот и дирекно се носи на влез во компресор. Целта е тој ладен фреон да го излади компресорот.
Но фреонот кој кога поминувал низ внатрешната единица бил загреан и во гасовидна состојба откако ќе му се одземе топлината тој се враќа назад во течна форма и не може така дирекно да се носи на влез во компресор. Компресорот може да компримира гас а не течност бидејќи ќе се случи hydrolock.
Можеби онаа капилара на бајпас линијата служи да фреонот премине повторно во гас?
Интересно но и комплицирано. Место целиот фреон да се користи низ изменувачот за размена на топлина тука дел од тој фреон се користи за ладење на компресорот.
Emi istiot Nordic kopresor e i vo ednata i vo drugata ne e GMCC ,a od kaj znajs deka nema bajpas vo 24btu.
I so demek ovaa od 24 btu znaci nema da raboti na -25,ke crkni kompresorot prema tebe.
Se e isto ,samo sto ke nasednete na marketingot.Samo e razlicno deklariran Nordicot i nisto poveke,isti kompresor,isti izmenuvaci,samo sto ednata e so grejac na tacna i ke se spruzis 1000 i kusur evra poveke.I ovaa od 24btu da ja stravis vo Laponija isto ke gree kako toj Nordicot.Zatoa za nordicite se drugi kompresori ama eve vo od 24btu ovaa e istiot kompresor so taa Nordicot so grejac od Alfa elektronik od 10 evra iako sakas 500w stavimu na mrzlibec a i so daljisko mozis da si go napras koga sakas da go vklucis ili isklucis..Taka da e edna ista proizvodna linija za ekonomski poevtino da e drugoto e nasednuvanje na marketing.
Muabetot mi e deka ima nordici i vo makedonija samo ne se deklarirani vo nordici tuku predimenzionirani vo prikazana nominalna vrednost i nemaat grejac na tacna,toa sakam da go razberes.
Emi istiot Nordic kopresor e i vo ednata i vo drugata ne e GMCC ,a od kaj znajs deka nema bajpas vo 24btu.
I so demek ovaa od 24 btu znaci nema da raboti na -25,ke crkni kompresorot prema tebe.
Se e isto ,samo sto ke nasednete na marketingot.Samo e razlicno deklariran Nordicot i nisto poveke,isti kompresor,isti izmenuvaci,samo sto ednata e so grejac na tacna i ke se spruzis 1000 i kusur evra poveke.I ovaa od 24btu da ja stravis vo Laponija isto ke gree kako toj Nordicot.Zatoa za nordicite se drugi kompresori ama eve vo od 24btu ovaa e istiot kompresor so taa Nordicot so grejac od Alfa elektronik od 10 evra iako sakas 500w stavimu na mrzlibec a i so daljisko mozis da si go napras koga sakas da go vklucis ili isklucis..Taka da e edna ista proizvodna linija za ekonomski poevtino da e drugoto e nasednuvanje na marketing.
Muabetot mi e deka ima nordici i vo makedonija samo ne se deklarirani vo nordici tuku predimenzionirani vo prikazana nominalna vrednost i nemaat grejac na tacna,toa sakam da go razberes.
Po tvojata iscrpna i stručna analiza celata razlika da ti bila samo i samo vo greačot na tacna i vo oznakite na klimata. Si se fatil za kompresorite kako pijan za plot, ne se samo tie edinstveno važni.
Za ova zadovolstvo TOSHIBA ti naplatuva celi 1000e. I od TOSHIBA ako mnogu e, pa neli e japanec a ne kinez za koi znaeme deka i kradat i lažat.
Moe mislenje e deka ne e baš taka tuku tie 1000e plus si imaat svoja težina i deka e baš vo sklad za ona što go nudat, siguren sum deka TOSHIBA ili bilo koja daleku poneozbilna od nea firma ova ne bi go pravela.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.