- Член од
- 4 ноември 2013
- Мислења
- 2.326
- Поени од реакции
- 3.588
@ZlatikevichiusКој е модератор на подфорумов. Да го смени насловов не само надворешна политика туку и внатрешна. И да се постави анкета дали ќе Путин ќе остане на власт после 2030
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
@ZlatikevichiusКој е модератор на подфорумов. Да го смени насловов не само надворешна политика туку и внатрешна. И да се постави анкета дали ќе Путин ќе остане на власт после 2030
Сигурно си пробал и сушена риба од Астрахан а и во Сочи мислам имаат. Е тоа е тоа со пивото што лежи топ.Три години живеев во Сочи, нема што не сум пробал.
Мељник е на Ефес, мене и пивото и шишето ми се допаѓаше!
Балтика беше тогсш на Карлсберг, заедно со Туборг...
Имав Магнит на 100 метра од дома, имаше страшен избор на пиво, Стела артоа, Гинис, имаше и регионални ерменско едно.
Тархун имвме често дома. Дружев 99% со Руси и се што беше катактеристично за тој регион пробував. Јадење, пиење...
Соледка ми беше супер, таму научив да јадам жива рибат.е. само засолена со лимон или оцет, семга!
Од Ростов ни носеа крапови, од Владивосток црвена икра.... времиња!
Иначе сеуште и во Мк си јадеме холодец. Намаливме малку, ама тераме традиција, со правење куличи и слично![]()
Жена ми беше начмед во санаториум.Сигурно си пробал и сушена риба од Астрахан а и во Сочи мислам имаат. Е тоа е тоа со пивото што лежи топ.

Родителите мои живееа во Сочи од 1990-1996. Мајка ми е од СочиЖена ми беше начмед во санаториум.
Знаеш како е обичај, без поклон не се иде.
Ние раздававме по пријатели храна. Сушена риба, икра и слично, што не стои долго.
Само Сочи не е Русија, ама има малку и од неа![]()

Сума сумарум: твое мислење е дека проблемите на Русија во најголем дел потекнуваат од надвор (90ти и дестабилизација на рубља, економски шокови и тн) и дека овој систем во РФ е стабилизаторски фактор. Ја сум повеќе на тоа дека изворот на проблемите во РФ е државата и како се раководи со неа (од време на СССР до денес), и дека авторитарноста не и е во прилог на долги стази. Демократија на крај на ден е само механизам за внатершно уредување: мирен трансфер на власт (преку избори, наместо конфликт), ограничување во поглед на моќ (поделба на власт), и механизми за граѓанско партиципирање во власт (референдуми, слобода на говор и јавен простор, закони за транспарентност). Еве Шпанија е демократија, па има отворени ставови против политиките на САД (не значи ако е држава демократија мора да е под палка на САД). Кој доаѓа на власт и како се владее е главното прашање (исто како и кај авторитарни држави). Не се согласувам. Две работи околу ова:Инаку за Русофобијата. Факт е дека во Европа и Сад таа е достса посилно поизразена од некаква омраза од Русите кон европејците или американците. Па незнам јас Чајковски и Пушкин кој го забрануваше и тоа на државно ниво. Не беа тоа изолирани случаеви и тн. За разлика во Русија такви политики нема. Има по некој изолиран случај,ама далеку е тоа од државно ниво.
) се обострани кај оние луѓе кои имаат антагонистички погледи. Тоа е фер! Имам пробано квас како не, а кај окрошка сум во тим кефир. Од руски пијалоци, за мене, алфа и омега: јогурт чудо од јагода. Незаменлив.Обајсни им холодец дека е пифтија на нашиве.Ич не е по мој мерак. Незнам квас дали имаш пиено на лето, или окрошка.

Spanija ima otvoreni stavovi protiv tramp, ne protiv Sad.@The xx - ну, јолки палки, да не ја разводниме дискусијата околу ММФ и западот во 90ти.Сума сумарум: твое мислење е дека проблемите на Русија во најголем дел потекнуваат од надвор (90ти и дестабилизација на рубља, економски шокови и тн) и дека овој систем во РФ е стабилизаторски фактор. Ја сум повеќе на тоа дека изворот на проблемите во РФ е државата и како се раководи со неа (од време на СССР до денес), и дека авторитарноста не и е во прилог на долги стази. Демократија на крај на ден е само механизам за внатершно уредување: мирен трансфер на власт (преку избори, наместо конфликт), ограничување во поглед на моќ (поделба на власт), и механизми за граѓанско партиципирање во власт (референдуми, слобода на говор и јавен простор, закони за транспарентност). Еве Шпанија е демократија, па има отворени ставови против политиките на САД (не значи ако е држава демократија мора да е под палка на САД). Кој доаѓа на власт и како се владее е главното прашање (исто како и кај авторитарни држави).
За крај од мене: ако се случи корупција во ист период додека се воведува демократија, не значи дека демократијата е крива за корупцијата. Ако Јелцин и ќерка му направат милијарди, или Березовски, вината е кај тој што краде, одговорноста е индивидуална, западот се користи само како изговор за да не се превземе одговорност. Ако јас навивам за некое уредување горе (во РФ) тоа е демократија со своја независност, но со добри односи кон светот и работа во интерес на своите луѓе (со некој лидер, калибар на Немцов или Гуриев). Во исто време ти ги разбирам уверувањата и тука би го затворил мојот дел од дискусијава околу 90ти и демократија.
Не се согласувам. Две работи околу ова:
Прво, не верувам дека може да ги ставиме на кантар и да кажеме во РФ има помалце омраза кон запад. Ако сме реални, ќе признаеме дека постои на двете страни (зависи од дел од Русија и дел од запад се разбира). Сите тие приказни околу орки и пиндоси (пиндоси сакав да пишам, мал лапсус) се обострани кај оние луѓе кои имаат антагонистички погледи.
Во Русија, апсолутно има анти-западни политики на државно ниво (како што кај западот има анти-руски). Ако користиш странски зборови во професионална комуникација (да речеме користиш терминологија како на колега му пишуваш дали стигнал до свој KPI) или странски збор во регистрирање компанија, би кршел закон. Универзитетите кои беа повеќе отворени кон светот (Шанинка, ВШЕ, и др.) имаа озбилни проблеми и беа маргинализирани поради тоа што власта ги гледаше како извор што може да им одземе легитимност, се апсеа ректори и затвараа институти. Изговороте се "они се западњаци" или "они се корумпирани" али реалноста е дека они се руси кои немаат исти погледи со власта и истата ги гледа нив како закана на нивната моќ. Инстаграм и фејзбук се банирани во Русија, додека во Америка Вконтакти може да се користи. Се банираа интернационални школски програми (IB), Стенфорд се прогласи за терористичка организација пред некоја недела, и има мал милион примери. Од скоро и ВПН е забрането во Русија што ја затвара земјата на огромен број платформи, информации, културни елементи од надвор, освен ако државата не ги дозволи. Зборот ми е, институционална затворање кон западот во Русија постои и е значајно, ако зборуваме реално.
Меѓу народот постојат различни ставови (зависи со кого разговараш во Русија и на запад и кој дел од запад станува збор и тн). Мнозинството се генерално апатични кон политика, али постои сегмент кој се замара со политика каде има здрава доза на антагонизам кај двете страни.
Тоа е фер! Имам пробано квас како не, а кај окрошка сум во тим кефир. Од руски пијалоци, за мене, алфа и омега: јогурт чудо од јагода. Незаменлив.![]()
Нема да се согласиме за првиот дел, а за вториот дел не си никако прав.@The xx - ну, јолки палки, да не ја разводниме дискусијата околу ММФ и западот во 90ти.Сума сумарум: твое мислење е дека проблемите на Русија во најголем дел потекнуваат од надвор (90ти и дестабилизација на рубља, економски шокови и тн) и дека овој систем во РФ е стабилизаторски фактор. Ја сум повеќе на тоа дека изворот на проблемите во РФ е државата и како се раководи со неа (од време на СССР до денес), и дека авторитарноста не и е во прилог на долги стази. Демократија на крај на ден е само механизам за внатершно уредување: мирен трансфер на власт (преку избори, наместо конфликт), ограничување во поглед на моќ (поделба на власт), и механизми за граѓанско партиципирање во власт (референдуми, слобода на говор и јавен простор, закони за транспарентност). Еве Шпанија е демократија, па има отворени ставови против политиките на САД (не значи ако е држава демократија мора да е под палка на САД). Кој доаѓа на власт и како се владее е главното прашање (исто како и кај авторитарни држави).
За крај од мене: ако се случи корупција во ист период додека се воведува демократија, не значи дека демократијата е крива за корупцијата. Ако Јелцин и ќерка му направат милијарди, или Березовски, вината е кај тој што краде, одговорноста е индивидуална, западот се користи само како изговор за да не се превземе одговорност. Ако јас навивам за некое уредување горе (во РФ) тоа е демократија со своја независност, но со добри односи кон светот и работа во интерес на своите луѓе (со некој лидер, калибар на Немцов или Гуриев). Во исто време ти ги разбирам уверувањата и тука би го затворил мојот дел од дискусијава околу 90ти и демократија.
Не се согласувам. Две работи околу ова:
Прво, не верувам дека може да ги ставиме на кантар и да кажеме во РФ има помалце омраза кон запад. Ако сме реални, ќе признаеме дека постои на двете страни (зависи од дел од Русија и дел од запад се разбира). Сите тие приказни околу орки и пиндоси (пиндоси сакав да пишам, мал лапсус) се обострани кај оние луѓе кои имаат антагонистички погледи.
Во Русија, апсолутно има анти-западни политики на државно ниво (како што кај западот има анти-руски). Ако користиш странски зборови во професионална комуникација (да речеме користиш терминологија како на колега му пишуваш дали стигнал до свој KPI) или странски збор во регистрирање компанија, би кршел закон. Универзитетите кои беа повеќе отворени кон светот (Шанинка, ВШЕ, и др.) имаа озбилни проблеми и беа маргинализирани поради тоа што власта ги гледаше како извор што може да им одземе легитимност, се апсеа ректори и затвараа институти. Изговороте се "они се западњаци" или "они се корумпирани" али реалноста е дека они се руси кои немаат исти погледи со власта и истата ги гледа нив како закана на нивната моќ. Инстаграм и фејзбук се банирани во Русија, додека во Америка Вконтакти може да се користи. Се банираа интернационални школски програми (IB), Стенфорд се прогласи за терористичка организација пред некоја недела, и има мал милион примери. Од скоро и ВПН е забрането во Русија што ја затвара земјата на огромен број платформи, информации, културни елементи од надвор, освен ако државата не ги дозволи. Зборот ми е, институционална затворање кон западот во Русија постои и е значајно, ако зборуваме реално.
Меѓу народот постојат различни ставови (зависи со кого разговараш во Русија и на запад и кој дел од запад станува збор и тн). Мнозинството се генерално апатични кон политика, али постои сегмент кој се замара со политика каде има здрава доза на антагонизам кај двете страни.
Тоа е фер! Имам пробано квас како не, а кај окрошка сум во тим кефир. Од руски пијалоци, за мене, алфа и омега: јогурт чудо од јагода. Незаменлив.![]()
Трамп е претседател на САД (највисок орган на власт). Ако не се согласуваат со него, не се согласуваат со државните одлуки на САД (не е он апстрактен ентитет).Spanija ima otvoreni stavovi protiv tramp, ne protiv Sad.
@The xx @Joey-Jojo Jr. Shabadoo Се сложувам со делот дека САД имале дестабилизаторска улога кон Рускиот доминион, дека има двојни стандарди околу Украина, Србија и блиски исток. Се разбира нормално е Русија да реагира за да одржи свој суверенитет и безбедност. До овде се слагаме. Моите мислења се разидуваат околу внатрешното уредување, како РФ да дојде до добри резултати за својот народ, и следствено на тоа да може економски и политички да парира на остатокот од светот без корупција и со кичма.
Се слагам особено за модерен контекст, САД пробува да ја изолира Русија преку Украина, Грузија, и мини берлински ѕид околу неа кон Европа. Историски имало доста проблеми на релација запад-Русија, исто како што низ вековите постоеле проблеми меѓу западните сили меѓу себе (Германија-Франција, САД-Британија, САД-Јапонија, и тн). Но каде биле државите во еден момент, не значи дека ќе останат таму во односите и во иднина.Окрошка само со кефир. Со квас никако. Ми беше задоволство што ја испеглавме дискусијата до тука. Ти ја контам поентата. Многу има згрешено Западот кон Русија. Не само сега, туку во целокупната историја секогаш ги гледале како народ/земја/територија која треба да биде покорена.

На бугар логика! Болно е човечето, не му замерувај!e ako de vie ke plakate poveke za nafta edno 20 godini i taman...