Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 51: Законски да се ограничи голотијата во земјава, онлајн и офлајн.)

Или вака
Ќерките и синовите законски треба еднакво да бидат вклучени во наследството, иако некој од родителот може да е против тоа!
Битно поентата ми ја разбравте :D
Оооп, ако родителот е против, нема што да бараш, син ли си, ќерка ли си, тоа ти е!

Абе право на имот секако имаат сите деца подеднакво законски, проблем е што може пред смрт да препишуваат и продаваат имот и да фаворизираат некои од децата. Машките деца се фаворизирани и тоа е вкоренето кај нас како нормално и правилно. Од тука контроверзно е да се мисли дека сите треба подеднакво да добијат.

Od kaj izlegoja vnucite pak sega vo prikaznata :cautious:
Внуците од керката. Не пробви да ги извртиш работите како и секогаш.
Автоматски споено мислење:

Таман е!
Дај боже на сите памет и имање, за да помогнат на сите деца (не мора да се само две).
Она наследство по машка линија е останато од зорт, не од мед и млеко.
Ама да знаеш колку затуцани родители има, ехееј!

Шумига го гледаш понекогаш?
Има одговор, пример со генерациите на благородници во Англија.
Не го имам гледано и не знам која е поентата.

Cekaj sega me izbuni celiot. Pravime muabet za ne za decata na kjerkata koja ne i sledva nisto posto se mu ostavile na sinot, tuku za decata na decata od kjerkata ? :cautious:
Ubavo te sfativ ?

Cekaj sega me izbuni celiot. Pravime muabet za ne za decata na kjerkata koja ne i sledva nisto posto se mu ostavile na sinot, tuku za decata na decata od kjerkata ? :cautious:
Ubavo te sfativ ?
Поедноставно за внуците од сестра на коцкаров за да ти е појасно.

Тоа е се, само родител не, според мене.
Oti be, eden kup ima takvi slucai.
Nikoj nejki da gi dogleda, da se zamara so niv na starost za da go nasledi imotot tuku sakat da go parkirat vo dom za starci. Toj ili taa ke najdi nekoj za dogledvanje, najcesto zena na koja ke i prepisat se i toa e toa.

Тоа е се, само родител не, според мене.
Ок, не влегувам кој е каков е!
Доста годинчиња имам, имам видено многу работи.
Едно само да знаеш, родител, роднина или дете, колку може да му биде душман на својот близок, нема шанси туѓ човек да биде таков.

Oti be, eden kup ima takvi slucai.
Nikoj nejki da gi dogleda, da se zamara so niv na starost za da go nasledi imotot tuku sakat da go parkirat vo dom za starci. Toj ili taa ke najdi nekoj za dogledvanje, najcesto zena na koja ke i prepisat se i toa e toa.
Ко шо го догледа Климета докторот од Брвеница! :cautious:

Поедноставно за внуците од сестра на коцкаров за да ти е појасно.
Tehnicki gledano toa se resilo koga se delel imotot pomegju nea i nego, kockar ili ne.
Vnucite se baska Tito, baska Jovanka.
Mada osekjam deka okolu vnucite nekako ne se razbirame bas najdobro. Jas pod vnuci podrazbiram vo slucajot vekje cetvrto koleno, znaci na roditelite na kjerkata i kockarot, tehnicki pra vnuci mi idat, ako mu se na kjerkata vnuci od nejzinite deca.

Не го имам гледано и не знам која е поентата.
Поента?
Прашуваат еден благородник, како успеавте 700 години да го сочувате семејниот имот, кога другите за 3-4 генерации обично пропаѓаат.
Вика, не дека кај нас немало чукнати во семејството. Наша среќа е што никогаш не се погодиле два такви по ред.
Како родителот и тој коцкарот, во твојот пример.

Поента?
Прашуваат еден благородник, како успеавте 700 години да го сочувате семејниот имот, кога другите за 3-4 генерации обично пропаѓаат.
Вика, не дека кај нас немало чукнати во семејството. Наша среќа е што никогаш не се погодиле два такви по ред.
Како родителот и тој коцкарот, во твојот пример.
Не правиме муабет за благородници туку за обични љуге и судбини. Ево по таа логика шо ако се три сестри? Не треба да ги следува имот пошто ќе го добијат имотот од своите мажи?

Не правиме муабет за благородници туку за обични љуге и судбини. Ево по таа логика шо ако се три сестри? Не треба да ги следува имот пошто ќе го добијат имотот од своита мажи?
Не ме сфати?
Ситуацијата која ја опишуваш е настаната поради малоумноста на родителот и болеста на синот. Значи две генерации по ред. Баш тоа го вика благородникот.
Една ако засере, големи се шансите, следната ако е норнална, да се врати во некаква нормала.
Три сестри? Хахаха, е тој филм пробај да го гледаш :)
Правно е јасно, во живо е крваво!

Не ме сфати?
Ситуацијата која ја опишуваш е настаната поради малоумноста на родителот и болеста на синот. Значи две генерации по ред. Баш тоа го вика благородникот.
Една ако засере, големи се шансите, следната ако е норнална, да се врати во некаква нормала.
Три сестри? Хахаха, е тој филм пробај да го гледаш :)
Правно е јасно, во живо е крваво!
Па крваво е и меѓу браќа. Најголема грешка е шо родителите навреме не напишале тестамент од некое си суеверие и децата после стануваат најголеми непријатели. Државава врие од такви случаи.

Back
На врв Bottom