Војната на патиштата

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
Една реченица што ја кажа детево ни ја опишува цела држава. И други точкисти се спуштаат тука. Не размислува самиот со своја глава дали ке повреди некој, него гледа како другите прават. Тоа што други возат 200, не значи дека е исправно. Ама ајде, млад е, ваљда ке му проработи мозочето. Ако не, право во партија.

retko glupi lugje se tockarive

Од искуство ги има 2 типа, оние што си уживаат со почитување на правила и обзир кон другите учесници на сообраќајот (5% се одприлика кај нас) и останатите (95%) кои мислат дека одкако ќе се качат на точак може да возат по сите булевари, улици, патишта, пешачки патеки и премини каде секогаш они имаат предност.

И како и возачите на електрични тротинети кога се на точак околу нив се ствара енергетски штит кој ги штити од повреди и затоа не се плашат ни од шлепер кога од пешачка патека или тротоар ќе се префрлат на булевар.

И гледам на многу навечер не им требаат ни светла.

Од искуство ги има 2 типа, оние што си уживаат со почитување на правила и обзир кон другите учесници на сообраќајот (5% се одприлика кај нас) и останатите (95%) кои мислат дека одкако ќе се качат на точак може да возат по сите булевари, улици, патишта, пешачки патеки и премини каде секогаш они имаат предност.

И како и возачите на електрични тротинети кога се на точак околу нив се ствара енергетски штит кој ги штити од повреди и затоа не се плашат ни од шлепер кога од пешачка патека или тротоар ќе се префрлат на булевар.

И гледам на многу навечер не им требаат ни светла.
Скроз е се точно, јас возам тротинет, и не можам да разберам, ај точаците немаат по дифолт светла, ама тротинетот има, како им работи мозокот на добар дел од луѓето не ми е јасно да не им текне да пуштат светло. Сите треба на психолошка евалуација да се праќаат.
Оние што возат на сред улица се за во притвор, да си преноќат една вечер у станица и 1000 евра казна, дали ќе му текне следен пат да вози на сред улица и да се понаша како кола во сообраќај.

Проблемот е тоа што не е воопшто обележано која патека за што е. Дополнително, на онаа велосипедската нема ни патоказ ни ништо обележано за кривини, скокови и слично.

Кога ќе биде бележано се како што треба, надежно секој ќе знае каде треба да оди и точаци на пешачки патеки ќе треба да бидат казнувани, исто и за пешаци на велосипедски.
Вака видеава не служат за ништо освен кликови.

Често забегувањата се доволно големи за да ситуациите се доволно јасни и без недостатокот кој го посочуваш.
На пример скроз е јасно дека за овие долу треба индијски систем на сообраќајна регулација:

maxresdefault.jpg

Често забегувањата се доволно големи за да ситуациите се доволно јасни и без недостатокот кој го посочуваш.
На пример скроз е јасно дека за овие долу треба индијски систем на сообраќајна регулација:

maxresdefault.jpg
Каква врска имаат тротинетите со планинската патека на водно која не е обележана и доаѓа до конфузија.

Да тротинетите фрапантно го кршат законот, ама ова и другото не е исто.

Проблемот е тоа што не е воопшто обележано која патека за што е. Дополнително, на онаа велосипедската нема ни патоказ ни ништо обележано за кривини, скокови и слично.

Кога ќе биде бележано се како што треба, надежно секој ќе знае каде треба да оди и точаци на пешачки патеки ќе треба да бидат казнувани, исто и за пешаци на велосипедски.
Nekad ne e rabotata dali e obelezano, treba i mozok da se upotrebi. Ocigledno e deka ne mu e mestoto tamu.

Nekad ne e rabotata dali e obelezano, treba i mozok da se upotrebi. Ocigledno e deka ne mu e mestoto tamu.
Абе батали го тој што секој викенд вози, го запраа, го истераа. Странец ако дојде од кај да знае која за што е?
Плус кога не е бележано имаш алиби.

Сељак, ќе ги испотепа планинарите. Ама, очигледно родителите му се бетер.
Никад ама никад додека сме се пентареле по Водно, барем до сред на 90тите, немало точаци по пешачките патеки.
И со големи букви - Пешачки патеки, планинарски како милувате. Точаци идеа по асфалт.
Сељаци и скоројевичи кои појма немаат Водно за што служи.

Сељак, ќе ги испотепа планинарите. Ама, очигледно родителите му се бетер.
Никад ама никад додека сме се пентареле по Водно, барем до сред на 90тите, немало точаци по пешачките патеки.
И со големи букви - Пешачки патеки, планинарски како милувате. Точаци идеа по асфалт.
Сељаци и скоројевичи кои појма немаат Водно за што служи.
Од секогаш имало точаци. Памтам основно и средно кога одевме често имаше точаци.
Ама тогаш одеа по Цветкова, сега Цветкова е уништена, пола патека е карпи и идат на пензионерската.

Јас поради луѓето на патеките не сум се спуштал по овие. Сум идел накај бункерот и таму има една патека која никој не ја користи.

Ама поголемиот дел, не им чие за други и се спуштаат кај ќе им текне.

Иначе има патека стрикно за точаци од средно до доле. Таа ја користат и планинари, зошто не се каже за тој проблем.

Јас да сум човекот кој го запрел копиљов со точакот, нареден потег ќе ми биде тужба за објавување видео снимки на интернет од моите деца со фаците незаматени.
Не знам како се дискутира дали имал право или не да вози точак таму а ова е поголем проблем?
Се нема никаква приватност и заштита на децата. Секој куртон става камера во кацига и кола за да бејта на интернет кликови. Мора да се регулира ова. Гледаат на Јутуб американците и они сеа ќе цитираат правила. Една тужба за приватност и нека се јавува кај татко му да го вади, ебате луѓето без обзир.

Каква врска имаат тротинетите со планинската патека на водно која не е обележана и доаѓа до конфузија.

Да тротинетите фрапантно го кршат законот, ама ова и другото не е исто.
Има велосипедска стаза на Водно, уредно е обележана и пешаци кои се движат по неа тоа го прават на свој ризик.

Воедно и велосипедисти кои се спуштаат по другите стази - не ги гледам како проблем, ако не возат како ретардирани. E сега проблемот е што ги има еден куп што возат како ретардирани, максимално брзо што можат, дури и кога тоа не е безбедно. Обично се слушаат кога надоаѓаат, проблем е кога носиш слушалки и доаѓаат отпозади.
Автоматски споено мислење:

Јас да сум човекот кој го запрел копиљов со точакот, нареден потег ќе ми биде тужба за објавување видео снимки на интернет од моите деца со фаците незаматени.
Не знам како се дискутира дали имал право или не да вози точак таму а ова е поголем проблем?
Се нема никаква приватност и заштита на децата. Секој куртон става камера во кацига и кола за да бејта на интернет кликови. Мора да се регулира ова. Гледаат на Јутуб американците и они сеа ќе цитираат правила. Една тужба за приватност и нека се јавува кај татко му да го вади, ебате луѓето без обзир.
Има основа за тужба, секој има право да снима јавни места но не и да објавува поединци без нивна согласност. Плус ова во одреден момент станува и таргетирано снимање.

Од секогаш имало точаци. Памтам основно и средно кога одевме често имаше точаци.
Ама тогаш одеа по Цветкова, сега Цветкова е уништена, пола патека е карпи и идат на пензионерската.

Јас поради луѓето на патеките не сум се спуштал по овие. Сум идел накај бункерот и таму има една патека која никој не ја користи.

Ама поголемиот дел, не им чие за други и се спуштаат кај ќе им текне.

Иначе има патека стрикно за точаци од средно до доле. Таа ја користат и планинари, зошто не се каже за тој проблем.
Ја не знам колку стази има сега али ние кога сме се искачувале и тоа пешки од Кочо до врв, немаше точаци. Имаше, по асфалтниот пат.
Е сега, модернизам односно би рекол сељачизам, што сакам си праам се понашаат.
Дури и да има, со таква брзина како што возеше детево, Ники Лауда да е, нема да може да застане. Или тој ќе се истумба или ќе искрши некого. Со таква брзина се вози само на пат, не на патека каде има и пешаци.

Башка одговорот од родителот, наместо да праша дал е синчето ок, дал удрил некого, таа абе што ти е гајле. Ја и на овие години би се извинил (прво не би ни летал ко мањак) ама јок, васпитање нула.
Истите тие со точаци и тротинети го прават истото тоа и у град. На пешачки на едносмерна кај Макпетрол/Дајмонд, една девојка со тротинет ќе ме однесеше. Сантиметри беа во прашање. И? Кој ќе одговара што цел живот ќе ми го уништи?
Значи и да има знаци за пешачење и велосипеди, вакви пак нема да ги поштуваат. Па урко, полицаец што треба да санкционира вакви вожњи, со моториштено возеше по тротоар кај градски ѕид не па други.

Впрочем, огледало на сељачката култура е кејот на Вардар. Летаат со точаци, мотори па негде и со коли.
А нема знак забрането за коли, нема знак за дозволена брзина...нема ништо. На многу места нема знаци.
Осим знак, треба да се има малце и у глава.
Кај што нема знак, кај што нема патека, велосипед низ град се вози покрај тротоар, до 50 цм. Кај нас возат по тротоар и како детево, летаат. Немојте да се прајме наивни, знаеме каква култура имаат еден дел од тие учесници во сообраќај. И мотор и точак и тротинет.
Автоматски споено мислење:

ако не возат како ретардирани. E сега проблемот е што ги има еден куп што возат како ретардирани, максимално брзо што можат, дури и кога тоа не е безбедно.

баш така, ретардирани.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom