Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Tolkavata vozbudenost kaj severdjanite od padot na Orban, a so toa i moznata ekstradicija na Gruevski jas mozam da ja sfatam edinstveno kako nekoja satisfakcija od tipot da go smenavme imeto, severdjani sme , ne izeba i ne ebavaat tekovno koj ke stigni ama barem se isplati :pos:

Кој влези, мани.

Никогаш не сум гласал, ниту пак сум бил со ВМРО во тоа време, баш напротив, повеќе гомна сум јадел против нив, ама ако на Артан Груби му се овозможи куќен притвор и враќање во "татковината", зашто да не и на Груевски? А и ВМРО како партија не требаше да чека некакви случувања во Унгарија туку требаше да направат простор за негово враќање на ист начин како што беше и за Груби.

Никогаш не сум гласал, ниту пак сум бил со ВМРО во тоа време, баш напротив, повеќе гомна сум јадел против нив, ама ако на Артан Груби му се овозможи куќен притвор и враќање во "татковината", зашто да не и на Груевски? А и ВМРО како партија не требаше да чека некакви случувања во Унгарија туку требаше да направат простор за негово враќање на ист начин како што беше и за Груби.
Zatoa sto SDSM pravese prostor za negovo vrakjanje. Vmro nema nikakov interes da go vrakja, bas naprotiv pri negovoto vrakjanje kje pocnat so presmetka. Ne mozhe ni oni ni momentalnoto rakovodstvo da bidat vo podanicka uloga. Grubi ne igra nikakva uloga vekje, vosocna figura.

Znaci ne za djabe ti napisav deka memorijata na ripka mu e na narodot.
Prvo ke ti objasnam tehnicki posto gledam ne ti e jasno nesto.
Izlegoja okolu 39 % od gragjanite so pravo na glas i od niv najgolemiot broj glasaa Za. Ostanatite 61 procent bojkotiraa i so toa referendunot stana neupesen. Ajde Mickovski im rekol na svoite da bojkotiraat i ovie go poslusale, ok drzi voda. No od koga za VMRO bile 61 % od glasackoto telo vo republikata ?
Toa e edno, pobitnoto sto ocigledno ne go sfakjas e deka referendumot bese konsultativen, sto znaci rezultatite od istiot mozi no i ne mora da se zemat vo predvid, ili ne se obvrzani da go ispostovaat. Realno ako pominese se vo red, ke se vadeja na toa deka ja pocituvaat zelbata na gragjanite, a ako ne kako i sto ispadna, tie pak si go izglasaa toa sto si go imaa zacrtano samo kabaetot ostana na niv. Kako sakas vrti suci ishodot toj ke bese, razlikata ke ja pravese samo dali gragjanite im dale soglasnost ili ne.
Pobitno e sto treba da se prasas kako dojde voopsto do toa i sto se slucuvase za da se dovedime do takva sah mat pozicija. Trebase gragjanite da si mislat na toa nekolku godini pred toa a ne posle pu pu ne vazi, nie samo najdobri nameri imavme i itn itn itn. Najtragicno e sto i posle se nekoi uste se ubedeni deka ispravno postapile togas, ama sega im preci so se severdjani, a rabotata bese jasna ko dva plus dva. Na site im bese jasna, samo niv ne. Pa imeto ke go vrakjale so dopis do OON, so ustaven, so pojma namam sto. Zamina toj voz, posle ebanje nema kaenje, ama sekoja mozna prilika ne propustaat da igraat na taa karta, a vsusnost da imaa tri cisti vo glata ke trebase, sega ke nemase voopsto potreba da se glupiraat.
Mislam i jasno ti e na koj aludiram i koj se najglasni sega koga se raboti za imeto.
Ali jbg memorija ripka.

Значи јас зборувам конкретно за Македонскиот народ, без разлика од која партија.

Техничкиот дел ми е јасен, проблемот е што Сдс гласаа ЗА, а вмро остана дома, и двете по наредба од партиите. Прав народ што си ја сака државата ќе излезе масовно и ќе гласа против, ќе останаа на 300к гласови шиПтАРии и други малцинства.

kazi mi koj ke ostane so micko? koj na kongres na vmro od 500+ delegati ke glasa za micko? dali mislis voopsto deka micko ke se sprotistsavi i koj osven timco i 2-3ca amercki pijuni ke zastane zad nego... sega ako se vrati grujo, garant se prezema zosto seuste gi drzi koncite, za 10 god od sega tesko...

Да бидеме реални, нема рејтинг Груевски да се врати како лидер на дпмне, минатото ќе си одигра улога. Ама може да се врати со сопствена партија и да ја преполови Левица, затоа што 90% од нивните гласачи се разочарани од дпмне/сдс. И со тоа може да игра огромна улога во ограничувања на барањата на албанците во наредните коалициони влади.

Ако се договорат со Мицко и овој жртвува тројца пратеници на таа сметка, можат заедно да добијат многу повеќе.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Значи јас зборувам конкретно за Македонскиот народ, без разлика од која партија.

Техничкиот дел ми е јасен, проблемот е што Сдс гласаа ЗА, а вмро остана дома, и двете по наредба од партиите. Прав народ што си ја сака државата ќе излезе масовно и ќе гласа против, ќе останаа на 300к гласови шиПтАРии и други малцинства.
Koj del ne go sfati od konsultativen referendum ?

Не знам зошто некој би го сакал Грујо. Мицко покажа многу повеќе способност деградирајќи го Дуи у опозиција и чистењето на криминалот. Оваа влада нема никаков скандал. Најбољи у нашата историја.

Zatoa sto SDSM pravese prostor za negovo vrakjanje. Vmro nema nikakov interes da go vrakja, bas naprotiv pri negovoto vrakjanje kje pocnat so presmetka. Ne mozhe ni oni ni momentalnoto rakovodstvo da bidat vo podanicka uloga. Grubi ne igra nikakva uloga vekje, vosocna figura.

Не ми се познати внатрепартиските односи и не знам каква е атмосферата за Груевски во ова вмро, ама по ова што го изјавил Мицкоски денес, изгледа дека е баш како што збориш.
Мене не ме ни интересира сето тоа, само ме нервира што албанските политичари поминуваат без никакви последици цицајќи го буџетот а ние меѓу себе се изедовме. Не ми ни текнува да имаше некаква силна реакција од моменталните албанци на власт кога Груби беше враќан со насмевка и домашен притвор кој е некаков вид награда. Оној од Кока вадеше пиштоли таму ќе пукаше во маса народ зашто протестирале близу неговиот хотел и ене го, си го лади курот, никој ништо не му може. Да беше обратна ситуацијата знаеме како ќе завршеше нашиот.

Koj del ne go sfati od konsultativen referendum ?

Се фаќаш за техникалии а го оправдуваш народот кој нема никаков дух ниту свесност за своето право на постоење. После чуди се зошто некои не сакаат да делат секојдневие со таа багра и вадат бг пасоши да бегат.

Не е за сакање или несакање Ронче
Тоа што се дискутираше е влијанието на паторот

Јас сум против секако, но и Мицковски мора подобро ако сака да смени некои работи
Џуџето Касами му прогласи трета албанска држава, дали јавно се извини за тоа? Жими кур
Што направи Мицко околу тоа? Ништо - ќутеше ко мисир

Тоа што луѓето бараат е бандата на орлите да се доведе во ред и да не летаат многу високо
Тоа и во амбасада го знаат и затоа многу нивни паднаа во меѓувреме
И уште ќе паѓаат додека не им дојде памет и не се приберат со барањата

Ако претераат ќе останат и без бадентер

Kade kje mu dadat azil?
Rabotata e mnogu ednostavna. Momentalno sudbinata mu zavisi od novata vlast vo Ungarija, i so nego kje pravi toa sto kje im kazhat golemite igraci od EU. Nema nikakov prostor za manevar nitu odluka on, dali saka ili nejke. Izborot mu e da cheka na nivna odluka ili da dojde vo Makedonija.
A ako sakal da dojde, i e ubeden vo svojata mokj vo partijata, kje dojdese do sea. Nemase da cheka izbori vo Unharija.
Планот Б е одамна скроен, останува да видиме каков е. Немој да мислиш дека поразот на Орбан е некакво изненадување за Груевски или дека бил фатен неспремен, па сега треба допрва да мисли што ќе прави и какви маневри му преостануваат.

За да се врати Груевски, треба прво да му се укине азилот. Тоа е правна процедура, во која треба да бидат исполнети некои услови како утврдување и проценка дали сè уште постојат причините врз кои е даден азилот (политички прогон, загрозена безбедност, опасност по живот). После тоа има право и на жалба.

Планот Б е одамна скроен, останува да видиме каков е. Немој да мислиш дека поразот на Орбан е некакво изненадување за Груевски или дека бил фатен неспремен, па сега треба допрва да мисли што ќе прави и какви маневри му преостануваат.

За да се врати Груевски, треба прво да му се укине азилот. Тоа е правна процедура, во која треба да бидат исполнети некои услови како утврдување и проценка дали сè уште постојат причините врз кои е даден азилот (политички прогон, загрозена безбедност, опасност по живот). После тоа има право и на жалба.
Ne mi bese poentata dali ima plan B da preta i zhali za azilot. Tuku deka nema nikakva mokj da go zagrozi mickovski.

Vo prinicp i ne e bitno dali znael ili ne znael za orban, po anketite site znaevme, koga sekako nema karti i prostor da igra.
Автоматски споено мислење:

Не е за сакање или несакање Ронче
Тоа што се дискутираше е влијанието на паторот

Јас сум против секако, но и Мицковски мора подобро ако сака да смени некои работи
Џуџето Касами му прогласи трета албанска држава, дали јавно се извини за тоа? Жими кур
Што направи Мицко околу тоа? Ништо - ќутеше ко мисир

Тоа што луѓето бараат е бандата на орлите да се доведе во ред и да не летаат многу високо
Тоа и во амбасада го знаат и затоа многу нивни паднаа во меѓувреме
И уште ќе паѓаат додека не им дојде памет и не се приберат со барањата

Ако претераат ќе останат и без бадентер
Grujo bese daleku pokalkulantski nastroen prema albancite. Izglea ste zaboraile, u avtobus ne se vlagase togas.

Albancite ne bile pomirni od vojnata, gruevski mozhe da sanja za vakov balans na silite. I za ova ne e zadolzen mickovski tuku verojatno imase amin od gore da gi zauszda.
Автоматски споено мислење:

Не ми се познати внатрепартиските односи и не знам каква е атмосферата за Груевски во ова вмро, ама по ова што го изјавил Мицкоски денес, изгледа дека е баш како што збориш.
Мене не ме ни интересира сето тоа, само ме нервира што албанските политичари поминуваат без никакви последици цицајќи го буџетот а ние меѓу себе се изедовме. Не ми ни текнува да имаше некаква силна реакција од моменталните албанци на власт кога Груби беше враќан со насмевка и домашен притвор кој е некаков вид награда. Оној од Кока вадеше пиштоли таму ќе пукаше во маса народ зашто протестирале близу неговиот хотел и ене го, си го лади курот, никој ништо не му може. Да беше обратна ситуацијата знаеме како ќе завршеше нашиот.
Ima mn temi kaj sto sme zamizale na albancite, ovaa ne e edna od tie. Ovaa tema ne e od etnicka priroda.
Imalo sostanok pred nekoku godini kade sdsm na tace zagovarale vrakjanje na gruevski vo zamena za amenstija. Celta bese da go razdvoi vmro i sobere del od glasovite.

Toa ja preli casata, iako gruevski i pred toa odamna e otpisan kaj golem del od istaknatite clenovi, od dosta pricini.

Последно уредено:
Grujo bese daleku pokalkulantski nastroen prema albancite. Izglea ste zaboraile, u avtobus ne se vlagase togas.

Albancite ne bile pomirni od vojnata, gruevski mozhe da sanja za vakov balans na silite. I za ova ne e zadolzen mickovski tuku verojatno imase amin od gore da gi zauszda.
Амин има зошто не се глупи и знаат дека има граници кои не смее да се поминат
Не им одговараат понатамошни конфликти и затоа изреагираа

Но пак се пробуваат со глупости, последниве протести се доказ за тоа

Кога сме кај Грујо и тоа што го кажа за неговиот однос кон нив, од тие постапки се појавија децата со националистички гледишта

go citiras mecka

Back
На врв Bottom