НАДМИНАВ 18000 КАРАКТЕРИ. НЕКА ПИШЕ НЕКОЈ ПОСЛЕ МЕНЕ БИЛО ШТО ЗА ДА МОЖАМ ДА ГО СТАВАМ И ВТОРИОТ ДЕЛ!
Ок. Гледам дека ќе потрае ова. Дека ќе треба да се навратиме на почетокот, не прво одделение, туку уште во детска градинка. Значи прати ме сега што ќе ти кажам. Прво пред да продолжиш да читаш да пиеш еден Лексилиум. Ова ќе биде долго. И мачно. И најверојатно без ефект, што значи џабе губам време. Ама ќе стои тука како пост за тебе, за други жени ако сакаат да го читаат, за исфеминизираните мажи (еден од нив сум убеден дека ќе го прочита) и екстремно глупите мажи (и тука донекаде мислам дека еден ќе го прочита). Затоа што јас како што ја поставив темата, ја поставив од аспект дека тука сме дошле сите до некое ниво од каде што може да продолжиме понатаму. Дека дебатата ќе биде еден вид на автомобилска трка каде што однапред се подразбира дека сите имаме возачки дозволи. Очигледно не е така. Очигледно некои не ни влегле во кола никогаш. Затоа ќе мора да се навратиме на прв час на авто шклоа.
Спреми се ментално, почнуваме.
Ќе почнам со тоа што ќе ти дадам еден пример на јазикот на кој што ти го зборуваш. Замисли ја следнава ситуација, замисли ја како драмски текст. Ти доаѓа пациентка да ја наречеме госпоѓа Ленче. Ти доаѓа со крвната слика, ти ја дава. И ти вика докторке јас дојдов да дебатираме за моето здравје. Ти ја гледаш крвната слика, тригилцериди, ЛДЛ, глукоза, АСТ, АЛТ се тоа во вселена. Ја гледаш госпоѓа Ленче и и викаш:
Госпоѓа Ленче, имаме сериозен проблем. Крвната слика ви е многу лоша. Главен причина за тоа е што сте дебела и имате 140 килограми.
На што госпоѓа Ленче ти возвраќа:
Докторке Кремче како прво вие мене ме навредувате, а како второ не е точно дека имам проблем, се е во ред.
Ти: Госпоѓа Ленче вие сте ми пациентка долго време. Како прво резултатите покажуваат дека имате проблем, а како второ вашиот карактер кој секогаш избегнува да се соочи со лоши вести и негативности одбива да прифати дека има проблем.
Госпоѓа Ленче: Докторке Кремче јас дојдов овде да дебатираме за моето здравје со факти и аргументи. Вие како прво ме навредувате велејќи ми дека сум дебела, а после правите психоанализа на мојот карактер и ми велите дека сум одбивала да прифатам лоши вести и критики. И наместо да се занимавате со моето здравје вие се занимавате со мене како личност. Како вие се грижите за моето здрвавје кога ме вреѓате и ми правите анализа на мојот карактер?
Ти звучи ли познато приказнава? Пошто рековме дека тргаме од градинка ќе претпоставам дека не. На форумов јас сум ти, а ти си госпоѓа Ленче. Јас и ти не можеме ни да дојдеме до проблемот на темата (односно трката со автомобили) затоа што прво ти немаш возачка дозвола. А мислиш дека знаеш да возиш. Две работи се фундаментални за воопшто да почнеме да се разбираме. Ќе ги ставам во болд и со големи букви прочитај ги ако треба 5 пати:
1. Само затоа што нешто за тебе е навреда не значи дека:
a) Не е точно
б) Не е дел од проблемот
2. Правењето на психолошки профил и на тебе лично како Асеко и општо на твојот како пол жена е фундаментално во целата оваа процедура на анализа на проблемот.
Го прочита ова 5 пати? Океј, сега да ги појасниме двете работи.
Првата е релативно полесна. Госпоѓа Ленче е дебела. Она се вреѓа кога ќе и кажеш дека е дебела. Ама она се вреѓала или не, нејзината дебелина е главната причина за проблемот. Како е ова поврзано со темава:
Ти како Асеко и вие како женски пол се вреѓате кога ќе ви кажат дека се ложите на сељандури. И некаков си глуп контрааргумент ви е: како да дебатирам со тебе кога ме вреѓаш? Само затоа што ти си се навредила од некаква констатација не значи дека таа констатација не е точна и главен корен на проблемот. Ајде сега повтори си во себе: Само затоа што јас сум се навредила од некоја констатација не значи дека таа констатација не е точна и не е главен корен на проблемот.
Втората работа бара малку повеќе објаснување. Госпоѓа Ленче има проблем со прифаќање на лоши вести и критики. Додека не го адресираме прво тоа, односно нејзината перцепција на нештата не можеме да го решаваме проблемот со нејзиното здравје. А за да ја адресираме нејзината перцепција мора да се позанимаваме со нејзиниот психолошки профил. Како што реков, нема лек за алкохоличар кој вика дека не е. Како тоа се аплцира на темава:
Ти како Асеко и вие како пол имате проблем со прифаќање и анализи на критики и посочување на недостатоци. Прифаќање на одговорност, прифаќање дека проблемот лежи во вас, прифаќање дека фактите ве осветлуваат со лошо светло. И не Асеко, не си самокритична. Како да ја прерипаме психолошката анализа и креирањето профил кога тука е суштината на проблемот? Токму вашиот карактер и психолошки профил е пречка број еден за воопшто да стигнеме до проблемот. Ако ова имаш потешкотии да го сфатиш ќе ти дадам друг пример. Замисли ти како карактер си многу нестрплива. И пробуваш да вденеш игла во конец и не ти успева и ме прашуваш како да ја вденеш. И јас ти викам Асеко како особа си многу нестрплива мора да се смириш прво ако сакаш да ја вденеш. И ти ми викаш јас не дојдов да те прашам да ми правиш анализа на личноста туку те прашав како да го вденам конецот. И поради тоа некаков си глуп контрааргумент ви е: како да дебатирам со тебе кога ме анализираш наместо да се посветиш на проблемот? Делот што не го сфаќаш е следниот: Анализата на карактерот е фундаментална за да стигнеме до проблемот. Ајде сега повтори си во себе: Анализата и моја лична како Асеко и на мојот пол како жена не само што не е оф-топик туку е најможен онтопик во целиот муабет. Најбитната работа.
Дали сме кристално јасни за овие две работи? Доколку не сме, немој да читаш понатаму, секој понатамошен обид за разбирачка со тебе е залуден. Доколку да продолжи да читаш понатаму. Откако (се надевам) ги расчистивме овие 2 работи можеме да продолжиме со самата тема. Проблемот од темава може да го поделиме на 2 дела.
1. Како жени имате склоност да се ложите на сељендри
Јас би рекол минимум 50%, ама еве нека е и 40, 30 или 20 во некоја најдобра верзија, овој проблем завршува трагично по вашето ментално и физичко здравје и нажалост по вашиот живот. Тука кривицата е најверојатно генетска, сељакот има поголема шанса да ве заштити ако ве нападне другото племе. Генетски општо како човечки род многу малку сме излезени од пештерите, а вие како пол посебно. Доказ за тоа е што реагирате на импулс, емоција и инстинкт наместо на логичко промислување на нештата. Исто сум го дал како пример и еве пак ќе се повторам, како куче. Гледа жално кога го караш, љубомори кога ќе погалиш друго куче, се радуваа кога ќе те види после подолго време, цивка и завива кога го оставаш само дома, си го запретува гомното кога ќе сере дури и кога е одвоено рано од мајката која не му покажала дека тоа треба да го прави. Чист инстинкт, чист импулс, чиста емоција. Еволутивната свест, некогаш дури и потсвест за која не сте ни свесни вика дека од сељакот ќе добиеш здрави деца и поколенија, ќе бидат лидери, бестрашни, ќе им пркосат на сите други мажјаци и нема да ебаваат жива сила, нема да бидат покорни на никој односно се што една женка во чопорот волци, хиени или горили преферира кај еден мажјак. Приморидијалната генетска еволуција која постои со илјадници години е премногу моќна и кога ќе дојде во сукоб со современата логика која е преку сила 5-6 века стара апсолутно доминира. Посебно кај единки со помалку развиен склоп за ментално процесирање.
2. Поголемиот проблем од број еден е негацијата дека постои проблемот број 1
Ако за првиот проблем е крива генетиката, за вториот се криви мажите. Уште од мали се учени: немој така женско е, попушти и женско е, женско не се закача, не така женско е ќе се растажи ќе плаче, ако нека ти истури вода врз глава ти си машко она е женско, ќе преќутиш. Сето ова ве бута во еден меур каде што последиците од вашите постапки, одлуки, потези на секаков план се или непостоечки или неспоредливо помали од тогаш кога ги прави машко. Старателство по автоматизам се дава на мајка, развод по автоматизам суд ти зема пола имот и го дава на жена дури и ако те изневерила, први на листа на чекање, први на листа на спасување, последни на листа на воено регрутерство или копање јаглен во рудник. Сето ова придонесува до важни карактерни особини кои во надобар случај атрофираат, а во најлош тотално исчезнуваат: чест, достоинство, образ, признавање кривица, преземање одговорност, извинување, прифаќање на критика дури и кога е најдобронамерна. Заслужни за апсолутно секој успех на светот, одговорни и криви за апсолутно никаков неуспех. Ти си тука во оваа фаза. И не е ова лично, како пол сте во оваа фаза. При укажување на ваквите работи наместо да следи преиспитување чекај дали се ова има смисла следи: ти си мизогинист, курот ти е мал, victim blaming.
Арно ама, дури и ако општествено за некои работи како пол се провлекувате кроз прсти, последиците со одложено дејство стигнуваат. Последиците што викаат дека на пример во Америка ако имаш вонбрачно дете од црнец многу мали ти се шансите за брак или посериозна врска. Ако си се ебавала наоколу ќе се рашири муабет. Ако си идела со шиптaр имаш двојни потенцијални последици ем да те дигне на клоци, ем после него никој да не сака ништо со тебе. За жал стојанчевци се дел од ваквите последици. Така го добиваме тој фатален коктел од неколку состојки: доминација на генетските наклоности, реагирањето на емоција и импулс наместо на рационалност, отсуство на корективен механизам од општеството каде што машкото гази на јајца и гледа да не добие титула мизогинист или па во мускулна меморија му е врежано женско е немој така да и викаш ќе се расплаче и финално како резултат на сето тоа боговскиот женски комплекс и суета: јас се знам, нема ти на мене да ми кажуваш, my body my choice, курот ти е тебе мал, криво ти е оти стојанче ебе а ти не, не може јас да сум крива за ништо, имам пичка знаеш ли колку внимание ми посветуваат, шефот не смее да ми писне, ќе се ебам со кој сакам, моите емоции се мојот аргумент и го добиваме финалниот резултат. Доаѓаме до тука каде што сме.
И ние како општество со тебе Асеко и како индивидуа и како обопштен стереотипен претставник на својот пол сме заглавени на втората точка. Наместо да почнеме да го решаваме проблемот ние сме уште во фаза каде што негираме дека проблемот постои. Никоја жена не сакала идиот. Тие такви мажи добро глумеле. Апсолутно секој е крив само тој што го носи изборот не е. И тука мора да се навратам пак на тебе лично и вас како пол.
Јас ве разбирам. Имате потешкотии на концепирањето на сето ова. Како така сега од еднаш ти да бидеш крива, кога цел живот не си била крива за ништо. Тебе татко ти не ти се обраќал вака во животот, некој идиот на форум ќе зема да ти објаснува како на мало дете. Воедно и тоа е еден од проблемите. Тука има микс од емоции: револт, нервоза, бес, потсвесното или свесното посакување да сум инцел или курот да ми е мал што би го објаснило зошто вака пишувам и една огромна желба за било какво друго објаснување различно од ова како би можело да се спие мирно навечер. Не се секирај, иако ти не ме разбираш, јас те разбирам скоро се.
Ама имаш и една голема шанса да научиш многу од сево ова. Ова нема да ти го кажат твоите дома. Ова нема да ти го кажат најблиските другарки, ова посекако нема да ти го каже @PloTwist еве да го боцнам пак и да го тагнам овој пат. И тоа може те буни до некаде, никој до сега не ти се обраќал вака па еден идиот Сусаро да се најде вака да ти збори? Од сите луѓе на светот он ли се најде најповикан, зошто никој друг у овие 32 години во животот или колку и да ги имаш не му текна ова. Еве и тоа ќе ти го објаснам. Може да се неколку причини:
a) Не сакаат да те повредат/навредат затоа што си женско
б) Сакаат да те ебат и мислат дека се освен комплименти ќе ги одалечи од тоа, иако парадоксално доста често е спротивното. 100 души и даваат комплименти и ги става на seen, сељакот што и плеска у фаца без кур да го боли како она ќе изреагира на крај ќе ја ебе.
в) И самите не се свесни за сето ова.
г) Не сакаат да си стекнат лоша репутација. Посебно жени, максимално избегуваат да критикуваат дури и најблиски другарки оти тоа носи последици. А нели рековме, последици ни под точка разно по никоја цена, а посебно не па цена вистина. Ти рекла ли некогаш некоја другарка: Слушај грозно изгледаш во фустанов? Не, нели? (Ама не се секирај после на ваша заедничка другарка ќе и го каже тоа). И што мислиш што значи тоа дека во сите фустани до сега си била како Заспаната Убавица? Никогаш во животот не си изгледала грозно во некој фустан само затоа што никој не сакал да ти каже такво нешто? Ај размисли малце.
Сето ова те става тебе во меур, во матрикс. Како може да сфатиш дека си во матрикс додека си во него?
Сфати, тоа што имаш пичка најчесто си доаѓа со фабрички маани. Од нив една од најбитните е редуцирано логичко расудување. И мажите имаат ама други. За жал тие фабрички маани пошто се генетски не може за време на производство да се корегираат туку од кога производот веќе ќе биде завршен. Негирањето на тие недостатоци те носи во ендек. Исто како да мислиш дека возење на кола 150 на саат со излижани летни гуми на замрзнат пат не е никаков проблем. Криво им е дека немаат кола или дека не дигнале 150 на саат.
Сите имаме лимитации и маани. Еве ако мислиш дека нешто се правам супериорен па те вреѓам тебе цело време да се повреѓам малце сам себе со два примера. И јас ако помине некоја со цицки и газови знам да се свртам како последниот сељак од Дељдровце. Разликата е што ја знам и не негирам дека (во тој даден момент) јас сум последниот сељак од Дељадровце.
Пример 2. Пред неколку години го гледав филмот што иронично се вика Primer. Сакав да видам што е вревата околу тој филм. Не го сфатив. Филмот е толку заплеткан што не го сфатив. Е сега ако го гледам уште 5 пати може ќе добијам груба слика за што се работи а ако го изгледам уште 15 и целосна слика. Најверојатно никогаш нема да дознаеме затоа што не ми е толку битен фактор тоа во животот за да го гледам уште 15 пати. И добро поради таа збунетост решив малку да прочепкам на интернет околу филмот. И видов дека и други луѓе го имале истиот проблем. Ама видов дека исто и дека има луѓе што го сфатиле од прва. Ок и што требаше сега да земам да плачам дека постојат луѓе кои од прва го сфатиле? Дека имаат можеби поголеми капацитети од мене? Разликата е Асеко што јас не одам да се расправам со тие луѓе околу филмот и да се докажувам.
Тука и ти и вие како жени сте жртви на Данинг-Кругеровиот ефект. Го разбирам и тој момент. Нема да пишувам за тој ефект прочитај на нет.