Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Ти озбилно не го разбираш делот, ако има преговори. Иранската Републиканска Гарда и целиот систем ќе го изгуби легитимитетот и ќе има немири и ќе изгубат контрола врз државата. Американците и Израелците им го убија еквивалентното на нивниот Папа за време на преговори и убија 160 деца на офицери на Иранската Републиканска Гарда. Не само што не преговараат туку и не смеат да помислат на преговори, зошто нема недостаток на луѓе кои веднаш ќе им стават куршум во глава.

Друга работа е што буквално еден од централните столбови на шиитите е самопожртвуваност и да умреш како маченик.

Плус ми збориш тука за неверојатни сценарија, а потоа на крајот збориш за искрцување на Американците во Иран. Кога ќе се искрцаат, во 2030? Они од Ирак се повлекуваат и бараат примирје од 24 часа за да излезат од државата, али ќе се искрцале на Иран, Каде ќе се искрцаат, во Балокистан?
A ti mislis deka oni kje odlucuvaat vrz baza na emocii, i sea posto im go ubile papata kje ja rizikuvaat idninata na drzavata i kje idat do kraj?
Ajde ti bar vazese za popameten i geopoliticki ekspert, u politika se e predmet na pregovori. I decata i papata lesno kje gi ispregovaraat.
Ne im e niv celta da gi ostavat amerite bez izbor, pa da gi sledi sudbinata na Irak ili Sirija.

Нема преживување после ова. Ако Иран прифати прегорови, ќе имаат внатрешни немири, Иранската Републиканска Гарда и Ајатолахот ќе изгубат секаков легитимитет и ќе изгубат се. Потоа Американците и посебно Израелците ќе ги расчеречат како одмазда.

Далеку далеку подобра им е опцијата да пробаат да ги земат сите со себе ако идат надоле.

1. Можат да го прекинат целосното производство на нафта и гас на блискиот исток, и истото да не може да биде рестартирано во следната декада.
  2. Можат да предизвикаат хуманитарна криза преку бомбардирање на електричните централи и комплексите за десоленизација на вода и да предизвикаат огромен мигрантски бран.
  3. Во Ирак може да предизвикаат да има војна со крв до колена.
  4. Може и да почнат да ги потонуваат своите танкери директно во Хормуз за физички да го блокираат, и да го минираат така што ќе треба месеци и месеци да се деминира и без никакви други закани.

Ова е војна до крај, и ако се тера конвеционално, еден од Иран или Америка ќе мора да изгуби катастрофално зошто едноставно секаков пораз и за едните и другите ќе биде катастрофален.. Ако се повлече и нуклеарната карта тогаш сите ќе изгубат.
Ништо од наведеното, освен делумно втората точка, не можат да направат.
Иран, режимот тоа е, воено е клекнат на колена.

Најмногу што можат да направат е да гаѓаат меки мети (цивилни објекти, нафтена инфраструкура и сл). кај соседите, и да пуштаат по некој дрон/ракета кон танкери, како начин да извршат притисок врз Американците.

Единствен излез им е преговори, во обид во наредните години да направат некакви промени внатрешно во обид да преживеат да ја водат земјата.

Ни на САД целта (првичната цел) не и е соборување на режимот, многу пати кажано од нив директно и индиректно. САД сакаат да го натераат режимот да биде послушен кон нив.

Израел, од друга страна, има различни цели.
Ако ја пратите војната одблиску, ќе видите дека има огромна разлика на што маваат Американците и на што маваат Израелците.

.

A ti mislis deka oni kje odlucuvaat vrz baza na emocii, i sea posto im go ubile papata kje ja rizikuvaat idninata na drzavata i kje idat do kraj?
Ajde ti bar vazese za popameten i geopoliticki ekspert, u politika se e predmet na pregovori. I decata i papata lesno kje gi ispregovaraat.
Ne im e niv celta da gi ostavat amerite bez izbor, pa da gi sledi sudbinata na Irak ili Sirija.

А што избор имаат Американците те молам кажи ми?

Не е работата емоции на водачите, туку очекувања и емоции на народот и војската... Само глуп водач или тиранин, не ги гледа потребите на војската и народот. И двата вида обично лошо завршуваат порано или подоцна.

Во право е Боро, ако во ваква ситуација Иран изигираат потег кој ќе изгледа како да се повлекуваат макар и делумно - тек тогаш ќе имаат нереди и бунтови. Не го разбирате ова затоа што не разбирате што значеше Ајатолахот за Иранците.
Автоматски споено мислење:

Преговори може да има, ама не јавни. И со сегашниот развој на настаните нема ни да има отстапки од иранска страна. Минус нуклеарки, стратегијата им поминува: Противниците немаат воздушна надмоќ, способноста да гаѓаат со проектили не е изгубена, залихи имаат, теснецот е затворен и со тоа притисокот врз САД е огромен... Времето работи за Иран, во моментов ја добиваат војната на исцрпување (трошење).

Тоа што зборував вчера, Иран официјално го демантира нападот на Диего Гарсија. Јасно беше уште кога почнаа со инстантната пропаганда.

Според кој параметри се клекнати на колена?

Најмногу што можат да направат е да гаѓаат меки мети (цивилни објекти, нафтена инфраструкура и сл). кај соседите, и да пуштаат по некој дрон/ракета кон танкери, како начин да извршат притисок врз Американците.

Буквално вчера вечер ги бомардираа сите Амерички воени бази во регионот како и Израел. А и не го разбирам тоа најмного што можат е да гаѓаат меки мети. Катар и Емиратите се комплетно на нивна милост и немилост. Хормуз е сеуште затворен и Американците не можат да се приближат на помалку од 700 км.

Единствен излез им е преговори, во обид во наредните години да направат некакви промени внатрешно во обид да преживеат да ја водат земјата.

Не е точно, можат само да си седат на каде што се во следните 3 месеци, да разменуваат ракетни удари и да гледаат како светската економија имплодира без енергенсите од блискиот исток. Иранците се тие во моментов кој што можат само да чекаат и да победат. Американците не се тие кои можат само да чекаат, на нив им се брза.

Ни на САД целта (првичната цел) не и е соборување на режимот, многу пати кажано од нив директно и индиректно. САД сакаат да го натераат режимот да биде послушен кон нив.

На САД апсолутно им беше првичната цел да го уништат Иран, тоа што не успеаја е сосема друга работа.

Ако ја пратите војната одблиску, ќе видите дека има огромна разлика на што маваат Американците и на што маваат Израелците.

На Израелците е целта да ја ескалираат војната ,зошто се плашат дека Американците ќе се повлечат од истата поради како внатрешно амерички економски причини така и поради притисок од други сојузници поради нивни економски причини.

Каква јака манипулација на берзата се дешава од омилениот спасител на повеќемина низ светот :bravobe:

.
I toa go opisa - najmnogu sto mozhat e sosema dovolno. Plus, nitu se namali brojot na raketi/dronovi niti projdoa amerikanskite avioni bezbolno.

irak i bahrein se so mnozinstvo shiiti
Знам, работев таму годинаипол! Друго ми беше муабетот. Додека владееше Садам сунитите беа на чело. Го набуцкаа дури и војуваше со Иран, а после го смачкаа како крлеж. За сега да добијат две соседни шиитски земнји душмани.

А што избор имаат Американците те молам кажи ми?
Da se gubat od tamu.
Normalno sega koga vekje ja zapocnaa vojnata, i cel svet gi gleda, kje bide geopoliticka katastrofa ako izlezat so prazni race. Ovaa vojna po priroda e rizicna, zatoa i nemase takov idiot ko ovie do sega da vleze vo ovaa kasha.

Ama deka Iran kje stanele macenici i kje lansirale uranium, toa e presmesno.

Каква јака манипулација на берзата се дешава од омилениот спасител на повеќемина низ светот :bravobe:
Цели две недели. Јасно на подолг период ако се одзумира на трговскиве платформи, кој трејдува одма се забележува како ги манипулираат берзите.

Само проблемот е што неможат берзите во Азија да ги изманипулираат. А таму земјите веќе чуствуваат недостаток на енергенси.

Ти озбилно мислиш дека нема преговори?

Зашто побогу би го направиле Иран ова? Не им е нив целта да извршат самоубиствена мисија за да славите тука дека Израел е уништен или дека ќе снема нафта. Ќе натовареле ураниум на балистичка ракета :icon_lol: Филмови гледање.

Иран моментално прават максимална штетата наокулу, зашто не им дадоа друг избор. Тоа им е единственото оружје што реално го имаат за да преживеат. Војната во Америка и нивните вазали е екстремно непопуларна, лидерот им е идиот, и тука им е шансата. Знаат дека воено не можат да ги добијат во директна конфорнтација. Меѓутоа асиметрично може да напраат доволно штета за да се откажат.

Не им е целта да им се истоварат американците 20 години и да им ја изораат земјата а нив да ги обесат на јамки.
Некаков вид преговори секако има, дури и сега. Кој е на масата, никој освен 2-3 држави од една и исто толку од друга страна, друг не знае.
Директни преговори на Иран не му одговараат, тоа и Трампчо го знае и сите изјави му се за локална употреба. Берза, НАТО.....
На Иран сега му е моментот да ги разглоби камиларите и чифутите, да не можат да си седнат на газот уште неколку децении. Ако сега пропушти шанса, ќе покаже слабост, прав е Боро на оваа тема.

Некаков вид преговори секако има, дури и сега. Кој е на масата, никој освен 2-3 држави од една и исто толку од друга страна, друг не знае.
Директни преговори на Иран не му одговараат, тоа и Трампчо го знае и сите изјави му се за локална употреба. Берза, НАТО.....
На Иран сега му е моментот да ги разглоби камиларите и чифутите, да не можат да си седнат на газот уште неколку децении. Ако сега пропушти шанса, ќе покаже слабост, прав е Боро на оваа тема.
Prav e, zasto Boro sedi doma, gleda utakmica i naviva negovite da tepaat.

Za Irancite e malce podrugce. Mislam deka niv im e jasna situacijata, kaj se naogjaat i koj im se moznostite.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom